De beste WordPress SEO plugins van 2022 (en andere SEO tools)

WordPress SEO plugins maken je leven als website eigenaar een stuk eenvoudiger.

Je kunt met zo’n plugin gemakkelijk je content optimaliseren, een meta beschrijving toevoegen en een sitemap generen zodat zoekmachines je site sneller kunnen indexeren.

In dit overzicht deel ik m’n favoriete WordPress SEO plugins met je. Daarna laat ik je zien welke andere SEO tools je zou moeten gebruiken (en hoe je veel geld uitspaart).

De beste SEO plugins voor WordPress

Rank Math

Rank Math WordPress SEO plugin

Rank Math is de SEO plugin die ik gebruik voor al m’n sites sinds 2021. De plugin is licht (modulair opgezet, waardoor het alleen van features laadt die je gebruikt), eenvoudig te gebruiken, en heeft een installatie wizard waarmee je gemakkelijk data van andere SEO plugins kunt overzetten.

Rank Math geeft handige hints over de onpage optimalisatie van een pagina (hoe meer van deze hints je toepast, hoe hoger je Rank Math score) en laat je eenvoudig meta beschrijvingen en -titels toevoegen.

M’n favoriete Rank Math feature is de ingebouwde schema functionaliteit. Met schema kun je je pagina’s voor Google makkelijker te interpreteren maken, bijvoorbeeld door aan te geven dat een bepaald artikel een recept is of een review van een software product.

Rank Math heeft een gratis versie, maar als je serieus bent betreft SEO, dan raad ik je aan Rank Math Pro aan te schaffen. Hiermee krijg je onder andere premium ondersteuning en de mogelijkheid om zoekwoorden te tracken.

Yoast

Yoast SEO plugin

Yoast (vernoemd naar hun Nederlandse oprichter Joost van der Valk) is een plugin die in grote lijnen hetzelfde doet als Rank Math. Het geeft je hints over de leesbaarheid van je content (gebruik je genoeg koppelwoorden, zijn je zinnen en paragrafen kort genoeg, etcetera), laat je meta beschrijvingen toevoegen en maakt een sitemap aan.  

De plugin is iets meer gevestigd dan Rank Math. Hij bestaat een paar jaar langer en heeft onderhand 5 miljoen actieve installaties.

Ik gebruikte deze plugin zelf voor ik overstapte naar Rank Math. Deze overstap is vanwege twee redenen:

 • Rank Math heeft een ingebouwde schema functie
 • Hoewel het verschil klein is, is Rank Math net iets lichter dan Yoast wat zorgt voor betere laadtijden (vooral merkbaar in de backend)

Dat gezegd hebbende is Yoast een uitstekende, feature-rijke SEO plugin die terecht een van de meest gebruikte plugins ter wereld is.

Handig als je twijfelt tussen Yoast en Rank Math: ons Rank Math vs. Yoast artikel.

The SEO Framework

The SEO Framework

The SEO Framework is een stuk minder bekend dan Yoast en Rank Math. Het richt zich op een meer niche doelgroep: gebruikers die op zoek zijn naar een zo licht mogelijke plugin met minimale opsmuk en alleen de broodnodige functionaliteit.

De plugin heeft veel minder features dan Yoast en Rank Math, maar biedt eigenlijk gewoon alles wat je nodig hebt.

Daarmee is de plugin vanwege zijn eenvoud ook uitstekend geschikt voor beginners – niet alleen voor ervaren gebruikers die hun themes en plugins zo spartaans mogelijk willen hebben.  

Wat doet een WordPress SEO plugin precies voor je?

WordPress SEO plugins zijn strikt gesproken niet noodzakelijk. Ook zonder een SEO plugin lukt het Google wel je site uit te vogelen en kun je prima ranken.

Een SEO plugin maakt daarentegen je leven wel een stuk eenvoudiger. Dat geldt niet alleen voor beginners, maar ook voor ervaren gebruikers.

Hier zijn een aantal van de zaken waar een SEO plugin je mee kan helpen:

 • Een no follow of sponsored tag aan je links toevoegen met 1 klik. Anders moet je dit handmatig met HTML doen.
 • Meta beschrijvingen toevoegen. Hoewel Google deze steeds vaker herschrijft, voeg ik nog steeds bij al m’n artikelen meta beschrijvingen toe zodat ik kan bepalen wat bezoekers op de zoekresultaten zien.
 • Sitemap toevoegen. Maak het voor zoekmachines eenvoudiger om je site te indexeren.
 • Onpage check. Zijn je zinnen en paragrafen kort genoeg voor maximale leesbaarheid? Als schrijven voor het wereldwijde web nieuw voor je is, is dit erg handig.
 • Schema toevoegen. Gebruik ik zelf vooral voor m’n review artikelen. Dankzij de schema die ik toevoeg, zien bezoekers onder andere score sterren in de zoekresultaten die (waarschijnlijk) de CTR van die pagina’s verhogen.   
 • Zoekwoorden tracken. Gaan je zoekwoorden omhoog of omlaag in Google?
 • Pagina’s de-indexeren. Sommige pagina’s zie je liever niet in Google verschijnen. Met een SEO plugin kun je ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.

Andere SEO tools om te gebruiken

Er zijn talloze SEO tools op de markt. Voor beginners kan ik me voorstellen dat dit overweldigend is: welke moet je gebruiken? Moet ik ze allemaal gebruiken? En dan de prijzen: veel van dit soort tools kosten 100 euro per maand of meer.

In plaats van dat je allerlei dure maandelijkse abonnementen afsluit, raad ik je een meer prijsvriendelijke aanpak toe te passen. Hiermee moet je uiteindelijk grofweg dezelfde resultaten kunnen bereiken.

Dit is wat ikzelf doe: ik heb een lifetime deal op Ubersuggest en gebruik de gratis versie van Ahrefs en SEMrush. Hiermee spaar ik ontzettend veel geld uit, terwijl ik niet het gevoel heb dat m’n SEO leven een stuk erbarmelijker wordt.

 • Ubersuggest. Ubersuggest is iets nieuwer, minder bekend en minder goed dan Ahrefs en SEMrush. De tool voelt ietwat buggy, maar is meer dan prima voor zoekwoordenonderzoek en het doorspitten van je concurrentie (bijvoorbeeld, welke pagina’s van concurrerende sites trekken het meeste verkeer aan).
 • Ahrefs. Een gelikte, goed werkende allround SEO tool. Je betaalt er alleen veel te veel voor en de afgelopen jaren zijn de prijzen op een schandalige manier omhoog gegaan. Met de gratis versie van Ahrefs kun je zoekwoord stijgingen en dalingen voor je eigen site in de gaten houden en backlinks voor je site checken. In beide taken is het accurater dan Ubersuggest.
 • SEMrush. Ik gebruik de gratis versie van SEMrush om in één oogopslag de zoekwoorden en verkeer trend van een website te kunnen zien. In tegenstelling tot Ahrefs kun je de gratis versie gebruiken op concurrerende sites. Je krijgt echter slechts 10 gratis zoekopdrachten per dag.

Conclusie

WordPress SEO plugins zijn een handig hulpmiddel om je te helpen met het vergroten van de vindbaarheid van je site.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Rank Math, maar als je zoek bent naar een zo minimalistisch mogelijke aanpak, kies dan voor The SEO Framework.

Heb je nog vragen over SEO plugins of de andere SEO tools die ik bespreek? Laat dan hieronder een bericht achter.

Voor meer plugins advies, bekijk ons WordPress plugins overzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *