Wat is ChatGPT en waarvoor kun je het gebruiken?

In dit artikel leg ik je uit wat ChatGPT is en waarom het mogelijk de meest belangrijke ontwikkeling binnen het internet is sinds zoekmachines.

Ook vertel ik je hoe je toegang kunt krijgen tot ChatGPT, laat ik je voorbeelden zien van waar je het voor kan gebruiken en doe ik een paar voorspellingen over wat voor impact het op de wereld kan gaan hebben.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een large language model chatbot ontwikkelt door OpenAI. Het is een variant op GTP (Generative Pre-trained Transformer) kunstmatige intelligentie-architectuur, wat is ontworpen om antwoorden te kunnen genereren aan de hand van een prompt of voorbeeldtekst.

De chatgesprekken die je met ChatGPT aan kunt gaan komen verrassend menselijk over.

Je kunt de tool een enorme variëteit aan vragen stellen of opdrachten geven. Bijvoorbeeld, je kunt het vragen een overzicht te geven van zaken waar je aan moet denken voordat je op reis gaat naar een ver land, verzoeken een stuk proza in de stijl van Hemingway te schrijven, en het vervolgens vragen dit stuk in het Nederlands te vertalen.

Hoe werkt ChatGPT?

De technologie achter ChatGPT maakt gebruik van machine learning om te begrijpen hoe het kan communiceren op een manier die menselijk lijkt. Dit wordt gedaan door het model te trainen op enorme hoeveelheden tekstdata, zodat het kan leren hoe woorden en zinnen in verschillende contexten kunnen worden gebruikt.

Zodra het model is getraind, kan het worden ingezet om te communiceren met mensen via een chat-interface, door te reageren op vragen en opmerkingen op een manier die lijkt op hoe een menselijke gesprekspartner zou reageren.

Het team achter ChatGPT maakt gebruik van Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF). De eerste versie van het model werd getraind door menselijke AI trainers die beide kanten van de chat speelden: de gebruiker en een AI assistent. De trainers kregen toegang tot door het AI-model gegenereerde suggesties om hen te helpen een antwoord te schrijven. Deze nieuwe dialoog dataset werd vervolgens gemixt met InstructGPT’s (ook ontwikkeld door Open AI) bestaande dataset, wat werd getransformeerd in dialoog.

Hoe krijg je toegang tot ChatGPT?

Ga naar de ChatGPT sectie op de OpenAI website en klik op Try ChatGPT.

ChatGPT homepage

Vervolgens kun je je inschrijven met je Google account, je Microsoft account, of je email.

Inschrijven ChatGPT

Let op: de tool is viraal aan het gaan, dus het kan zijn dat de servers overbelast zijn. Als dat zo is, probeer het dan later nog een keer.

Wie zit er achter ChatGPT?

ChatGPT is gebouwd door OpenAI. OpenAI is een onderzoekslaboratorium voor kunstmatige intelligentie (AI) bestaande uit het for-profit bedrijf OpenAI LP en diens moederbedrijf, de non-profit organisatie OpenAI Inc.

De organisatie werd in 2015 opgericht in San Fransisco door Elon Musk, Sam Altman en verschillende andere prominente ondernemers en investeerders, die gezamenlijk $1 miljard in het project staken.

Het bedrijf claimt onderzoek te doen binnen het gebied van AI met het doel een vriendelijke AI te creëren die de mensheid als geheel ten goede komt.

Onder de AI projecten waar OpenAI aan werkt bevinden zich naast ChatGPT:

 • Dall-E 2: een AI waarmee je realistische en kunstzinnige afbeeldingen kunt genereren door simpelweg instructies te geven in natuurlijke taal.
 • Whisper: een neuraal netwerk wat menselijke robuustheid benadert op het gebied van Engelse spraakherkenning.
 • MuseNet: een neuraal netwerk wat liedjes kan genereren in 15 verschillende stijlen.

Waar kun je ChatGPT voor gebruiken?

De toepassingen van ChatGPT zijn verrassend breed. Wanneer ikzelf de tool voor het eerst gebruikte, vond ik het schokkend om te zien waar het mee op de proppen kwam.

Hier zijn een aantal voorbeelden van wat je kunt doen met ChatGPT.

Informatie opvragen

Je kunt ChatGPT van alles vragen. Bijvoorbeeld, wat heb ik nodig voor een reis naar Indonesië?

Vraag stellen aan ChatGPT

Eerlijk is eerlijk, zolang de informatie die je hier uitgespuwd krijgt correct is (hierover later meer) is dit een enorm gebruiksvriendelijke ervaring. Een ervaring die traditionele zoekmachines naar de kroon steekt.

Je kunt zelfs een vervolgvraag stellen, mocht je meer details willen weten over een bepaald onderdeel van het antwoord:

ChatGPT vervolgvraag stellen

Gedicht, verhaal of screenplay laten schrijven

ChatGPT heeft hiernaast verbazingwekkend “creatieve” vermogens. Ik vroeg het een verhaal te schrijven over een prinses, een koning en een draak en dit was het resultaat:

ChatGPT verhaal laten schrijven

Vertalingen

En wat nou als ik het bovenstaande verhaal in het Nederlands wil? Geen probleem:

ChatGPT vertaling

Herschrijvingen

Je kunt ook antwoorden laten herschrijven in een andere stijl:

ChatGPT herschrijving

De limitaties van ChatGPT

ChatGPT is gloednieuw en gaat gebukt onder een aantal kinderziektes en andere limitaties:

 • De data waar ChatGPT op getraind is gaat slechts terug tot 2021. Verwacht dus geen accuraat antwoord op wie het voetbal wereldkampioenschap in 2022 heeft gewonnen.
 • ChatGPT kan zeer geloofwaardige antwoorden generen waar niks van klopt. Het kan lastig zijn voor gebruikers het onderscheid te maken tussen feit en fictie. Dit betekent je alsnog de output van een vraag moet checken via Google.
 • De tool is gevoelig voor kleine veranderingen in de input die je geeft. Soms zal het beweren een antwoord niet te weten, terwijl het na het de bewoording licht aan te passen ineens wel antwoord kan geven.
 • Antwoorden willen nog wel eens wollig en niet to-the-point zijn.
 • Antwoorden kunnen gekleurd zijn door de politieke overtuigen van de AI trainers en andere vooroordelen van deze trainers tentoonspreiden.

ChatGPT is natuurlijk nog piepjong. Geef het een paar jaar, en ik gok erop dat de meeste van deze limitaties (grotendeels) verholpen zullen zijn.

De impact die ChatGPT kan gaan hebben op de wereld

Hier komt een beetje speculatie van mijn kant. Niemand kan natuurlijk precies voorspellen wat er gaat gebeuren nu ChatGPT ten tonele is verschenen.

Maar zijn een aantal mogelijke kanten die dit verhaal op kan gaan.

Positieve gevolgen van ChatGPT

 • Journalisten en tekstschrijvers kunnen ChatGPT gebruiken om veel sneller een opzetje voor een nieuw artikel te maken. Daarnaast kunnen ze de tool gebruiken om writer’s block te doorbreken.
 • Gebruikers moeten uiteindelijk veel sneller feiten tot zich kunnen nemen dan nu mogelijk is met een traditionele zoekmachine.
 • Engineers kunnen ChatGPT gebruiken om codeer problemen voor ze op te lossen en zelfs (delen van) code voor te schrijven.
 • Creatievelingen kunnen ChatGPT gebruiken om snel ideeën en concepten te brainstormen.

Negatieve gevolgen van ChatGPT

 • AI-gegenereerde content gaat het praktisch onmogelijk maken voor docenten om leerlingen en studenten thuis essays te laten maken. Hierdoor zal het hele educatieve systeem volledig op te schop moeten.
 • Het internet gaat overspoeld worden met spam websites gevuld met ChatGPT gegenereerde content.
 • Talloze mensen – zoals content schrijvers (vooral die in het lagere marktsegment opereren) – zullen overbodig worden en hun baan kwijtraken.
 • Onjuiste, maar overtuigende antwoorden kunnen mensen op het verkeerde been zetten en grote schade veroorzaken. Stel je iemand voor die een medische vraag stelt aan ChatGPT en een verkeerd antwoord voor zoete koek slikt. Dit kan ook natuurlijk gebeuren in theorie met Google, maar de kans hierop is een stuk kleiner omdat medische sites die bovenaan Google verschijnen vaak dokters in dienst hebben die de informatie checken.
 • OpenAI kan een buitengewoon machtig bedrijf worden – vooral omdat ze niet één maar meerdere AI-modellen onder hun vleugels hebben. Wie zegt dat ze deze macht op een verantwoordelijke manier zullen blijven gebruiken?

Afsluitend

ChatGPT is een extreem indrukwekkende tool die de volgende grote stap in hoe we informatie tot ons nemen zou kunnen vertegenwoordigen.

Daarnaast kan het ook op creatief vlak een aanmerkelijke impact gaan hebben, kijkende naar het gemak waarmee het gedichten, verhalen en screenplays kan genereren.

Heb je nog vragen over deze tool, of opmerkingen over ChatGPT die je graag wilt delen? Laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *