De beste video bewerking software van 2023

Beste video editing software

Voorheen was het in elkaar draaien van een video een overzichtelijke klus. Er was hooguit een handvol video bewerking software beschikbaar. Een van deze tools kiezen was daarnaast nog eenvoudiger omdat sommigen exclusief werkten op Windows, en anderen op Mac.

Dezer dagen is de keuze een stuk ingewikkelder. Er zijn tientallen softwareoplossingen voor videobewerking beschikbaar. Dus hoe kies je de beste voor jouw behoeftes?

Ongeacht de titel van dit artikel, bestaat er niet zoiets als de beste video bewerking software. Er bestaat hooguit video bewerking software die zo goed als naadloos aansluit op jouw wensen. Dit hangt samen met je technische capaciteiten, het type video wat je wilt maken en de features die je nodig hebt.

Dit overzicht doet 5 uitstekende video bewerking tools uit de doeken die elk passen bij verschillende doeleinden.  

De beste video bewerking software

Adobe Premiere Pro – Beste voor professioneel gebruik

Adobe Premier Pro homepage

Adobe Premiere Pro is sinds jaar en dag het neusje van de zalm als het gaat om professionele video editing software. Adobe schittert al decennia op het gebied van creatieve software gericht op professionals, met apps zoals PhotoShop en Illustrator. Het is daarmee niet verbazingwekkend dat ook hun video editing software hoge ogen vangt.

Premier Pro biedt alle soorten video effecten, editing tools, kleur aanpassingen, samenwerkingsmogelijkheden en output opties die je maar kunt bedenken. Voor beginners zijn veel van die functies mogelijk overweldigend en daarnaast onnodig, maar voor ervaren gebruikers is het genieten.

Zoals veel software vandaag de dag is Adobe Premiere Pro alleen in abonnements-vorm beschikbaar. Met een prijs van rond de $20 per maand zijn de kosten niet extreem, maar na verloop van tijd gaat het aantikken. Dit maakt de software alleen een logische keuze voor mensen die er dagelijks of op z’n minst wekelijks mee aan de slag gaan.  

De tool sluit perfect aan bij de Adobe Creative media suite – zo integreert het o.a. met Adobe After Effects.

Je kunt het 7 dagen gratis uitproberen.

FlexClip – Meest toegankelijke video bewerking software

FlexClip homepage

In vergelijking met Adobe Premier Pro bevindt FlexClip zich volledig aan de andere kant van het complexiteit spectrum. Je kunt het zien als de Canva van video editing software. Het leunt zwaar op templates, makkelijk te gebruiken overlays en stock beeldmateriaal om je leven zo eenvoudig mogelijk te maken.

FlexClip is een cloud-based video bewerking oplossing die zeer toegankelijk is voor beginnende gebruikers. Dat betekent overigens niet dat de tool beperkt aanvoelt. De functionaliteit en features binnen FlexClip zijn extreem indrukwekkend.

Combineer deze features met de gebruiksvriendelijkheid van de software, en je hebt een van de beste video bewerking software oplossingen op de markt te pakken.

Een van m’n favoriete features van FlexClip is dat je toegang krijgt tot een gigantische bibliotheek met stock video clips, audio clips en foto’s. Hiermee kun je je filmpjes binnen een paar klikken aanmerkelijk levendiger maken en professioneel laten overkomen.

Je gebruikt FlexClip via je browser dus hoeft geen zware software op je computer te installeren. Handig als je computer niet meer de nieuwste of snelste is.

Het biedt verschillende pakketten aan. Ze hebben een gratis pakket waarmee je video’s van een minuut kan maken met een watermerk. Dit maakt dit pakket enkel geschikt voor korte social media filmpjes. Vanaf $5 per maand krijg je toegang tot hun betaalde pakketten. Deze laten je langere filmpjes maken en geven toegang tot betere opname kwaliteit.

Als je meer wilt weten over FlexClip, bekijk dan hier onze FlexClip review.   

iMovie – Ideaal voor beginnende Mac-gebruikers

Apple iMovie homepage

iMovie bestaat al jaren en is een van de meest populaire video editing software ter wereld. Logisch, want als Mac gebruiker krijg je er gratis toegang toe.

Ikzelf heb deze software in het verleden altijd gebruikt wanneer ik snel een eenvoudig filmpje in elkaar moest klussen. Zoals de meeste Apple apps voelt iMovie intuïtief en is de leercurve bijna 0.

De functionaliteit van iMovie gaat minder ver dan andere oplossingen, maar het is ideaal voor als je eens in de zoveel tijd een video in elkaar wilt zetten en niet al te strenge eisen stelt.

Animoto – Goed voor kleine ondernemingen

Animoto homepage

Net als FlexClip is Animoto een cloud-based video bewerking platform. Het bedrijf bestaat onderhand als sinds 2006. Hieruit kunnen we concluderen dat ze iets goed moeten doen.

Wanneer je de tool opent vraagt het je wat voor video je wilt maken: een slideshow video of een marketing video? De eerste optie is goed voor foto collages zonder tekst en video’s. De marketing video komt met een setje templates en is geschikt voor het promoten van een kleine onderneming of een dienst of product.

De editor voor beide opties werkt net een beetje anders, maar is in beide gevallen zeer eenvoudig te gebruiken.

Animoto schittert in zijn eenvoud. Het is niet nodig om video tutorials te bekijken of handleidingen te lezen voorafgaand aan het gebruik ervan. Ook als leek kun je er direct mee aan de slag.

Animoto heeft een gratis pakket wat behoorlijk genereus is. Zo worden je geen limieten opgelegd en kun je video’s exporteren op 720p. Wel zal er een Animoto watermerk op je video worden geplaatst.  

CyberLink PowerDirector 365 – Talloze tools maar nog steeds eenvoudig

CyberLink PowerDirector 365 biedt een absurde hoeveelheid tools en features, maar heeft niettemin een minder intimiderende interface dan pro-level software zoals Adobe Premiere Pro.

Een groot voordeel, je kunt een abonnement afsluiten bij ze maar krijgt ook de mogelijkheid tot het doen van een eenmalige betaling. Perfect voor als je geen zin hebt om nóg een maandelijkse afschrijving aan je bankrekening toe te voegen tot het einde der tijden.

PowerDirector is ideaal voor serieuze YouTubers en video enthousiastelingen die zoveel mogelijk uit hun videobewerking willen halen zonder dat ze zeer complexe software hoeven te beheersen.  

Conclusie

Hier zijn nogmaals de beste video editing software oplossingen van dit moment:

Zoals al gezegd in de intro, wat de beste tool voor jou is hangt af van je ervaring en behoeften. De pro’s zweren bij Adobe Premiere Pro, maar als beginner of iemand met niet al te complexe behoeften kun je prima je gram halen bij FlexClip of een van de andere oplossingen in dit overzicht.

Heb je nog vragen over het kiezen van video editing software? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Veelgestelde vragen

Welke video editing software gebruiken YouTubers?

Onder YouTubers zijn Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro en iMovie de meeste gebruikte video editing software. Die laatste is perfect voor beginners, terwijl Adobe Premiere Pro beter bij ervaren gebruikers aansluit (die er ook het budget voor hebben).


Wat is belangrijk voor video editing?

Video editing doet nogal een beslag op je computer. Hoewel je video editing kunt draaien op een ouder systeem met, zeg, een Intel Core i5 processor, gaat dit niet leiden tot een ideale ervaring. Je bent beter af met minstens een Intel Core i7 processor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *