NordVPN review: de marktleider voor een reden

nordvpn-review

Sinds 2019 is NordVPN de meest populaire VPN op de markt. Dit is niet verwonderlijk: als sinds 2008 biedt NordVPN een ijzersterkte dienst die excelleert op het gebied van snelheid, veiligheid, streaming en torrenting. In deze review ga ik je uitleggen wat NordVPN exact zo goed maakt.


Onze score:


NordVPN voordelen

 • Logs worden niet opgeslagen (geverifieerd door PwC)
 • Makkelijk te gebruiken dankzij uitstekende interface
 • Heeft een kill switch (verbergt IP-adres wanneer verbinding wegvalt)
 • VPN-servers met dubbele VPN-verbinding
 • Biedt dedicated IP
 • Toegang tot Amerikaanse Netflix

NordVPN nadelen

 • Hadden een kleine server breach in 2018 in Finland

NordVPN biedt toegang tot meer dan 5.500 servers in 59 landen. In 15 van deze landen krijg je toegang tot hun locale Netflix bibliotheek.

Het is een zeer veilige VPN die geen logs opslaat (dit is onafhankelijk geverifieerd door PwC), en de encryptie technologie die ze gebruiken behoort tot de allerbeste.

Ik gebruik de dienst onderhand zelf al meer dan 3 jaar. Van alle VPN's die ik heb getest, is NordVPN m'n favoriet. Ik gebruik de dienst zowel zakelijk (wanneer ik werk met openbare WiFi) als privé (bijvoorbeeld wanneer ik Netflix wil streamen).

NordVPN is zeer eenvoudig te gebruiken – ook voor beginners. En wanneer je de VPN gebruikt zal je praktisch geen snelheidsvertraging zien.

Alles wat je moet weten over NordVPN ga je vinden in deze review.

PrijsVanaf €2,97 p/m (zie alle pakketten)
SnelheidTot 94% van originele snelheid
Zakelijk pakketJa
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingen6
Servers5.500 in 59 landen
JurisdictieBritse Maagdeneilanden
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuard, L2TP, Shadowsocks (Proxy)
Geld-terug garantie30 dagen

Speedtest resultaten NordVPN

Ik heb de snelheid van NordVPN getest via speedtest.net. Zonder VPN zag de snelheid van onze verbinding er als volgt uit:

Toen we met locale verbinding in Nederland (Amsterdam) verbonden was dit onze score:

Dit zijn geweldige resultaten die een minimaal snelheidsverlies laten zien: 10,9% vertraging bij download en 6,9% bij upload. Voor normaal internetten, downloaden en streamen maakt dit geen enkel merkbaar verschil. Ook positief is dat de ping niet omhoog is gegaan.

NordVPN's Amerikaanse servers scoren ook uitstekend. Handig als je van plan bent Netflix USA veel te gaan gebruiken.

Hoewel de ping enigszins omhoog is gegaan, zijn de download en upload snelheden weinig aangetast. De downloadsnelheid is met 8,9% omlaag gegaan, terwijl de upload snelheid met 8,8% is gedaald.

Streamen en surfen via een Amerikaanse NordVPN server hebben na uren aangesloten gebruik geen merkbare vertraging laten zien. Dit gold voor alle steden die ik in de VS getest heb.

Overzicht NordVPN snelheden en snelheidsverlies

NordVPN scoort prima in zowel Nederland als de Verenigde Staten qua snelheid. Ook landen in Europa zoals Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk laten weinig te wensen over als het op snelheid aankomt.

Japan en Australië zijn voorbeelden van landen die wel een merkbare vertraging hebben laten zien. Die twee landen lieten een behoorlijk vertraging zien als het aankomt op upload snelheid. Ook schoot de ping bij deze landen omhoog, wat ongunstig is voor online gaming. Voor online gaming wil je een ping hebben die op z'n minst onder de 100 zit, en liever nog onder de 50.

Overigens deden deze twee landen het niet gek deden betreft download snelheid.

Gezien de afstand van deze landen, is de performance drop totaal niet verwonderlijk echter. Dit gebeurd bij alle VPN's.

Download (Mbps)Download verschilUpload (Mbps)Upload verschilPing
Zonder VPN245,624,914
Nederland218,71-10,9%23,26,7%13
Duitsland230,17-6,3%17,8-28,5%18
Frankrijk216,96-11,6%15-39,7%28
Verenigd Koninkrijk193,94-21,02%18,49-25,8%18
Verenigde Staten223,48-8,9%22,71-8,9%92
Japan226,1-7,9%6,94-72,2%271
Australië201,47-18%10,62-57,4%335

NordVPN is een van de meest intuitive en eenvoudig te gebruiken VPN's op de markt. Hun apps worden uitstekend door gebruikers beoordeeld:

Hieronder laat ik je zien hoe eenvoudig het is een VPN-verbinding op te zetten met zowel de desktop app als de mobiele app.

VPN-verbinding via de NordVPN desktop app

Je opent de NordVPN app:

NordVPN desktop app, niet verbonden.

Je gebruikt de zoekfunctie links boven of scrolled door de landenlijst.

Je klikt op de “Quick connect” knop en binnen een seconde ben je verbonden. Je kunt dit zien doordat het woord “unprotected” is verandert in “protected,” en je hiernaast het land ziet waar je mee verbonden bent.

Verbonden met een Amerikaanse server via NordVPN.

VPN-verbinding via de NordVPN mobiele app

Wanneer je de mobiele NordVPN app zie je het volgende scherm:

NordVPN opening scherm van iOS app.

Hier kun je ook gebruik maken van de zoekknop of door een lijst van landen scrollen. Selecteer een land en druk op “quick connect.”

Verbonden met Amerikaanse server via NordVPN iOS app.

En op die manier ben je ook direct met een VPN-server verbonden. Het proces duurt ook hier niet langer dan enkele seconden.

NordVPN heeft meer dan 5.500 servers in 59 landen. Op CyberGhost en Private Internet Access na, is dit het hoogste aantal servers van alle VPN's.

Naast de usual suspects zoals de VS en het VK, kun je met NordVPN ook verbinding krijgen met landen als Albanië, Cyprus en Roemenië.

Zoals met de meeste VPN's het geval is, zijn het Midden Oosten en Afrika minder goed vertegenwoordigd.

Op deze pagina van NordVPN kun je precies zijn in welke landen ze VPN-servers hebben. Ook wordt aangegeven of deze landen enkel een standaard verbinding, of ook P2P, Obfuscated, Double VPN en Dedicated IP mogelijkheden aanbieden.

Een overzicht van NordVPN landen, en welke servers ze aanbieden (bijv. P2P, Obfuscated of Double VPN).

Dit is wat deze verschillende server types precies inhouden:

 • Standaard. Een normale VPN-server vervangt je IP-adres en versleuteld je internetverkeer
 • P2P. Servers die zijn geoptimaliseerd voor het veilig en snel bestanden delen via torrents
 • Obfuscated. Voorkomt dat je VPN-verkeer wordt geblokkeerd in landen met veel beperkingen
 • Double VPN. Je verkeer loopt hier via twee servers, wat je een dubbele versleuteling oplevert
 • Dedicated IP. Servers voor gebruikers die hun eigen toegewijde IP kopen

Een interessant feitje voor mensen met zeer snelle verbindingen (500 Mbps of sneller): NordVPN is begonnen met het opzetten van 10 Gbps servers; de meeste VPN's gebruiken nog 1 Gbps servers. Als iemand met een ultrasnelle verbinding haal je daardoor het meeste uit je VPN.

Veiligheid van de servers

NordVPN's netwerk bestaat uit fysieke servers. Ze gebruiken geen virtuele servers.

Dit houdt in dat alle servers waar je mee bevindt zich ook daadwerkelijk op die plaats bevinden. Dit is vrij ongebruikelijk: de meeste VPN's hebben op z'n minst een paar virtuele servers die zich niet fysiek bevinden in het land waar je mee verbindt.

Daarbij komt dat NordVPN sterk aan het inzitten is op een netwerk van servers die in hun eigen bezit zijn. Dit betekent dat ze steeds minder servers huren, wat bijdraagt aan de veiligheid van hun dienst. Zo krijgt NordVPN steeds meer controle over hun server infrastructuur.

Momenteel huurt NordVPN nog steeds een aantal servers, maar ze checken deze naar eigen zeggen een stuk rigoureuzer dan voorheen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien in 2018 NordVPN een beveiligingsbreuk had in een van deze externe servers. Het ging hier om een enkele server in Finland.

Wat er is gebeurd dat het een hacker lukte om toegang to krijgen tot de server. Dit zou hem in staat kunnen hebben gesteld het verkeer wat via deze server liep in te zien.

Dit is voor een VPN uiteraard onacceptabel en sindsdien heeft NordVPN hun beveiliging ook een stuk verbetert.

NordVPN is een zeer veilige VPN. Ze hebben een geverifieerd no-logs beleid en ze zijn gevestigd in een land waar privacy zeer hoog in het vaandel staat: Panama. Dit zorgt ervoor dat je internet activiteit onmogelijk naar je te herleiden is. Ideaal als je vooral een VPN wil gebruiken vanwege privacy overwegingen.

Zoals het geval is met de beste VPN's, slaat ook NordVPN niet je surfgedrag en verbinding logs op. Dit is geverifieerd voor PricewaterhouseCoopers (PwC). Deze hebben NordVPN onder de loep genomen in 2018 en 2020.

NordVPN is een van de weinige VPN bedrijven die een dergelijke onafhankelijke audit heeft laten uitvoeren.

Beide audits hebben laten zien dat NordVPN inderdaad geen logs opslaat. Ook is er naar voren gekomen dat het bedrijf geen IP-adressen, surfgedrag of andere gebruikersdata opslaat.

Dit maakt NordVPN een van de meest privacy-georiënteerde VPN's op de markt.

NordVPN bevindt zich in Panama

NordVPN is gevestigd onder de jurisdictie van Panama en is in het bezit van NordVPN S.A. Panama is een zeer goede locatie als het op privacy aankomt.

Panama vraagt niet van VPN bedrijven om hun data op te slaan of dit te delen met autoriteiten. Eveneens heeft het geen overeenkomsten met andere landen die ze zouden kunnen dwingen om data te delen. Dit maakt Panama mogelijk het meest ideale land ter wereld als het op privacy aankomt.

NordVPN is ook zeer transparant in het delen van zogenaamde “warrant canaries.” Dit zijn statements die bevestigen dat het bedrijf geen geheim bevel heeft ontvangen van overheidsinstanties en dit niet heeft mogen melden.

Dit is iets wat ze dagelijks bijwerken:

NordVPN warrant canary.

Voor zover ik weet is NordVPN de enige provider die dit doet. Het is nog een bevestiging van hoe serieus het bedrijft de privacy en veiligheid van haar klanten neemt.

Hieronder vind je een overzicht van CyberGhost’s protocollen, encryptie, beveiliging en geavanceerde features.

Protocollen:

 • IKEv2
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • NordLynx

Encryptie

 • AES-256

Beveiliging

 • DNS Leak Blocking
 • First-Party DNS
 • WebRTC Leak Blocking
 • VPN Kill Switch
 • Ondersteunt TCP Port 443

Geavanceerde features

 • Dubbele VPN
 • Toegewijde IP
 • Smart DNS
 • SOCKS
 • TOR via VPN-server

Sinds de beveiligingsbreuk die ik hierboven noemde, is NordVPN nog meer gaan inzetten op hun beveiliging en versleuteling technologie. NordVPN gebruikt de meest geavanceerde VPN-protocollen, werkt met RAM-only servers en is bezig met het uitfaseren van andermans servers middels het bouwen van hun eigen server netwerk.

Bottom line: je kunt er van op aan dat met NordVPN je data veilig is.

Protocollen en versleuteling

NordVPN gebruikt de beste protocollen en versleutelingscodes die er beschikbaar zijn om je persoonlijke data te beschermen voor hackers en pottenkijkers.

Alle NordVPN apps staan automatisch ingesteld op NordLynx: NordVPN's zelfgebouwde protocol wat gebruik maakt van de WireGuard technologie.

NordLynx is een extreem snel protocol. De snelheidstesten eerder in dit artikel heb ik uitgevoerd met NordLynx. Mijn testen lieten zien dat dit protocol zo'n 2-3 keer sneller was dan andere protocollen zoals OpenVPN.

Dit geldt al helemaal voor lange afstandsverbindingen: toen ik via OpenVPN verbond met een Amerikaanse server zag ik een snelheidsverlies van meer dan 150%. Met Nordlynx ging de snelheid met slechts 10% omlaag.

NordLynx is een godsgeschenk voor als je van plan bent Amerikaanse Netflix HD te gaan streamen.

OpenVPN – hoewel een stuk trager – is wel 's werelds meest betrouwbare protocol als het op beveiliging aankomt. Zelf heb ik altijd NordLynx aan staan, maar als je op zoek bent naar het meest robuuste VPN-protocol dat er is, kies dan OpenVPN.

Alle apps van NordVPN laten je kiezen tussen TCP en UCP, wat verschillende types van communicatie protocollen zijn die OpenVPN gebruikt. In het algemeen is UDP sneller dan TCP, maar mocht de verbinding kwakkelen, kies dan voor TCP.

IP en DNS Leak Test resultaten

Wanneer je een VPN gebruikt verwacht je dat al je verkeer via een beveiligde VPN-tunnel loopt.

Toch kan het soms voorkomen is dat delen van je persoonlijke data zoals je IP-adres kunnen lekken. Daarom test ik de VPN's die ik aanbeveel om te zien of deze je persoonlijke data vrijgeven.

NordVPN is met vlak en wimpel geslaagd. Niet verbazingwekkend, gezien de moeite die het bedrijf steekt in het beschermen van je persoonlijke data.

Andere beveiliging features

Kill switch

De kill switch is een feature die je werkelijke IP-adres afschermt indien je VPN-verbinding verbroken raakt. Dit is vooral belangrijk in het geval van torrenting.

NordVPN biedt twee soorten kill switch: een app kill switch en een internet kill switch.

De app kill switch (alleen beschikbaar voor MacOS en Windows) biedt enkel bescherming voor bepaalde apps. De internet kills switch blokkeert je gehele internetverbinding indien je VPN uitvalt.

Ik raad je aan altijd de internet kill switch aan te hebben staan.

Split tunneling

Met deze feature kun je kiezen welke apps er wel en niet gebruik moeten maken van de VPN-tunnel. Dit is praktisch voor apps die je echte IP-adres nodig hebben, zoals online bankieren.

Double VPN

Double VPN staat ook wel bekend als multi-hop. Dit geleidt je verkeer via twee verschillende servers, en versleuteld het twee keer voor extra privacy. Een nadeel: dit vertraagd je verkeer aanmerkelijk. Gebruik het dus alleen wanneer je echt het hoogste niveau van privacy nodig hebt.

Onion over VPN

Dit geleidt je verkeer veilig via het Tor netwerk om VPN-verkeer te kunnen maskeren in landen met hoge censuur. Net als Double VPN, kan Onion over VPN traag zijn vanwege het gebruik van meerdere encryptie lagen.

Onzichtbaar op LAN

Deze feature maakt je onzichtbaar op je locale netwerk. Zorg echter dat je dit niet aan hebt staan wanneer je apparaten wilt gebruiken die zijn aangesloten op je locale netwerk, zoals je printer.

CyberSec

CyberSec is een all-round beveiliging tool die je beschermt tegen virussen, advertenties blokkeert en DDoS aanvallen voorkomt.

In mijn ervaring is deze tool zeer effectief in het verwijderen van advertenties binnen praktisch het hele wereld wijde web. Dit geldt ook voor YouTube advertenties.

Minder sterk is CyberSec als het aankomt op het verwijderen en blokkeren van virussen en malware.

NordVPN is beschikbaar voor een breed scala aan platforms. Ook heeft het native apps voor alle populaire operating systems, zowel voor desktop, mobiel als TV's.

Alle apps zijn makkelijk te gebruiken en eenvoudig op te zetten.

Wanneer je een NordVPN afsluit op hun website kun je direct download bestanden vinden voor Windows, MacOS en Linux. Maar je vindt hun apps ook op Google Play, de App Store en Amazon stores voor respectievelijk Android, iOS en Amazon Fire TV.

Denk wel aan het volgende: als je NordVPN koopt via de App Store kun je geen gebruik maken van hun 30-daagse niet-goed-geld-terug-garantie.

Je kunt NordVPN op 6 apparaten tegelijkertijd gebruiken. Dit zal voor de meeste mensen meer dan voldoende zijn en betekent dat je je abonnement kunt delen met je partner, familie of vrienden.

Aangezien je NordVPN ook direct op je router kunt gebruiken, kun je nog meer halen uit je abonnement.

Streamen en game consoles

Veel apparaten die mensen gebruiken om te streamen, zoals PlayStation en Apple TV, ondersteunen geen VPN apps. Om deze reden biedt NordVPN Smart DNS functionaliteit aan bij hun abonnement.

Simpel gezegd, met Smart DNS kun je je locatie geo-spoofen zonder dat je hier de apps voor nodig hebt van derde partijen.

De Smart DNS tool van NordVPN

Via de Smart DNS feature van NordVPN kun je eenvoudig BBC iPlayer, Disney+, Hulu en Netflix deblokkeren.

Als je een online gamer bent, is de Smart DNS een ideale oplossing om je console met VPN-server te verbinden.

Bedenk wel dat Smart DNS je verkeer niet versleuteld. Dit bekent dat je activiteit op het apparaat inzichtelijk is. Gebruik deze feature dus niet als je privacy nodig hebt.

Browser extensies

NordVPN biedt prima Chrome extensies en Firefox VPN add-ons.

De Firefox heeft tot op heden meer dan 80.000 installaties, terwijl de Chrome extensie er 800,000 telt.

Het belangrijkste verschil tussen deze extensies en de VPN apps is dat ze werken als proxies, niet daadwerkelijke VPN's.

Simpel gezegd betekent dit dat enkel je browser verkeer wordt versleuteld, niet de internetverbinding van de rest van je apparaat (zoals bijvoorbeeld een email app).

En hoewel je via deze proxies toegang kunt krijgen tot dezelfde landen als de apps, kun je niet specifieke steden uitkiezen.

Wil je toegang krijgen tot Netflix USA? Dan is NordVPN en geweldige keuze. Ik heb uren doorgebracht op Netflix USA vanuit plekken zoals Nederland, Singapore en Bali, en heb nooit problemen gehad. Het laadt snel, werkt altijd en werkt overal mee: je laptop, Smart TV's en Fire TV.

Dankzij NortVPN's SmartPlay zijn er geen speciale streaming servers in de app: elke VS server die je kiest deblokkeert de Amerikaanse Netflix automatisch voor je.

Dit neemt een hoop complexiteit weg en betekent dat je via dezelfde server van verschillende streaming diensten gebruik kunt maken, in plaats van dat je telkens opnieuw een server moet zoeken.

Met NordVPN krijg je op het moment toegang tot 15 verschillende Netflix landen. Dit zijn de landen daarvan die je mogelijk het meest interessant vindt: de VS, de VK en Japan. Alle content in deze landen kun je in HD bekijken.

Streaming diensten waar NordVPN toegang tot geeft

Dit zijn een aantal van de streaming websites waar je met NordVPN toegang toe krijgt:

 • Netflix
 • Disney+
 • Amazon Prime
 • HBO Max
 • Hulu
 • BBC iPlayer

Al deze streaming diensten zijn eenvoudig te deblokkeren met NordVPN. Dit geldt ook voor de BBC iPlayer, waar de meeste VPN's behoorlijk wat moeite mee hebben.

Is NordVPN goed voor torrents?

Je kunt meer dan 85% van NordVPN's 5.500+ servers gebruiken om mee te torrenten. Deze servers hebben P2P-labels in de app, wat ze makkelijk vindbaar maakt.

Dat gezegd hebbende is torrenting niet mogelijk bij 14 van NordVPN's landen. Als je een VPN vooral voor torrents wilt gaan gebruiken, dan zijn er betere keuzes dan NordVPN.

Je hebt talloze geavanceerde beveiliging features, zoals de VPN kill switch die ervoor zorgt dat je IP-adres verborgen raakt mocht je VPN-verbinding verbroken raken.

Je kunt NordVPN's klantenservice op de volgende manier bereiken:

 • Via een chatbot
 • Via email
 • Of via 24/7 live chat

De live chat kun je rechts onderin de NordVPN website vinden. Je krijgt altijd eerst de chatbot te pakken, die kijkt of hij het probleem voor je kan oplossen.

Deze chatbot is verrassend effectief, en kan je in veel gevallen prima op weg helpen. Het grote voordeel ten op zichten van menselijke hulp is dat je je antwoorden ook per direct krijgt.

Wanneer de chatbot niet toereikend is kun je ook met een persoon chatten door “get me a human” in te typen. Deze personen zijn 24/7 beschikbaar en lossen je problemen in een handomdraai op voor je.

Hierbij komt dat NordVPN een uitgebreide online kennisbank heeft met veel gestelde vragen en how-to handleidingen.

Dit is hoeveel NordVPN kost:

NordVPN kosten per maand, per jaar en per twee jaar in Nederland.

Zoals met praktisch iedere andere VPN, kost hun dienst een stuk minder naarmate je langer vooruit betaald.

Per maand kost NordVPN bijna een tientje, terwijl als je 2 jaar vooruit betaalt je nog geen 3 euro per maand betaald. Dit betekent dat je 71,28 euro in één keer vooraf betaalt.

Het enige verschil tussen deze 3 abonnementen is hoeveel je ervoor betaalt en hoever je vooruit betaalt: op het gebied van features zijn ze precies hetzelfde.

Betaalopties NordVPN

Je kunt NordVPN op de volgende manieren kopen:

 • iDeal
 • Credit Card
 • Bitcoin
 • AliPay
 • Union Pay
 • Ethereum
 • Adyen

Sinds 2019 is het niet meer mogelijk te betalen via Paypal en hebben ze dit vervangen met Adyen, een betaalmethode die volgens NordVPN een stuk meer privacy biedt.

NordVPN is veruit een van de beste VPN's die vandaag beschikbaar is. De dienst is veilig, snel en zeer gebruiksvriendelijk. Voor mijzelf is het al jaren m'n go-to VPN-dienst. NordVPN is perfect om veilig mee te werken en werkt even goed voor streaming vertier na je werk.

De VPN is eenvoudig genoeg voor complete beginners, maar biedt genoeg features voor ervaren gebruikers met specifieke behoeften.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *