Wat is latency en hoe los je het op?

Netwerk latency is de hoeveelheid tijd die het een pakket data kost om van de ene plek naar de andere te reizen.

In dit artikel vertel ik je wat latency is, wat latency veroorzaakt en hoe je latency kunt verminderen als webmaster en als gebruiker.

Wat is latency?

Latency is de tijd die het data kost om van het ene punt in een netwerk naar een ander punt te reizen. Stel je voor dat Server 1 in Amsterdam een data pakket stuurt naar Server 2 in Tokyo. Server 1 stuurt het pakket om 14:12:00.000 uur en Server 2 ontvangt het om 14:12:00.132. De hoeveelheid latency is het verschil tussen deze twee tijden: 0.132 seconden, oftewel 132 milliseconden.

Normaliter wordt latency gemeten tussen het apparaat van een gebruiker en een data centrum. De meting laat zien hoe snel een app of webpagina laadt voor gebruikers.

Data via het internet reist zo snel als het licht. Toch zorgen afstand en vertragingen veroorzaakt door internet infrastructuur ervoor dat latency nooit volledig verwijderd kan worden.

Dat gezegd hebbende wil je dat latency altijd zo min mogelijk is. Veel latency (en daarmee een trage website) heeft een negatieve impact op SEO en de gebruikerservaring van je bezoekers. Dit leidt er toe dat bezoekers je site minder snel zullen vinden. En wanneer ze op je site landen, zullen ze er minder tijd op besteden en doorklikken naar minder pagina’s dan wanneer je site snel was geweest.

Wat veroorzaakt internet latency?

Netwerk latency wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door afstand. Om preciezer te zijn, de afstand tussen het apparaat van de gebruiker en de servers waar het een website of web applicatie bij opvraagt. Als een website op een server staat in Amsterdam, ontvangt het vrij snel verzoeken van gebruikers uit Rotterdam (binnen 5-10 milliseconden pak en beet). Echter, bij gebruikers in Barcelona duurt dit waarschijnlijk 40-50 milliseconden.

In absolute termen lijkt dit misschien niet een wezenlijk verschil, maar het punt is dat er een hoop communicatie heen-en-weer nodig is tussen het apparaat van de gebruiker en de server, problemen met de internetinfrastructuur kunnen zijn, en de grootte van de pagina. De hoeveelheid tijd die het kost voor een respons om het apparaat van de gebruiker te bereiken heet round trip time (RTT). RTT kan tot twee keer zo groot zijn als latency, aangezien de data beide kanten op moet reizen.

Data wat het internet rondreist doorkruist altijd meerdere netwerken. Hoe meer netwerken een HTTP response moet doorreizen, hoe meer kansen er zijn op vertragingen. Bijvoorbeeld, wanneer data pakketten tussen netwerken reizen moeten ze door Internet Exchange Points (IXP’s) gaan. Op dat moment moeten routers deze datapakketten verwerken en weer doorsluizen, en soms zelfs opbreken in kleinere pakketten. Al deze dingen voegen een paar milliseconden toe aan de RTT.

Netwerk latency, throughput en bandbreedte

Latency, bandbreedte en throughput hebben allemaal met elkaar te maken, maar ze meten verschillende dingen.

Bandbreedte is de maximale hoeveelheid data die door een netwerk kan reizen op een gegeven moment. Throughput is de gemiddelde hoeveelheid data die daadwerkelijk die daadwerkelijk door het netwerk heen gaat op een bepaald moment. Throughput is niet per se hetzelfde als bandbreedte, omdat latency en andere factoren er invloed op kunnen uitoefenen.

Latency is iets wat je in tijd uitdrukt – niet hoeveel data er wordt gedownload gedurende een bepaalde hoeveelheid tijd.   

Hoe kun je latency verminderen als webmaster?

Als je zelf een website hebt vraag je je misschien af hoe je de hoeveelheid latency kunt verminderen. Hier zijn een paar manieren:

1. Verklein media bestanden

Zodra je website laadt op de browser van een gebruiker wordt alle content – inclusief media bestanden – gedownload op het scherm van de gebruiker. Als je kijkt naar wat de meeste bandbreedte opslurpt op je website, dan zal je zien dat dit media bestanden zijn zoals afbeeldingen en video’s.

Dus wanneer je de grootte van media bestanden verkleind, kun je de laadtijd van je pagina verminderen. De makkelijkste manier om dit te doen is je afbeeldingen om te zetten in WebP. WebP bestanden zijn pak en beet 25% kleiner dan PNG bestanden – zonder verlies in kwaliteit. Er zijn verschillende plugins waar je dit mee kan doen, zoals SG Optimizer.

Daarbij kun je ervoor zorgen dat je geen afbeeldingen upload die enorm groot zijn, zeg 3.000 bij 3.000 pixels. Op Start24 zijn onze afbeeldingen niet breder dan 1.000 pixels. Wat ons betreft meer dan voldoende voor afbeeldingen van uitstekende kwaliteit.  

2. Kies de juiste webhosting

De snelheid van je website valt of staat met goede webhosting. In veruit de meeste gevallen wordt de snelheid van een site vooral bepaald door de webhosting die je gebruikt.

Kies je een webhost die zich bezighoudt met twijfelachtige praktijken, zoals veel te veel websites op één server proppen, dan kun je er vergif op innemen dat je site langzaam zal laden.

Gelukkig hoeft webhosting van hoge kwaliteit niet veel te kosten. Hier zijn een paar voorbeelden van hosting providers die instappakketten hebben van onder de 10 euro per maand:

  • Cloud86. Een uitstekende webhosting dienst van Nederlandse bodem. De ideale keuze wanneer je site vooral georiënteerd is op een Nederlands publiek.
  • Hostinger. Perfecte keuze voor als je op zoek bent naar een internationale webhost met 24/7 klantenservice. Zeer aantrekkelijk geprijsd zonder dat dit de kwaliteit van de dienst in de weg staat. 
  • SiteGround. Internationale webhost die iets meer kost dan Hostinger, maar wordt aanbevolen door WordPress en draait op het Google Cloud platform. Fantastische keuze als je net iets meer budget voor je hosting hebt. We gebruiken hen voor Start24.
Cloud86 is de perfecte webhosting voor Nederlanders die zo min mogelijk latency op hun website willen

3. Gebruik een CDN

Een CDN (of Content Delivery Network) wordt gebruikt om website bestanden sneller te laden. Het is niet hetzelfde als webhosting. Webhosting slaat alle bestanden waar je site uit bestaat op in een server en maakt het online beschikbaar. Een CDN daarentegen zorgt voor een snelle levering van deze bestanden door de data over meerdere lokale servers te verspreiden, en de data aan de bezoeker te leveren via een server die het dichtst in haar buurt is.

Een CDN is vooral nuttig wanneer je site snel groeit (of al zeer groot is) en je bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Bevinden al je bezoekers zich in Nederland, dan voegt een CDN in de meeste gevallen niet veel toe. 

Hoe kun je latency verminderen als gebruiker?

Het antwoord hierop is over het algemeen upgraden naar een beter internetpakket, of een betere internet provider. Een andere oplossing kan zijn een betere router aanschaffen of je internet kabels vervangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *