6 gratis SEO tools voor meer verkeer, clicks en sales

In dit artikel ga ik je laten zien wat mijn favoriete SEO tools zijn.

Bij Start24 gebruiken we deze tools om:

 • Zoekwoordenonderzoek mee te doen
 • Onze zoekwoorden mee te tracken
 • Concurrentieonderzoek mee te doen
 • Onze backlinks te volgen
 • En meer

Er is een schier eindeloze hoeveelheid SEO tools. Zelf heb ik nagenoeg iedere bekende (en minder bekende) SEO tool wel eens een keer geprobeerd.

Mijn conclusie? Hoe minder je op SEO tools leunt, hoe beter. Niet alleen kan dit je een hoop geld schelen, het behoedt je ook voor tijdsverspilling. Niets is makkelijk dan in een urenlange Ahrefs sessie te vervallen waarin je het halve wereld wijde web doorspit.

Mijn SEO aanpak is minimalistisch en au naturel. De tools die ik inzet sluiten hierop aan.

Hieronder vind je welke dit zijn, hoe ik ze gebruik en hoeveel ze kosten.  

Ahrefs

Ahrefs is met gemak de meest veelzijdige en beste allround SEO tool van het moment. SEO succes hangt grotendeels af van het precies weten hoe je eigen site ervoor staat, hoe je concurrenten er voor staan en hoe je je strategie kunt aanpassen op de markt.

Ahrefs dashboard. Een van de beste SEO tools

Je kunt met Ahrefs zoekwoorden volgen, je eigen backlinks in de gaten houden en zoekwoordenonderzoek doen. Daarbij kun je je concurrentie van voor tot achter doorlichten. Je kunt zien welke pagina’s welke backlinks hebben en welke pagina’s het meeste verkeer krijgen.

Ook kun je Ahrefs ook gebruiken om sites te checken op gebroken links, een anchor tekst analyse te doen of een content gap analyse uit te voeren.

Het enige probleem van Ahrefs: het is een prijzige tool. Het goedkoopste pakket kost al $99 per maand.

Kosten van Ahrefs abonnementen

Als je een SEO bureau runt dan vind je dit waarschijnlijk niet zo’n probleem. Maar voor veel andere ondernemers en webmasters zullen de kosten net iets te gortig zijn.

Gelukkig kun je Ahrefs 7 dagen uitproberen voor $7. In deze 7 dagen kun je uitgebreid zoekwoorden onderzoek doen en je concurrentie uitpluizen. Daarna – en dit weten veel mensen niet – kun je Ahrefs gratis blijven gebruiken voor je eigen website.

Dit betekent dat je de posities van je eigen zoekwoorden en je backlinks gewoon kunt blijven volgen via Ahrefs.

Mocht je op een gegeven moment door je content ideeën heen zijn en weer een concurrentie onderzoek willen doen, dan kun je altijd Ahrefs voor een maand aanzetten en dan weer opzeggen. Op deze manier kun je uiteindelijk flink wat kosten uitsparen.

Sitechecker

Sitechecker is een relatief nieuwe SEO tool die zich specialiseert in SEO audits. Het is een van de beste SEO tools om te zien of je site gezond is op het gebied van SEO.

Sitechecker SEO Audit

Je kunt Sitechecker gratis uitproberen voor 7 dagen zonder creditcard gegevens. Dit geeft je complete toegang tot alle features van de tool, waaronder hun Site Audit (de beste in de business), Site Monitoring (in het bijzonder handig om te kijken of je site op een gegeven last heeft van een hack) en Rank Tracker (check de veranderingen in je zoekwoorden).

Met de gratis versie kom je ook een behoorlijk eind echter. Je kunt een Site Audit uitvoeren tot en met 150 pagina's en diep duiken in iedere individuele pagina.

Daarnaast kun je hun Chrome extensie gratis gebruiken en hiermee binnen 1 klik een SEO audit uitvoeren op iedere pagina waar je op landt – inclusief die van je concurrentie.

SEMrush

SEMrush was voorheen de koning der SEO tools, totdat Ahrefs hen de kroon afnam. Het doet in grote lijnen hetzelfde als wat Ahrefs doet, maar is nog net een tikkeltje duurder:

Kosten van SEMrush

SEMrush kun je echter wel 7 dagen helemaal gratis uitproberen. Binnen die tijd kun je net als met Ahrefs een uitgebreid zoekwoordenonderzoek en concurrentie analyse uitvoeren.

Hierna kun je de gratis versie van SEMrush blijven gebruiken. Dit is een uitgeklede versie van hun betaalde pakketten. Je kunt er slechts 10 analyses per dag mee doen en er ontbreken een hoop features.

Toch gebruik ik deze gratis versie zelf met regelmaat. Zo visualiseert SEMrush op zeer handige wijze de ontwikkeling van een website’s zoekwoorden en organisch verkeer gedurende een bepaalde tijdspanne:

Zoekwoorden groei via SEMrush

Ook zie je met welke websites een bepaalde site de meeste overlap heeft qua zoekwoorden. Zo kun je altijd precies in de gaten houden wie nou eigenlijk echt je concurrenten zijn als het op organisch verkeer aankomt.

Je zou kunnen zeggen dat de gratis varianten van Ahrefs en SEMrush complementair zijn. Als je ze allebei gebruikt, kom je een behoorlijk eind met je SEO tool benodigdheden.   

Ubersuggest

Als je Neil Patel mag geloven dan is Ubersuggest een tool die op gelijke voet concurreert met spelers als Ahrefs en SEMrush.

Ubersuggest SEO tool homepage

Dat is niet zo. Ubersuggest is een SEO tool die zowel qua functionaliteit als gebruikerservaring behoorlijk wat treden lager in de rangorde staat dan die gevestigde partijen.

Toch heeft Ubersuggest één belangrijk voordeel ten op zichten van Ahrefs en SEMrush: het is betaalbaar. De tool druist in tegen de hinderlijke SaaS-trend van eindeloze maandelijkse betalingen. In plaats daarvan kun je vanaf €290 levenslang toegang krijgen tot Ubersuggest.

Ubersuggest kosten

Met Ubersuggest kun je behoorlijk goed zoekwoordenonderzoek doen. Hun backlink tracker lijkt wat minder accuraat te zijn dan die van Ahrefs en SEMrush, maar geeft toch een vrij goede indicatie van hoe een site ervoor staat. Daarbij kun je ook zien welke pagina’s van een website het meeste organische verkeer ontvangen.

Zolang je verwachtingen rondom Ubersuggest realistisch zijn (oftewel, reken niet een gepolijste, premium SEO tool), kan het een goede toevoeging zijn aan je SEO tool arsenaal.  

Google Search Console

Geen webmaster kan zonder Google Search Console.

Met deze gratis tool van Google kun je:

 • Precies zien hoeveel clicks en impressies je artikelen krijgen
 • Bekijken via welke zoekwoorden bezoekers op je pagina’s landen
 • Een sitemap indienen waardoor Google je website beter kan indexeren
 • Nieuwe content of aangepaste content handmatig laten indexeren door Google
 • Zien welke websites naar je site linken
 • De gezondheid van je site peilen, onder anderen door je page experience in de gaten te houden en te zien of je content mobile-friendly is
Google Search Console page experience

Door het “Performance” onderdeel van Google Search Console te bekijken kun je praktische inzichten op doen die je direct op je site kunt toepassen. Doordat je precies ziet via welke zoekwoorden je bezoekers op je content landen, kun je je content aan de hand hiervan verbeteren.

Bijvoorbeeld, je hebt een artikel over tuinieren geschreven. Veel van je bezoekers vinden dit artikel via het zoekwoord “tuinslang voor grote tuin.” Maar je artikel biedt slechts mondjesmaat aandacht aan deze zoekterm. Dan zou je een hoofdstuk in je artikel aan tuinslangen kunnen wijden waarin deze zoekterm uitgebreid wordt behandeld.

Op deze manier zal je artikel beter aansluiten op de zoekintentie van je bezoekers, wat op den duur zal leiden tot betere engagement en hogere bezoekerscijfers.

Google Search Console is ook de beste tool voor het in de gaten houden van je site’s SEO gezondheid. Zo kun je zien of er een handmatige penalty aan je site hangt, en hoe je site scoort op het gebied van core web vitals.

Core web vitals zijn specifieke factoren die Google belangrijk vindt voor de gebruikerservaring van je site. Sinds juni 2021 telt Google deze mee voor het rangschikken van je website. Zorg ervoor dat deze core web vitals in topvorm zijn. Niet alleen wordt Google hier gelukkig van, maar je zult ook je bezoekers er een plezier mee doen.

Core web vitals van Start24

Google Analytics

Net als Google Search Console, kun je als webmaster ook niet zonder Google Analytics. Mocht je dit nog niet gebruiken, dan raad je aan dit zo snel mogelijk te doen. Als je je website met WordPress hebt gemaakt, kun je Google Analytics eenvoudig installeren met een SEO plugin als Rank Math.

Naast je organisch verkeer, kun je via Google Analytics ook bezoekerscijfers via andere kanalen zien. Denk hier aan direct verkeer of verkeer via social media. Je kunt dus precies bekijken hoe je organisch verkeer zich verhoudt tot deze andere kanalen.

Het internet wordt gedomineerd door Google. Dit betekent dat Google Analytics een must is voor je site.

Afsluitend: de beste SEO tools

De bovenstaande SEO tools zijn meer dan voldoende voor de meeste webmasters en ondernemers.

Run je een web development / SEO bureau, dan wil je waarschijnlijk een paar stappen verder gaan dan dit. Bijvoorbeeld door tools als SurferSEO, Screaming Frog en SEO Minion aan je arsenaal toe te voegen, en gebruik te maken van de betaalde versie van Ahrefs.  

Echter, bij een wat meer kleinschalige aanpak zal de combinatie van Ahrefs (gratis versie), SEMrush (gratis versie), Ubersuggest (levenslang abonnement), Google Search Console (gratis) en SEMrush (gratis) je waarschijnlijk precies bieden wat je nodig hebt op het gebied van SEO tools.

Dit is hoeveel geld we bij Start24 aan deze tools hebben uitgegeven (in totaal, niet per maand):

 • Ahrefs trial: €6
 • Ubersuggest levenslang abonnement: €290
 • Totaal: $296

Een zeer bescheiden bedrag zoals je ziet.

Zolang je onze SEO tools tactieken van dit artikel volgt, hoef je niet een klein fortuin aan maandelijkse abonnement kosten af te tikken.

Heb je nog vragen over de SEO tools die wij gebruiken? Laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Hier vind je ons overzicht van onze favoriete WordPress SEO plugins.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *