FlexClip review: elegant, boordevol features, en gebruiksvriendelijk

FlexClip is een eenvoudig te gebruiken, cloud-based video editing tool. Het spitst zich toe op beginners, maar zit dusdanig vol met handige features en content dat meer ervaren video makers er ook mee uit te voeten moeten kunnen.

FlexClip review overzicht

Onze score:

4,5 / 5

FlexClip voordelen

 • Zeer eenvoudig te gebruiken
 • Meer dan zat tools en features
 • Maak webcam en scherm opnames direct vanuit de app
 • Gratis uit te proberen
 • Mooie templates
 • Veel stock video’s, foto’s en audio

FlexClip nadelen

 • Webcam en scherm opnames vanuit de app zijn ietwat wazig
 • Gratis pakket is erg beperkt
 • Maximale lengte video is beperkt

Cloud video editing software is perfect voor mensen die geen zin hebben zware, gecompliceerde video editing software te installeren en gebruiken.

FlexClip in het bijzonder is ideaal wanneer je op een eenvoudige manier online handleidingen, trailers, vakantie video’s, YouTube vlogs of gewoon hobby filmpjes in elkaar wilt klussen. De tool zit tjokvol templates en stock video en foto materiaal, heeft een super eenvoudig te gebruiken editor, en laadt snel in je browser.

Je kunt FlexClip gratis gebruiken, maar hun gratis pakket is nogal beperkt. Meer een smaakmaker voor de betaalde pakketten.

In deze FlexClip review vertel ik alles wat je over deze video bewerk software moet weten.

De FlexClip video editor

De video editing interface van FlexClip begeeft zich niet te veel buiten de begaande paden. Onderaan je scherm zie je de componenten waar je video uit bestaat. Je kunt hier eenvoudig video clips trimmen, opsplitsen, dupliceren of verwijderen. Ook kun je een soundtrack onder je video plaatsen – je kunt deze zelf uploaden maar ook een van de stock audio bestanden van FlexClip kiezen.

FlexClip interface

Als je bekend bent met video editing software zal je extreem makkelijk met FlexClip uit de voeten kunnen. Maar ook als complete beginner zal het weinig tijd kosten voordat je video’s met FlexClip in elkaar draait als een pro.

Video- en audio clips toevoegen

Je voegt audio en video clips toe aan FlexClip op twee manieren:

 • Je kunt ze uploaden vanuit je computer (of een cloud opslag)
 • Je kunt ze direct genereren vanuit FlexClip

Deze tweede manier gaat als volgt in z’n werk. Je kunt direct vanuit je webcam opnemen, je scherm opnemen – of de twee combineren. Deze laatste manier stelt je in staat je webcam opname op je scherm opname te plakken. Je kunt de grootte en positie van deze opname zelf kiezen. Terwijl je dit doet, kun je ook geluid opnemen via je je microfoon. En als je Chrome gebruikt op Windows, ook audio vanuit je systeem zelf.

Screen recording FlexClip

Deze functionaliteit werkt bijzonder eenvoudig. Maar wat ik ergerlijk vond is dat de opname kwaliteit te wensen over laat. Het is prima voor een video voor intern gebruik, maar voor bijvoorbeeld een YouTube kanaal vind ik de kwaliteit te wazig. Dit kan je redelijkerwijs verwachten aangezien FlexClip in je browser leeft, maar voorlopig gebruik ik zelf voor schermopnames (en webcam opnames) nog even de ingebouwde tools van m’n MacBook waarna ik die upload in FlexClip.

Watermerken, transities en andere elementen

Je kunt met FlexClip gemakkelijk een watermerk aan je video toevoegen (en de transparantie, grootte en positie instellen), elementen zoals tekst of pijlen plaatsen en (geanimeerde) overlays op je video beelden plaatsen (bijvoorbeeld tekst of het logo van je bedrijf).

Al deze dingen kun je binnen een handomdraai naar je eigen smaak aanpassen:

FlexClip template aanpassen

Video exporteren en direct uploaden op social media

Nadat je je video hebt afgerond kun je deze downloaden naar je computer en/of direct uploaden op je social media. Afhankelijk van het pakket wat je hebt gekozen, kun je het exporteren in 480p, 720p en 1080p. Daarnaast kun je je video ook als GIF exporteren.

Wanneer je bijvoorbeeld je YouTube account hebt gekoppeld aan FlexClip, kun je je video vervolgens met één klik daar uploaden.

Dit alles verloopt volledig vlekkeloos.

Templates en stock materiaal

Je kunt een video vanaf 0 in elkaar zetten. Maar als je het creatieproces en tandje sneller wilt maken, kun je ook een van de talloze templates kiezen die FlexClip rijk is.

FlexClip templates

Deze templates zijn als volgt ingedeeld:

 • Personal (bijv. verjaardag en bruiloft)
 • Business & services (bijv. bakker en gym)
 • Creatief (bijv. film trailer en meme)
 • Social media (bijv. Instagram en YouTube)
 • Community (bijv. school introductie en religie)

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat er een absurde hoeveel uitstekende templates beschikbaar zijn.

Je kiest een template en kunt direct je eigen data erin zetten (tekst en afbeeldingen). Binnen een minuut of twee heb je een perfecte intro en transitie momenten klaar staan voor je video.

Daarnaast biedt FlexClip toegang tot een zee aan stock materiaal. Zowel video, als foto’s, als geluid. Dit materiaal is onderverdeelt in categorieën zoals financiën, bruiloften, natuur, sport en film. Het werkt zeer handig om hier direct vanuit de app zelf toegang te hebben, en het voelt heerlijk om het vervolgens met een enkele klik aan je video te kunnen toevoegen.

Voor wie is FlexClip geschikt?

Zoals ieder product en dienst ter wereld sluit FlexClip niet bij ieder mens aan. 

Gebruik FlexClip in deze gevallen

Ben je op zoek naar een eenvoudig te gebruiken video editing tool waarvoor je geen zware software op je computer hoeft te installeren? Dan zijn er weinig betere opties op de markt dan FlexClip.

Je hebt FlexClip – ook als complete beginner – binnen niet langer dan een half uur compleet in de smiezen en krijgt toegang tot een breed scala van super handige tools en content in de vorm van templates en stock materiaal.

Wanneer je met een grote boog om FlexClip heen moet lopen

FlexClip spitst zich toe op beginners en niet-professionele video editors. Ben je al jarenlang gepokt en gemazeld in de leer van video editing? Dan gaat FlexClip qua functionaliteit waarschijnlijk net iets te beperkt voor je zijn.

Kies ook niet voor FlexClip als je een hekel hebt aan abonnement diensten – de kosten van FlexClip kunnen na verloop van tijd redelijk op gaan lopen.

Tot slot: als je je begeeft in het domein van lange video’s (30+ minuten) dan kun je bij FlexClip helaas niet je gram halen. Hun duurste pakket laat je enkel video’s exporteren van niet langer dan 30 minuten.   

Kosten en pakketten

FlexClip heeft een gratis pakket en 3 betaalde pakketten:

 • Basic ($5,99 per maand wanneer je jaarlijks betaald)
 • Plus ($9,99 per maand wanneer je jaarlijks betaald)
 • Business ($19,99 per maand wanneer je jaarlijks betaald)
FlexClip pakketten

Het gratis pakket is, om het zacht uit te drukken, beperkt. De beste video kwaliteit waarop je een video kunt exporteren is 480p en je video’s kunnen slechts een minuut duren. Dat maakt het hooguit geschikt voor korte social media fragmenten. Ook kun je er slechts 12 projecten tegelijkertijd mee beheren en worden je video’s uitgerust met een watermerk van FlexClip.

Het is handig dat het pakket er is, want zo kun je in elk geval de functionaliteit van FlexClip op een laagdrempelige manier uitproberen.

Maar wanneer je op een enigszins betekenisvolle manier filmpjes in elkaar wilt zetten, zal je een van de betaalde pakketten moeten kiezen.

Met het basic plan verbetert de situatie aanmerkelijk. Je video’s kunnen nu tot 3 minuten duren. Ook kun je je video’s exporteren op 720p en kun je zoveel video projecten opslaan als je maar wilt.

Plus en Business gaan nog net een stapje verder in dit alles.

Maar hier is iets wat me enigszins tegen het been schopte: het Business pakket (oftewel, het meest luxe pakket) laat je video’s tot slechts 30 minuten exporteren. Dat diskwalificeert FlexClip dus als het gaat om het maken van lange, uitgebreide handleidingen of video podcasts. Dit is een gemiste kans en ik hoop dat deze limiet ooit nog omhoog gaat, want dan heb je echt een killer applicatie te pakken.

Wat zeggen gebruikers online over FlexClip?

FlexClip is een veelgebruikte video editing software die het goed doet onder haar gebruikers:

Positieve gebruikers noemen het “Canva maar dan voor video’s” en roemen de gebruiksvriendelijkheid van de tool.

Negatieve geluiden zijn er rondom de export functie van video’s (volgens sommige mensen werkt deze niet – zelf kan ik dit niet onderschrijven) en klachten rondom facturering (die je bij iedere software wel ziet). 

Conclusie

Ik wist van tevoren niet wat ik van FlexClip kon verwachten. De tool heeft me positief verrast. We speelden hier al een tijdje met de gedachte een YouTube kanaal te beginnen voor Start24, en zoals het er nu naar uitziet wordt FlexClip de software die we gaan gebruiken – in ieder geval voor video’s die minder dan 30 minuten duren.

Het is makkelijk te gebruiken, biedt talloze templates, stock beeld- en geluidmateriaal, en leeft in de cloud.

Voor non-pro gebruikers zijn er weinig betere video bewerking oplossingen op de markt te vinden.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *