Wat is een CDN?

Als je een website runt zal je waarschijnlijk de term content delivery network (CDN) wel eens tegengekomen zijn.

In dit artikel ga ik je precies uitleggen wat een CDN is, hoe een CDN werkt en tot slot of je er één nodig hebt voor jouw website. Ook noem ik een paar van de beste CDN’s op de markt.

Korte samenvatting

  • Een CDN is een netwerk van servers verspreid over verschillende locaties die webinhoud zo snel mogelijk aan bezoekers leveren.
  • Ontvangt je site het merendeel van z’n bezoekers uit één land, dan heb je geen CDN nodig.
  • De meeste sites die een CDN nodig hebben, zijn het beste af met de gratis CDN van Cloudflare of Cloudflare APO ($5 per maand).

Wat is een CDN?

Een content delivery network (CDN) refereert naar een groep servers die uitgespreid zijn over de wereld en met elkaar samenwerken om internet content zo snel mogelijk aan gebruikers te leveren.

Een CDN zorgt dat de elementen waaruit een webpagina bestaat, zoals HTML pagina’s, JavaScript bestanden, video’s en afbeeldingen zo snel mogelijk kunnen worden overgebracht naar de bezoeker vanaf de dichtsbijzijnde server.

Cloudflare is de grootse CDN ter wereld en heeft 275+ server locaties

CDN’s zijn de laatste jaren enorm in populariteit toegenomen. Ze worden niet alleen gebruikt door bloggers en andere eenvoudige websites, maar ook door mega-websites zoals Google, Facebook en Netflix. Dit soort sites hebben bezoekers van over de hele wereld en kunnen er dus van profiteren de data van hun sites zo dicht mogelijk bij de bezoekers te krijgen.  

Hoe werkt een CDN?

Simpel uitgelegd, is een CDN een netwerk van aan elkaar gelinkte servers met als doel content zo snel, betrouwbaar, goedkoop en veilig mogelijk te leveren. Om de snelheid en kwaliteit van de verbinding te verbeteren, plaatst een CDN servers op de uitwisselingspunten tussen verschillende netwerken.

Deze internet exchange points (IXP’s) zijn de voornaamste locaties waar internet providers met elkaar verbinden om elkaar toegang te geven tot internetverkeer van hun respectievelijke netwerken. Door in verbinding te staan met deze snelle en zeer goed verbonden locaties, kan een CDN provider kosten verminderen en transit tijden reduceren.

Is een CDN hetzelfde als webhosting?

Een CDN is geen webhost. In plaats daarvan helpt een CDN met het cachen van content zo dicht mogelijk bij de client, waardoor website performance verbetert. Veel websites met een internationaal publiek hebben problemen met hun performance, waardoor ze voor een CDN kiezen.

Bijvoorbeeld, als een site staat op server in Nederland, maar veel bezoekers heeft uit Australië, zal de website content een heel eind moeten reizen voor deze bezoekers. Zonder CDN zullen zij vaak te maken krijgen met een langzaam ladende website.

CDN’s maken gebruik van caching om zo minder beslag te leggen op hosting bandbreedte, leiden tot betere website beveiliging, en kunnen de stabiliteit van de website verbeteren. 

Wat zijn de voordelen van een CDN?

De voordelen van een CDN zijn vooral van toepassing op websites die een internationaal publiek aantrekken. Websites met bezoekers van over de hele wereld profiteren ervan wanneer hun site’s content wordt geladen van een server die zich zo dicht mogelijk bij de bezoeker in de buurt bevindt.

Samengevat zijn dit de voordelen die een CDN biedt:

  1. Snellere laadtijden. Door de content dicht in de buurt van een gebruiker te laden via een CDN server krijgen ze bezoekers een stuk snellere website. Je wilt altijd dat je site zo snel mogelijk laadt omdat dit een betere ervaring biedt aan je bezoekers, maar ook omdat Google de voorkeur heeft voor snellere websites.
  2. Minder bandbreedte gebruik. Bandbreedte gebruik door websites kan in een grote kostenpost veranderen. Dankzij caching en andere optimalisaties, kunnen CDN’s de hoeveelheid data die benodigd is van de oorspronkelijke server verminderen. Hierdoor kunnen je hosting kosten omlaag gaan.
  3. Maakt content beter beschikbaar. Met veel verkeer kan je website breken. Een CDN is gedecentraliseerd van aard en kan daardoor meer verkeer aan dan de oorspronkelijke server.
  4. Verbetert website beveiliging. Een CDN kan de beveiliging van je site verbeteren o.a. doordat je minder gevoelig wordt voor DDoS aanvallen.

Latency: hoe verbetert een CDN website laadtijden?

Internetgebruikers zijn kritisch: zodra een website traag laadt zijn ze weg. CDN’s kunnen laadtijden (latency) verminderen op de volgende manieren:

  • Data hoeft minder ver te reizen met een CDN. In plaats van de data van de oorspronkelijke server te plukken, pakt de CDN de data van een server die zich zo dicht mogelijk bij de bezoeker bevindt.
  • CDN's kunnen de hoeveelheid gegevens die wordt overgedragen verminderen door de bestandsgrootte te verkleinen met behulp van technieken zoals minification en bestandscompressie. Kleinere bestandsgroottes = snellere laadtijden.
  • Software- en hardware optimalisaties zoals efficiënte load balancing en solid-state harddrives kunnen zorgen dat de data sneller bij de eindgebruiker uitkomt.
  • CDN’s kunnen ook sites sneller maken die SSL-certificaten gebruiken. 

Betrouwbaarheid en buffers: hoe zorgt een CDN ervoor dat je site zoveel mogelijk online is?

Website uptime kan verstoord worden door verschillende factoren, waaronder software problemen en servers die stuk gaan. Een goede CDN kan dit verhinderen op verschillende manieren:

  • Intelligente failover biedt service zonder onderbrekingen, zelfs als een of meerdere CDN-servers offline gaan vanwege een hardwarestoring. De failover kan het verkeer herverdelen naar de andere servers die nog wel werken.
  • Load balancing verdeelt het netwerkverkeer gelijkmatig over verschillende servers. Hierdoor wordt het eenvoudiger om snelle toenames in het verkeer te schalen.
  • In het geval dat een heel datacenter technische problemen ondervindt, stuurt Anycast-routering het verkeer naar een ander beschikbaar datacenter, zodat je bezoekers de website kunnen blijven bezoeken.

Mijn website trekt alleen verkeer aan vanuit Nederland. Heb ik een CDN nodig?

In de meeste gevallen niet. Zelfs als je site exponentieel groeit, zou een goede Nederlandse webhost zoals Cloud86 uitkomt moeten kunnen bieden, zonder CDN. Een CDN biedt in de regel alleen echt voordeel wanneer je site hard groeit en hij bezoekers van over de hele wereld aantrekt.

Belangrijker wanneer je een site hebt met bezoekers die vooral uit één land komen en die snel groeit is dat je een webhost hebt die eenvoudig op te schalen is.

Een provider als Cloud86 biedt veel geavanceerde hosting pakketten die zich hiervoor lenen. Bijvoorbeeld hun VPS hosting pakket wat je modulair uit kan breiden aan de hand van je benodigdheden.

Trek je veel bezoekers aan vanuit andere landen en groeit je site snel, kijk dan naar een provider als SiteGround of Kinsta. Beiden bieden een gratis CDN aan bij al hun hosting pakketten.

Wat is de beste CDN?

Voor een internationale website die ik run heb ik meerdere CDN's onderzocht en zelf getest, waaronder QUIC.cloud (van LiteSpeed), BunnyCDN en Cloudflare.

QUIC.cloud viel me tegen qua prestaties en features. Het heeft een uitstekend team achter zich en ik verwacht dat ze naar verloop van tijd beter gaan worden, maar op het moment zijn ze nog niet klaar voor prime time.

BunnyCDN is een wat kleinere CDN die goed is, maar helaas geen gratis pakket heeft.

Ik was het het meest onder de indruk van Cloudflare. Dit is de grootste CDN ter wereld die een uitstekende gratis CDN aanbiedt. Voor de meeste kleinere websites met weinig complexiteit (zeg een blog wat tot 20.000 bezoekers per maand ontvangt) is dit een prima oplossing.

Je kunt nog Cloudflare APO overwegen, een add-on die $5 per maand kost. Dit is wat ik zelf gebruik. De prestaties hiervan zijn net een tikkeltje beter dan bij het gratis pakket.

Cloudflare APO
Cloudflare APO kan je WordPress site net een extra boost geven

Handig om te weten is dat sommige hosting bedrijven ook een zelfontwikkelde CDN aanbieden of je toegang geven tot een enterprise-level CDN (die duizenden euro's per maand kunnen kosten, en daarom buiten het bereik van de meeste ondernemingen en individuen is). Het meest interessante voorbeeld hiervan is Rocket.net waarbij op ieder hosting pakket standaard Cloudflare Enterprise ingesteld staat.

 

Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email

Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *