Amazon affiliate marketing: is het nog de moeite waard?

Amazon Associates

Amazon is een bedrijf met een verre van vlekkeloze reputatie. Van hun chauffeurs die gedwongen worden in flessen te urineren tot de onmenselijke behandeling van hun warenhuis medewerkers, iedere paar maanden ligt de ecommerce gigant wel weer onder vuur.

Maar ook onder affiliate marketeers doet Amazon het niet lekker. Niet alleen vanwege het feit dat ze lukraak affiliate commissies tot bodempercentages verlagen, maar ook omdat ze er bekend om staan mensen niet of te laat te betalen, of je Amazon affiliate account zonder waarschuwing af te sluiten.

Dus als je ben plan bent om met het Amazon affiliate programma te werken, lees dan eerst dit artikel.

Een Amazon Affiliate zijn: de belangrijkste dingen die je moet weten

Eerst even de basisfeiten rondom het Amazon affiliate programma.

Inschrijven voor het Amazon Affiliate programma

Amazon is in behoorlijk wat landen ter wereld actief, en voor ieder land runnen ze een apart affiliate programma.

Richt je je met je website(s) op meerdere landen, dan zal je je dus apart moeten inschrijven voor ieder affiliate programma.

Zeg dat je je voor het Nederlandse Amazon affiliate programma in wilt schrijven. Je gaat dan naar de Nederlandse Partnernet pagina en logt eerst in met je Amazon account (of je maakt er één aan, als je die nog niet hebt). Je vult een paar gegevens in, en binnen enkele dagen word je affiliate account (meestal) goedgekeurd.

Amazon partnernet

Amazon affiliate toelatingseisen

Het enige wat je nodig hebt is een website en mobiele app. Deze site of app moet originele content bevatten en moet publiekelijk beschikbaar zijn. Sites die ongeschikt zijn voor het programma zijn sites die:

 • Seksuele content bevatten
 • Gewelddadig materiaal bevatten
 • Illegale activiteiten promoten

Hoeveel betaalt het Amazon Affiliate programma?

De commissies van het Amazon Affiliate programma zijn het grootste zwaktebod. In Nederland zijn de commissies nu nog hoog, maar kijken we naar de VS dan kunnen we verwachten dat – zodra Amazon hier meer marktaandeel heeft – ze hun commissies sterk verlagen.

Zo zijn bloggers in de VS in 2021 de helft van hun Amazon affiliate inkomsten kwijtgeraakt nadat Amazon het mes stak in de commissies.

Zo zien de commissies voor het Nederlandse Amazon affiliate programma op dit moment uit (en de rest van de EU):

Product categorieStandard commissie
Clothing, Shoes, Jewellery, Watches, Luggage, Amazon Fashion Women, Men & Kids Private Label14%
Home, Books, Kindle eBooks, Music, Musical Instruments, Kitchen, Toys, Home Improvement, DVD & Blu-Ray, Software, Food and Drinks, Digital Video Games, Business Industrial & Scientific Products, Handmade, Sports & Outdoor, Personal Care Appliances, Health & Personal Care, Stationery & Office Supplies, Baby, Grocery, Pet Products, Car & Motorbike, Lawn and Garden, Beauty10%
Amazon Devices: Kindle and Echo Devices, Fire Accessories10%
Home Entertainment, Smartphones and Mobile Phones, Computer, Electronics, Video Games, Camera, Digital Software6%
Video Game Consoles1%
Gift Cards0%
All other Product Categories6%

Amazon Affiliate programma regels

Amazon is er berucht om je account in een handomdraai kunnen blokkeren wanneer je een van hun vele regels breekt. Zonder waarschuwing.  

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die je bij Amazon niet mag doen:

 • Productafbeeldingen downloaden en op je eigen site gebruiken
 • Affiliate links gebruiken in je emails
 • Affiliate links verkorten

Dit zou je niet bedenken als je niet de voorwaarden van hun programma door had gelezen.

Wat gebeurt er met de uitstaande commissies die je nog hebt nadat je account wordt afgesloten? Die ben je kwijt.

Nog iets om aan te denken: zodra je bent geaccepteerd voor het Amazon affiliate programma moet je 3 verkopen maken binnen 3 maanden. Anders word je account ook afgesloten.

Redenen om met het Amazon Affiliate programma te werken

Er zijn een paar goede redenen om je aan te sluiten bij het Amazon affiliate programma:

 • Het productaanbod van Amazon is gigantisch. Ongeacht de niche van je affiliate site, moet je er goede producten om te promoten kunnen vinden.
 • Amazon is een bekende naam – vooral in de VS. Dit zorgt ervoor dat bezoekers snel iets zullen kopen via een Amazon affiliate link.
 • De commissies gelden voor het hele winkelmandje. Klikt iemand op je affiliate link en koopt deze persoon iets op Amazon binnen 24 uur, dan ontvang je hier een commissie over. Ongeacht welk product het is.

Redenen om niet met het Amazon Affiliate programma te werken

Zoals ik in dit artikel heb laten doorschemeren zitten er ook een aantal schaduwkanten aan het gebruik maken van het Amazon affiliate programma:

 • Amazon is berucht om het zonder waarschuwing verlagen van hun commissies. In Europa is dit nog niet gebeurd omdat hun marktaandeel nog relatief laag is, maar in de VS zijn de commissies onderhand een habbekrats waard.
 • Amazon kan je zonder waarschuwing van hun affiliate programma verwijderen als je een van hun vele regels breekt. Helemaal vervelend is dat je dan je geld kwijtraakt wat je nog zou moeten ontvangen.
 • Amazon is een bedrijf wat over een twijfelachtige moraliteit beschikt. Van een bedrijf wat zoveel geld verdient zou je mogen verwachten dat ze hun werknemers niet als pluimvee behandelen.

Bij Start24 werkten we in onze begindagen met het Amazon Affiliate programma. Dezer dagen hebben we hun meeste affiliate links echter verwijderd en focussen we ons veel meer op het Coolblue en bol.com affiliate programma.

Conclusie

Amazon heeft waarschijnlijk ’s werelds meest bekende affiliate programma. Maar is het een goed programma om je website omheen te bouwen? Wat mij betreft niet.

Hoewel de commissies in Europa nog goed zijn, is het sterk de vraag hoelang dit zo zal blijven. Daarnaast is Amazon grillig wat betreft het verwijderen van affiliates van hun platform.

Zelf werk ik om deze redenen liever met bol.com en Coolblue.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *