De beste bureaustoel van 2021

De beste bureaustoel

Werk je van thuis? Dan is investeren in een goede bureaustoel een must.

Ik dacht vroeger dat een eettafel stoel, of wat ik ook maar kon vinden om in te zitten, volstond om van te werken. Dat was een vergissing. Een vergissing die me een obsceen aantal uren aan focus en productiviteit heeft gekost.

Het is niet de vraag óf je rug- en nekklachten gaat krijgen van de verkeerde stoel, het is de vraag wanneer. De verkeerde stoel = gezondheidsproblemen.

Een ergonomische bureaustoel daarentegen moedigt een goed postuur aan wat ervoor zorgt dat je je fris voelt na een dag werken.

Je kunt een goede bureaustoel instellen naar je eigen wensen, zodat je de verschillende onderdelen van de stoel aan je lichaam kunt aanpassen. Hij kan ook bewegen zoals jij doet, en zich aanpassen aan je verschuivende houding terwijl je werkt.

Ik heb onderzocht en getest wat de beste bureaustoelen van 2021 zijn en deze onderverdeeld in 5 categorieën op basis van budget. In dit artikel gaan we kijken we naar de beste bureaustoel van onder de €150 tot exemplaren die meer dan €1000 kosten.  

Alle bureaustoelen die we aanbevelen

 1. BenS 803-Bsc-3 – De beste bureaustoel voor de meeste mensen: veel ergonomische instelmogelijkheden en zitcomfort, van hoge kwaliteit en betaalbaar
 2. WeWork Ergonomische Bureaustoel – Een comfortabele bureaustoel met een zeer aantrekkelijke prijs
 3. OVVIS Dean – Ergonomische bureaustoel die comfortabel zit en komt met een hoofdsteun
 4. BenS 839-Ergo-4 bureaustoel – Ontzettend veel instelmogelijkheden en ideaal voor als je een veelgebruiker bent 
 5. Herman Miller Aeron (Remastered) – Al decennia lang de koning onder de bureaustoelen. Heeft een ongeëvenaard design, maar er hangt een stevig prijskaartje aan

De beste bureaustoel van 2021 (prijs-kwaliteitverhouding)

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische bureaustoel.

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 2 jaar

De BenS 803-Bsc-3 is de beste bureaustoel van 2021 als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Het model is robuust, stijlvol en heeft zeer veel instelmogelijkheden. Hij is gemakkelijk in elkaar te zetten en is geschikt voor praktisch ieder lichaamsformaat.

Qua design doet deze bureaustoel niet veel onder voor high-end, veel duurdere modellen.

BenS 803-Bsc-3 ergonomische bureaustoel, van voren.
BenS 803-Bsc-3 ergonomische bureaustoel, van de zijkant.
BenS 803-Bsc-3 ergonomische bureaustoel, van achteren.

Ik heb deze stoel al sinds juni 2020 en ben een veel-gebruiker: denk aan 50 uur per week of meer. Gedurende de afgelopen 20 jaar heb ik nogal wat bureaustoelen intensief gebruikt. Van alle bureaustoelen die ik geprobeerd heb is deze veruit m’n favoriet. Ik kan er met gemak een volle dag comfortabel op werken. Mensen in m’n directe omgeving (waaronder iemand van 1,93 en iemand van 1,70) die hem hebben geprobeerd delen deze mening zonder uitzondering.

Ik ben een grote fan van de uitgebreide instelmogelijkheden die hij biedt:

 • Armleuning (hoogte, breedte en draaibaar)
 • Onderrugsteun (hoogte en diepte)
 • Rugleuning (hoek en kanteling)
 • Zithoogte

Hierdoor kan bijna iedereen deze stoel comfortabel maken voor zichzelf.

Dankzij de goede kwaliteit van de materialen vertoont hij na meer dan een jaar van intensief gebruik nog geen enkel spoor van slijtage: geen gepiep, gekraak of instelmogelijkheden die ineens niet meer werken. Het mesh in de rug, wat ideaal is voor broeierige zomerdagen, ziet er nog steeds perfect uit. Ook het zitkussen, wat bij goedkopere bureaustoelen nog wel eens zijn veerkracht kwijt wil raken, voelt nog precies hetzelfde als toen ik hem kocht.

De zachte wielen zijn nog iets wat me aanspreekt aan deze stoel. Hierdoor maken ze geen krassen in m’n houten vloer, en rollen ze soepel.

Is deze stoel perfect? Nee. Zo voelen de armleuningen een klein beetje wiebelig. Hier heb je echter in de praktijk, wanneer je armen op leuningen liggen en je aan het typen bent, weinig last van.

Ondanks dat is dit de beste bureaustoel voor wanneer je een duurzame, solide, goed ogende stoel zoekt maar geen zin hebt om een klein fortuin uit te geven. Oftewel, de BenS 803 biedt de ideale balans tussen kosten en kwaliteit.

De beste goedkope bureaustoel

WeWork Ergonomische Bureaustoel - Bureaustoelen voor volwassenen - Office Chair Ergonomisch - Comfortabel Thuiswerken.

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, kunststof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 1 jaar

De WeWork Ergonomische Bureaustoel is de beste budget bureaustoel.

Het is een prima, goedkope bureaustoel en een goede keuze voor wanneer je niet honderden euro’s uit wil geven. De stoel zit goed en je rug wordt uitstekend ondersteund. Het mesh zorgt ervoor dat de stoel ademt. Verder heeft de stoel een zacht zitkussen dat ervoor zorgt dat je uren lang comfortabel kunt werken.

Wel heeft de stoel heeft minder instelmogelijkheden en ziet er minder stijlvol uit dan de duurdere varianten.

Daarbij komt dat hij waarschijnlijk minder lang mee zal gaan dan de andere keuzes in dit artikel doordat hij goedkopere materialen gebruikt. Denk hieraan als je een veel-gebruiker bent. De kosten die je op korte termijn uitspaart, zullen worden opgeheven door het feit dat je een sneller een nieuwe bureaustoel zult moeten kopen vanwege slijtage.

Deze bureaustoel leent zich het beste voor incidenteel gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je 3 of 4 dagen per week op kantoor werkt en één of twee dagen thuis.

De beste bureaustoel onder €250

OVVIS Ergo luxe. Een zeer goede bureaustoel voor een zachte prijs.

Kleuren: wit of zwart | Materiaal: mesh | Zitdiepte: 50cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 2 jaar

Als je op zoek bent naar een bureaustoel met hoofdsteun, dan is de OVVIS Dean een van de beste, betaalbare stoelen die je kunt krijgen. Het is een stoel die comfortabel zit en veel instelmogelijkheden heeft:

 • Armleuningen (hoogte, diepte)
 • Onderrugsteun (diepte)
 • Rugleuning (hoek en kanteling)
 • Zithoogte
 • Hoofsteun (hoogte en kanteling)

Eén gemis is dat je de onderrugsteun niet op hoogte kunt instellen. Hoewel die voor mij op de goede hoogte zit, zullen er mogelijk mensen zijn voor wie dit niet zo is.   

Je kunt de hoofdsteun in hoogte verstellen, maar voor mij was de hoogste stand net hoog genoeg. Ik ben 1,85. Ben je langer dan dit, dan is de stoel waarschijnlijk minder geschikt – tenzij je de hoofdsteun eraf haalt.   

Voor de prijsklasse zijn de materialen zeer goed. De armleuningen voelen stevig en hebben de ideale hardheid, en de stoel voelt als geheel degelijk en robuust.   

De OVVIS Dean zit uitstekend – ook met langdurig gebruik. Ik kan er met gemak 8-10 uur per dag comfortabel op werken.

De beste bureaustoel onder €500

BenS 918-Synchro-4 antraciet Luxe ergonomische bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 49cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg | Garantie: 2 jaar

De BenS 839-Ergo-4 is de tweede BenS stoel in dit artikel, en zoals de afbeelding verraadt is hij net een paar tandjes geavanceerder dan zijn voordeligere broertje. Zo heeft hij een automatische gewichtinstelling.  

De BenS 839-Ergo-4 een zeer goede, ergonomische bureaustoel met een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden tot verstellen. Hierdoor is de kans zeer groot dat je hem comfortabel voor jezelf kunt instellen – ongedacht je lichaamstype.

Ben je een veel-gebruiker (8-12 uur per dag) en werk je van thuis? Dan is deze stoel een geweldige keuze. Het materiaal is van uitstekende kwaliteit waardoor hij lang mee gaat, en het design zorgt ervoor dat hij bij praktisch ieder interieur aansluit.

Dankzij het veelzijdig in te stellen synchro mechanisme past deze bureaustoel zich volledig aan aan het lichaam van de gebruiker. De golvende zitting en uit twee delen bestaande rugleuning leiden tot een combinatie van de perfecte stevigheid en optimaal zitcomfort. 

De beste bureaustoel ongeacht de kosten

Herman Miller Aeron (Remastered).

Kleuren: graphite | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 43cm | Max. belastbaar gewicht: 130kg | Garantie: 12 jaar

Er zijn bureaustoelen, en dan is er de Herman Miller Aeron. Deze welhaast legendarische bureaustoel wordt 20 jaar na zijn debuut nog steeds beschouwd als de beste van zijn soort. De remastered editie, ontworpen door Don Chadwick en Bill Stumpf, combineert een praktisch design met een mate van comfort van het hoogste niveau.

Met deze bureaustoel kun je alles aanpassen, inclusief meer ongebruikelijke dingen, zoals de spanning van de acht dwarszones in de zitting (inclusief de cruciale onderrugsteun) en de kanteling en hoek van de armleuningen. De stoel laat je ook werken in twee modi: een voor wanneer je naar voren leunt en een voor wanneer je tegen de zitting achterover leunt.

Daarbij is hij beschikbaar in 3 verschillende maten wat zorgt dat hij bij meer verschillende lichaamstypes aansluit dan de normale, one-size-fits-all bureaustoelen.

Omdat deze bureaustoel al 20 jaar bestaat, weten we ook dat hij een decennium of langer mee gaat. En hij mocht hij dit niet doen: de fabrikant biedt een garantie van 12 jaar.

Het zal je niet verrassen dat er een aardig prijskaartje hangt aan deze stoel. Voor €1399 koop je één Herman Miller Aeron en 10 ergonomische bureaustoelen van WeWork – de goedkoopste stoel in dit artikel. Echter, uiteindelijk heb je maar één stel billen en één ruggengraat, dus als je écht veel uren gaat draaien, kan deze stoel een intelligente investering zijn.

Als je een Herman Miller wilt maar niet de €1000 grens wilt overschrijden, raad ik je aan te kijken naar de Refurbished Herman Miller Mirra 1. Deze stoel heeft minder instelmogelijkheden dan de Herman Miller Aeron, maar ziet er even mooi uit en is net zo duurzaam.

Wie heeft een goede bureaustoel nodig?

Het kopen van een bureaustoel is een beetje als het kopen van een matras: als je een derde van je dagen op dit meubel doorbrengt, dan wil je zeker weten dat hij je welzijn bevorderd en je rug niet om zeep helpt.

Met een full-time kantoorbaan zul je minimaal 14.000 uur zittend gaan doorbrengen de komende 10 jaar. Hierbij zitten niet de uren inbegrepen dat je ’s avond nog even werkt, de keren dat je in het weekend een presentatie moet voorbereiden voor maandag, of een serie die je achter je bureau bekijkt. Ook zal je je bureaustoel misschien als gaming stoel gebruiken.

We weten allemaal dat te lang zitten niet goed is voor onze gezondheid. Maar een slechte stoel verergerd het probleem alleen maar door je in posities te laten zitten die op den duur bijdragen aan gezondheidsklachten.

Optimaal presteren met werk gaat een stuk eenvoudiger wanneer je jezelf voorziet van de juiste randvoorwaarden. Een kwalitatief goede bureaustoel is een cruciaal onderdeel van deze randvoorwaarden. Zorg daarom goed voor jezelf en investeer in thuiswerk producten die zowel je gezondheid als productiviteit omhoog tillen.

Wanneer je niet veel bureau werk doet is het natuurlijk veel minder belangrijk om een bureaustoel van topkwaliteit te kopen. Zit je sporadisch een paar uur per week achter je computer? Dan is een eettafel stoel prima.

Echter, wanneer je volle dagen of volle werkweken achter je computer zit, dan is een ergonomische bureaustoel een van de beste investeringen die je kunt doen in je gezondheid.

Een goede bureaustoel voldoet hieraan

Naast de prijs zijn comfort, ondersteuning en verschillende instelmogelijkheden de belangrijkste criteria voor het kiezen van een bureaustoel. Gezien de uren die je in deze stoel gaat doorbrengen, spreekt het belang van comfort en ondersteuning voor zich. En omdat iedereen een ander lijf heeft is verstelbaarheid een vereiste.

Comfort

Een comfortabele stoel is er een waarin je stevig zit en die genoeg steun biedt aan je billen en rug. Op warme dagen is het belangrijk een stoel te hebben die niet plakkerig wordt. Als je wat groter van stuk bent, wil je niet dat het voelt alsof je jezelf in een kinderstoeltje propt. Verder moeten de armleuningen goed aansluiten op de elleboog en bovenarm. De armleuningen moeten van een enigszins zacht materiaal gemaakt zijn, zodat het niet vervelend voelt als je er per ongeluk met je elleboog tegenaan stoot.

Belangrijk te noemen is dat comfort – net als met kleding en schoenen – een kwestie van persoonlijke smaak is. De stoelen in dit artikel hebben allemaal 30 dagen bedenktijd en zijn gratis te retourneren: maak hier gebruik van wanneer nodig. Het kopen van een bureaustoel is een belangrijke investering, dus kijk met een kritisch oog naar het product dat je in huis hebt gehaald.   

Lendensteun en rugondersteuning

Ik heb gemerkt dat onderrug ondersteuning de belangrijkste voorspellende factor is van rugpijn. Idealiter heeft je stoel dus een verstelbare lendensteun. De meest eenvoudige bureaustoelen hebben geen enkele verstelmogelijkheden voor de rugleuning. Maar omdat ieder mens een andere torsolengte en ruggengraat curve heeft, is het kunnen instellen van je rugleuning zeer belangrijk.

Een goede rugleuning ondersteunt je rug ongeacht de hoek je waar je in zit: of dit nou kaarsrecht is, of, wat ergonomie experts aanraden, op 100 tot 110 graden naar achter gekanteld.

Makkelijk naar achter kunnen kantelen

Naar achter kunnen leunen op je bureaustoel is belangrijk voor “duurzaam zitten” volgens ergonomie experts, omdat het je lichaam de mogelijkheid geeft een klein beetje te bewegen tijdens het zitten. Een goede bureaustoel voor je rug heeft dus een rugleuning die mee kan geven wanneer je naar achter leunt.

Rugleuning naar achter kantelen.

Verstelmogelijkheden

Een uitgebreid verstelbare bureaustoel past bij een grotere hoeveelheid mensen. Dit vergroot de kans dat je tevreden gaat zijn met je aanschaf. Het belangrijkste is dat de hoogte verstelbaar is. Wanneer je stoel te laag is ingesteld en je knieën boven je heupen uitkomen, geeft dit een onnatuurlijke druk op je heupen, wat op den duur tot zware onderrugpijn kan gaan leiden. Zorg er altijd voor dat je dijbenen parallel zijn aan de grond, en dat je voeten plat op de grond staan.

Bij de meeste bureaustoelen in deze gids kun je ook de armleuningen, kanteling van de rugleuning en lendensteun naar je eigen smaak instellen.

Experimenteer uitgebreid met de instelmogelijkheden van je bureaustoel. Probeer een dagdeel de ene instelling, en een dagdeel de ander. Op die manier kom je uiteindelijk uit bij een bureaustoel die perfect past bij jouw lichaam.

Duurzaamheid en materialen

Goedkopere bureaustoelen zijn berucht om de piep- en kraakgeluiden die ze op den duur gaan produceren. Er kunnen nogal wat dingen met een stoel misgaan: een armleuning kan losraken, een draaidop kan barsten, of een onderdeel kan er in z’n geheel afbreken.

Als vanaf dag één een bepaald onderdeel goedkoop voelt of lijkt te kunnen breken onder druk, dan kun je ervan uitgaan dat het op dag 500 volkomen verpulverd is. Zitkussens staan in het bijzonder bekend hierom: goedkoop schuim kan op dag 300 al voelen als een zak met zand, zelfs als deze in het begin nog prima leek. De kwaliteit van de wieltjes is ook iets om op te letten. Net als dat het lekker voelt naar achter te kunnen kantelen, wil je af toen soepeltjes heen en weer kunnen rollen met je stoel tijdens het werken. Slechte wieltjes gaan je rolgenot absoluut in de weg staan.

Kosten en garantie

Bureaustoelen van onder €100 zijn niet de moeite waard. De kwaliteit van deze stoelen is zo ondermaats dat je vaak beter af zult zijn met het werken in een eettafel stoel. Deze stoelen zullen ook een garantie hebben die niet om over naar huis te schrijven is. Vanaf pak en beet de €200 hebben bureaustoelen veel betere verstelmogelijkheden en kwalitatief hoogstaande materialen. Ook zullen ze vaak een garantie van zo’n twee jaar hebben. Vanaf €1.000 heb je garantie hebt op elk onderdeel van je stoel voor meer dan 10 jaar, een design van top ontwerpers, de allerbeste materialen, en een lendensteun die je op een zwik manieren kunt verstellen.

Uiterlijk

Tussen comfort en schoonheid wint comfort het. Maar het oog wil ook wat. Zeker bij een bureaustoel voor thuis, wil je er een hebben die zo aantrekkelijk mogelijk oogt. De stoelen op onze lijst zijn modern en stijlvol, en zullen waarschijnlijk prima op hun plek zijn in jouw woonkamer, slaapkamer of studeerkamer.

Bureaustoel voor thuis, in woonkamer.

Zo kun je ergonomisch werken

Het aanschaffen van een goede bureaustoel is een goede start. Maar pijnloos werken vereist meer dan de juiste stoel.

Een suboptimale lichaamshouding en -werkplek kan pijn veroorzaken in je rug, armen, handen of polsen. Je zult ook merken dat je meer friemelt, meer tikfouten maakt en meer pauzes neemt. Allemaal omdat je je niet comfortabel voelt. Op den duur kunnen een slechte lichaamshouding en werkplek leiden tot chronische gezondheidsklachten zoals peesontstekingen en polsklachten.

Zoals eerder genoemd, zorg dat je je voeten altijd plat op de grond plaatst tijdens het werken. Als je voeten niet tot de grond reiken, gebruik dan een voetensteun. Zorg ook dat je rug tegen de stoel leunt: je wilt de bureaustoel het werk laten doen, niet je rug. Wanneer je al rugklachten hebt, denk dan niet dat een goede bureaustoel op zichzelf toereikend is om de pijn weg te nemen. Hoewel een goede stoel zeker verlichting kan bieden, is het belangrijk dat je gehele werkplek en werkhouding ergonomisch verantwoord is.

In onderstaande infographic geven we je de belangrijkste pijlers van ergonomisch werken:

Een illustratie die een ergonomische manier van werken weergeeft, door middel van een een goede werkhouding.

Conclusie

Via dit artikel moet het je lukken de beste bureaustoel voor jou te vinden, ongeacht je budget of specifieke behoeftes.

De BenS 803 is de beste ergonomische bureaustoel voor de meeste mensen. Hij gaat lang mee, zit zeer comfortabel en kost gelukkig niet een klein fortuin. De WeWork bureaustoel is de ideale budget bureaustoel voor infrequent gebruik. Dan hebben we de OVVIS Dean, een aantrekkelijke optie vanwege de hoofdsteun. De BenS 839-Ergo 4 is een betere, maar duurdere variant op de 803: ideaal voor wanneer je het niet erg vindt om net wat meer geld uit te geven. Tot slot de Herman Miller Aeron. Deze bureaustoel is de ideale keuze voor wanneer je een budget hebt van meer dan 1000 euro. Na 20 jaar is dit model nog steeds de koning onder de bureaustoelen.

Zoek je naar nog meer manieren om je (thuis)werkplek te verbeteren? Bekijk dan ons artikel over het inrichten van de ideale thuiswerkplek.

Of ben je specifiek op zoek naar een bureau? Vergelijk dan de beste bureaus (inclusief zit sta exemplaren) in dit artikel.

Veel gestelde vragen

Is een dure bureaustoel het waard?

Dit hangt er vanaf hoeveel je hem gebruikt. Gebruik je de stoel vele uren aaneengesloten per dag en meerdere dagen per week, dan wil je waarschijnlijk niet minder dan 250 euro uitgeven. Een goedkopere bureaustoel slijt sneller en als je je stoel iedere paar jaar moet vervangen, zul je uiteindelijk alsnog duurder uit zijn dan met een prijziger model. Die kunnen namelijk 10 jaar of meer meegaan.

Echter, gebruik je de stoel niet meer dan enkele uren per week, dan is een duurder model niet noodzakelijk en volstaat een goedkopere bureaustoel.


Wat is een ergonomische bureaustoel?

Ergonomische bureaustoelen zijn ontworpen om zich aan te kunnen passen aan de behoeftes van de gebruiker. Een ergonomische stoel biedt meer comfort doordat je hem aan jouw lichaam aan kunt passen, en kunnen daardoor leiden tot meer productiviteit en een betere gezondheid.

Over het algemeen kwalificeert men een bureaustoel als ergonomisch wanneer je de stoelhoogte, de hoek van de rugleuning en de onderrug ondersteuning in kunt stellen.


Welke bureaustoel is het beste voor rugklachten?

Heb je last van rugklachten dan is het vooral belangrijk een bureaustoel te kiezen met een instelbare lendensteun. Daarbij wil je dat de rugleuning ietwat meebeweegt wanneer je erin leunt.

Maar even belangrijk is dat je veel staat gedurende je werkdag. Zeker één keer per uur, en liever nog meer. Hoe goed je bureaustoel ook is, we zijn als mensen er simpelweg niet op gemaakt om de hele dag te zitten.

12 Comments

 1. Matthijs schreef:

  Op aanraden van deze blog heb ik de BenS 803-Bsc-3 besteld. Wat een geweldige stoel! Na een hele dag doorwerken nog steeds geen rugpijn. Precies wat ik zocht.

   1. Suzanne schreef:

    Ik heb ook deze bureaustoel gekocht. Had hem binnen 10 minuten in elkaar gezet en werk de afgelopen dagen een stuk prettiger. Hij is zelfs een stuk fijner dan wat ik gewend ben van de stoelen die we op kantoor hebben. Had ik eerder moeten doen!

 2. Pieter schreef:

  Dank voor dit overzicht. Ik zit al maanden niet echt lekker te werken vanuit een normale stoel. Na een tijdje begint dat je toch wel een beetje op te breken. Ik ga komende week maar eens een van deze bureaustoelen bestellen.

 3. Ziet er goed uit! Ik ben op zoek naar een beige stoel en vond die in jouw afbeelding super mooi. Weet jij waar ik die kan bestellen? Alvast heel hartelijk bedankt!

 4. Anouk Keizer schreef:

  Zeer handig plaatje voor hoe je een ergonomische werkhouding aanneemt! Ik ga snel wat aanpassingen doen. 🙂

  1. Goed te horen dat je er iets aan hebt Anouk. Het heeft voor mezelf een erg groot verschil gemaakt in m’n productiviteit!

 5. Simon Campert schreef:

  Best wat moeite gehad met het vinden van een goede bureaustoel voor mij… Dit overzicht helpt me erg. Bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *