PrivateVPN review (2022)

PrivateVPN review

PrivateVPN is een goede VPN met een aantrekkelijk prijskaartje. De dienst doet wat het belooft: het is veilig, makkelijk te gebruiken en werkt met een behoorlijk aantal Netflix regio's. Qua snelheid is de VPN degelijk, maar niet indrukwekkend. Echter, maak je gebruik van een goede Nederlandse internetverbinding dan kun je er zonder problemen mee torrenten, streamen en veilig gebruik mee maken van openbare WiFi netwerken.


Onze score:


PrivateVPN voordelen

 • Zeer goed om mee te streamen
 • Geavanceerde torrenting functionaliteit
 • Slaat geen logs op en heeft geen IP-adres lekkages
 • Makkelijk te gebruiken apps voor alle platformen
 • Aantrekkelijke prijs en je kunt de dienst gratis 7 dagen uitproberen

PrivateVPN nadelen

 • Snelheid is niet altijd betrouwbaar en consistent
 • Live chat is niet altijd te bereiken
 • Geen browser extensies
 • Kill switch niet op mobiele apps
 • Kunt niet betalen met iDeal

PrivateVPN is een VPN-dienst zonder fratsen. Het biedt apps voor onder anderen MacOS, iOS, Windows, Android en Amazon Fire TV. Zoals het een goede VPN betaamd verbergt het je IP-adres en zorgt dat je internetdata veilig blijft dankzij een sterke encryptie.

Net als met de andere VPN’s die we op Start24 hebben gerecenseerd, hebben we ook PrivateVPN door de mangel gehaald. Op die manier kunnen we je precies vertellen hoe de dienst zich verhoudt tot de rest van het VPN-landschap.

Een punt waar PrivateVPN in uitblinkt zijn de kosten. Je kunt een abonnement afsluiten voor ongeveer 2 euro per maand wanneer je 2 jaar vooruitbetaald. Daarnaast is deze VPN uitstekend voor streaming. Je krijgt er toegang mee tot Netflix, Hulu, BBC iPlayer en Disney+. Ook beschikt de service over een aantal geavanceerde P2P features zoals toegewijde torrenting servers en een kill switch bij alle desktop apps.  

Wel is het zo dat sommige servers af en toe iets te vol raken waardoor je niet altijd content in HD kunt streamen.

Met 200 servers is PrivateVPN véél kleiner dan concurrerende diensten. Niettemin zijn deze servers toch verspreid over behoorlijk wat landen.

De klantenservice van PrivateVPN is ook iets wat beter zou kunnen. Daar waar veel concurrerende diensten 24/7 beschikbaar zijn, met wachttijden van enkele minuten, lijkt PrivateVPN slechts beschikbaar te zijn op willekeurige momenten gedurende de dag.

In deze PrivateVPN review ga ik uitgebreider in op bovenstaande punten.

PrivateVPN: de belangrijkste feiten op een rij

PrijsVanaf €2,04 per maand
SnelheidTot 90% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingen6
Servers200 servers in 62 landen
JurisdictieZweden
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenIKEv2/IPSec, OpenVPN
Geld-terug garantie30 dagen

PrivateVPN blinkt uit als het om streamen gaat. De dienst deblokkeert tientallen Netflix bibliotheken en werkt ook met Hulu, Disney+, BBC iPlayer en Amazon Prime Video. Het werkt echter niet met Smart TV’s of videogame consoles, wat jammer is.  

PrivateVPN claimt dat de dienst met 62 Netflix regio’s werkt. Dit blijkt niet helemaal het geval: het werkt met ongeveer de helft hiervan. Dit is nog steeds zeer indrukwekkend.

De VPN heeft geen Smart DNS feature waardoor je het niet kunt gebruiken met apparaten als de PlayStation 5, Xbox Series X en Apple TV.

Kies PrivateVPN dus niet als je van plan bent te streamen via die apparaten.

PrivateVPN scoort prima betreft servers die dicht in de buurt zitten. In dat geval is het snelheidsverlies meestal rond de 5%.

Waar de dienst de mist mee in gaat, is met servers die verder weg staan. Bijvoorbeeld servers in plekken als de VS en Singapore laten meestal snelheidsverliezen zien van tussen de 30% en 70%. Dit is niet dramatisch wanneer je een snelle internetverbinding hebt, maar desondanks is het een stuk meer vertraging dan je aantreft bij veel concurrerende diensten.

Daarbij willen PrivateVPN’s servers – ook degenen die dicht in de buurt zitten – nog wel eens verstopt raken door een te groot aantal gebruikers. Hierdoor zijn de snelheden niet altijd stabiel.

PrivateVPN is eenvoudig te gebruiken voor beginners. Hoewel hun apps geen schoonheidsprijzen zullen winnen, zijn ze intuïtief ontworpen en goed ingericht. Ook wanneer je nog nooit een VPN hebt gebruikt, zal je er daarom gemakkelijk mee uit de voeten kunnen.

Op de desktop apps kun je kiezen tussen “simple view” en “advanced view.” Die laatste optie geeft je een stuk meer instellingen die je handmatig kunt veranderen. Zo kun je een ander VPN-protocol selecteren, de mate van encryptie instellen en geavanceerde features zoals de kill switch aan- of uitzetten.

Als je een beginner bent zal je deze opties waarschijnlijk allemaal niet nodig hebben, en kun je gewoon de “simple view” gebruiken.

PrivateVPN heeft apps voor Windows, MacOS, iOS, Android, Linux en routers. Deze apps ogen en functioneren praktisch hetzelfde binnen al deze platforms. Dit is iets wat we altijd op prijs stellen.

Eén ding is dat de iOS app geen kill switch heeft. Dit is jammer, maar tegelijkertijd is het zo dat dit voor nogal wat VPN’s geldt. Zelfs voor grotere namen zoals ExpressVPN.

Je kunt PrivateVPN op 6 apparaten tegelijkertijd gebruiken, wat genoeg moet zijn voor de meeste gebruikers. Zelfs als je de VPN wilt delen met een paar familieleden.

Zoals ik eerder al aangaf heeft PrivateVPN geen Smart DNS feature. Dat betekent dat je de VPN niet kunt gebruiken op je game console of Smart TV, tenzij je PrivateVPN op je router installeert. Dit is een gecompliceerd proces en als je dit wilt doen, zorg dan dat je PrivateVPN’s router handleiding gebruikt.

PrivateVPN heeft servers in 63 landen, 75 steden en heeft rond de 200 servers in totaal. Dit aantal servers is minder dan je van een behoorlijke VPN-service zou mogen verwachten.

De dienst heeft servers in Nederland en populaire landen als de VS, het VK, Australië, Japan, Duitsland en Canada. Helaas laat de PrivateVPN app je niet automatisch verbinding maken met de snelste server, en laat het je ook niet zien hoe vol een bepaalde server zit.

Van PrivateVPN’s server locaties zijn 13% virtueel. Dat betekent dat de fysieke server zich in een ander land bevindt dan waar je verbinding mee maakt. 13% is een klein percentage, wat positief is: virtuele servers kunnen je verbindingssnelheid vertragen. Daarnaast vergroot dit de mate van transparantie: je data zal meestal niet lopen via een land waar je niet voor kiest.

Wat PrivateVPN wel zou mogen doen is in hun apps aangeven welke servers virtueel zijn en welke niet. PrivateVPN laat op hun site wel zien hoe de vork in de steel zit, maar het zou ze sieren dit ook in hun apps te doen.

PrivateVPN is een geverifieerde no-logs VPN die nog nooit data heeft verstrekt aan een derde partij. Wel jammer: het bedrijf bevindt zich in Zweden in plaats van in een privacy-vriendelijk land zoals Panama. Echter, gezien het feit dat ze geen logs opslaan, maakt dit weinig uit.

De VPN slaat slechts je email adres op, wat gebruikelijk is onder VPN’s. Je email adres wordt echter op geen enkele manier gekoppeld aan je internetgebruik. Daarbij slaan ze niet eens anonieme gebruikersdata op.

Echter, PrivateVPN heeft geen onafhankelijke audit laten uitvoeren om hun beleid te laten verifiëren. Toch weten we dat ze daadwerkelijk geen logs opslaan. Op een gegeven moment werd hen door de autoriteiten gevraagd gebruikers data te verstrekken. Dit konden ze niet doen omdat ze niet over deze data beschikten.  

PrivateVPN beschikt over:

 • IKEv2/IPSec
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • AES-256
 • DNS lekkage blokkering
 • First-party DNS
 • IPV6 Leak Blocking
 • Ondersteunt TCP Port 443
 • VPN kill switch
 • Dedicated IP

Dit is niet enorm aantal security features, maar het zijn er genoeg om veilig van de VPN gebruik te kunnen maken. Je kunt ervan uitgaan dat de dienst je data veilig houdt en je online activiteiten afschermt.

Op het gebied van klantenservice gaat PrivateVPN de mist in. Ja, het heeft live chat ondersteuning, maar dit is niet 24/7 beschikbaar en daarnaast is hun kennisbank beperkt.

Wanneer je de klantenservice te pakken krijgt doen ze het goed over het algemeen. Hun medewerkers weten meestal waar ze het over hebben en zullen de meeste problemen waar je tegenaan loopt eenvoudig kunnen oplossen. Echter, niet geldt niet voor al hun medewerkers. Sommige zijn behoorlijk clueless en lijken praktisch niet opgeleid te zijn.  

Het ontbreken van 24/7 klantenservice behoorlijk vervelend en iets wat je eigenlijk niet acceptabel is bij een hedendaagse VPN.

Als het om klantenservice gaat kunnen we PrivateVPN dus niet aanbevelen.

PrivateVPN biedt waar voor je geld. Je kunt per maand, 3 maanden of per 2 jaar betalen.

Die laatste optie is veruit het meest aantrekkelijk financieel gezien. Het kostenplaatje komt hiermee uit op ongeveer 2 euro per maand. Dit is een stuk minder dan wat veel concurrenten vragen.

Betaal je liever per maand, dan kost deze VPN ook minder dan concurrerende diensten zoals NordVPN en ExpressVPN.

Verder krijg je nog een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie zodat je de VPN op je gemak kunt testen.

Een minpunt: je kunt bij PrivateVPN niet betalen met iDeal.

PrivateVPN is een goede VPN die op de meeste vlakken geen grote steken laat vallen. Hun apps zijn eenvoudig te gebruiken, ze bieden prima beveiliging en zijn uitstekend om mee te streamen.

Ook voor torrenting is PrivateVPN een uitstekende optie.

Toch heeft de dienst ook een paar grote minpunten. Zo hebben ze een erg klein server netwerk. Ook willen hun servers nog wel eens overvol raken wat leidt tot sterke snelheidsdalingen. Daarbij is hun klantenservice niet echt om over naar huis te schrijven.

Kun je hiermee leven, dan is het een prima VPN. Niettemin denken we dat er een aantal betere opties zijn waar je wellicht ook naar wilt kijken.

Alternatieven op PrivateVPN

Hier zijn twee alternatieven op PrivateVPN:

 • Surfshark. Deze VPN zit in dezelfde prijsklasse. Echter biedt hij meer features, is hij sneller en krijg je toegang tot 24/7 klantenservice. Lees onze Surfshark review.
 • NordVPN. NordVPN is ietsjes duurder, maar je krijgt dan wel direct toegang tot een van de allerbeste VPN’s op de markt. NordVPN is razendsnel, zeer goed om mee te streamen en heeft fantastische beveiliging features. Lees onze NordVPN review.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *