SiteGround review: is deze webhost echt zo goed? (2022)

SiteGround is een Bulgaars webhosting bedrijf wat het leven zag in 2004. Sindsdien is het razendsnel gegroeid: op dit moment huisvest de hosting provider meer dan 2 miljoen domeinen. In deze review ga je lezen of SiteGround de beste hosting voor jouw site is.

SiteGround review overzicht

Snelheid

Maakt gebruik van het Google Cloud platform.

Uptime

Enorm stabiele servers met praktisch 100% uptime.

Support

24/7 telefonische en live chat support zonder wachttijd.

Eenvoud

Site Tools is een absurd eenvoudig dashboard.

Features

Zelfontwikkelde WordPress plugins en meer.

Kosten

Kosten rijzen de pan uit na het eerste
jaar.

Onze score:

5 / 5

Voordelen

 • Geweldige performance
 • Zeer goede, 24/7 klantenservice
 • Perfect voor zowel gevorderde als beginnende webmasters
 • Automatische dagelijkse backups
 • Fully managed WordPress
 • Officieel aanbevolen door WordPress
 • 6 datacentrums wereldwijd via het Google Cloud platform

Nadelen

 • Kosten schieten omhoog na de introductieperiode
 • Klantenservice is sinds het afgelopen jaar lastiger te bereiken dan voorheen (meer weggestopt in de site)

SiteGround is sinds jaar en dag een van de meest aanbevolen en best beoordeelde webhosting diensten. De provider staat bekend om zijn snelheid, betrouwbaarheid, uitmuntende klantenservice en gebruiksvriendelijk.

Daarnaast biedt SiteGround ook genoeg geavanceerde features voor ervaren webmasters. Het is een hosting provider die wordt gebruikt door sites met een paar 100 bezoekers, tot sites die een miljoenen publiek aantrekken.

Voor Start24 gebruiken we SiteGround, en ik draai het gros van m'n persoonlijke sites ook op SiteGround. Hierdoor kan ik je precies vertellen op welke vlakken SiteGround uitblinkt, en waar de dienst wat beter zou kunnen.

Met deze uitgebreide SiteGround review wil ik je helpen beslissen of het ook de beste webhosting voor jouw website is.

SiteGround in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat, ticket support, telefoon
Managed WordPress
Soorten hostingShared, cloud, dedicated
Basis featuresDynamic caching, 10GB
opslag, gratis SSL, gratis CDN
Meest geschikt voorIeder type website
Server locaties6 Google Cloud locaties wereldwijd, waaronder
in Eemshaven
Prijs vanaf3,99 per maand

SiteGround's snelheid, uptime en klantenservice

De belangrijkste pijlers van goede webhosting zijn snelheid, uptime en klantenservice. Hieronder ga je lezen hoe SiteGround op deze gebieden scoort.

Snelheid

Je verwacht van een goede webhost dat deze razendsnel is.

Trage websites leiden tot een slechte gebruikerservaring, wat ertoe leidt dat bezoekers je site sneller zullen verlaten. Langzame websites verlagen ook je conversies. Dit betekent dat websitesnelheid een directe impact heeft op je bottom line. Bovendien komen trage websites lager in Google.  

SiteGround’s hosting pakketten zijn stuk voor stuk – van hun shared hosting tot hun cloud hosting – ontzettend snel.  

De onderstaande testresultaten van GTMetrix laat je zien hoe de shared hosting van SiteGround precies scoort:

GTMetrics score van een website die draait op SiteGround shared hosting

Deze test is uitgevoerd op een volwaardige pagina van een echte website, gevuld met tekst, opmaak en afbeeldingen. Niet op een lege, kale WordPress-installatie.

De site die ik heb getest draait op het GoGeek shared hosting pakket, wat SiteGround’s duurste shared hosting is. Op SiteGround’s StartUp en GrowBig pakketten zullen de resultaten net een klein beetje minder zijn, maar veel schelen doet het niet.

SiteGround’s shared hosting beschikt over een aantal geavanceerde features, waaronder:

 • Dynamic (full-page) caching. Dit maakt WordPress websites tussen de 50 en 500% sneller
 • UltrafastPHP wat 30% meer snelheid biedt en TTFB (time to first byte) vermindert (slechts niet beschikbaar bij het StartUp pakket)
 • Brotli compressie wordt automatisch toegepast wat websites zo klein mogelijk maakt en sneller laat laden

Maak je geen zorgen als het bovenstaande jargon je niks zegt. Het enige wat je hoeft te weten is dat het allemaal leidt tot ontzettend snelle websites.

Als je kijkt naar de bovenstaande GTMetric score, dan zie je dat de TTFB 87 ms bedraagt. Wanneer iemand je website opent, vraagt haar webbrowser informatie – of bytes – op van een server. TTFB verwijst naar hoeveel milliseconden het kost voor een browser om de eerste byte van jouw web server te ontvangen. Het is een erg belangrijke factor binnen websitesnelheid.

Hier geldt dus: hoe lager dit aantal, hoe sneller je website is. Een TTFB van tot 500ms wordt als acceptabel gezien, terwijl wat onder de 100 valt wordt gekwalificeerd als perfect. Scores van onder de 100 zijn normaal gesproken alleen weggelegd voor zeer dure, geavanceerde hosting.   

Met SiteGround kom je dit soort scores al tegen op hun zeer betaalde shared hosting pakketten. Een unicum is binnen de hosting industrie.

Hoewel SiteGround erg snel is, is het de afgelopen jaren voorbij gestreefd door een aantal nog snellere providers.

Uptime

Je website kan nog zo snel zijn, maar als hij offline is, heb je hier helemaal niks aan.

Gelukkig staat SiteGround binnen de industrie bekend als een dienst met een nagenoeg vlekkeloze uptime. Met een gemiddelde uptime van 99.988%, is de kans dat je met SiteGround je site offline aan zult treffen nihil.

Dit is hoe SiteGround het klaarspeelt deze hoge uptime te bereiken:    

SiteGround’s bewakingssysteem controleert de serverstatus elke halve seconde. Het detecteert niet alleen bestaande problemen en lost veel ervan automatisch op, maar het kan ook potentiële problemen anticiperen en voorkomen.

Ook houdt hun team opkomende bedreigingen en software kwetsbaarheden in de gaten en weert deze af middels een firewall die continue intelligenter wordt, en een AI bot die kwaadaardig website verkeer blokkeert voor dit je site kan bereiken.

Het resultaat is hosting op paar duizendste procentpunten na altijd online staat.

Klantenservice 

Ik heb nog nooit een probleem gehad met SiteGround vanwege een technische fout *even afkloppen*. Wel heb ik een aantal keren een specifiek technisch vraagstuk gehad dat niet met een Google zoekopdracht op te lossen was. In deze gevallen duurde het niet langer dan een paar minuten voor het supportteam van SiteGround om me te woord gestaan via live chat (gratis bellen kan ook). Dit is 24/7 het geval. 

In een tijd waarin je hemel en aarde moet bewegen om de klantenservice van bepaalde bedrijven te kunnen bereiken, is dit een verademing.

SiteGround klantenservice live chat
Naast technische hulp, biedt SiteGround potentiële klanten ook goede inzichten in hoe hun dienst zich t.o.v. de concurrentie verhoudt

Hierbij komt dat SiteGround door en door bekend is met WordPress. Dit is niet verrassend, aangezien SiteGround een van de enige drie hosting diensten is die WordPress officieel aanbeveelt. Wanneer je dus een specifiek vraagstuk rondom WordPress hebt, bieden SiteGround’s medewerkers je graag een helpende hand.

Natuurlijk zitten er grenzen aan de hulp die ze kunnen bieden. Als je te maken hebt met een ingewikkeld probleem wat je zelf veroorzaakt hebt, gaan ze niet uren besteden om dit voor je op te lossen.

Maar als hosting en WordPress nieuw voor je is, is het fijn te weten dat je er niet alleen voor staat. En als je vast zit heb je vaak niet meer nodig dan iemand die je een zetje in de juiste richting geeft om het balletje weer rollend te krijgen.

Echter is niet alles perfect wat betreft SiteGround's klantenservice. In het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat SiteGround het lastiger voor je maakt een medewerker te pakken te krijgen. Ze reageren nog steeds binnen enkele minuten, maar ze hebben in de contact sectie van hun site een aantal extra schermen toegevoegd met vragen. Hieruit blijkt dat ze stellig hun best doen om je niet bij hun live chat uit te laten komen.

Dit is begrijpelijk, want klantenservice bieden kost veel geld. Maar SiteGround is niet de eerste de beste hosting provider. Ik zou me niet bezwaard moeten voelen om eens in de paar maanden eens met een medewerker te spreken.

Tot slot, denk eraan dat SiteGround enkel klantenservice in het Engels aanbiedt.

Andere SiteGround overwegingen 

Naast klantenservice, snelheid, en uptime zijn er nog een aantal andere factoren van belang wanneer het aankomt op het kiezen van de beste webhosting. Hieronder ga ik deze bespreken. 

Flexibiliteit: SiteGround is geschikt voor een super breed scala aan websites

Je kunt praktisch iedere website hosten op SiteGround.

Is dit de eerste keer dat je een website host? Geen probleem. Je hoeft geen technische kennis te hebben om met SiteGround uit te voeten te kunnen. Zodra je je SiteGround pakket hebt, kun je binnen een paar klikken WordPress of een andere app geïnstalleerd hebben. 

Maar ook als je gepokt en gemazeld bent in de wereld van web development is SiteGround een uitstekende keuze. Als je de server naar je eigen smaak in wilt stellen dan heeft deze hosting ook hier geschikte pakketten voor. 

Naast shared hosting (een server die je deelt met andere gebruikers), is er ook cloud hosting.

Hun pakketten sluiten daarbij aan op een grote variëteit aan verkeer. Je kunt je pakket altijd opschalen naargelang de groei van je website. 

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

Je wilt het liefst geen tijd kwijt zijn aan het begrijpen van het dashboard van je webhosting. SiteGround’s dashboard is gelukkig zeer gebruiksvriendelijk opgezet. Sinds een paar jaar hebben ze een zelfontwikkelde dashboard in plaats van cPanel.

Als je het mij vraagt is dit een enorme verbetering.

Ook als je voor het eerst webhosting gebruikt, zul je je binnen no-time het reilen en zeilen van SiteGround doorhebben.

SiteGround backend.

Gratis hosting extra’s 

Veel webhosting diensten slaan je met extra kosten om de oren wanneer je van extra diensten gebruik wilt maken. SiteGround biedt echter een hoop extra mogelijkheden gratis aan. 

Als je een site hebt met bezoekers van over de hele wereld kun je Cloudflare CDN gratis installeren. Cloudflare cached je content over een internationaal netwerk van servers en laadt je website in vanuit de server die het dichts bij je bezoeker is. Dit zorgt voor een website die overal ter wereld razendsnel laadt. 

Ook biedt SiteGround een gratis SSL-certificaat wat je met 1 klik kunt installeren. Een SSL-certificaat is iets wat iedere website nodig heeft. Wanneer een site een SSL-certificaat heeft zie je een groen slotje in de adresbalk. Dit geeft aan dat de site via een beveiligde verbinding loopt. Een beveiligde verbinding zorgt ervoor dat derden geen gevoelige persoonlijke informatie kunnen stelen van je bezoekers.

Tot slot krijg je met SiteGround gratis toegang tot de SG Optimizer plugin.

SG Optimizer plugin

Deze plugin doet eigenlijk precies hetzelfde als WP Rocket, een zeer populaire plugin om je website sneller mee te maken. Voor WP Rocket betaal je $49 per jaar per site.

SG Optimizer daarentegen krijg je gratis en voor niets. Dit is veruit een van de meest aantrekkelijke en unieke extraatjes die je bij SiteGround krijgt.

SiteGround kosten

SiteGround is niet de goedkoopste webhosting die er is. Dit is niet zo gek gezien de kwaliteit van hun diensten. Zoals het gezegde luidt… what you pay for is what you get.  

Maandelijkse kosten

SiteGround heeft op het eerste gezicht aantrekkelijke maandelijkse kosten. Het betreft hier echter instaptarieven.

Wanneer je je pakket vernieuwd, zien je kosten er zo uit:

 • Startup. Van €3,99 naar €12,99
 • GrowBig. Van €6,99 naar €22,99
 • GoGeek. Van €13,99 naar €34,99

Over de gehele linie verdrievoudigen de kosten praktisch. Dat maakt SiteGround minder geschikt voor hobby websites zonder commerciële insteek.

Niet-goed-geld-terug garantie

Zoals het een goede webhosting dienst betaamd biedt SiteGround een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie voor hun shared hosting. Dit biedt je meer dan genoeg tijd om uit te vogelen of SiteGround inderdaad de beste hosting dienst voor je is.

Voor hun cloud hosting is er een niet-goed-geld-terug garantie van twee weken. Een stukje minder, maar nog steeds voldoende om erachter te komen of je verder wilt met SiteGround. 

Verder garandeert SiteGround een jaarlijkse uptime van 99.9%. Glijden ze hieronder, dan krijg je een maand gratis hosting. 

SiteGorund service level agreement.

SiteGround hosting pakketten

SiteGround biedt een vrij overzichtelijk aanbod van hosting pakketten. Voor het gros van de websites is hun shared hosting de beste keuze.

Cloud hosting wordt pas relevant zodra je site tienduizenden bezoekers per maand begint aan te trekken. Zodra je zover bent, kun je altijd nog eenvoudig overstappen.

Shared hosting

Hier vind je een overzicht van SiteGround’s shared hosting pakketten.

SiteGround shared hosting pakketten.

Startup

Dit pakket werkt prima voor als je niet meer dan één website gaat runnen en deze site onder de 10.000 bezoekers per maand blijft. Je krijgt 10 GB schijfruimte. Dit is ruim voldoende voor het grote gros van alle websites (Start24 beslaat nog niet eens 2 GB).

StartUp mist een aantal functionaliteiten GrowBig en GoGeek wel bevatten. Hoewel er ook met dit pakket dagelijkse back-ups worden gemaakt van je site, kun je geen back-ups “on-demand” maken.

Ook is er geen “staging” functionaliteit bij StartUp. Bij SiteGround maakt de staging functionaliteit een kopie van je website – als je WordPress gebruikt – die bezoekers niet kunnen zien. Dit is handig om nieuwe designs en functionaliteit te testen.  

Dat gezegd hebbende is dit pakket een uitstekende optie voor als je een beginner bent en niet meer dan één website hebt.

GrowBig

Het GrowBig laat je zoveel sites als je wilt toevoegen aan je account. Ook staat het plan zo’n 25.000 bezoekers per maand toe – een behoorlijk aantal. Je hebt 20 GB web space te besteden voor je site(s). 

Hierbij krijg je uitgebreide backup mogelijkheden en de hierboven genoemde staging functionaliteit. Ook heeft dit pakket “speed-boosting caching,” wat ervoor zorgt dat je webpagina’s een stuk sneller laden. 

Mocht je samen met anderen aan je site willen werken, dan kun je deze personen ook toevoegen aan je SiteGround account. 

Ben je deze review aan het lezen, dat zal dit waarschijnlijk het beste pakket voor je zijn. 

GoGeek

Met GoGeek betreden we een serieuzer niveau van webhosting. Met 40 GB webspace en 100.000 bezoekers kom je met dit pakket een heel eind. 

Dit pakket is ook ideaal voor als je websites ontwikkeld voor cliënten. SiteGround’s “white label” functionaliteit zorgt dat je gebruikers eenvoudig kan toevoegen aan je SiteGround account. Vervolgens kunnen deze gebruikers aan de slag gaan met de Site Tools van hun eigen website.  

Daarbij komt dat je met GoGeek toegang hebt tot de hoogste klasse van SiteGround server resources. In de praktijk leidt dit ertoe dat met dit pakket je site(s) nét een tikkeltje beter zullen lopen dan op de andere pakketten. 

Ook krijg je toegang tot de beste en meest ervaren klantenservice medewerkers die het bedrijf te bieden heeft. 

WordPress hosting met SiteGround

Eerder in deze review noemde ik dat SiteGround officieel door WordPress wordt aanbevolen. Er zijn honderdduizenden hosting diensten wereldwijd, en het gros is in staat WordPress te draaien.

Waarom zou WordPress dan uitgerekend SiteGround deze eer toebedelen?

Een van de redenen is dat SiteGround het managen van WordPress sites doodeenvoudig maakt.

De 1-klik WordPress installatie, WordPress staging, git integratie, makkelijke updates en de tools die SiteGround speciaal heeft ontwikkeld om WordPress sites beter te laten lopen zorgen dat het runnen van WordPress sites een welhaast zorgeloos proces is. SiteGround heeft er alles aan gedaan om hun hosting dienst perfect te laten werken met WordPress sites. 

Al hun hosting pakketten zijn dan ook fully managed. Managed WordPress hosting kun je als volgt samenvatten:

Managed WordPress hosting stelt je in staat puur te focussen op het design en de content-creatie van je site, de rest wordt geregeld door je host.  

Wat dat inhoudt is dat je site sneller draait, de beveiliging grotendeels voor je geregeld wordt, de klantenservice gespecialiseerd is in WordPress, en het meeste site- en serveronderhoud voor je wordt gedaan.

Mocht je al een bestaande WordPress site hebben, dan kun je deze gratis overzetten naar SiteGround via de SiteGround Migrator Plugin.     

Cloudhosting

Cloudhosting is een flexibele upgrade vanuit shared hosting. Wanneer je de shared hosting pakketten bent ontgroeid is dit de logische vervolgstap. Met cloud hosting garandeert SiteGround dat je site genoeg server resources toebedeeld krijgt. Je server’s RAM en CPU worden niet met anderen gedeeld. 

Je kunt je RAM, CPU en geheugen upgraden op elk gewenst moment. Hier heb je geen goedkeuring voor nodig, en je site gaat niet offline zodra je dit doet. 

Conclusie

Ik beveel SiteGround van harte aan. Gezien we hen voor Start24 gebruiken, zal deze conclusie je waarschijnlijk niet verrassen.

SiteGround biedt voor bijna ieder wat wils. Ze hebben zeer goede klantenservice, uitstekende performance, en worden officieel door WordPress aanbevolen. Ze zijn met gemak een van de beste hosting providers op de markt.

SiteGround is geen Nederlands bedrijf. Maar omdat ze een datacenter in Nederland hebben, biedt dit geen enkele belemmering voor de snelheid van je website. Het enige waar je aan moet denken is dat ze dus geen Nederlandse klantenservice bieden.

Hoewel deze hosting provider me dicht aan het hart ligt, is de dienst niet perfect. Zo is de prijstoename na het instaptarief behoorlijk heftig. De kosten zijn dusdanig, dat wanneer je site geen commerciële insteek heeft je beter voor een goedkopere provider kunt kiezen.

Ook is het afgelopen jaar hun klantenservice lastiger te bereiken. Ze zijn niet minder snel geworden, of kwalitatief omlaag gegaan, maar ze hebben hun klantenservice wel dieper in hun site verstopt. Dit voelt een beetje ongemakkelijk bij zo'n hoogstaande dienst.  

Deze kritiek kun je echter scharen onder de categorie van muggenziften. Als je het mij vraagt steekt de dienst nog steeds met kop en schouders boven het hosting maaiveld uit.

Mocht je je website op WordPress willen bouwen, dan is SiteGround de perfecte keuze. Laat onze WordPress handleiding je hiermee op weg helpen.

2 reacties

 1. Geweldige hosting. Ik ben overgegaan naar SiteGround na een paar matige ervaringen met een stel Nederlandse hosting partijen. Echt erg tevreden tot nu toe. De support is super, alles is top geregeld via site tools en er zijn een boel hulpprogramma’s om taken automatisch uit te voeren.

  Ik had een vraag en binnen een minuut werd ik beantwoord via de live chat. Daarna kreeg ik de chat toegestuurd via email. Handig om nog eens na te slaan indien nodig.

  Ik beveel ze van harte aan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *