Laptop standaard.

Laptopstandaard: de beste opties voor 2021

door | 30 december, 2020

Werk je langdurig achter een laptop? Dan kun je niet zonder een laptopstandaard.

Onze rug en nek zijn niet gemaakt om uren achtereen gebogen over een laptop te hangen. Als je dit stuk leest dan heb je mogelijk last van beiden. Bij Start24 brengen we zeeën van tijd achter onze laptop door, dus we delen je leed – letterlijk. 

Een laptopstandaard is een goede en goedkope investering om dit leed weg te nemen. Of op z’n minst zwaar te verzachten. In deze gids zetten we de beste opties voor je op een rijtje, en vertellen we je waar je naar moet kijken met het uitzoeken van een goede laptop standaard. 

Beste prijs-kwaliteit verhouding

Nexstand k2 laptop standaard

Nexstand K2 Laptop Standaard

Geschikt voor: 11,6-17 inch laptops | Materiaal: Kunststof | Gewicht: 230 gram | Afmetingen: 3,8 x 3,8 x 35,6 cm | Aantal standen: 8

De Nexstand K2 laptop standaard is een uitstekende, betaalbare laptop standaard. Hij is uitermate geschikt voor wanneer je van verschillende plekken werkt. Je vouwt hem eenvoudig op, stopt hem in het bijgeleverde nylon zakje en gooit hem zo in je tas. 

Met 8 verschillende standen is deze standaard de meest veelzijdige optie qua instelmogelijkheden die we onderzocht hebben. De Nexstand K2 is ook zeer robuust: je kunt er zonder problemen een dumbbell van 10 kilo opleggen (een feit dat Nexstand trots tentoonspreidt in hun marketingmateriaal). Dus hoe zwaar je laptop ook is, deze laptop standaard zal er mee overweg kunnen.

De Nexstand K2 is veruit een van de populairste laptop standaarden wereldwijd. En of je er nou mee op reis gaat of hem exclusief voor je thuiswerkplek gaat inzetten, de standaard is een geweldige keuze.

De beste budget laptopstandaard

Universele Verstelbare & Opvouwbare Laptop Standaard - Anti slip - Aluminium.

Universele Verstelbare & Opvouwbare Laptop Standaard 

Geschikt voor: 11-17,6 inch laptops | Materiaal: Aluminium | Gewicht: 287 gram | Afmetingen: 5,9 x 3,0 x 27,2 cm | Aantal standen: 5

Deze merkloze laptop standaard is de beste goedkope optie. De standaard heeft een aantrekkelijk, minimalistisch design en 5 instelmogelijkheden. Je kunt hem echter niet zo hoog instellen als de Nexstand en de Roost, die hieronder aan bod komt. Denk hieraan als je wat langer van stuk bent.

Op alle raakpunten met je laptop zit een rubberen antislip laagje wat ervoor zorgt dat je laptop geen krassen zal oplopen. Ook zit er aan de onderkant van de standaard een rubberen antislip laag waardoor hij niet verschuift. 

Het mooiste design

OviStand XL - Lichtgewicht Opvouwbare laptop Standaard - Verstelbare Notebook Stand - Laptop steun.

OviStand XL 

Geschikt voor: 12-15,6 inch laptops | Materiaal: Aluminium | Gewicht: 138 gram | Afmetingen: 3 x 22,3 x 25,1 cm | Aantal standen: 3

De OviStand XL wint het als het aankomt op design. De standaard is minimalistisch en elegant, weegt weinig, en als kers op de taart, is ontworpen en wordt geproduceerd in Nederland. 

Deze laptop standaard is wel minder makkelijk mee te nemen dan de andere opties op de lijst. Hem opvouwen tot een compacte, stevige staaf zoals bij de Nexstand of de Roost zit er niet in.  Dit is natuurlijk geen punt als je hem vooral gebruikt voor één werkplek en niet van plan bent er mee te gaan reizen. 

De beste laptop standaard ongeacht de prijs

Roost laptop stand.

Roost Laptop Stand 

Geschikt voor: 11-17 inch laptops | Materiaal: Siliconen, met glas versterkt polymeer, delrin | Gewicht: 171 gram | Afmetingen: 3,3 x 3,3 x 33 cm | Aantal standen: 3

De Roost laptop standaard was een van de eerste compacte, draagbare laptopstandaarden op de markt. Het design is stoer en robuust en heeft als inspiratie gediend voor een zwik aan copycats, zoals de Nexstand K2.

Kwalitatief gezien is dit de beste laptop standaard in deze gids. Het materiaal voelt degelijk aan: je wordt hier niet voorzien van eenvoudig kunststof. Desondanks is de standaard erg licht.  

De enige reden waarom de Roost laptop standaard niet bovenaan de lijst staat is de prijs. Voor één Roost krijg je 4 Nexstands, en dit zal voor de meeste mensen net iets te gortig zijn. Maar als kosten minder relevant voor je zijn, en je wilt de beste en meest veelzijdige laptop standaard op de markt, dan is de Roost veruit de beste keuze.   

De kenmerken van een goede laptop standaard

Voor ergonomisch werken is een laptop standaard een cruciaal component. Dit zijn de kenmerken van een ergonomisch verantwoorde laptop standaard:  

Hoogte

Een laptop standaard zou je laptop dusdanig moeten verhogen dat je ooghoogte 5-8 cm onder de bovenkant van het scherm uitkomt wanneer je rechtop zit (of staat). (Gebruik niet het toetsenbord en trackpad van je laptop wanneer deze op je laptop standaard staat. Hiermee zal je even slecht af zijn als wanneer je gekromd over je laptop hangt. In plaats daarvan, gebruik je laptop standaard in combinatie met een extern toetsenbord en een externe muis of trackpad.) 

Verstelbaarheid

Iedereen heeft een ander lichaam, een andere laptop, en een andere bureauhoogte. Dus een niet verstelbare laptop standaard gaat niet werken. Als je achter een zit sta bureau werkt, is het belangrijk dat je de hoogte van je scherm kunt aanpassen afhankelijk van of je zit of staat. Kies daarom een laptopstandaard met genoeg hoogte verstelmogelijkheden. 

Kwaliteit

Je vertrouwt een laptop van mogelijk duizenden euro’s toe aan je laptop standaard. Je kunt er dus niet een hebben die wiebelt en waggelt wanneer je op je toetsenbord tikt, en je wilt zeker weten dat je laptop stevig vast zit. Ook verwacht je wilt een laptop standaard die geschikt is voor verschillende laptop groottes.

Uiterlijk

Het oog wil ook wat. En aangezien je hele werkdag je laptop standaard pontificaal in het zicht gaat zijn, moet hij er enigszins aantrekkelijk uit zien.

Grootte en gewicht

Dit is vooral belangrijk voor wanneer je op verschillende plekken werkt. Reis je rond, of werk je zo nu en dan vanuit een café? Dan is het belangrijk dat je laptop standaard licht en compact is, en dat je hem gemakkelijk in je rugzak kunt gooien. 

Gebruiksgemak

Als je van plan bent je laptop standaard vaak op en af te tuigen, dan moet dit eenvoudig zijn. Je wilt niet dat je je vingers bezeert of dat je je in allerlei bochten moet wringen om je laptop standaard in te klappen.

Dit zijn de criteria waarop we de laptop standaarden in deze gids hebben beoordeeld. Nu gaan we kijken naar mijn persoonlijke favoriet, de Roost Laptop Stand. Ik gebruik deze standaard al een paar jaar en kan je dus precies vertellen wat ik ervan vind.

Roost Laptop Stand review: een diepere blik 

 Opvouwbaar en makkelijk mee te nemen

Verstelbaar in hoogte

Geschikt voor bijna elke laptop

Ontzettend licht (155 gram)

De Roost standaard was een van de allereerste draagbare laptopstandaarden. Hij zag het levenslicht in 2013 na een zeer succesvolle Kickstarter campagne, en is sindsdien een van de meest geziene gadgets van digitale nomaden. Loop een willekeurige co-working space  binnen in Bali of Thailand en de Roost standaarden vliegen je om de oren. 

Deze standaard is duur. Maar hij is erg goed gebouwd, functioneel en compact. Dus laten we hem in meer detail gaan bekijken. 

Roost laptopstandaard met zakje ernaast.

Een van de eerste dingen die opvalt aan de standaard is de kwaliteit. Wanneer je hem opgevouwen in je hand houdt voelt hij stevig en duurzaam aan, en hij voelt precies zwaar genoeg. Volgens Roost is hun standaard gemaakt van “glasvezelversterkt nylon, een structureel metaalvervangend polymeer en hoogwaardig Delrin-hars.” Tsja, dat zegt mij ook niet verschrikkelijk veel, maar het resultaat is een product dat zowel zeer kwalitatief hoogstaand voelt als oogt.  

Roost stand met 13 inch MacBook Pro erin.

Je kunt de Roost laptop standaard op drie verschillende hoogtes instellen. Als je hem lager in wilt stellen, doe je doet dit door twee knopjes aan de achterzijde van de voorste poten in te drukken terwijl je laptop in de standaard zit. Als je hem hoger in wil stellen, haal je je laptop eruit, druk je de twee knoppen in, en druk je de poten naar elkaar toe.

Het instellen is intuïtief en eenvoudig. Wanneer je de standaard openklapt, staat hij direct op de hoogste stand ingesteld. Je kunt hem dan op die hoogte houden of een standje (of twee) lager zetten en hebt er verder geen omkijken meer naar. 

Wanneer de standaard geopend is klik je je laptop er zo in. De rubberen klemmetjes pakken je laptop automatisch vast ongeacht de dikte – of het nou gaat om een oude, dikkere laptop of bijvoorbeeld een MacBook Air.

Deze rubberen klemmetjes zorgen er ook voor dat er geen krassen op je laptop komen: alle contactpunten van de Roost met je laptop zijn van zacht materiaal gemaakt. Dus of je laptop nou verschuift of dat je hem er onhandig insteekt, hij zal hoe dan ook ongehavend uit de strijd komen.

De Roost is super eenvoudig te openen en weer dicht te klappen. Dit maakt het bijzonder gemakkelijk om hem mee te nemen. Met een gewicht van 172 gram is hij licht en compact. Het zakje dat je erbij krijgt is gemaakt van een regenjas-achtig materiaal en vertoont na jaren van intensief gebruik nog steeds geen slijtage sporen bij mij. 

Opgevouwen is de standaard 33 x 3,3 x 33 cm, wat betekent dat hij lang en slank is. Hierdoor glip je hem makkelijk in een zijvak van je rugzak of tas.   

Ik gebruik de Roost standaard nu al een paar jaar. Hij heeft 5+ landen gezien, tropische klimaten doorstaan en (niet zo heel) koude winters in Nederland. Ik gebruik hem dagelijks en (wanneer we niet in een lockdown zitten) reis er elke dag mee. Hij oogt en voelt nog precies hetzelfde als toen ik hem kocht, en ik durf te wedden dat dat over een paar jaar nog steeds zo is.

Kortom, ik vind het een geweldig product. Maar, ik heb een paar kanttekeningen die ik moet plaatsen. Allereerst, de Roost laptop standaard is aan de prijzige kant. Ik kan me goed voorstellen dat de meeste mensen niet tegen de €100 voor een laptopstandaard over hebben.

Daarbij komt dat door COVID-19 de productiecapaciteit van Roost is aangepast. Op het moment van schrijven bedraagt de verzendtijd meer dan een maand.

In schril contrast staat de Nexstand K2 laptop standaard, die pak en beet een vierde van de prijs kost en een verzendtijd heeft van een paar dagen. Toegegeven, de Nexstand is van mindere kwaliteit dan de Roost, maar het scheelt niet veel. 

Als je het type persoon bent wat per se de beste spulletjes wilt hebben (ik val vaker dan ik wil toegeven in deze categorie), kies dan de Roost. Maar anders is de Nexstand een meer dan uitstekende keuze. 

Afsluitend 

Het kopen van een goede laptopstandaard is een goede stap richting het inrichten van een prettige thuiswerkplek. Sinds ik zelf een laptopstandaard gebruik voel ik me 10 keer beter na een dag werken en vraag ik me af waarom ik zoveel jaren zonder heb gewerkt.  

Een ander product wat prettig werken bevorderd is een goede bureaustoel. Zeker met de pandemie en het bijkomende thuiswerken doe je er slim aan in dit soort producten te investeren.

Heb je nog vragen over een van de laptopstandaarden in deze lijst? Stel ze gerust hieronder middels een reactie. 

Joost Boer

Joost is sinds 2014 aan het ondernemen in de tech industrie. Tot 2020 was hij in Azië gevestigd, nu is hij weer terug in Nederland.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *