SiteGround webhosting review (2021)

door | 28 oktober, 2020

Geen tijd om dit artikel te lezen en wil je weten of ik SiteGround aanbeveel? Het antwoord is ja. SiteGround is een geweldige webhosting dienst voor nagenoeg iedere website. 

Wanneer je een nieuwe website begint zijn er een paar belangrijke vraagstukken die je moet oplossen. Een daarvan is, wat is beste webhosting voor jouw site?

Het hosting aanbod is een ondoorgrondelijke jungle bestaande uit honderdduizenden partijen. Nederland zelf kent al meer dan 1.500 hosting bedrijven. Hier zitten een aantal giganten tussen, zoals Argeweb. Maar zo zijn er ook webhosting bedrijven die niet veel omvattender zijn dan een server die staat te ronken op een zolderkamer in Waddinxveen.   

Nu zal het je wellicht geen wenkend perspectief lijken in zee te gaan met een partij die binnen die laatste categorie valt. 

Je wilt je website onderbrengen bij een partij waar je op kunt vertrouwen. Maar als we dan kijken naar de meer gerenommeerde spelers, wat is dan de beste partij?

Ikzelf heb jaren met dit vraagstuk geworsteld. Maar na de nodige hosting diensten versleten te hebben, heb ik de allerbeste webhosting gevonden.

Dit is SiteGround. Deze webhosting wordt gebruikt door meer dan 2 miljoen websites en is geschikt voor nagenoeg elke website: een klein persoonlijk blog, een bedrijfssite en grote ecommerce shops.

Start24 draait op SiteGround, en in deze review ga ik uiteenzetten waarom deze hosting ook voor jouw gloednieuwe website een uitstekende optie kan zijn. Of waarom je je huidige website zou kunnen verhuizen naar SiteGround (wat gratis kan).

Aanbevolen door WordPress

Fantastische 24/7 customer support

Makkelijk te gebruiken backend

Automatische dagelijkse backups

Krijg 57% korting

De heilige driemacht van goede webhosting

De belangrijkste pijlers van goede webhosting zijn customer support, uptime en snelheid. Hoe scoort SiteGround op deze vlakken?

Klantenservice 

Ik heb nog nooit een probleem gehad met SiteGround vanwege een technische fout *even afkloppen*. Wel heb ik een aantal keren een specifiek technisch vraagstuk gehad dat niet met een Google zoekopdracht op te lossen was. In deze gevallen duurde het niet langer dan een paar minuten voor het supportteam van SiteGround om me te woord gestaan via live chat (gratis bellen kan ook). Dit is 24/7 het geval. 

In een tijd waarin je hemel en aarde moet bewegen om de klantenservice van bepaalde bedrijven te kunnen bereiken, is dit een verademing.

Hierbij komt dat SiteGround door en door bekend is met WordPress. Dit is niet verrassend, aangezien SiteGround een van de enige drie hosting diensten is die WordPress officieel aanbeveelt. Wanneer je dus een specifiek vraagstuk rondom WordPress hebt, bieden SiteGround’s medewerkers je graag een helpende hand.

Natuurlijk zitten er grenzen aan de hulp die ze kunnen bieden. Als je te maken hebt met een ingewikkeld probleem wat je zelf veroorzaakt hebt, gaan ze niet uren besteden om dit voor je op te lossen.

Maar als hosting en WordPress nieuw voor je is, is het fijn te weten dat je er niet alleen voor staat. En als je vast zit heb je vaak niet meer nodig dan iemand die je een zetje in de juiste richting geeft om het balletje weer rollend te krijgen.

SiteGround scoort een 4,8/5 op de Nederlandse TrustPilot site na meer dan 6000 beoordelingen. Hun uitstekende klantenservice wordt uitgebreid aangehaald.  

Let wel: SiteGround biedt enkel klantenservice in het Engels. 

Snelheid

Niemand houdt van een trage website. Trage webpagina’s krijgen lagere posities in Google, en bezoekers zullen ook snel wegklikken wanneer een site traag laadt. 

Je kunt zelf invloed uitoefenen op je snelheid van je website door middel van bijvoorbeeld afbeeldinggrootte en het platform dat je gebruikt. Maar uiteindelijk valt en staat alles met je hosting. Trage hosting = trage website.

Kijkende naar een SiteGround testwebsite zien we dat de snelheid schommelt tussen de 609 en 758 milliseconden in 2020. Dit is fenomenaal snel. Het is lastig een hostingdienst te vinden die consistent sneller is dan dit.     

SiteGround snelheid per maand in 2020.

Uptime

Je webhosting kan nog zulke goede support bieden en nog zo snel zijn, maar als je website offline is heb je daar niks aan. 

Gelukkig staat SiteGround steevast in de top 5 webhosting diensten met de hoogste uptime. Met een gemiddelde uptime van 99.988%, is de kans dat je met SiteGround je site offline aan zult treffen nihil. Hoe krijgt SiteGround deze hoge uptime voor elkaar?    

SiteGround’s bewakingssysteem controleert de serverstatus elke halve seconde. Het detecteert niet alleen bestaande problemen en lost veel ervan automatisch op, maar het kan ook potentiële problemen anticiperen en voorkomen. Ook houdt hun team opkomende bedreigingen en software kwetsbaarheden in de gaten en weert deze af middels een firewall die continue intelligenter wordt, en een AI bot die kwaadaardig websiteverkeer blokkeert voor dit je site kan bereiken.

Het resultaat is hosting die een paar duizendste procentpunten verwijderd is van altijd aan staan. 

Verdere overwegingen 

Naast klantenservice, snelheid, en uptime zijn er nog een aantal andere factoren van belang wanneer het aankomt op het kiezen van de beste webhosting. Hieronder ga ik deze bespreken. 

Flexibiliteit

Je kunt praktisch iedere website hosten op SiteGround.

Is dit de eerste keer dat je een website host? Geen probleem. Je hoeft geen technische kennis te hebben om met SiteGround uit te voeten te kunnen. Zodra je je SiteGround pakket hebt, kun je binnen een paar klikken bijvoorbeeld WordPress automatisch geïnstalleerd hebben. 

Maar ook als je gepokt en gemazeld bent in de wereld van web development is SiteGround een uitstekende keuze. Als je de server naar je eigen smaak in wilt stellen dan heeft deze hosting ook hier geschikte pakketten voor. 

Naast shared hosting (een server die je deelt met andere gebruikers), is er ook cloud hosting.

Hun pakketten sluiten daarbij aan op een grote variëteit aan verkeer. Je kunt je pakket altijd opschalen naargelang de groei van je website. 

Backend 

Je wilt het liefst geen tijd kwijt zijn aan het begrijpen van je hosting backend. SiteGround’s backend is gelukkig zeer gebruiksvriendelijk opgezet. Dit is bij lang niet iedere webhosting het geval. 

Ook als je voor het eerst webhosting gebruikt, zul je je binnen no-time het reilen en zeilen van SiteGround doorhebben.

SiteGround backend.

Gratis hosting extra’s 

Veel webhosting diensten slaan je met extra kosten om de oren wanneer je van extra diensten gebruik wilt maken. SiteGround biedt echter een hoop extra mogelijkheden gratis aan. 

Als je een site hebt met bezoekers van over de hele wereld kun je Cloudflare CDN gratis installeren. Cloudflare cached je content over een internationaal netwerk van servers en laadt je website in vanuit de server die het dichts bij je bezoeker is. Dit zorgt voor een website die overal ter wereld razendsnel laadt. 

Ook biedt SiteGround een gratis SSL-certificaat wat je met 1 klik kunt installeren. Dit is iets wat iedere website nodig heeft. Wanneer een site een SSL-certificaat heeft zie je een groen slotje in de adresbalk. Dit geeft aan dat de site via een beveiligde verbinding loopt. Een beveiligde verbinding zorgt ervoor dat derden geen gevoelige persoonlijke informatie kunnen stelen van je bezoekers.

Verder bied je SiteGround account één gratis website verhuizing. Als je het GrowBig of GoGeek pakket gebruikt, verzorgt een medewerker van SiteGround deze verhuizing voor je. 

SiteGround kosten

SiteGround is niet de goedkoopste webhosting die er is. Dit is niet zo gek gezien de kwaliteit van hun diensten. Zoals ze zeggen… what you pay for is what you get.  

Maandelijkse kosten

SiteGround heeft op het eerste gezicht aantrekkelijke maandelijkse kosten. Het betreft hier echter instaptarieven.

Wanneer je je pakket vernieuwd, zien je kosten er zo uit:

 • Startup. Van €5.99 naar €12.99
 • GrowBig. Van €9.99 naar €22.99
 • GoGeek. Van €13.99 naar €34.99

Over de gehele linie verdrievoudigen de kosten praktisch. Daarom is het slim je in te schrijven voor het langst mogelijke contract, wat 36 maanden is. Op die manier betaal je de beste prijs voor de langst mogelijke tijd.   

Niet-goed-geld-terug garantie

Zoals het een goede webhosting dienst betaamd biedt SiteGround een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie voor hun shared hosting. Dit biedt je meer dan genoeg tijd om uit te vogelen of SiteGround inderdaad de beste hosting dienst voor je is.

Voor hun cloud hosting is er een niet-goed-geld-terug garantie van twee weken. Een stukje minder, maar nog steeds voldoende om erachter te komen of je verder wilt met SiteGround. 

Verder garandeert SiteGround een jaarlijkse uptime van 99.9%. Glijden ze hieronder, dan krijg je een maand gratis hosting. 

SiteGorund service level agreement.

Dit verklaart de uitstekende uptime cijfers die we eerder bespraken.

SiteGround hosting pakketten

Zoals gebruikelijk onder webhosting diensten biedt SiteGround een scala aan verschillende pakketten. Als je net begint, of een website hebt die minder dan 100.000 bezoekers per maand trekt, is shared hosting wat je nodig hebt. 

Zodra je boven deze grens uit gaat komen wordt het pas de moeite waard te gaan kijken naar Cloud Hosting.

Shared hosting

Hier vind je een overzicht van SiteGround’s shared hosting pakketten.

SiteGround shared hosting pakketten.

Startup

Dit pakket werkt prima voor als je niet meer dan één website gaat runnen en deze site onder de 10.000 bezoekers per maand blijft. Je site kan tot 10 GB bestrijken. Dit is ruim voldoende voor het grote gros van alle websites.

StartUp mist een aantal functionaliteiten GrowBig en GoGeek wel bevatten. Hoewel er ook met dit pakket dagelijkse back-ups worden gemaakt van je site, kun je geen back-ups “on-demand” maken.

Ook is er geen “staging” functionaliteit bij StartUp. Bij SiteGround maakt de staging functionaliteit een kopie van je website – als je WordPress gebruikt – die bezoekers niet kunnen zien. Dit is handig om nieuwe designs en functionaliteit te testen.  

Dat gezegd hebbende is dit pakket een prima optie voor beginners.

GrowBig

Het GrowBig laat je zoveel sites als je wilt toevoegen aan je account. Ook staat het plan zo’n 25.000 bezoekers per maand toe, wat een behoorlijk aantal is. Je hebt 20 GB web space te besteden voor je site(s). 

Hierbij heb je uitgebreide backup mogelijkheden en de hierboven genoemde staging. Ook heeft dit pakket “speed-boosting caching,” wat ervoor zorgt dat je webpagina’s een stuk sneller laden. 

Mocht je samen met anderen aan je site willen werken, dan kun je deze personen ook toevoegen aan je SiteGround account. 

Als je dit artikel leest, dan is dit pakket waarschijnlijk de beste optie voor je. 

GoGeek

Met GoGeek betreden we een serieuzer webhosting niveau. Met 40 GB webspace en 100.000 bezoekers kun je een serieuze site of sites runnen op dit pakket. 

Dit pakket is ook ideaal voor als je websites ontwikkeld voor cliënten. SiteGround’s “white label” functionaliteit zorgt dat je gebruikers eenvoudig kan toevoegen aan je SiteGround account. Vervolgens kunnen deze gebruikers aan de slag gaan met de Site Tools van hun eigen website.  

Daarbij komt dat je met GoGeek toegang hebt tot de hoogste klasse van SiteGround server resources. In de praktijk leidt dit ertoe dat met dit pakket je site(s) nét een tikkeltje beter zullen lopen dan op de andere pakketten. 

Ook krijg je toegang tot de beste en meest ervaren klantenservice medewerkers die het bedrijf te bieden heeft. 

WordPress hosting met SiteGround

Eerder in dit stuk noemde ik dat SiteGround officieel door WordPress wordt aanbevolen. Er zijn honderdduizenden hosting diensten wereldwijd, en het gros is in staat WordPress te draaien.

Waarom zou WordPress dan uitgerekend SiteGround deze eer toebedelen?

Een van de redenen is dat SiteGround het managen van WordPress sites doodeenvoudig maakt. De 1-klik WordPress installatie, WordPress staging, git integratie, makkelijke updates en de tools die SiteGround speciaal heeft ontwikkeld om WordPress sites beter te laten lopen zorgen dat het runnen van WordPress sites een welhaast zorgeloos proces is. SiteGround heeft er alles aan gedaan om hun hosting dienst perfect te laten werken met WordPress sites.  

Als je een bestaande WordPress site hebt, kun je deze gratis overzetten naar SiteGround via de SiteGround Migrator Plugin.     

Cloudhosting

Cloudhosting is een flexibele upgrade vanuit shared hosting. Wanneer je de shared hosting pakketten bent ontgroeid is dit de logische vervolgstap. Met cloud hosting garandeert SiteGround dat je site genoeg server resources toebedeeld krijgt. Je server’s RAM en CPU worden niet met anderen gedeeld. 

Je kunt je RAM, CPU en geheugen upgraden op elk gewenst moment. Hier heb je geen goedkeuring voor nodig, en je site gaat niet offline zodra je dit doet. 

Conclusie

Ik beveel SiteGround van harte aan. Gezien we hen voor Start24 gebruiken, zal deze conclusie je waarschijnlijk niets verbazen.

SiteGround biedt voor bijna ieder wat wils. Ze hebben de beste klantenservice die er is, een geweldige uptime en snelheid, en worden officieel door WordPress aanbevolen. Ze zijn makkelijk een van de beste hosting providers op de markt.

SiteGround is geen Nederlands bedrijf. Maar omdat ze een datacenter in Nederland hebben, is dit geen enkele belemmering voor de snelheid van je website.  

Ben je klaar om met SiteGround aan de slag te gaan? Klik dan hier om jouw hosting pakket te kiezen

Ben je van plan je site op WordPress te bouwen? Dan kan onze WordPress handleiding je op weg helpen.

Aanbevolen door WordPress

Fantastische 24/7 customer support

Makkelijk te gebruiken backend

Automatische dagelijkse backups

Krijg 57% korting

  

Joost Boer

Joost is sinds 2014 aan het ondernemen in de tech industrie. Tot 2020 was hij in Azië gevestigd, nu is hij weer terug in Nederland.

2 Reacties

 1. Peter

  Geweldige hosting. Ik ben overgegaan naar SiteGround na een paar matige ervaringen met een stel Nederlandse hosting partijen. Echt erg tevreden tot nu toe. De support is super, alles is top geregeld via site tools en er zijn een boel hulpprogramma’s om taken automatisch uit te voeren.

  Ik had een vraag en binnen een minuut werd ik beantwoord via de live chat. Daarna kreeg ik de chat toegestuurd via email. Handig om nog eens na te slaan indien nodig.

  Ik beveel ze van harte aan!

  Antwoord
  • Joost Boer

   Hi Peter, waanzinnig te horen dat je zo tevreden bent met SiteGround. 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *