De beste 5 bureaus voor werkplekken thuis en kantoor [2021 update]

De beste bureaus

Bureaus zijn vaak het ondergeschoven kindje van een goede werkplek. Bureaustoelen, laptops en accessoires krijgen vaak veel aandacht. Bureau’s die zijn er gewoon. Zeker in de gemiddelde kantoortuin. Toch merk je het direct wanneer een bureau niet lekker zit.

Door COVID19 is thuiswerken de norm geworden. En een bureau is een belangrijk onderdeel van je thuiswerkplek. In dit artikel lees je wat de beste bureaus zijn in 2021 voor een thuiswerkplek. Ook geef ik je een aantal punten waar je op moet letten bij de aankoop van een goed bureau.

Uiteindelijk is alles een kwestie van smaak. Toch zijn er een aantal punten die de onderstaande bureaus allemaal gemeen hebben. Ik vind dat een bureau waar je aan wil werken vooral functioneel gezien een topper moet zijn. Het is een gebruiksvoorwerp waar je elke dag met plezier aan wil gaan zitten om effectief en gefocust te kunnen werken. Bespaar er dus ook niet op, je zal het veel en voorlange tijd gebruiken.

Dit zijn de beste bureaus van 2021 volgens Start24.

Het bureau met de beste prijs-kwaliteit verhouding

Het elektrische zit sta bureau 150cm van SUDS.

Het elektrische zit sta bureau 150cm van SUDS

Kleuren: meerdere | Materiaal tafelblad: MDF | Elektrisch verstelbaar: 70-115 cm |Afmetingen: 150×70 (l x b)

SUDS staat internationaal bekend als een van de beste merken wanneer het aankomt op degelijkheid en kwaliteit. Dit bureau biedt volgens ons de beste prijs-kwaliteit. Dit komt door de combinatie van design, stevigheid en oog voor detail.

Het elektrische zit sta bureau van SUDS komt in verschillende uitvoeringen. Zo is er een zwarte versie met een zwart tafelblad maar ook een versie met het blad in de kleur van teak hout. Ook komt het model in twee verschillende formaten, 150×70 cm en 120×70 cm. De laatste is naar mijn mening wat klein. Als het past zou ik de grotere variant aanraden van 150×70 cm.

Het bureau is in vergelijking met “typische” zit sta bureaus vrij strak uitgevoerd en met 35 kilo niet erg zwaar. Toch is het bureau erg stevig en de elektromotor kan tot 60 KG belasting van je bureau probleemloos tillen. Dat is meer dan voldoende voor een vol bureau met schermen, dockingstations of mini PC.

Het bureau bestaat verder uit talloze kleine details. Het bureau wordt geleverd met zowel vaste poten als zwenkwieltjes. Zo kan je zelf kiezen wat je het handigste vind. 

Ook zitten er USB-plugs in het bureau verstopt zodat je jouw telefoon of tablet direct kan opladen zonder onnodig veel kabels.

Gebruik je een monitor, dan ontkom je er niet aan om kabels te gebruiken. Niets is vervelender wanneer je hierdoor jouw tafel niet tegen de muur kan schuiven. Met het Teak Top bureau van SUDS kan dat welt; er zit aan de achterzijde van het bureau een inkeping voor kabels.

Je zet het bureau snel en zonder problemen in elkaar met de instructievideo van SUDS. Als laatste is het bureau is gecertificeerd door BIFMA, de brancheorganisatie voor kantoormeubilair.

Al met al is het dus een erg goed bureau met veel functionaliteiten die het bureau in het dagelijkse gebruik fijn maakt.

Het beste bureau onder €300

Schiphol Basic van RoomForTheNew

Het Schiphol Basic – bureau van RoomForTheNew 

Kleuren: hout en wit | Materiaal tafelblad: spaanplaat | Verstelbaar 62-87 cm | Afmetingen: 160×80 cm (l x b)

Het “Schiphol Basic Bureau” van RoomForTheNew is een prima werktafel zonder poespas. Het bureau is een instapmodel en voor onder de €300 ga je het waarschijnlijk niet steviger en degelijker krijgen.

Je hebt geen mogelijkheid om het bureau ook als sta tafel te gebruiken en andere meer luxe features zijn wat beperkt. Wel kan je het goed op hoogte afstellen.

De T-structuur van de poten is stevig genoeg om weinig tot geen gewiebel te ervaren. Daarmee kan je je met dit bureau voor een beperkte prijs toch een heel eind redden.

Dit bureau is er voor mensen met een budget. Je ziet nog wel meer bureaus voor deze prijs of minder. Sommige zijn esthetisch wellicht wat mooier, maar hou in je achterhoofd dat het vooral functioneel moet matchen wil je er met plezier gebruik van maken.

Let op: dit model is erg populair. En door de huidige COVID-19 drukte is hij vaak niet leverbaar. Als alternatief binnen deze categorie raad ik je het Schiphol Plus – Bureau van RoomForTheNew aan.

Het beste keuze onder €750

Het Dextro zit sta bureau van Schaffenburg.

Het Dextro zit sta bureau van Schaffenburg

Kleuren: verschillende |Materiaal tafelblad: spaanplaat | Elektrisch verstelbaar 65-130 cm|Afmetingen: 160×80 cm (l x b)

Schaffenburg komt uit het prachtige Nederland en is al sinds jaar en dag een gewaardeerde partij voor kantoormeubilair. Er is een grote kans dat je dit bureau of één van diens voorgangers bij een Nederlands kantoor bent tegengekomen.

Het Dextro Zit Sta bureau is er één voor de no-nonsense werkplek. Je kan het ver in hoogte verstellen (veel hoger dan bijvoorbeeld het bureau van SUDS hierboven) en je kan drie hoogte instellingen opslaan.

Zo kan je met één druk op de knop de hoogte aanpassen. Dat maakt het makkelijker om samen met je partner of kinderen een werkplek te delen.

Ook is dit bureau gemaakt voor de lange termijn die niet snel kapot zal gaan. Dat zijn ze natuurlijk allemaal in deze lijst, maar deze nog net wat meer. Het is niet voor niets een werktafel die veel in kantoren wordt gebruikt. Daar gaan mensen vaak niet zo goed om met hun spullen als dat ze thuis doen. Dit bureau kan dus tegen een stootje.

Het bureau is beschikbaar in verschillende uitvoeringen maar de indruk blijft strak en zakelijk. Het bureau is verder aan te vullen met accessoires zoals een kabel begeleider en een computer rekje. Dat dit er voor deze prijs niet standaard bij zit is wel een gemiste kans.

Let op: dit model is erg populair. En door de huidige COVID-19 drukte is hij vaak niet leverbaar. Als alternatief binnen deze categorie raad ik je het ARBO verantwoorde elektrische zit-sta bureau van MRC aan.

Het chiqueste bureau van allemaal

Het zit sta bureau van Wood it be Nice.

Het zit sta bureau van Wood it be Nice

Kleuren: zwart of wit | Materiaal tafelblad: eikenhout | Elektrisch verstelbaar 65-130 cm |Afmetingen: 160×80 cm (l x b)

Heb je een ruim budget en een mooie kamer of ruimte om te werken? Dan mag dit pareltje van Wood it be Nice niet ontbreken. 

Dit centerpiece van een moderne thuiswerkplek bestaat uit een massief eikenhouten tafelblad en stevige solide ijzeren poten. Een strak minimalistisch design brengt het als een ruimtelijk en rustig geheel bij elkaar. Daarnaast zijn de bureaus van 100% hergebruikt eikenhout. Natuurlijk is het hout helemaal bewerkt en geprepareerd zodat het zo goed is als nieuw. Hierdoor is elk bureau uniek.

Ondanks het vele eikenhout valt het gewicht nog mee. Dat ligt rond de 40 kilo. Door de twee ingebouwde elektromotoren kan je het bureau zorgeloos tot 120 kilo elektrisch verhogen of verlagen. Zet het dus gerust vol met zwaardere apparatuur (denk wel even aan het hout).

De dubbele motor doet het ook nog eens supersnel. In de snelle modus kan je het bureau verhogen of verlagen met wel 4 centimeter per seconden. Al zou ik je afraden om deze modus te gebruiken wanneer het helemaal volstaat. 

Al met al een heel clean en ruimtelijk bureau. Het geeft de allure die de andere bureau’s wellicht wat missen. Daarnaast zorgt het tegelijkertijd voor een goede werkervaring wanneer je aanschuift.

Het beste keuze voor een beperkt budget

De eikenhouten computertafel van Vasalage.

De eikenhouten computertafel van Vasalage

Kleur: wit | materiaal tafelblad: spaanplaat | Verstelbaar: niet verstelbaar Afmetingen: 120x65x80 cm

Heb je een beperkt budget maar moet je gewoon een tafel hebben om aan te werken? Dan is deze eikenhouten computertafel van Vasalage een prima keus. Je kan het bureau niet in hoogte verstellen. De standaard hoogte is 76 centimeter, maar met heel veel gepriegel kan je door de poten allemaal iets omhoog te draaien er alsnog een paar centimeter bijsmokkelen.

Verder is deze tafel goed voor deze prijs. Stevig en prima afgewerkt. Vasalage maakt veel andere tafels die ook rond deze prijs liggen. Die zijn vaak wat “mooier” maar wil je er vaak aan werken, zou ik deze kiezen. Dit is een stabiele oplossing die gewoon een voldoende scoort voor een goede thuiswerkplek.

Waar moet je op letten bij het kopen van een bureau?

Wanneer je een goed bureau voor je werkplek zoekt, kijk dan verder dan alleen het ontwerp en de match met jouw mooie hedendaagse interieur. Je gaat waarschijnlijk de komende jaren meerdere uren aan dit bureau zitten. Zorg er dus voor dat je een weloverwogen beslissing keuze maakt. Let daarom ook op de volgende zaken.

Wil je poten in X-vorm, T-vorm of gewone poten?

Veel bureaus hebben tegenwoordig “x-vormige” poten. Bij X-vormige poten mis je ruimte waar je niets neer kan zetten of onder kan schuiven. Je hebt eigenlijk de nadelen van zowel een T-vorm als 4 poten: je moet zowel aan de buitenkant als de binnenkant ruimte inleveren.

Zitten de x-vormige poten over de lengte van het bureau? Dan moet je je afvragen of je ooit je benen onder je bureau kwijt kan.

Bureau’s met x-vorm poten zijn niet aan te raden. Ze zijn stabiel, maar je levert veel ruimte in beslag. Zo passen jouw benen of je Roomba er niet lekker onderdoor. Dat is toch zonde?

T-vormige poten zie je vooral bij kantoorbureaus. Het voordeel is dat je aan de zijkanten van het bureau wat ruimte hebt. Zo draai je dus makkelijker weg van je bureau zonder tegen de poten te stoten.

Bij T-vormige poten is het belangrijk om te letten op de kracht die ze kunnen dragen. Sommige bureaus met T-vormige poten hebben de neiging om mee te geven of wat te wiebelen wanneer je er op leunt. Dat wil je liever niet. Vooral bij bureaus met T-vormige poten in een lage prijsklasse is het aan te raden om extra op te letten.

Dan is er nog de laatste veel voorkomende optie: 4 poten. Dit zorgt in de regel voor een goede drukverdeling en is daardoor behoorlijk stabiel. Stel wel alle poten individueel goed af. De meeste telefoons hebben tegenwoordig een waterpas ingebouwd en dat moet toereikend zijn.

Een nadeel van een bureau met 4  poten is dat je wat beweegruimte inlevert die je bij bijvoorbeeld T-vormige poten wel hebt.

Kan je het makkelijk in hoogte verstellen?

Een bureau moet op de goede hoogte staan voor een goede lichaamshouding. De arbowetgeving geeft aan dat dit bij een vast blad tussen de 74 en 76 centimer moet zijn. Ik ben vrij lang, dus voor mij is dit net wat te laag.

Sommige bureaus zijn hebben maar één maat. Kan je ze verstellen, dan helpt dat je voor een betere ervaring. Dan is de vraag nog hoe eenvoudig je het kan verstellen. Kan dit elektrisch, met een slinger of moet je met een inbussleutel gaan klooien.

Kan je jouw bureau vol laten liggen of moet je het hele ding leeghalen voordat je iets aan de hoogte kan doen? Denk hier op voorhand even over na.

Welk materiaal is het bureaublad van gemaakt en hoe is het afgewerkt?

Je zit veel tijd aan je bureau. Een ongeschuurd steigerhout is niet echt lekker voor je ellebogen en onderarmen. Een bureau van ijzer wordt snel warm en bureaus met een  bureaublad van MDF eventueel in combinatie met linoleum (lees: bijv een houtprint), kunnen soms wat gaan plakkerig aanvoelen. Zeker in de zomermaanden. Het liefste wil je dit voorkomen.

Ook is het goed om even te kijken naar de randen van het bureaublad. Sommige fabrikanten laten deze randen vrij scherp en hard.  Dat wil je voorkomen. Dan heb je namelijk na 5 minuten rode strepen op je onderarmen lopen. Ook kan dit ervoor zorgen dat je last krijgt van bijvoorbeeld je polsen.

Kan je het bureau goed uit elkaar halen?

Of je het nou wil of niet, je gaat je bureau waarschijnlijk een paar keer verplaatsen. Dan moet het dus uit elkaar. Heb jij een bureau van massief hout en duizenden onderdelen? Dan gaat dat behoorlijk veel tijd kosten.

De bureaus in de lagere prijsklassen zullen wat inleveren op stabiliteit wanneer je ze vaker in- en uit elkaar haalt. Hou er rekening mee of vraag het na bij de winkel.

Kan je het goed schoonmaken?

Je gebruikt je werkplek waarschijnlijk vaak en frequent. Sommige materialen lenen zich goed voor schoonmaak, andere minder goed.  Zo zijn volledig houten bureaus zijn vlekgevoelig of lastiger schoon te maken. Denk erover na of jouw kinderen toevallig ook jouw werkplek gaan gebruiken voor schoolwerk en of hun vingerverf middag.

Met Devise hebben wij stijgerhouten bureau’s. Deze zien er mooi uit en met het geschuurde hout is het erg prettig werken. Schoonmaken is echter een ander verhaal.

Stof en andere rommel valt tussen de planken of blijft hangen in het overgebleven groeve van de planken. Het simpel afnemen van het bureau werkt ook maar tot op zekere hoogte. De doekjes blijven snel hangen bijvoorbeeld. Suboptimaal dus.

Ergonomische werkhouding aan je bureau, zo doe je dat

Een bureau moet op de goede hoogte afgesteld kunnen worden om een ergonomisch verantwoorde werkhouding te hebben. Zit-sta bureaus dragen nog meer bij aan een ergonomische werkplek. Daarmee kan je staan en zitten afwisselen zodat je lichaamshouding en doorbloeding van je benen goed blijft. Wil je meer weten over een ergonomische werkhouding en het inrichten van een ergonomische werkplek? Lees dan ons artikel over ergonomisch werken.

Samengevat: de trade-off van bureaus gaat tussen ontwerp en functionaliteit

Praktische, handige, bureaus die functioneel een perfecte werkervaring opleveren zijn vaak niet perse mooi. Mooie bureaus zijn niet altijd praktisch of functioneel datgene wat je zoekt. Naar mijn idee is er een trade-off tussen design en functionaliteit wat dat betreft. Je gaat het bureau veel gebruiken, ik zou dus de nadruk leggen bij functionaliteit. Aan jou de keuze.

Uiteindelijk komen wij tot deze selectie voor de beste bureau’s van 2021:

  • Het elektrische zit sta bureau 150cm van SUDS is onze beste keuze van 2021
  • Het Schiphol Basic – bureau van RoomForTheNew is een goede optie wanneer je een goed bureau wil
  • Het Dextro zit sta bureau van Schaffenburg is een goede keuze wanneer je een bureau van topkwaliteit zoekt zonder teveel franje
  • Het zit sta bureau van Wood it be Nice wanneer je iets unieks zoekt.
  • De eikenhouten computertafel van Vasalage is een slimme keuze wanneer je een beperkt budget hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *