De beste bureaustoel van 2023

Beste bureaustoelen

Werk je van thuis? Dan is investeren in een goede bureaustoel een must. Maar nu de uitdaging: hoe kies je de beste bureaustoel uit een aanbod van duizenden modellen?

Om je met dit vraagstuk te helpen ben ik op onderzoek gegaan. Ik heb honderden bureaustoelen onder de loep genomen, meer dan 250 uur gestoken in het zelf testen van 7 van deze stoelen, en mensen in m’n directe omgeving (met verschillende lichaamstypes) gevraagd om hun mening. Vervolgens heb ik de 5 beste bureaustoelen gekozen en deze onderverdeeld op basis van budget. In dit artikel gaan we kijken we naar stoelen van onder de €150 tot een model wat meer dan €1000 kost.  

De beste bureaustoel van 2023 vind je hier.

Alle bureaustoelen die we aanbevelen

 1. Ahrend 2020 Verta – De beste bureaustoel voor de meeste mensen: veel ergonomische instelmogelijkheden, buitengewoon veel zitcomfort, en van zeer hoge kwaliteit. Navigeer naar de review.
 2. BenS 803-Bsc-3 – De beste prijs-kwaliteitverhouding: genoeg instelmogelijkheden, zit ontzettend goed en is zeer betaalbaar. Navigeer naar de review.
 3. LifeGoods – Ergonomische bureaustoel die comfortabel zit en komt met een hoofdsteun. Navigeer naar de review.
 4. Herman Miller Aeron (Remastered) – Al decennia lang de koning onder de bureaustoelen. Heeft een ongeëvenaard design, maar er hangt een stevig prijskaartje aan. Navigeer naar de review.
 5. WeWork Ergonomische Bureaustoel – Een comfortabele bureaustoel met een zacht prijsje. Navigeer naar de review.

De beste bureaustoelen van 2023

De beste bureaustoel van 2023

Ahrend 2020 Verta: de beste bureaustoel
Ergonomische instelmogelijkheden Ahrend 2020

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 38-48cm | Max. belastbaar gewicht: 150kg | Garantie: 2 jaar | Gemonteerd geleverd: ja

Met instelmogelijkheden voor praktisch ieder lichaamstype, een comfortabele zitervaring en uitstekend design, is de Ahrend 2020 Verta de beste bureaustoel voor de meeste mensen.

Aan deze positieve kenmerken kun je nog de kwaliteit van de materialen toevoegen. Die zijn dusdanig goed, dat het me niets zou verbazen als hij 10 jaar of langer mee zou gaan.

Het bedrijf achter deze stoel, Royal Ahrend, is Nederlands en bestaat al sinds 1896. De Ahrend 2020 wordt dan ook geproduceerd op Nederlandse bodem. De Hollandse degelijkheid spat er van af.

Na deze stoel een week te hebben getest, is hij nu m'n persoonlijke go-to werkstoel.

Ahrend 2020 zijkant: beste bureaustoel

Ik ben een grote liefhebber van het zitkussen van deze stoel. Het weet de perfecte balans te slaan tussen stevigheid en zachtheid. Een nogal schrijnend verschil met budget stoelen waarbij het of voelt alsof je op een houten stoel zit, of waarin je juist te ver wegzakt.

De rugleuning voelt ook geweldig. Het mesh heeft de perfecte (daar gebruik ik het woord weer) spanning. Verder voelt de welving van de leuning dusdanig natuurlijk dat ik gedurende een werkdag er nauwelijks bij stil sta dat ik in een stoel zit. Het resultaat: ik voel me fysiek wonderbaarlijk goed na een volle dag werken.

Dankzij de instelmogelijkheden is deze stoel voor bijna ieder mens goed in te stellen:

 • Armleuning (hoogte, breedte en diepte)
 • Onderrugsteun (hoogte)
 • Rugleuning (hoek en kanteling)
 • Zithoogte
 • Zitdiepte

Met een dagje experimenteren kun je hem helemaal naar je eigen smaak aanpassen.

Ahrend 2020 achterkant

De wieltjes van een bureaustoel zijn iets waar je waarschijnlijk niet echt bij stil staat. Maar ook op dit gebied blinkt de Ahrend 2020 uit. Ze zijn zacht waardoor ze geen krassen maken in een houten vloer, en bieden genoeg weerstand waardoor je niet te gemakkelijk wegrolt.

Tot slot wordt deze stoel volledig gemonteerd geleverd. Ideaal voor wanneer je twee linkerhanden hebt of geen zin hebt om in de weer te gaan met allerlei schroeven en losse onderdelen.

Een nadeel aan deze stoel is dat er een behoorlijk prijskaartje aan hangt. Nu wordt dat wat mij betreft recht getrokken door de lange levensduur van het product. Maar de bottom line is dat je een behoorlijke smak met geld voor deze bureaustoel over moet hebben.

Geef je liever niet een dergelijk bedrag uit aan een bureaustoel, kijk dan naar het model hieronder.

Lees meer over de Ahrend 2020 in onze review.

De beste prijs-kwaliteitverhouding

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische bureaustoel.
Ergonomische instelmogelijkheden Bens 803

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 2 jaar | Gemonteerd geleverd: nee

De BenS 803-Bsc-3 is de beste bureaustoel als het aankomt op prijs-kwaliteitverhouding. Het model is robuust, stijlvol en heeft zeer veel instelmogelijkheden. Hij is gemakkelijk in elkaar te zetten en is geschikt voor praktisch ieder lichaamsformaat.

Qua design doet deze bureaustoel niet veel onder voor high-end, veel duurdere modellen.

Ik heb deze stoel pak en beet een jaar intensief gebruikt (voordat ik op de Ahrend 2020 overstapte): denk aan 50 uur per week of meer. Gedurende de afgelopen 20 jaar heb ik nogal wat bureaustoelen geprobeerd. Van alle bureaustoelen die ik geprobeerd staat deze in m'n persoonlijke top 3. Ik kan er met gemak een volle dag comfortabel op werken.

De instelmogelijkheden die hij biedt zijn uitstekend:

 • Armleuning (hoogte en breedte)
 • Onderrugsteun (hoogte en diepte)
 • Rugleuning (hoek en kanteling)
 • Zithoogte

Hierdoor kan bijna iedereen deze stoel comfortabel maken voor zichzelf.

Dankzij de goede kwaliteit van de materialen vertoont hij na meer dan een jaar van intensief gebruik nog geen enkel spoor van slijtage: geen gepiep, gekraak of instelmogelijkheden die ineens niet meer werken. Het mesh in de rug, wat ideaal is voor broeierige zomerdagen, ziet er nog steeds perfect uit. Ook het zitkussen, wat bij goedkopere bureaustoelen nog wel eens zijn veerkracht kwijt wil raken, voelt nog precies hetzelfde als toen ik hem kocht.

De zachte wielen zijn nog iets wat me aanspreekt aan deze stoel.

Is deze stoel perfect? Nee. Zo voelen de armleuningen een klein beetje wiebelig. Hier heb je echter in de praktijk, wanneer je armen op leuningen liggen en je aan het typen bent, weinig last van.

Ondanks dat is dit een uitstekende keuze voor wanneer je een duurzame, stevige, goed ogende stoel zoekt maar niet vele honderden euro’s uit wil geven. Oftewel, de BenS 803 biedt de ideale balans tussen kosten en kwaliteit.

Goede bureaustoel met hoofdsteun

LifeGoods Ergonomische Bureaustoel
Ergonomische instelmogelijkheden OVVIS Dean

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 136kg | Garantie: 2 jaar |Gemonteerd geleverd: nee

Als je op zoek bent naar een bureaustoel met hoofdsteun, dan is deze LifeGoods stoel een van de beste, betaalbare bureaustoelen die je kunt krijgen. Het is een stoel die comfortabel zit en veel instelmogelijkheden heeft:

 • Armleuningen (hoogte, naar voren en naar achter)
 • Onderrugsteun (hoogte en diepte)
 • Rugleuning (hoek en kanteling)
 • Zithoogte
 • Hoofdsteun (hoogte en kanteling)

Kortom, praktisch alle instelmogelijkheden die je nodig hebt om de stoel naar je lichaam aan te passen zijn aanwezig.   

Je kunt de hoofdsteun in hoogte verstellen, maar voor mij was de hoogste stand net hoog genoeg. Ik ben 1,85. Ben je langer dan dit, dan is de stoel waarschijnlijk minder geschikt – tenzij je de hoofdsteun eraf haalt.   

Voor de prijsklasse zijn de materialen zeer goed. De armleuningen voelen stevig en hebben de ideale hardheid, en de stoel voelt als geheel degelijk en robuust.   

OVVIS Dean zijkant

De LifeGoods Ergonomische Bureaustoel zit uitstekend – ook met langdurig gebruik. Ik kan er met gemak 8-10 uur per dag comfortabel op werken.

De mooiste bureaustoel

Herman Miller Aeron (Remastered).
Ergonomische instelmogelijkheden Herman Miller

Kleuren: graphite | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 43cm | Max. belastbaar gewicht: 130kg | Garantie: 12 jaar |Gemonteerd geleverd: ja

Er zijn bureaustoelen, en dan is er de Herman Miller Aeron. Deze welhaast legendarische bureaustoel wordt 20 jaar na zijn debuut nog steeds beschouwd als de beste van zijn soort. De remastered editie, ontworpen door Don Chadwick en Bill Stumpf, combineert een praktisch design met een mate van comfort van het hoogste niveau.

Met deze bureaustoel kun je alles aanpassen, inclusief meer ongebruikelijke dingen, zoals de spanning van de acht dwarszones in de zitting (inclusief de cruciale onderrugsteun) en de kanteling en hoek van de armleuningen. De stoel laat je ook werken in twee modi: een voor wanneer je naar voren leunt en een voor wanneer je tegen de zitting achterover leunt.

Daarbij is hij beschikbaar in 3 verschillende maten wat zorgt dat hij bij meer verschillende lichaamstypes aansluit dan de normale, one-size-fits-all bureaustoelen.

Omdat deze bureaustoel al 20 jaar bestaat, weten we ook dat hij een decennium of langer mee gaat. En hij mocht hij dit niet doen: de fabrikant biedt een garantie van 12 jaar.

Herman Miller Aeron in studeerkamer

Het zal je niet verrassen dat er een aardig prijskaartje hangt aan deze stoel. Voor €1399 koop je één Herman Miller Aeron en 10 ergonomische bureaustoelen van WeWork – de goedkoopste stoel in dit artikel. Echter, uiteindelijk heb je maar één stel billen en één ruggengraat, dus als je écht veel uren gaat draaien, kan deze stoel een intelligente investering zijn.

Als je een Herman Miller wilt maar niet de €1000 grens wilt overschrijden, raad ik je aan te kijken naar de Refurbished Herman Miller Mirra 1. Deze stoel heeft minder lendensteun instelmogelijkheden dan de Herman Miller Aeron, maar ziet er even mooi uit en is net zo duurzaam.

De beste goedkope bureaustoel

WeWork Ergonomische Bureaustoel - Bureaustoelen voor volwassenen - Office Chair Ergonomisch - Comfortabel Thuiswerken.
Ergonomische instelmogelijkheden WeWork

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, kunststof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 1 jaar |Gemonteerd geleverd: nee

De WeWork Ergonomische Bureaustoel is de beste budget bureaustoel.

Het is een prima, goedkope bureaustoel en een goede keuze voor wanneer je niet honderden euro's uit wil geven. De stoel zit goed en je rug wordt uitstekend ondersteund. Het mesh zorgt ervoor dat de stoel ademt. Verder heeft de stoel een zacht zitkussen dat ervoor zorgt dat je uren lang comfortabel kunt werken.

Wel heeft de stoel heeft minder instelmogelijkheden en ziet er minder stijlvol uit dan de duurdere varianten.

Daarbij komt dat hij waarschijnlijk minder lang mee zal gaan dan de andere keuzes in dit artikel doordat hij goedkopere materialen gebruikt. Denk hieraan als je een veel-gebruiker bent. De kosten die je op korte termijn uitspaart, zullen worden opgeheven door het feit dat je een sneller een nieuwe bureaustoel zult moeten kopen vanwege slijtage.

Deze bureaustoel leent zich het beste voor incidenteel gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je 3 of 4 dagen per week op kantoor werkt en één of twee dagen thuis.

Hoe zijn we op deze top 5 uitgekomen?

Zoals altijd was de eerste stap het doen van een online onderzoek. Welke bureaustoelen zijn er op de markt en hoe worden ze beoordeeld door kopers (zowel via fora als online reviews)? Ik heb ook gekeken naar product specificaties, features en gebruikte materialen.

Vervolgens ben ik gaan kijken wat de bedrijven zijn die achter deze stoelen zitten. Worden deze goed beoordeeld? Wat voor service en garantie bieden ze?

Na het doen van dit online onderzoek ben ik uitgekomen op een shortlist van 7 bureaustoelen, met voor iedere prijsklasse (van high-end tot budget) een goede bureaustoel. Deze stoelen ben ik vervolgens thuis gaan testen. Minimaal een volle week per stoel, maar m’n persoonlijke favorieten gebruik ik onderhand al veel langer dan dat.

Zo had ik de BenS 803 al in m’n bezit een jaar voorafgaand aan het testen van de andere stoelen.

Daarnaast heb ik twee mensen in m’n directe omgeving gevraagd de stoelen te testen. Een van deze personen is 1,70m en de ander is 1,93m. Zelf ben ik 1,85m. Door gebruik te maken van dit “panel” weet ik dat de stoelen in dit overzicht aansluiten bij een groot aantal verschillende lichaamstypes.

De uitzondering op dit testproces is de Herman Miller Aeron. Deze heb ik een week geprobeerd in de thuiswerkplek van een goede vriend, zonder bovenstaande personen in te schakelen.

Van de 7 geteste bureaustoelen heb ik uiteindelijk de beste 5 uitgekozen voor dit artikel. 

Wie heeft een goede bureaustoel nodig?

Het kopen van een bureaustoel is een beetje als het kopen van een matras: als je een derde van je dagen op dit meubel doorbrengt, dan wil je zeker weten dat hij je welzijn bevorderd en je rug niet om zeep helpt.

Met een full-time kantoorbaan zul je minimaal 14.000 uur zittend gaan doorbrengen de komende 10 jaar. Hierbij zitten niet de uren inbegrepen dat je 's avond nog even werkt, de keren dat je in het weekend een presentatie moet voorbereiden voor maandag, of een serie die je achter je bureau bekijkt. Ook zal je je bureaustoel misschien als gaming stoel gebruiken.

We weten allemaal dat te lang zitten niet goed is voor onze gezondheid. Maar een slechte stoel verergerd het probleem alleen maar door je in posities te laten zitten die op den duur bijdragen aan gezondheidsklachten.

Optimaal presteren met werk gaat een stuk eenvoudiger wanneer je jezelf voorziet van de juiste randvoorwaarden. Een kwalitatief goede bureaustoel is een cruciaal onderdeel van deze randvoorwaarden. Zorg daarom goed voor jezelf en investeer in thuiswerk producten die zowel je gezondheid als productiviteit omhoog tillen.

Wanneer je niet veel bureau werk doet is het natuurlijk veel minder belangrijk om een bureaustoel van topkwaliteit te kopen. Zit je sporadisch een paar uur per week achter je computer? Dan is een eettafel stoel prima.

Echter, wanneer je volle dagen of volle werkweken achter je computer zit, dan is een ergonomische bureaustoel een van de beste investeringen die je kunt doen in je gezondheid.

Een goede bureaustoel voldoet hieraan

Naast de prijs zijn comfort, ondersteuning en verschillende instelmogelijkheden de belangrijkste criteria voor het kiezen van een bureaustoel. Gezien de uren die je erin gaat doorbrengen, spreekt het belang van comfort en ondersteuning voor zich. En omdat iedereen een ander lijf heeft is verstelbaarheid een vereiste. Kwaliteit van de materialen en het design spelen ook een rol.

Dit is hoe bovenstaande bureaustoelen scoren op deze criteria:

Ahrend 2020 VertaBenS 803-Bsc-3
ergonomische bureaustoel
OVVIS DeanHerman Miller AeronWeWork Ergonomische
Comfort10/109/107/109/107/10
Instelmogelijkheden9/108/108/109/106/10
Materialen10/108/107/1010/106/10
Design9/108/107/1010/106/10
PrijsCoolblue | bol.combol.combol.combol.combol.com

Comfort

Een comfortabele stoel is er een waarin je stevig zit en die genoeg steun biedt aan je billen en rug. Op warme dagen is het belangrijk een stoel te hebben die niet plakkerig wordt. Als je wat groter van stuk bent, wil je niet dat het voelt alsof je jezelf in een kinderstoeltje propt. Verder moeten de armleuningen goed aansluiten op de elleboog en bovenarm. De armleuningen moeten van een enigszins zacht materiaal gemaakt zijn, zodat het niet vervelend voelt als je er per ongeluk met je elleboog tegenaan stoot.

Belangrijk te noemen is dat comfort – net als met kleding en schoenen – een kwestie van persoonlijke smaak is. De stoelen in dit artikel hebben allemaal 30 dagen bedenktijd en zijn gratis te retourneren: maak hier gebruik van wanneer nodig. Het kopen van een bureaustoel is een belangrijke investering, dus kijk met een kritisch oog naar het product dat je in huis hebt gehaald.   

Lendensteun, rugondersteuning en instelmogelijkheden

Een uitgebreid verstelbare bureaustoel past bij een grotere hoeveelheid mensen. Dit vergroot de kans dat je tevreden gaat zijn met je aanschaf. Het belangrijkste is dat de hoogte verstelbaar is. Wanneer je stoel te laag is ingesteld en je knieën boven je heupen uitkomen, geeft dit een onnatuurlijke druk op je heupen, wat op den duur tot zware onderrugpijn kan gaan leiden. Zorg er altijd voor dat je dijbenen parallel zijn aan de grond, en dat je voeten plat op de grond staan.

Bij de meeste bureaustoelen in deze gids kun je ook de armleuningen, kanteling van de rugleuning en lendensteun naar je eigen smaak instellen.

Experimenteer uitgebreid met de instelmogelijkheden van je bureaustoel. Probeer een dagdeel de ene instelling, en een dagdeel de ander. Op die manier kom je uiteindelijk uit bij een bureaustoel die perfect past bij jouw lichaam.

Het belang van een verstelbare lendensteun en een verstelbare rugleuning

Ik heb gemerkt dat onderrug ondersteuning de belangrijkste voorspellende factor is van rugpijn. Idealiter heeft je stoel dus een verstelbare lendensteun. Stel de lendensteun niet te hoog of laag in: volg de natuurlijk holte van je onderrug en stel hem in op ter hoogte van je riem.

De meest eenvoudige bureaustoelen hebben geen enkele verstelmogelijkheden voor de rugleuning. Maar omdat ieder mens een andere torsolengte en ruggengraat curve heeft, is het kunnen instellen van je rugleuning zeer belangrijk.

Een goede rugleuning ondersteunt je rug ongeacht de hoek je waar je in zit: of dit nou kaarsrecht is, of, wat ergonomie experts aanraden, op 100 tot 110 graden naar achter gekanteld.

Makkelijk naar achter kunnen kantelen

Naar achter kunnen leunen op je bureaustoel is belangrijk voor “duurzaam zitten” volgens ergonomie experts, omdat het je lichaam de mogelijkheid geeft een klein beetje te bewegen tijdens het zitten. Een goede bureaustoel voor je rug heeft dus een rugleuning die mee kan geven wanneer je naar achter leunt.

Rugleuning naar achter kantelen.

Duurzaamheid en materialen

Goedkopere bureaustoelen zijn berucht om de piep- en kraakgeluiden die ze op den duur gaan produceren. Er kunnen nogal wat dingen met een stoel misgaan: een armleuning kan losraken, een draaidop kan barsten, of een onderdeel kan er in z’n geheel afbreken.

Als vanaf dag één een bepaald onderdeel goedkoop voelt of lijkt te kunnen breken onder druk, dan kun je ervan uitgaan dat het op dag 500 volkomen verpulverd is. Zitkussens staan in het bijzonder bekend hierom: goedkoop schuim kan op dag 300 al voelen als een zak met zand, zelfs als deze in het begin nog prima leek. De kwaliteit van de wieltjes is ook iets om op te letten. Net als dat het lekker voelt naar achter te kunnen kantelen, wil je af toen soepeltjes heen en weer kunnen rollen met je stoel tijdens het werken. Slechte wieltjes gaan je rolgenot absoluut in de weg staan.

Uiterlijk: onderschat het belang van goed design niet

Tussen comfort en schoonheid wint comfort het. Maar het oog wil ook wat. Zeker bij een bureaustoel voor thuis, wil je er een hebben die zo aantrekkelijk mogelijk oogt. De stoelen op onze lijst zijn modern en stijlvol, en zullen waarschijnlijk prima op hun plek zijn in jouw woonkamer, slaapkamer of studeerkamer.

Bureaustoel voor thuis, in woonkamer.

Prijs en garantie

Bureaustoelen van onder €100 zijn niet de moeite waard. De kwaliteit van deze stoelen is zo ondermaats dat je vaak beter af zult zijn met het werken in een eettafel stoel. Deze stoelen zullen ook een garantie hebben die niet om over naar huis te schrijven is. Vanaf pak en beet de €200 hebben bureaustoelen veel betere verstelmogelijkheden en kwalitatief hoogstaande materialen. Ook zullen ze vaak een garantie van zo'n twee jaar hebben. Vanaf €1.000 heb je garantie hebt op elk onderdeel van je stoel voor meer dan 10 jaar, een design van top ontwerpers, de allerbeste materialen, en een lendensteun die je op een zwik manieren kunt verstellen.

Arbo-certificering voor bureaustoelen

In Nederland zijn er twee arbo-normen waar bureaustoelen aan kunnen voldoen: de NPR 813 en de (N)EN 1335. Deze normen hebben betrekking op de verstelbaarheid van de stoel en de variëteit in lichaamslengte waar hij geschikt voor is.

NPR 1813 gecertificeerde bureaustoelen

NPR 1813 staat voor Nederlandse Praktijk Richtlijn. Het is een arbo-norm die je alleen in Nederland vindt.

Nederlanders zijn de langste mensen ter wereld. Stoelen met de NPR 1813 norm zijn hier op ingesteld doordat de onderdelen ervan met een ruime marge aan te passen zijn. Hierdoor kunnen ook mensen die langer zijn dan 1,92m er comfortabel op zitten.

NEN 1335 gecertificeerde bureaustoelen

In Europa krijgen bureaustoelen die door de arbo-richtlijnen volgen de EN 1335 certificering. EN staat voor Europese Norm. NEN is de Nederlandse aanduiding (de eerste “N” staat voor Nederland).

Europeanen verschillen nogal wat qua lichaamslengte. De onderdelen van bureaustoelen die aan de NEN 1335 certificering voldoen, hebben daardoor een grote verstelbare marge. Deze bureaustoelen zijn goed voor mensen van tussen de 1,51m en 1,92m.

Zo werk je ergonomisch

Het aanschaffen van een goede bureaustoel is een goede start. Maar pijnloos werken vereist meer dan de juiste stoel.

Een suboptimale lichaamshouding en -werkplek kan pijn veroorzaken in je rug, armen, handen of polsen. Je zult ook merken dat je meer friemelt, meer tikfouten maakt en meer pauzes neemt. Allemaal omdat je je niet comfortabel voelt. Op den duur kunnen een slechte lichaamshouding en werkplek leiden tot chronische gezondheidsklachten zoals peesontstekingen en polsklachten.

Zoals eerder genoemd, zorg dat je je voeten altijd plat op de grond plaatst tijdens het werken. Als je voeten niet tot de grond reiken, gebruik dan een voetensteun. Zorg ook dat je rug tegen de stoel leunt: je wilt de bureaustoel het werk laten doen, niet je rug.

Wanneer je al rugklachten hebt, denk dan niet dat een goede bureaustoel op zichzelf toereikend is om de pijn weg te nemen. Hoewel een goede stoel zeker verlichting kan bieden, is het belangrijk dat je gehele werkplek en werkhouding ergonomisch verantwoord is.

In onderstaande infographic geven we je de belangrijkste pijlers van ergonomisch werken:

Een illustratie die een ergonomische manier van werken weergeeft, door middel van een een goede werkhouding.

Naast het aannemen van een ergonomische zithouding, is het belangrijk dat je gedurende een dag in beweging blijft. Het is gezond elke pak en beet 40 op te staan en even te lopen. Ga je dusdanig diep op in je werk dat je hier niet aan denkt, gebruik dan een timer.

Samenvatting: de beste bureaustoel van 2023

Via dit artikel moet het je lukken de beste bureaustoel voor jou te vinden, ongeacht je budget of specifieke behoeftes.

De Ahrend 2020 Verta is de beste ergonomische bureaustoel voor de meeste mensen. Hij gaat zeer lang mee, zit ontzettend comfortabel en ziet er prachtig uit. De BenS 803 is een goed alternatief wat een stuk minder kost. Dan hebben we de LifeGoods stoel, een aantrekkelijke optie voor sommige mensen die een stoel met hoofdsteun willen. De Herman Miller Aeron is een goede keuze voor wanneer je de mooist ontworpen bureaustoel van de afgelopen decennia wilt. De WeWork bureaustoel is de ideale budget bureaustoel voor sporadisch gebruik.

Zoek je naar nog meer manieren om je (thuis)werkplek te verbeteren? Bekijk dan ons artikel over het inrichten van de ideale thuiswerkplek.

Of ben je specifiek op zoek naar een bureau? Vergelijk dan de beste bureaus (inclusief zit sta exemplaren) in dit artikel.

Veel gestelde vragen

Is een dure bureaustoel het waard?

Dit hangt er vanaf hoeveel je hem gebruikt. Gebruik je de stoel vele uren aaneengesloten per dag en meerdere dagen per week, dan wil je waarschijnlijk niet minder dan 250 euro uitgeven. Een goedkopere bureaustoel slijt sneller en als je je stoel iedere paar jaar moet vervangen, zul je uiteindelijk alsnog duurder uit zijn dan met een prijziger model. Die kunnen namelijk 10 jaar of meer meegaan.

Echter, gebruik je de stoel niet meer dan enkele uren per week, dan is een duurder model niet noodzakelijk en volstaat een goedkopere bureaustoel.


Wat is een ergonomische bureaustoel?

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen om zich aan te kunnen passen aan de behoeftes van de gebruiker. Een ergonomische stoel biedt meer comfort doordat je hem aan jouw lichaam aan kunt passen, en kunnen daardoor leiden tot meer productiviteit en een betere gezondheid.

Over het algemeen kwalificeert men een bureaustoel als ergonomisch wanneer je de stoelhoogte, de hoek van de rugleuning en de onderrug ondersteuning in kunt stellen.


Welke bureaustoel is het beste voor rugklachten?

Heb je last van rugklachten dan is het vooral belangrijk een bureaustoel te kiezen met een instelbare lendensteun. Daarbij wil je dat de rugleuning ietwat meebeweegt wanneer je erin leunt.

Maar even belangrijk is dat je veel staat gedurende je werkdag. Zeker één keer per uur, en liever nog meer. Hoe goed je bureaustoel ook is, we zijn als mensen er simpelweg niet op gemaakt om de hele dag te zitten.


Heeft IKEA goede bureaustoelen?

In de loop der jaren heb ik een paar bureaustoelen van IKEA getest. Mijn conclusie: ze bieden niet erg veel instelmogelijkheden, wat voor veel mensen problematisch kan zijn. Zo vond ik (als vrij lang persoon) de niet-verstelbare armleuningen van de budget stoel IKEA Markus te kort. Tegelijkertijd leek de laagste zitpositie van de stoel me nog te hoog voor kortere mensen. Maar als je in die ideale zone valt van niet te lang of te kort zijn, kan de Markus een degelijke optie zijn. De IKEA Hattefjäll komt in kleurrijke stoffen en heeft een leuk, rond ontwerp, maar ik vond deze stoel te robuust om voor langere tijd op zitten. Daarnaast zitten de meeste IKEA bureaustoelen niet heel degelijk in elkaar, hoewel ze waarschijnlijk prima zijn als je ze slechts enkele uren per week gebruikt.


Wat is een goede bureaustoel volgens de consumentenbond?

De consumentenbond heeft al jaren geen bureaustoelen meer getest. Er bestaat dus geen recente bureaustoelen aanbeveling van hun kant.

De enige onafhankelijke partij die recentelijk bureaustoelen heeft getest (en niet Bol.com en Coolblue gebruikersreviews heeft samengevat) in Nederland zijn wij van Start24.


Waar koop je een goede bureaustoel?

Sites als Coolblue en bol.com zijn de gemakkelijkste opties: deze webshops bieden honderden bureaustoelen in (inclusief die van grote merken zoals Ahrend). Bevalt een bureaustoel niet, dan kun je de stoel terugsturen binnen 30 dagen. Dit artikel laat je zien wat de beste bol.com en Coolblue bureaustoelen zijn.

Daarnaast heeft iedere stad gespecialiseerde bureaustoelen winkels waar je zou kunnen kijken.

20 reacties

 1. Matthijs schreef:

  Op aanraden van deze blog heb ik de BenS 803-Bsc-3 besteld. Wat een geweldige stoel! Na een hele dag doorwerken nog steeds geen rugpijn. Precies wat ik zocht.

   1. Suzanne schreef:

    Ik heb ook deze bureaustoel gekocht. Had hem binnen 10 minuten in elkaar gezet en werk de afgelopen dagen een stuk prettiger. Hij is zelfs een stuk fijner dan wat ik gewend ben van de stoelen die we op kantoor hebben. Had ik eerder moeten doen!

 2. Pieter schreef:

  Dank voor dit overzicht. Ik zit al maanden niet echt lekker te werken vanuit een normale stoel. Na een tijdje begint dat je toch wel een beetje op te breken. Ik ga komende week maar eens een van deze bureaustoelen bestellen.

 3. Ziet er goed uit! Ik ben op zoek naar een beige stoel en vond die in jouw afbeelding super mooi. Weet jij waar ik die kan bestellen? Alvast heel hartelijk bedankt!

 4. Anouk Keizer schreef:

  Zeer handig plaatje voor hoe je een ergonomische werkhouding aanneemt! Ik ga snel wat aanpassingen doen. 🙂

  1. Goed te horen dat je er iets aan hebt Anouk. Het heeft voor mezelf een erg groot verschil gemaakt in m’n productiviteit!

 5. Simon Campert schreef:

  Best wat moeite gehad met het vinden van een goede bureaustoel voor mij… Dit overzicht helpt me erg. Bedankt!

 6. Hey Joost, bedankt voor de uitgebreide review!
  Ik ben nu aan het twijfelen tussen de BenS 803-Bsc-3 en de OVVIS Dean, beiden dezelfde prijs op Bol. De hoofdsteun van de OVVIS lijkt me wel prettig, maar ik begrijp uit de critiria scores dat de OVVIS toch wat lager scored dan de BenS op comfort en materialen. Het wordt me bij de uitleg alleen niet helemaal duidelijk waar dit aan ligt. Kun je mij dit uitleggen? Hartelijk dank!
  Vriendelijke groeten,
  Paula

  1. Ha Paula, dank voor je bericht! De BenS stoel heeft o.a. een net wat betere zitting dan de OVVIS Dean. Ook voelt hij net een slagje steviger – dit komt doordat doordat de materialen net iets luxer zijn. Toen we de OVVIS Dean toevoegden aan dit artikel had hij ook nog een lagere prijs dan nu zie ik. Tussen deze twee modellen zou ik persoonlijk voor de BenS kiezen.

 7. Gianni schreef:

  Hi Joost,

  Bedankt voor je mooie overzicht.

  Ik heb vaak en snel last van mijn rug en heb een zittende job. Ik ben nog maar een jonge man van 26 jaar, maar ik ben klein van stuk (165cm groot).

  Onlangs heb ik deze stoel besteld: https://www.coolblue.nl/product/877388/euroseats-torino-npr-mesh-bureaustoel.html

  Echter ervaar ik nog steeds rugklachten… Ik weet niet goed meer welke stoel dan wel goed zal zijn voor mij. Wat ik wel weet, is dat ik een maximale zithoogte van 42 cm moet hebben en een maximale zitdiepte van 41 cm. Maar die zijn erg lastig te vinden.

  Wellicht heb jij goede raad?

  Ik hoor het graag!

  1. Ha Gianni,

   Vervelend dat je na aanschaf van die nieuwe stoel nog steeds rugklachten hebt.

   Ik zie dat de Torino net iets te hoog voor je is. Heb je al gekeken of een voetensteun soelaas biedt?

   Anders, de Ahrend 2020 voldoet aan de specificaties die je noemt:

   Zitdiepte: 38 – 48 cm (je kunt de zitdiepte zelf instellen – dit kom je praktisch nooit tegen)
   Zithoogte: 40 – 56 cm

   Echter, uiteindelijk is voor mij het belangrijkste gebleken om goed te bewegen gedurende een werkdag. Max. iedere 40 minuten even opstaan en wat oefeningen doen. Jumping jacks, rekken en strekken, etc. En zorgen dat m’n monitor op de juiste hoogte is en m’n werkplek in z’n geheel ergonomisch is.

   Uiteindelijk blijft een bureaustoel een super persoonlijk iets. Dat maakt de 30-daagse terugkeer regeling zo belangrijk. Schroom je niet hier gebruik van te maken indien nodig. 🙂

   1. Gianni schreef:

    Hi Joost,

    Bedankt voor je bericht! Kun je een overzicht sturen welke maten ik allemaal nodig heb om te hanteren? En dan bedoel ik bijvoorbeeld bureaublad hoogte en dergelijke? (dit mag ook naar mijn mailadres).

    Ik hoor het graag!

    1. Ik raad je aan deze richtlijnen te bekijken. Neem die als uitgangspunt en pas aan indien nodig. Comfortabel werken blijft uiteindelijk ook een kwestie van zelf een beetje experimenteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *