Surfshark review: Goed geprijsd maar snelheid kan beter

Surfshark review

Surfshark is een prima VPN met een zeer aantrekkelijk prijskaartje. De dienst is veilig, betrouwbaar en is geweldig om mee te streamen. Een kanttekening: de snelheid van deze VPN kan beter. Echter, als je een behoorlijke internetverbinding hebt, zal je hier niks van merken.


Onze score:


Surfshark voordelen

  • Aantrekkelijk geprijsd
  • Gebruik het voor zoveel apparaten als je wilt; ideaal om te delen met anderen
  • Veel geavanceerde beveiliging features zoals MultiHop
  • Privacy-vriendelijke locatie
  • Super goede 24/7 klantenservice
  • Geweldig om mee te streamen: ontgrendelt Netflix, Disney+ en BBC iPlayer zonder moeite

Surfshark nadelen

  • Het is niet de allersnelste VPN en de servers kunnen nogal in snelheid verschillen
  • Selecteert niet automatisch de snelste VPN-server in een land

Surfshark bestaat sinds 2018 en heeft sinds die tijd een groot marktaandeel weten te vergaren. Dit is knap in een overvolle markt als die van VPN's, maar niet geheel verwonderlijk: Surfshark is snel, veilig heeft talloze geavanceerde features en is als kers op de taart goedkoop.

Het is een VPN die uitstekend is voor zowel (kleinschalig) zakelijk gebruik als persoonlijk gebruik.

Ook zijn alle Surfshark apps zeer gebruiksvriendelijk, ondersteunt het alle belangrijke VPN-protocollen en kun je er veilig mee gebruik maken van openbare WiFi.

Hun klantenservice is 24/7 beschikbaar en is snel. Ik heb geen enkele keer langer dan een paar minuten hoeven wachten om met een van hun medewerkers te spreken. En ze wisten de vragen die ik ze voorlegde binnen no-time op te lossen.

Surfshark’s goedkope prijs wordt versterkt door het volgende: je kunt hun apps gebruiken op een onbeperkt aantal apparaten. Perfect voor als je van plan was je VPN-abonnement te delen met andere mensen.

Surfshark is misschien niet de beste VPN op de markt, maar je zou wel kunnen zeggen dat Surfshark de beste prijskwaliteit verhouding biedt.

Alles wat je over hen wilt weten vind je in deze uitgebreide Surfshark review.

Surfshark: de belangrijkste feiten op een rij

PrijsVanaf €2,03 p/m (zie alle pakketten)
SnelheidTot 90% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingenOnbeperkt
Servers3.200+ in 65 landen
JurisdictieNederland
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuard, L2TP, Shadowsocks (Proxy)
Geld-terug garantie30 dagen

Surfshark is niet langzaam, maar het is verre van de snelste VPN op de market. Hieronder vind je de resultaten van mijn snelheidstesten.

Speedtest.net resultaten Surfshark

Ik heb speedtest.net gebruikt voor m'n Surfshark snelheidstesten.

De snelheid van mijn verbinding zonder VPN was als volgt:

Toen ik met een Nederlandse server verbond kwamen de volgende snelheden bovendrijven:

Dit is verre van een slechte score. Het snelheidsverlies op de uploadsnelheid is verwaarloosbaar, de ping bleef min of meer gelijk en de download snelheid is met 16,5% afgenomen. In de praktijk zal je dat niet voelen, of je nou aan het browsen bent, streamed of gamed.

De meeste Amerikaanse servers van NordVPN doen het ook erg goed. Verbind je bijvoorbeeld met New York, dan zien de snelheden er als volgt uit:

De downloadsnelheid is wederom praktisch niet afgenomen. De ping is echter wel omhooggeschoten. Dit is minder ideaal als je van plan was online te gamen via Surfshark. Je wilt hiervoor een ping hebben die onder de 100 ligt.

Ik heb de Amerikaanse servers van Surfshark uren op rij getest en van alles gedaan: Netflix kijken, YouTube bingen, emails sturen en browsen. Met geen van deze activiteiten was te merken dat de verbinding via een VPN liep.

Overzicht Surfshark snelheden en snelheidsverlies

Hoewel Surfshark prima scoort met (de meeste) Amerikaanse servers en hun Nederlandse server, laten servers in andere landen wisselende resultaten zien:

Download (Mbps)Download verschilUpload (Mbps)Upload verschilPing
Zonder VPN133,823,8212
Nederland111,7-16,5%23,22,5%13
Duitsland99,3-25,8%19-20,235
Frankrijk79,9-40,3%22,4-5,9%26
Verenigd Koninkrijk92,95-30,5%18,39-18,4%20
Verenigde Staten112,87-15,6%23,1-2,9%108
Japan97,6-27,1%15,6-34,5238
Australië64,7-51,6%12,7-46,6%287

Zoals je ziet wordt een redelijke hap genomen uit zelfs landen die dichtbij liggen, zoals het VK, Frankrijk en Duitsland. Ook is het snelheidsverlies bij Australië significant. Toegegeven, dit land is ontzettend ver van ons verwijderd, maar een dienst als NordVPN weet de schade wél de beperken.

Dat gezegd hebbende, die vergelijking is niet helemaal eerlijk: NordVPN is duurder. Met duurdere diensten verwacht je ook meer snelheid. Niettemin, het kan zijn dat je internetverbinding niet zo snel is. Als je geen merkbaar snelheidsverlies wilt ervaren, dan is Surfshark waarschijnlijk niet de beste VPN voor je.

Echter, als je snel internet hebt, dan zal je niks merken van de wat tragere servers van Surfshark – zelfs niet met een snelheidsdaling van 50%.

Surfshark is relatief eenvoudig te gebruiken op ieder platform. Hun apps zijn mooi ontworpen, intuïtief en hebben alle functionaliteit die je nodig hebt.

Je kunt eenvoudig toegang krijgen tot features zoals:

  • MultiHop, wat meerdere VPN-servers aan elkaar verbindt voor extra veiligheid
  • KillSwitch, wat zorgt dat je IP-adres verborgen blijft wanneer je verbinding verbroken raakt
  • CleanWeb, waarmee je advertenties en trackers kunt blokkeren  

Ook als je een VPN voor de eerste keer gebruikt, zal je er weinig moeite mee hebben te verbinden met een server of de geavanceerde features te vinden.

Je kiest zelf een server in een specifieke stad. Dus als je wilt verbinden met de VS, moet je kiezen uit meer dan 20 steden. Dit is op zich geen probleem, maar werkt wel net wat minder gebruiksvriendelijk dan bijvoorbeeld NordVPN die automatisch de snelste server binnen een land voor je selecteert.

Surfshark MacOS app.

Verschillen in functionaliteit tussen de verschillende platforms

Er zitten bij Surfshark een aantal verschillen in functionaliteit tussen verschillende platforms, en in het geval van MacOS zelf binnen hetzelfde platform. Sommige apps hebben features die andere apps niet hebben.

Als je een MacOS-gebruiker bent moet je op het volgende letten: als je de Surfshark app downloadt van hun website, dan loopt die app achter op die van de App Store. Dat betekent dat je bijvoorbeeld niet het verbinding-protocol kunt aanpassen. Zorg dat je dus de app via de App Store downloadt.

Als Windows gebruiker heb je niet een eenvoudig toegankelijke lijst van P2P servers in de app. Je kan hier alleen toegang tot krijgen via de zoekfunctie, waar je de P2P optie moet selecteren.

En zo zijn er nog wel een paar kleine verschillen tussen de verschillende apps.

Ik gok erop dat deze verschillen te zijner tijd wel gladgestreken zullen worden door Surfshark. Je ziet vaak bij nieuwere softwarebedrijven dat er nog wat verschillen zitten tussen hun verschillende apps, wat uiteindelijk wel wordt rechtgetrokken.

Surfshark heeft 3.200 servers in 66 landen.

Dat maakt hun netwerk niet zo groot als het server-netwerk van CyberGhost, maar het is meer dan genoeg voor de meeste gebruikers.

Het gros van deze servers bevindt zich in Europa (wat gebruikelijk is met VPN’s), en Afrika, Azië en het Midden-Oosten zijn minder vertegenwoordigd.

MultiHop en Static servers

Alle apps van Surfshark geven je toegang tot verschillende typen servers. Zo kun je kiezen uit static IP en MultiHop bovenop de “normale” servers.

Static IP-servers geven je een IP-adres wat hetzelfde blijft wanneer je die server gebruikt. Dit leidt tot betere snelheden en eenvoudigere toegang tot content met geografische restricties.

De eerdergenoemde MultiHop-servers zijn een ook een zeer prettige toevoeging. MultiHop-servers koppelen meerdere VPN’s aan elkaar, wat je een extra laag van beveiliging biedt. Hoewel dit je verbinding vertraagt, is het een ideale optie voor als je net die extra stoot privacy verlangt.

Snelste server

Een handige feature van Surfshark is de fastest server shortcut die je bovenaan in de app ziet staan. Als je een VPN-verbinding wilt aanzetten en het je niet uitmaakt via welk land dit gebeurt, dan is dit een handige optie. Zoals de naam van de feature verraadt, kiest het automatisch de snelste beschikbare server voor je.

Zoals je mag verwachten van een betrouwbare VPN, neemt Sufshark je privacy zeer serieus. Het slaat geen logs op van gebruikersactiviteit en verbindingsdata, en het bedrijf bevindt zich in de Nederland.

Surfshark niet zero-log. Ze houden namelijk wel het volgende bij:

  • Geaggregeerde prestatiegegevens
  • Mislukte verbindingspogingen
  • Gebruiksfrequentie

Is dit iets om je zorgen over te maken? Nee. Het bedrijf slaat namelijk geen data op die naar jou te herleiden is, zoals je internetgebruik of IP-adres. De data die het opslaat worden gebruikt om te bekijken hoe drukbezet hun servers zijn en of er verbindingsproblemen plaats vinden.  

Hierbij komt dat Surfshark – net als veel andere goede VPN’s – de stap heeft gezet naar een RAM-only netwerk. Dit betekent dat er geen data meer op fysieke servers opgeslagen wordt, en dus niet meer op die manier gestolen kan worden. RAM-servers zorgen er ook voor dat gegevens automatisch worden verwijderd wanneer je de verbinding verbreekt. Anderen kunnen je gegevens dus niet in zien.

Hieronder vind je een overzicht van Surfshark’s protocollen, encryptie, beveiliging en geavanceerde features.

Protocollen:

  • IKEv2
  • OpenVPN (TCP/UDP)
  • WireGuard

Encryptie:

  • AES-256

Beveiliging:

  • DNS lek blokkering
  • Kill switch
  • WebRTC lek blokkering

Geavanceerde features:

  • MultiHop
  • Smart DNS
  • SOCKS
  • Split tunneling

Surfshark bevat alle belangrijke beveiliging features die je van een top VPN mag verwachten.

Je krijgt robuuste versleuteling, verbinding-protocollen, IP- en DNS lek bescherming, een automatische kill switch op alle apps.

Alle platforms maken gebruik van AES-256 encryptie, en Android-gebruikers kunnen ook gebruik maken van ChaCha encryptie.

VPN-protocollen

Het standaard protocol in alle apps is WireGuard, een protocol wat de laatste jaren een stuk populairder geworden. Echter, je kunt als je wilt ook kiezen voor IKEv2 of OpenVPN (UDP of TCP).

Het voordeel van WireGuard is dat het veel sneller is dan het populaire OpenVPN.

Surfshark’s geavanceerde beveiliging features

Surfshark is tot op de nok gevuld met geavanceerde beveiliging features. Hieronder vind je een overzicht en uitleg van deze features:

  • BlindSearch is een zoekmachine die je laat browsen zonder advertenties of trackers. Je kunt BlindSearch, samen met Hacklock, voor 99 cent extra aan je Surfshark abonnement toevoegen.
  • Camouflage Mode is een technologie die VPN-verkeer eruit laat zien als “normaal” browsen. Dat betekent dat zelfs je internetprovider niet kan zien dat je een VPN gebruikt.
  • CleanWeb is Surfshark’s zelfontwikkelde blokkeer-tool voor advertenties, trackers en malware. Als je dit wilt gebruiken, moet je het zelf aanzetten in de “Features” sectie van de app.
  • MultiHop koppelt meerdere VPN’s aan elkaar wat je verbinding extra veilig maakt. Let op: door dit te doen vertraag je je internetsnelheid wel.
  • Surfshark alert is een handige feature die het internet scant en checkt of je gekozen wachtwoord en email adres niet eerder zijn uitgelekt door een hack.
  • Whitelister is een split tunneling feature waarmee je kunt kiezen welke sites en apps niet je VPN-verbinding moeten gebruiken.
  • De kill switch is een cruciale feature die ervoor zorgt dat wanneer je VPN-verbinding onderbroken wordt, je IP-adres niet openbaar gemaakt wordt.

Het is indrukwekkend dat zo'n goedkope VPN zoveel geavanceerde features bevat. En het is fijn om te weten dat Surfshark privacy en online veiligheid in een breder licht beschouwd dan enkel het gebruiken van een VPN.

Surfshark was ook de eerste VPN die een GPS spoofing feature gelanceerd heeft. Deze feature is tot nu toe enkel beschikbaar voor Android, maar hopelijk komt hij ook snel naar iOS. Deze feature zorgt ervoor dat apps niet je werkelijke gps-locatie kunnen zien.

Tot slot biedt Surfshark ook een two-factor authentication (2FA) om extra veilig te kunnen inloggen.

Surfshark is te gebruiken met elk populair platform, waaronder MacOS, Windows, Android, iOS, Linux en Fire OS.

Op de Surfshark site kun je handige handleidingen vinden voor alle platforms.

Gebruik Surfshark op zoveel apparaten als je wilt

De meeste VPN’s laten je 5 tot 7 apparaten verbinden aan één abonnement. Niet Surfshark, die heel genereus je zoveel apparaten laat verbinden als je wilt.

Nou ja, zolang je hier geen misbruik van maakt in elk geval:

Surfshark fair usage.

Als je Surfshark wilt gebruiken met een apparaat waar ze geen app voor hebben, dan kun je de VPN ook op je router installeren.

Streaming apparaten en videogame consoles

Surfshark biedt apps aan voor Apple TV en Amazon Fire TV Stick. Deze apps werken uitstekend en zijn mooi ontworpen. Beiden apps zijn te vinden op respectievelijk de Apple App Store en de Amazon App store.

Je kunt geen enkele VPN direct installeren op een console als een Xbox of Playstation. Echter, door de VPN op je router te installeren kun je alsnog met je game console toegang krijgen tot Surfshark.

Ook kun je de VPN via je je PC gebruiken en deze vervolgens op je console aansluiten:

Surfshark VPN gebruiken met Xbox, Playstation of Nintendo Switch.

Surfshark’s Smart DNS tool

Surfshark biedt ook Smart DNS en TrustDNS (enkel beschikbaar voor Android en iOS) aan.

Beiden zijn proxy tools waarmee je video content kunt ontgrendelen op bijvoorbeeld Apple TV, game consoles en Smart TV’s. Dit kan doordat het de DNS-adres instellingen in je apparaat aanpast.

Hoewel Smart DNS je toegang biedt tot bepaalde content, biedt het je niet dezelfde beveiliging als “normaal” gebruik maken van en VPN. Het versleutelt je verkeer namelijk niet, waardoor derden je internetgebruik zouden kunnen inzien.

Browser extensies

Surfshark heeft veilige browser extensies ontwikkeld voor Chrome en Firefox.

Deze extensies zijn niet gratis, maar ze werken erg goed. Beide extensies lijken erg op de volledige Surfshark VPN app, maar bieden minder instellingen en zijn proxies. Dit betekent dat ze je IP-locatie spoofen. Maar ze beschermen je privacy niet zo goed als een volwaardige VPN app. Ook werken ze alleen voor je browser – niet voor andere apps die met het internet verbonden zijn.

De kans is groot dat je een VPN wilt nemen om mee te kunnen streamen. Surfshark stelt op dit front niet teleur.

Surfshark werkt uitstekend met Netflix en andere populaire streaming diensten

De VPN ontgrendeld Disney+, BBC iPlayer, Amazon Prime, HBO Max en meer. Ook kun je toegang krijgen tot een breed aanbod aan buitenlandse Netflix bibliotheken. In totaal 15 stuks, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Duitsland, Frankrijk, India en Turkije. En als je in het buitenland zit en toegang wilt tot de Nederlandse Netflix, dan kan dit ook.  

Surfshark ontgrendeld Netflix zo effectief, dat we de dienst beschouwen als een van de beste Netflix VPN’s van het moment.

In onze tests zag ik niets minder dan HD-videokwaliteit en streams zonder buffering. Surfshark heeft geen toegewijde streaming servers, maar alle servers die ik heb getest werkten zonder problemen.

Naast Netflix, werkt Surfshark ook uitstekend met Disney+, Hulu en andere streaming diensten. 

Hoe zit het met torrents?

Surfshark is een prima VPN om mee te torrenten.

Doordat de VPN geen gebruikers logs opslaat en geavanceerde encryptie technologie toepast, kun je je P2P activiteiten gemakkelijk verborgen houden. Ook zorgt de kill switch ervoor dat je IP-adres niet geopenbaard wordt wanneer je verbinding verbroken wordt. Dit zorgt ervoor dat je downloadactiviteit altijd privé blijft.

Hoewel iedere Surfshark server P2P bestanden delen toelaat, zijn sommigen hier specifiek geoptimaliseerd voor. Dit zijn een paar voorbeelden hiervan:

  • Nederland
  • Duitsland
  • Spanje
  • De Verenigde Staten
  • Het Verenigd Koninkrijk

Surfshark biedt 24/7 live chat support, email support, video’s en een kennisbank.

Voor zo’n goedkope VPN is Surfshark’s klantenservice verrassend snel én verrassend capabel. Bij de meeste VPN’s in deze prijsklasse komt op z’n minst een van deze twee componenten in het geding, maar niet bij Surfshark.

Zo bedraagt de respons tijd van hun live chat in de meeste gevallen niet meer dan een paar minuten, en vaak zelfs minder dan een minuut.

Zoals iedere VPN – en eigenlijk ieder bedrijf tegenwoordig – stimuleren Surfshark je om je probleem eerst zelf op te lossen via hun kennisbank:

Surfshark kennisbank

Deze kennisbank werkt uitstekend. Hij is zeer uitgebreid en legt verschillende vraagstukken stapsgewijs uit.

Maar als je wilt kom je ook makkelijk in aanraking met een mens van vlees en bloed. De vragen die ik hen stelde werden allemaal in een handomdraai opgelost, waar nodig aan de hand van gemarkeerde screenshots.

Surfshark live chat.

Kosten en niet-goed-geld-terug-garantie

Een van Surfshark’s sterkste punten zijn de kosten. Deze VPN kan zich niet enkel tot de beste VPN’s van het moment scharen, maar ook tot een van de best geprijsde.

Je kunt met Surfshark kiezen uit 3 verschillende abonnementen:

Surfshark abonnement kiezen. Jaar, 24 maanden, 6 maanden.

Hoe langer je vooruitbetaalt, hoe aantrekkelijker het prijskaartje wordt. Zodra je 24 maanden vooruitbetaald, kost Surfshark slechts €2,11 per maand. Het voordeel van per maand betalen is dat je per maand kunt opzeggen, maar je zult wel €10,99 moeten aftikken.

Surfshark biedt een niet-goed-geld-terug-garantie op alle 3 hun abonnementen. Ondanks het feit dat ze dit op hun site slechts uitlichten bij hun pakket van 24 maanden.

De VPN laat je betalen via credit card, iDeal, PayPal en cryptovaluta zoals Bitcoin.

Betaling methodes Surfshark

Surfshark is een betrouwbare, veilige en kwalitatief hoogstaande VPN.

Hun apps laten je met gemak streaming diensten zoals Netflix ontgrendelen en bieden een breed scala van handige beveiliging features.

Hun 24/7 live chat is snel en zeer behulpzaam. Dit is ideaal als je een beginner bent die voor het eerst een VPN gebruikt.

Surfshark is een van de aantrekkelijkst geprijsde VPN’s op de markt, helemaal als je bedenkt dat je het op een onbeperkt aantal apparaten kunt gebruiken.

Hoewel de Amerikaanse servers van deze VPN zeer snel zijn, presteren sommige andere servers minder goed. Zelfs servers van landen in de buurt van Nederland, zoals Frankrijk. Het snelheidsverlies bij dit soort servers is niet iets waar je last van zult hebben als je snel internet hebt. Maar heb je een kwakkelende internetverbinding, dan is het misschien slim een andere VPN te kiezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *