Wat is een CDN?

Als je een website runt zal je waarschijnlijk de term content delivery network (CDN) wel eens tegengekomen zijn.

In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat een CDN is, hoe een CDN werkt en tot slot of je er één nodig hebt voor jouw website. Ook vertel ik je uit hoe je aan een CDN kunt komen voor je website.

Laten we beginnen.

Wat is een CDN?

Een content delivery network (CDN) refereert naar een groep servers die uitgespreid zijn over de wereld en met elkaar samenwerken om internet content zo snel mogelijk aan gebruikers te leveren.

Een CDN zorgt dat de elementen waaruit een webpagina bestaat, zoals HTML pagina’s, JavaScript bestanden, video’s en afbeeldingen zo snel mogelijk kunnen worden overgebracht.

CDN’s zijn de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen, en worden gebruikt door mega-websites zoals Google, Facebook en Netflix. Dit soort sites hebben bezoekers van over de hele wereld en kunnen er dus van profiteren de data van hun sites zo dicht mogelijk bij de bezoekers te krijgen.  

Is een CDN hetzelfde als webhosting?

Een CDN is geen webhost. In plaats daarvan helpt een CDN met het cachen van content zo dicht mogelijk bij de client, waardoor website performance verbetert. Veel websites met een internationaal publiek hebben problemen met hun performance, waardoor ze voor een CDN kiezen.

CDN’s maken gebruik van caching om zo minder beslag te leggen op hosting bandbreedte, leiden tot betere website beveiliging, en kunnen de stabiliteit van de website verbeteren. 

Wat zijn de voordelen van een CDN?

De voordelen van een CDN zijn vooral van toepassing op websites die een internationaal publiek aantrekken. Websites met bezoekers van over de hele wereld profiteren ervan wanneer hun site’s content wordt geladen van een server die zich zo dicht mogelijk bij de bezoeker in de buurt bevindt.

Samengevat zijn dit de voordelen die een CDN biedt:

 1. Snellere laadtijden. Door de content dicht in de buurt van een gebruiker te laden via een CDN server krijgen ze bezoekers een stuk snellere website. Je wilt altijd dat je site zo snel mogelijk laadt omdat dit een betere ervaring biedt aan je bezoekers, maar ook omdat Google de voorkeur heeft voor snellere websites.
 2. Minder bandbreedte gebruik. Bandbreedte gebruik door websites kan in een grote kostenpost veranderen. Dankzij caching en andere optimalisaties, kunnen CDN’s de hoeveelheid data die benodigd is van de oorspronkelijke server verminderen. Hierdoor kunnen je hosting kosten omlaag gaan.
 3. Maakt content beter beschikbaar. Met veel verkeer kan je website breken. Een CDN is gedecentraliseerd van aard en kan daardoor meer verkeer aan dan de oorspronkelijke server.
 4. Verbetert website beveiliging. Een CDN kan de beveiliging van je site verbeteren o.a. doordat je minder gevoelig wordt voor DDoS aanvallen.

Hoe werkt een CDN?

Simpel uitgelegd, is een CDN een netwerk van aan elkaar gelinkte servers met als doel content zo snel, betrouwbaar, goedkoop en veilig mogelijk te leveren. Om de snelheid en kwaliteit van de verbinding te verbeteren, plaatst een CDN servers op de uitwisselingspunten tussen verschillende netwerken.

Deze internet exchange points (IXP’s) zijn de voornaamste locaties waar internet providers met elkaar verbinden om elkaar toegang te geven tot internetverkeer van hun respectievelijke netwerken. Door in verbinding te staan met deze snelle en zeer goed verbonden locaties, kan een CDN provider kosten verminderen en transit tijden reduceren.

Latency: hoe verbetert een CDN website laadtijden?

Internetgebruikers zijn kritisch: zodra een website traag laadt zijn ze weg. CDN’s kunnen laadtijden (latency) verminderen op de volgende manieren:

 • Data hoeft minder ver te reizen met een CDN. In plaats van de data van de oorspronkelijke server te plukken, pakt de CDN de data van een server die zich zo dicht mogelijk bij de bezoeker bevindt.
 • CDN's kunnen de hoeveelheid gegevens die wordt overgedragen verminderen door de bestandsgrootte te verkleinen met behulp van technieken zoals minification en bestandscompressie. Kleinere bestandsgroottes = snellere laadtijden.
 • Software- en hardware optimalisaties zoals efficiënte load balancing en solid-state harddrives kunnen zorgen dat de data sneller bij de eindgebruiker uitkomt.
 • CDN’s kunnen ook sites sneller maken met SSL-certificaten

Betrouwbaarheid en buffers: hoe zorgt een CDN ervoor dat je site zoveel mogelijk online is?

Een site die offline is, is even nuttig als helemaal geen website hebben. Website uptime kan verstoord worden door verschillende factoren, waaronder software problemen en servers die stuk gaan. Een goede CDN kan dit verhinderen op verschillende manieren:

 • Intelligente failover biedt service zonder onderbrekingen, zelfs als een of meerdere CDN-servers offline gaan vanwege een hardwarestoring; de failover kan het verkeer herverdelen naar de andere servers die nog wel werken.
 • Load balancing verdeelt het netwerkverkeer gelijkmatig over verschillende servers. Hierdoor wordt het eenvoudiger om snelle toenames in het verkeer te schalen.
 • In het geval dat een heel datacenter technische problemen ondervindt, stuurt Anycast-routering het verkeer naar een ander beschikbaar datacenter, zodat je bezoekers de website kunnen blijven bezoeken.

Mijn website trekt alleen verkeer aan vanuit Nederland. Heb ik een CDN nodig?

In de meeste gevallen niet. Zelfs als je site exponentieel groeit, zou een goede Nederlandse webhost zoals Cloud86 uitkomt moeten kunnen bieden, zonder CDN. Een CDN biedt in de regel alleen echt voordeel wanneer je site hard groeit en hij bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Belangrijker wanneer je een site hebt met bezoekers die vooral uit één land komen en die snel groeit is dat je een webhost hebt die eenvoudig op te schalen is.

Een provider als Cloud86 biedt veel geavanceerde hosting pakketten die zich hiervoor lenen. Bijvoorbeeld hun VPS hosting pakket wat je modulair uit kan breiden aan de hand van je benodigdheden.

Trek je veel bezoekers aan vanuit andere landen en groeit je site snel, kijk dan naar een provider als SiteGround of Kinsta. Beiden bieden een gratis CDN aan bij al hun hosting pakketten.  

Veelgestelde vragen

Wanneer heb je een CDN nodig?

Een CDN kan zeer nuttig zijn wanneer je veel gelijktijdig websiteverkeer ontvangt vanuit verschillende landen of wanneer je website exponentieel groeit.

Krijg je je websiteverkeer hoofdzakelijk vanuit één land, of trekt je site niet veel verkeer aan? Dan heb je waarschijnlijk geen CDN nodig.


Hoe kom je aan een CDN?

Cloudflare is de populairste aanbieder van CDN’s. Je kunt hun eenvoudigste CDN gratis krijgen bij bepaalde hosting providers.

Sommige hosting providers bieden ook hun eigen, zelfontwikkelde CDN’s.

Andere voorbeelden van onafhankelijke CDN aanbieders zijn StackPatch, Sucuri, Google Cloud CDN, Amazon CloudFront en Cachefly.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *