WordPress website sneller maken: 5 tips

Wil je je WordPress website sneller maken? Dan ben je hier aan het juiste adres.

In dit artikel laat ik je de 5 belangrijkste factoren zien die komen kijken bij een snelle WordPress website.   

Google is de afgelopen jaren steeds meer nadruk gaan leggen op het belang van websitesnelheid. Snelheid is een ranking factor. Daarnaast maken snelle sites je bezoekers blij. Ze zullen minder snel je site verlaten en betere engagement hebben met je pagina’s, wat kan leiden tot hogere conversies.

De 5 belangrijkste manieren om je WordPress website sneller te maken

1. Kies snelle hosting

De snelheid van je website valt en staat met goede webhosting. Je kunt een perfect geoptimaliseerde, vederlichte website hebben. Maar als je de verkeerde hosting provider hebt gekozen, gaat het ingewikkeld worden je site echt snel te krijgen.

Veel mensen denken dat shared hosting (waar je een server deelt met andere websites) per definitie traag is. Dat is lang niet altijd zo. Wanneer een hosting provider een gedeelde server volpropt met veel te veel websites, of oude server technologie gebruikt, kan dit inderdaad leiden tot vertraging. Goede shared hosting providers zorgen er echter voor dat dit niet het geval is.

Er zijn nogal wat factoren die je inzicht kunnen geven in of een hosting pakket snel is of niet. Een van de belangrijkste factoren is TTFB (Time to First Byte). TTFB verwijst naar hoeveel milliseconden het kost voor een browser om de eerste byte van de webserver te ontvangen.

Hoe lager dit aantal, hoe sneller je website. Een TTFB van tot 200ms wordt als goed beschouwd, terwijl wat onder de 100 valt wordt gezien als perfect.

Met de juiste shared hosting kun je ook uitkomen op scores van tot de 200-300 of zelfs 100. Zie hier een snelheidstest uitgevoerd op een site die draait op SiteGround’s GoGeek pakket:

Snelle WordPress website maken met SiteGround: GTMetrix score

Ben je wat technischer aangelegd, dan kun je in plaats van shared hosting ook kijken naar een VPS of cloud hosting. Voor de meeste kleinere sites zal dit echter meestal overkill zijn.   

Hier zijn de webhosting diensten die ik aanbeveel voor wanneer je een snelle website wilt:

 • SiteGround. Makkelijk te gebruiken voor beginners, zeer goede klantenservice en het draait op het Google Cloud Platform. Dat laatste zorgt ervoor dat je site zeer snel laadt. Start24 draaide tot begin 2023 op SiteGround. Lees meer in onze SiteGround review.
 • Cloud86. Een Nederlandse webhost die zich bevindt in Friesland en de snelste hosting van Nederland heeft. Ook hangt er een zeer aantrekkelijk prijskaartje aan. Deze provider gebruiken we voor Start24. Lees meer in onze Cloud86 review.  
 • Hostinger. Een snelle internationale budget host die makkelijk te gebruiken voor beginners. Lees meer in onze Hostinger review.

Al deze providers hebben servers in Nederland.

SiteGround is een stuk prijziger dan Hostinger en Cloud86, maar heeft niet snellere hosting. Het kostenverschil zit hem vooral in dat SiteGround gebruiksvriendelijker is en je 24/7 klantenservice krijgt met slechts een paar minuten wachttijd.  

2. Gebruik een WordPress theme die geoptimaliseerd is voor snelheid

Je WordPress thema heeft samen met je webhosting de grootste impact op de snelheid van je site. Heb je een slecht gecodeerd WordPress thema, dan is het optimaliseren ervan dweilen met de kraan open. Je kunt een trage WordPress thema misschien met een enorme krachtinspanning snel krijgen, maar een update kan dit allemaal weer ongedaan maken.

Ik snap dat het veranderen van je WordPress theme intimiderend klinkt. En toegegeven, het kan ook best een gedoe zijn. Toch is het op de lange termijn vaak de beste oplossing.

Hoe weet je dat een WordPress thema snel is? Vaak kun je dit aflezen aan de website van de theme. Noemen ze vaak snelheid en hebben ze blog berichten die gaan over snelle websites? Dan heb je een behoorlijke kans dat hun thema licht en snel is. Test het thema vervolgens zelf en doe een snelheidstest via Google PageSpeed (ik vertel je later hoe je dit doet).   

Ik raad je af themes te kopen via marktplaatsen. De eerste de beste WordPress theme die je van een site als ThemeForest plukt is vaak erg langzaam. Ook die met 5 sterren.

Ik ben zojuist naar ThemeForest gesurft en heb een van hun populairste WordPress themes getest via Google PageSpeed:

Snelheidstest Themeforest theme

Dat is een waardeloze score. Blijf ver weg van dit soort WordPress themes als je een snelle website wilt.

Een goed voorbeeld van een echt snell WordPress thema is Kadence. Dit thema is licht, extreem veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken. Ik gebruik deze theme voor al m’n websites. In deze WordPress handleiding laat ik je zien hoe je een website met Kadence maakt.   

3. Installeer alleen goed gecodeerde plugins

Je hoort vaak het advies: installeer niet veel plugins als je een snelle site wilt. Hier heb je niet zoveel aan. Ten eerste is het niet duidelijk wat “veel” is. Ten tweede is de kwaliteit van plugins veel belangrijker voor websitesnelheid dan kwantiteit.

Een handvol slechte plugins kunnen je site trager maken dan 20 goede plugins. Daarnaast kunnen slechte plugins leiden tot bugs en je hosting overbelasten (vooral wanneer je een goedkoop hosting pakket hebt met weinig resources).

Qua plugins volg ik zelf de volgende stelregels:

 • Ik heb alleen plugins op m’n sites die ik daadwerkelijk gebruik. Wanneer ik een plugin niet (meer) nog heb, verwijder ik hem.
 • Ik kies vooral plugins met behoorlijk wat actieve installaties. Wanneer een WordPress plugin een hand vol actieve installaties heeft, is de kans een stuk groter dat hij niet goed gecodeerd is.
 • Ook neig ik naar plugins met veel 5-sterren reviews.
 • Ik check Facebook groepen en sites als Reddit voor onafhankelijke feedback van gebruikers.
Goed scorende WordPress plugins

Volg deze aanpak en je zult waarschijnlijk weinig problemen ondervinden qua plugins.

Bedenk wel: sommige goede plugins zullen alsnog een negatieve impact op de snelheid van je site hebben. Bijvoorbeeld, als je een webshop bouwt met WooCommerce, dan maakt dat je site een stuk trager. Ervan uitgaande dat je al een snel thema hebt, kun je in zo’n geval investeren in betere webhosting om hiervoor te compenseren.

4. Afbeeldingen: omarm WebP en lazy loading

Afbeeldingen hebben een grote invloed op de snelheid van je website. Naast de afmetingen van je afbeeldingen (hou dit zo klein mogelijk), hebben afbeeldingtype en lazy loading een grote impact.  

WebP

WebP is een nieuw afbeeldingtype wat een paar jaar geleden gelanceerd is door Google. Aldus Google:

WebP is a modern image format that provides superior lossless and lossy compression for images on the web. Using WebP, webmasters and web developers can create smaller, richer images that make the web faster.

WebP lossless images are 26% smaller in size compared to PNGs. WebP lossy images are 25-34% smaller than comparable JPEG images at equivalent SSIM quality index.

Je kunt je afbeeldingen uploaden op je WordPress website in WebP met een speciale plugin. Bij sommige snelheidsoptimalisatie plugins zit dit echter ook ingebouwd.

Lazy loading

Lazy loading is het uitstellen van het laden van bronnen of objecten totdat ze daadwerkelijk nodig zijn. Dit verbetert de prestaties van een site en bespaart resources. Bij afbeeldingen houdt dit in dat ze alleen geladen worden wanneer een gebruiker naar beneden scrolt.

Net als met WebP zijn hier aparte plugins voor, maar bij de betere snelheidsoptimalisatie plugins zit dit ook gewoon ingebakken.

5. Installeer een snelheidsoptimalisatie plugin

Tot slot gaan we kijken naar het belang van snelheidsoptimalisatie plugins. Naast dat deze je site cachen, kunnen de betere ook je afbeeldingen efficiënter maken en de code van je site zo inpakken dat je site sneller laadt.

Als je SiteGround gebruikt krijg je gratis toegang tot SG Optimizer.

Gebruik je een andere hosting provider, kijk dan naar LiteSpeed Cache (als je host LiteSpeed servers gebruikt) of FlyingPress.  

Beste snelheidsinstellingen SG Optimizer

Dit soort plugins hebben nogal wat instelmogelijkheden. Ik ga je de instellingen van SG Optimizer hieronder laten zien die je de beste snelheidsresultaten geven. Het valt niet binnen de scope van dit artikel om uit te leggen wat al deze instellingen precies betekenen. Maar dit is hoe ze bij al mijn sites ingesteld staan:

Instellingen SG Optimizer

Supercacher instellingen

 • Dynamic Caching – AAN
 • Automatic Cache Purge – AAN
 • Browser-Specific Caching – UIT
 • Memcached – AAN

Omgeving optimalisatie

 • Enable HTTPS – AAN
 • WordPress HeartBeat Optimization – AAN (WordPress Admin Pages – Disabled, Post and Page Edit – 180s, Site Frontend – Disabled)
 • DNS Prefetch for External Domains – AAN
 • Scheduled Database Maintenance – AAN

Frontend optimalisatie

 • Minify the HTML Output – AAN
 • Minify JavaScript Files – UIT
 • Combine JavaScript files – AAN
 • Defer Render-blocking JS – AAN
 • Minify CSS Files – AAN
 • Combine CSS files – AAN
 • Preload Combined CSS – UIT
 • Web Fonts Optimization – AAN
 • Remove Query Strings From Static Resources – UIT
 • Disable Emojis – AAN

Media optimalisatie

 • New Images Optimization – AAN
 • Generate WebP Copies of New Images – AAN
 • Lazy Load Media – AAN (allemaal aan behalve Fix Lazy Loading Short Codes)

Website snelheid testen

Er zijn een paar handige gratis tools waarmee je de snelheid van je WordPress site kunt testen. Mijn favorieten zijn GTMetrix en Google’s PageSpeed tool. Het is het belangrijkst om goed te scoren op mobiele snelheid vanwege Google’s mobile-first filosofie.

GTMetrix score snelle WordPress website

Naast dat deze tools je laten zien hoe snel je website is, geven ze ook praktische inzichten in hoe je je WordPress site sneller kunt maken.

Maak je overigens geen zorgen als je niet 100% aantikt bij GTMetrix of een score van 100 haalt in Google PageSpeed. Veel webmasters slaan dagen of zelfs weken stuk op het krijgen van perfecte scores. Terwijl je het met scores van 80+ het al beter doet dan 99% van de websites.

Waarom is het belangrijk om een snelle WordPress website te hebben?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom je een snelle WordPress website wilt hebben: betere conversies en hoger komen in Google.

Snelle sites converteren beter

Snelle websites maken je bezoekers gelukkig en converteren beter. Onderstaande afbeelding van Cloudflare laat zien wat de impact is van laadsnelheid op conversies:

Conversie aan de hand van website laadtijden

Je ziet dat wanneer je boven de 3 seconden zit je conversies volledig om zeep worden geholpen.  

Snelle sites komen hoger in Google

Hoewel website snelheid niet de belangrijkste Google ranking factor is, maakt het zeker een verschil. Als alle andere dingen gelijk zijn zal een snellere pagina altijd hoger in Google komen dan een tragere pagina.

Pagina snelheid is zowel een directe als een indirecte ranking factor. Het is een directe ranking factor ten minste sinds Google’s Algorithm Speed Update. Echter, trage snelheid kan ook een indirecte impact hebben op rankings door het verhogen van bounce rate en het verminderen van de tijd die een bezoeker op je website doorbrengt.

Core Web Vitals en Page Experience

Core Web Vitals en Page Experience maken sinds 2021 onderdeel uit van Google’s algoritme. Ze hangen nauw samen met website snelheid.

Wat zijn Core Web Vitals?

Core Web Vitals zijn 3 statistieken die kijken naar de gebruikerservaring van het laden van een pagina. Deze statistieken kijken naar hoe snel de content van een pagina laadt, hoe snel de browser kan reageren op de input van de gebruiker en hoe stabiel de content is terwijl het aan het laden is. Deze statistieken heten LCP (Largest Contentful Paint), FID (First Input Delay) en CLS (Cumulative Layout Shift).

Scoor je niet goed op een van deze punten, dan kan dat een negatieve impact hebben op je rankings. Met een tool als PageSpeed kun je zien hoe je scoort op deze Core Web Vitals.

Wat is Page Experience?

Page Experience is een overkoepelende term waar Core Web Vitals ook onder vallen. Naast Core Web Vitals bestaat Page Experience ook uit:

 • Mobiele bruikbaarheid. Of je pagina er goed uit ziet op mobiele apparaten
 • HTTPS gebruik. Of je pagina via een beveiligde HTTPS-verbinding loopt

Hoe krijg je het makkelijkst een perfecte score op Core Web Vitals en Page Experience?

De twee zaken die de meeste impact gaan hebben zijn je WordPress thema en hosting. Zit het goed hiermee, dan zal je zonder moeite perfect scoren.  

Perfecte Page Experience score

Conclusie

De belangrijkste factoren in het hebben van een snelle WordPress website zullen altijd je hosting en thema zijn. Schort het aan een van deze twee (of beiden), dan gaat het sneller maken van je site je veel tijd, geld of technische kennis kosten. Naast je hosting en je thema is het echter ook belangrijk te letten op de plugins die je gebruikt en hoe je je afbeeldingen managed. Tot slot is een snelheidsoptimalisatie plugin een must-have voor een echt snelle WordPress website.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *