De beste mini PC’s: kleine computers met veel power

Beste mini PC van 2021.

Als je liever werkt met een desktop PC dan een laptop, dan zijn mini PC’s een ideale oplossing. Vooral voor thuis, waar je wellicht geen zin hebt om een kast van een desktop neer te zetten.

Mini PC’s zijn snel genoeg voor alles behalve de nieuwste videogames. En in tegenstelling tot sommige laptops, beschikken ze over alle ingangen die je nodig hebt om meerdere externe beeldschermen en andere randapparatuur aan te sluiten.   

Er zijn een hoop uitstekende mini PC’s op de markt, maar de onderstaande modellen bieden de beste combinatie van performance, mogelijkheden en prijs.

De 3 beste mini PC's

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Lenovo ThinkCentre M720 Tiny. De beste mini PC van 2021.

Grootte (cm): 17,7 x 18,3 x 3,6 | Gewicht: 1,3 kg | CPU: Intel Core i5-9400T | RAM: 8 GB | Opslag: 256 GB SSD

De Lenovo ThinkCentre M720 Tiny is de beste mini PC voor de meeste mensen.

Hij is klein en stil, en hoewel hij geen schoonheidsprijzen zal winnen, oogt hij niet slecht op je bureau. Daarbij heeft hij een goede performance en zat ingangen. Precies wat je verwacht van een goede mini PC.

De variant van de Lenovo mini PC die we je aanraden heeft een Intel Core i5 processor, 8 GB RAM en een 256 GB solid state geheugen. Dit is meer dan snel genoeg voor de meeste alledaagse werktaken zoals browsen en werken met Google Docs en Microsoft Office.

Je kunt met deze PC ook eenvoudige video- en fotobewerking doen. Maar als je van plan bent veel (lees, meerdere uren per dag) te werken met serieuze software zoals Adobe Photoshop, Illustrator en Lightroom, overweeg dan een upgrade naar 16 GB RAM of een harde schijf van 512 GB.

Gelukkig kun je deze computer makkelijk openen en upgraden. Aan de achterkant van de M720 Tiny hoef je slechts een grote schroef te verwijderen en je hebt hem geopend.

Qua ingangen biedt hij nogal wat opties:

 • 4x USB Type-A
 • 1x USD 3.1 (USB Type-C)
 • 1x DisplayPort
 • 1x HDMI
 • 1x 3.5 mm koptelefoon/microfoon ingang

De ventilator van deze mini PC is een klein beetje te horen, en zwelt ietwat aan bij zwaardere taken zoals het gebruik maken van videobewerking software. Dit is echter niet storend, en daarmee komt dat hij alsnog stiller is dan de meeste mini PC’s op de markt (met als uitzondering de M1 Mac Mini).

Bottom line: voor Windows gebruikers is de M720 Tiny de beste mini PC van dit moment.

De beste mini desktop met MacOS

Apple Mac Mini (2020) - M1

Grootte (cm): 19,7 x 19,7 x 3,6 | Gewicht: 1,2 kg | CPU: Apple M1 | RAM: 8 GB | Opslag: 256 GB SSD

Gebruik je liever MacOS dan Windows, dan is de nieuwste Apple Mac Mini de mini desktop die je moet nemen.

Deze Mac Mini uit eind 2020 is een van Apple’s eerste computers die Apple’s M1 processor gebruikt in plaats van Intel’s chips. Het resultaat? Een ontzettend snelle en energiezuinige mini desktop met genoeg kracht om video’s en foto’s te bewerken, praktisch alle zware software te kunnen draaien, en een tweetal 4K beeldschermen zonder problemen te kunnen gebruiken.

Dit laatste was niet het geval toen Apple nog van Intel’s GPU gebruik maakte.

Nog een voordeel van de nieuwe M1 chip: hij is muisstil, zelfs als je met zware software aan de gang gaat.

Nog een voordeel wat de M1 chip biedt is betere beveiliging. Samen met Apple’s nieuwste besturingssysteem Big Sur, biedt de M1 de krachtigste beveiliging van alle personal computers. Je bestanden worden automatisch versleuteld. En nieuwe beveiligingsmaatregelen zitten diep in de architectuur van de M1 ingebouwd.

Wees je wel bewust van het volgende: de M1 Mac Mini heeft minder ingangen dan de Intel Mac Mini’s (een tendens die je ook ziet bij de nieuwere Apple’s laptops), al deze ingangen zitten aan de achterkant van het apparaat en je kunt twee beeldschermen aansluiten in plaats van drie. Daarbij komt dat je hem niet kunt upgraden.

Omdat de M1-chip gloednieuw is, is nog niet alle software ervoor geoptimaliseerd. Zo kun je er bijvoorbeeld nog geen Bootcamp draaien waarmee je Windows op het apparaat kunt installeren. Dit zal gedurende de komende tijd natuurlijk gaan veranderen. M1 is de toekomst van Apple: Intel-chips zal je de komende jaren niet meer in hun nieuwe computers gaan aantreffen. Als je van plan bent een Apple computer te kopen, neem er dan dus één met een M1 chip.  

De beste budget mini PC

Minisforum mini PC

Grootte (cm): 16,1 x 16,1 x 10,4 | Gewicht: 1,33 kg | CPU: Intel Core i3 | RAM: 16 GB | Opslag: 512 GB SSD

Hoewel MINISFORUM pas sinds 2012 bestaat (wat het een baby maakt onder de computerbedrijven), heeft het een groot stempel weten te drukken op de mini PC-markt.

Groot voordeel: het bedrijf doet niets anders dan mini PC’s produceren. Dat betekent dat ze als geen ander begrijpen wat er komt kijken bij het ontwikkelen van een oerdegelijke mini PC.

Met een prijs van onder de 500 euro, is hun mini PC met Intel Core i3 processor een van de beste budget mini PC’s die je kunt krijgen. De 512 GB harde schijfruimte en 16 GB RAM zijn zeer genereus, en deze componenten zal je niet snel te hoeven upgraden. Ook wordt hij standaard geleverd met Windows 10 Pro.

De Intel Core i3 processor schiet tekort als het aankomt op het gebruiken van zware programma’s, maar volstaat prima voor huis- tuin- en keukengebruik. Denk hier aan browsen en het gebruiken van Microsoft Office apps. Eenvoudige videobewerking lukt ook nog wel, maar voor zwaardere programma’s als Adobe Photoshop is het beter op z’n minst een Intel Core i5 processor te hebben.

Qua design scoort dit model erg goed: hij beschikt over een fraai metalen frame wat zowel solide voelt als oogt.

Als je hem wilt upgraden kan dit ook eenvoudig. Je hoeft slechts twee schroeven te verwijderen om hem te openen.

Voor wie is een mini PC geschikt?

Mini PC’s persen de kracht van een goede laptop in een computer die zo groot is als een router. Dit betekent dat ze meer dan prima zijn om mee te browsen, Google Drive en Microsoft Office te gebruiken en foto’s mee te bewerken.

Maar in tegenstelling tot veel laptops kun je veel mini PC’s eenvoudig upgraden als je meer RAM of harde schijfruimte wilt toevoegen. Ook hebben ze genoeg ingangen om er twee of 3 beeldschermen op aan te sluiten, evenals je andere favoriete randapparatuur. Met de meeste laptops moet je hier weer een aparte docking station voor aanschaffen.

Mini PC’s hebben steevast een ingebouwde grafische kaart. Deze kun je niet upgraden, en dat maakt ze ongeschikt voor de nieuwste games.

Wanneer is een mini PC de ideale keuze voor jou? Ze zijn perfect voor wanneer je altijd vanuit dezelfde plek werkt. Vanwege hun grootte, zullen ze minimale ruimte innemen binnen je thuiswerkplek.   

Je kunt een mini PC op de kop tikken over minder dan 250 euro, maar de exemplaren binnen deze prijsklasse hebben pijnlijk trage processors en minder geheugen en schijfruimte dan waar je waarschijnlijk naar op zoek bent. Voor een goede mini PC geef je op z’n minst 450 euro uit.

Onze selectiecriteria voor mini PC’s

We hebben tientallen mini PC’s onderzocht. Dit is hoe we de beste modellen hebben gekozen:

Specificaties

 • Processor. Een mini PC heeft een processor nodig die krachtig genoeg is voor web browsen, eenvoudige fotobewerking en werkprogramma’s zoals Microsoft Office. Op de budget-optie na, hebben de computers in deze lijst minimaal een Intel Core i5 processor.   
 • Geheugen. We raden je aan een mini PC met minimaal 8 GB RAM te kiezen. Dit is meer dan voldoende voor het gros van de werktaken. Als je veel tijd – oftewel, meerdere uren per dag – besteedt met programma’s zoals Adobe PhotoShop, Adobe Illustrator, Lightroom of Premiere, dan doe je verstandig aan op z’n minst 16 GB RAM te nemen. Behalve bij de Mac Mini, kun je de Ram van de desktops in dit artikel eenvoudig upgraden
 • Opslag. Een traditionele harde schijf vertraagt je computer aanzienlijk. Dit is waarom de mini PC’s in dit artikel allemaal een SSD (solid state drive) hebben. Voor de meeste mensen is een harde schijf van 256 GB meer dan groot genoeg, zeker omdat er tegenwoordig zoveel in de cloud afspeelt en streamen een stuk populairder is geworden dan het downloaden van films of series
 • Draadloze features. Iedere Mini PC moet support bieden voor WiFi 5 of WiFi 6 draadloze verbindingen en voor bluetooth. Dit voorkomt dat je moet gaan klungelen met USB-ingangen en dongles

Kosten, grootte en andere overwegingen

 • Kosten. Mini PC’s zijn beduidend kleiner dan desktop PC’s, maar dit maakt ze niet minder duur. Sterker nog, alles in zo’n klein doosje persen vereist beduidend meer technisch vernuft dan dit te doen in een desktop ter grootte van een halve koelkast. Je betaalt dus meer dan je zou doen voor een desktop PC met dezelfde specificaties. 450 euro is het absolute minimum wat je betaalt voor een goede mini PC die meerdere jaren meekan
 • Ingangen. Een goede mini PC heeft minstens 4 USB-ingangen. Een geweldige mini PC doet daar nog een USB Type-C en meerdere ingangen voor beeldschermen bij, zodat je zonder verlengstuk twee of 3 beeldschermen erop kunt aansluiten en zonder problemen je randapparatuur erop aan kunt aansluiten
 • Grootte. Een goede mini PC is niet groter dan 20 bij 20 centimeter. Omdat mini PC’s bijna overal in of op passen, zijn er allerlei handige verbindingstukken voor beschikbaar, zoals een VESA-houder. Hiermee kun je je mini-PC achter je beeldscherm of onder je bureau vastplakken
 • Upgrade gemak. Van Windows mini PC’s mag je verwachten dat je op zo’n minst het geheugen en de harde schijf makkelijk kan vervangen. De grafische kaart is meestal ingebouwd dus die kun je niet upgraden
 • Geluid van ventilator. Net zoals laptops, persen ook mini PC’s een heleboel kracht samen in een klein oppervlak. Hierom wil je een mini PC hebben met een goede ventilator, zodat de boel niet oververhit raakt. Door de grootte van het apparaat, hoor je de ventilator duidelijker dan bij “normale” computers. Echter, de mini PC’s in dit artikel hebben allemaal een zeer stille ventilator. Dit geldt al helemaal voor de Mac Mini, die dankzij de nieuwe M1-chip praktisch geruisloos is

Afsluitend

Als je van plan bent vanaf één plek te werken en niet zit te wachten op een desktop PC waar je je benen tegen stoot, dan is een mini PC een uitstekende investering.

Door hun vele ingangen kun je mini PC’s zonder moeite omtoveren in een volwaardig werkstation. Ze nemen praktisch geen ruimte in waardoor je ze achter je monitor kunt wegmoffelen of onder je bureau kunt plakken.

Daarbij kun je mini PC’s eenvoudig upgraden, wat ze een langere levensduur geeft dan de meeste laptops.

Gezien de enorme opmars van mini PC’s in de laatste jaren kan het overweldigend voelen het beste model voor jouw specifieke behoeften te vinden. In dit artikel hebben we het kaf van het koren gescheiden. Hopelijk maakt dit je zoektocht naar de juiste mini PC een stuk eenvoudiger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *