Gratis afbeeldingen: de 5 beste sites (en tips)
Wanneer je zelf een website hebt gemaakt, ben je er nog niet. Je hebt nog steeds content nodig. In de meeste gevallen is deze content een mix tussen het geschreven woord en afbeeldingen.
Nu weet je waarschijnlijk dat je niet de eerste de beste afbeeldingen van Google kunt plukken vanwege auteursrechten. Gelukkig zijn er talloze websites in de bres gesprongen die gratis, auteursrechten vrije, afbeeldingen aanbieden. Zowel foto’s als illustraties.
Hier vind je mijn 5 favoriete websites waar je gratis, rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden.
Beste stock foto sites voor gratis afbeeldingen
1. Freepik

Freepik onderscheidt zich van de meeste andere websites in dit overzicht doordat je er niet alleen foto’s maar ook illustraties en iconen vandaan kunt halen. Hierdoor is de website een one-stop-shop voor alles wat je site nodig heeft op het gebied van afbeeldingen.
Wanneer we decoratieve afbeeldingen voor Start24 nodig hebben, gebruiken we Freepik.
Ze hebben talloze gratis afbeeldingen die je kunt gebruiken, maar voor een tientje per maand kun je ook een premium abonnement bij ze afsluiten. Hiermee krijg je toegang tot hun premium afbeeldingen (het voordeel hiervan is dat deze door minder sites gebruikt worden) en hoef je geen attributie toe te voegen voor het gebruik van hun afbeeldingen.
Naast foto’s, standaard afbeeldingen en icoontjes, biedt Freepik ook een feature genaamd Storyset. Met Storyset kun je eenvoudig bepaalde vectorafbeeldingen (kleur, achtergrond) in je browser aanpassen en zelfs animeren. Dit is een laagdrempelige manier om (relatief) unieke vectorafbeeldingen voor je website samen te stellen.

2. Pexels

Pexels is een van de bekendste websites waar je gratis foto’s van kunt downloaden. Pexels heeft twee grote voordelen:
- Hun afbeeldingen hebben geen attributie nodig
- Hun zoekfunctie is onder soortgelijke websites een van de betere
Hiernaast heeft Pixels een extreem groot aanbod, waaronder zich veel mooie, authentiek-ogende stock foto’s bevinden. Het gehalte van veel te blije, breed glimlachende mensen binnen een corporate setting is relatief bescheiden.
Pexels is zeer eenvoudig te navigeren en maakt het vinden van de juiste foto een pijnloos proces.
Toen ik me nog bezighield met projecten waarvoor ik foto’s van echte mensen nodig had, was Pexels altijd m’n go-to website.
3. Unsplash

Unsplash is een site die in grote lijnen hetzelfde doet als Pexels. Echter biedt het niet alleen gratis foto’s aan, maar ook sinds kort 3D afbeeldingen.
Een interessant onderdeel op hun site is “Current Events.” Zoals de naam verraadt vind je hier foto’s rondom nieuwswaardige momenten en bewegingen waar de wereld mee te maken heeft. Denk aan politieke protesten, culturele vieringen en meer.
Hun zoekfunctie werkt eveneens uitstekend en biedt zowel toegang tot individuele foto’s als collages.
4. Pixabay

Net als Freepik is Pixabay van alle markten thuis. Maar naast foto’s, illustraties en vector afbeeldingen, bieden ze ook gratis video’s, muziek en geluidsfragmenten aan. Bijzonder handig als je multimedia strategie een stapje verder gaat dan stilstaand beeld.
Daarnaast gaat al het materiaal op deze site gepaard met de Pixabay License, wat betekent dat je niet aan bronvermelding hoeft te doen. Ook niet als je een afbeelding of video voor commercieel gebruik inzet.
5. Burst

Tot slot hebben we Burst. Burst is een onderdeel van Shopify (voor meer over hen, lees onze Shopify review).
Zoals je kunt voorstellen ligt de nadruk bij Burst op foto’s die zich goed lenen voor een ecommerce website.
Burst is relatief nieuw maar biedt onderhand al duizenden mooie foto’s aan die je gratis kunt gebruiken zonder attributie.
Bonus optie: Midjourney (AI)

Via Midjourney kun je je eigen, unieke afbeeldingen genereren door middel van AI prompts.
Een voordeel hiervan je dat je op deze manier je site kunt zien van afbeeldingen die je nergens anders tegenkomt.
Maar denk hier aan: je hebt geen copyright over de afbeeldingen die je met Midjourney hebt gegenereerd. Andere sites kunnen ze dus zonder problemen zelf gebruiken.
Is er een goede reden om te betalen voor (stock) afbeeldingen?
Een keerzijde aan gratis afbeeldingen is dat ze er soms minder goed uit zien dan degene waar voor je betaalt. Ze lijken vaak afkomstig te zijn van de net iets minder bekwame fotografen en illustratoren.
Sites als iStock en Adobe zijn wellicht duur, maar de (gemiddelde) kwaliteit van de afbeeldingen daar ligt dan ook een slagje hoger dan bij de meeste gratis alternatieven. Bovendien vind je hier vaak foto’s die net iets beter aansluiten bij je specifieke doeleinde.

Heb je er het budget voor, dan kan het een goede keuze zijn je afbeeldingen bij een van deze premium stock foto sites vandaan te halen.
Dingen om aan te denken wanneer je gratis afbeeldingen gebruikt
Gratis afbeeldingen zijn een godsgeschenk. Maar er zijn een paar belangrijke dingen om je van bewust te zijn voor je ze gaat gebruiken op je website.
Allereerst, doordat deze afbeeldingen gratis zijn is er geen barrière tot het gebruik hiervan. Dat betekent dat je deze afbeeldingen zal aantreffen op blogs en websites van Jan en alleman.
De keerzijde hiervan is dat je content een slag minder uniek is. Wanneer een bezoeker een afbeelding op je site tegenkomt die ze al 5 keer heeft gezien, neemt dit een hap uit het vertrouwen wat je site inboezemt.
Daarnaast is je site ook minder uniek in de ogen van Google. Hoewel de impact (waarschijnlijk) miniem is, kan dit ertoe leiden dat je net iets minder goed rankt.
Dan tot slot nog een wettelijke kwestie om je van bewust te zijn. Hoewel veel sites gratis afbeeldingen aanbieden, verwachten sommigen dat je aan bronvermelding doet (tenzij je een betaalt abonnement afsluit). Vaak is de regel dat je dit op de pagina zelf moet doen waar je de afbeelding gebruikt. Je kunt de bronvermelding niet ergens in een verre uithoek van je site plaatsen.

Een voorbeeld van een afbeeldingen website die geen attributie vereist is Pexels.

Conclusie
Hier zijn nogmaals de 5 beste sites om gratis afbeeldingen vandaan te halen:
Tel het aanbod van deze sites bij elkaar op, en je hebt tienduizenden gratis foto’s en illustraties om uit te kiezen.
Denk er echter aan dat je bij sommige van deze sites aan bronvermelding moet doet. Tenzij je een betaalt abonnement afsluit.
Als dit artikel nuttig voor je was, bekijk dan ook onze webdesign handleiding.
Ook interessant
Divi thema review: voors, tegens, kosten en alternatieven
Solid Security review: een uitstekende beveiliging plugin
Affiliate website maken: alles wat je moet weten
Blog tips: zo blijf je relevant in het AI tijdperk
De beste WordPress page builders van 2025
7 voorbeelden van inspirerende Over Ons pagina’s
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.