De beste bureaustoel van 2021

De beste bureaustoel

Werk je van thuis? Dan is investeren in een goede bureaustoel een must.

Ikzelf dacht vroeger dat een eettafelstoel, of wat ik ook maar kon vinden om in te zitten, volstond om van te werken. Dat was een vergissing. Een vergissing die me een obsceen aantal uren aan focus en productiviteit heeft gekost.

Het is niet de vraag óf je rug- en nekklachten gaat krijgen van de verkeerde stoel, het is de vraag wanneer. De verkeerde stoel = gezondheidsproblemen.

Een ergonomische bureaustoel daarentegen moedigt een goed postuur aan wat er voor zorgt dat je je fris voelt na een dag werken.

Een goede bureaustoel kan worden ingesteld naar je eigen wensen, zodat je de verschillende onderdelen van de stoel aan je lichaam kunt aanpassen. Hij kan ook bewegen zoals jij doet, en zich aanpassen aan je verschuivende houding terwijl je werkt.

Ik heb onderzocht wat de beste bureaustoelen van 2021 zijn en deze onderverdeeld in 5 categorieën op basis van budget. In dit artikel kijken we naar de beste bureaustoel van onder de €150 tot exemplaren die meer dan €1000 kosten.  

De beste prijs-kwaliteit verhouding

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische bureaustoel.

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische Bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

BenS is een merk dat je meerdere keren in deze lijst gaat treffen en dat is niet zonder reden. Al hun stoelen bieden een uitstekend design, geweldige comfort-levels, en hoge kwaliteit.

De BenS 803-Bsc-3 komt als winnaar uit de bus als het gaat om de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het model is robuust, stijlvol en volledig instelbaar. Hij is gemakkelijk in elkaar te zetten en geschikt voor praktisch elk lichaamsformaat.

Qua design doet deze bureaustoel niet veel onder voor de high-end, veel duurdere modellen.

Ik heb deze stoel zelf al meer dan een half jaar en ben een veel-gebruiker: denk aan 60 uur per week of meer. Gedurende het afgelopen decennium heb ik nogal wat bureaustoelen intensief gebruikt. Van alle stoelen die ik geprobeerd heb is deze veruit m’n favoriet. Ik kan er met gemak vele uren per dag comfortabel op werken, en mensen in m’n directe omgeving die hem hebben geprobeerd delen steevast deze mening.

Let op: dit model is erg populair. En door de huidige COVID-19 drukte is hij vaak niet leverbaar. Als alternatief binnen deze categorie raad ik je de OVVIS Tyson Mesh aan.

OVVIS Tyson Mesh - Ergonomische Bureaustoel met Aluminium Voet - Zwart

De beste goedkope bureaustoel

WeWork Ergonomische Bureaustoel - Bureaustoelen voor volwassenen - Office Chair Ergonomisch - Comfortabel Thuiswerken.

WeWork Ergonomische Bureaustoel 

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, kunststof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

De WeWork Ergonomische Bureaustoel is de beste optie in de categorie van beste budget bureaustoel. Deze stoel heeft minder instelmogelijkheden en ziet er minder stijlvol uit dan de duurdere varianten. Daarbij komt dat hij minder lang mee zal gaan dan de andere keuzes in deze gids – iets om aan te denken als je een veel-gebruiker bent.

Desondanks is dit een geweldige, goedkope bureaustoel en prima keuze voor wanneer je niet honderden euro’s uit wil geven. Je rug wordt uitstekend ondersteund en het mesh zorgt ervoor dat de stoel ademt: altijd welkom op broeierige zomerdagen. Verder heeft de stoel heeft een zacht zitkussen dat ervoor zorgt dat je uren lang comfortabel kunt werken.

De beste bureaustoel onder €250

OVVIS Ergo luxe. Een zeer goede bureaustoel voor een zachte prijs.

OVVIS Dean – Ergonomische bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh | Zitdiepte: 50cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

De OVVIS Dean is een van de meest aantrekkelijk ogende bureaustoelen in deze gids. En naast het winnen van punten op stijl, scoort hij ook gigantisch goed op comfort en instelmogelijkheden. Je kunt onder anderen de armleuningen, lendensteun en kanteling van de rugleuning volledig naar je eigen smaak instellen. Ook kun je de hoofdsteun zowel qua hoek als qua hoogte instellen.

De ruglening van deze stoel is uitermate comfortabel. Dit geldt ook voor het zachte zitkussen. De meeste mensen zullen gemakkelijk 8 uur per dag zonder problemen op dit model kunnen werken.

De beste bureaustoel onder €500

BenS 918-Synchro-4 antraciet Luxe ergonomische bureaustoel

BenS 839-Ergo-4 bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 49cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

De BenS 839-Ergo-4 is de tweede BenS stoel in onze lijst, en zoals de afbeelding verraadt is hij net een paar tandjes geavanceerder dan zijn voordeligere broer. Zo heeft hij een automatische gewichtinstelling.  

De BenS 839-Ergo-4 een zeer goede, ergonomische bureaustoel met een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden tot verstellen. Ben je een veel-gebruiker (8-12 uur per dag) die werkt van thuis? Dan is deze stoel een waanzinnige optie. Het materiaal is van uitstekende kwaliteit, en het design zorgt ervoor dat hij praktisch geen enkel interieur misstaat.

Dankzij het veelzijdig in te stellen synchro mechanisme past deze bureaustoel zich volledig aan aan het lichaam van de gebruiker. De golvende zitting en uit twee delen bestaande rugleuning garanderen de perfecte stevigheid en optimaal zitcomfort. 

Let op: door de huidige COVID-19 drukte is deze stoel vaak niet leverbaar. Als alternatief binnen deze categorie raad ik je de OVVIS Kate aan.

Het beste van het beste

Herman Miller Aeron (Remastered).

Herman Miller Aeron (Remastered) 

Kleuren: graphite | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 43cm | Max. belastbaar gewicht: 130kg

Er zijn bureaustoelen, en dan is er de Herman Miller Aeron. Dit is een welhaast legendarische bureaustoel die 20 jaar na zijn debuut nog steeds wordt beschouwd als de beste van zijn soort. Deze remastered versie, ontworpen door Don Chadwick en Bill Stumpf, combineert een uitmuntend design met comfort van de hoogste orde.

Met deze bureaustoel kun je alles aanpassen, inclusief meer ongebruikelijke dingen, zoals de spanning van de acht dwarszones in de zitting (inclusief de cruciale onderrugsteun) en de kanteling en hoek van de armleuningen. De stoel laat je ook werken in twee modi: een voor wanneer je naar voren leunt en een voor wanneer je tegen de zitting achterover leunt.

Het zal je niet verrassen dat er een aardig prijskaartje hangt aan deze stoel. Voor €1399 koop je één Herman Miller Aeron en 14 ergonomische bureaustoelen van Relaxdays – de goedkoopste stoel in deze gids. Echter, uiteindelijk heb je maar één paar billen en één ruggengraat, dus als je écht veel uren gaat draaien, kan deze stoel een intelligente investering zijn.

Als je een Herman Miller wilt maar niet de €1000 grens wilt overschrijden, raad ik je de Refurbished Herman Miller Mirra 1 aan.

Kenmerken van een goede bureaustoel

Naast de prijs zijn comfort, ondersteuning en verschillende instelmogelijkheden de belangrijkste criteria voor het kiezen van een bureaustoel. Gezien de uren die je in deze stoel gaat doorbrengen, spreekt het belang van comfort en ondersteuning voor zich. En omdat iedereen een ander lijf heeft is verstelbaarheid een vereiste.

Comfort

Een comfortabele stoel is er een waarin je stevig zit en die genoeg steun biedt aan je billen en rug. Op warme dagen is het belangrijk een stoel te hebben die niet plakkerig wordt. Als je wat groter van stuk bent, wil je niet dat het voelt alsof je jezelf in een kinderstoeltje propt. Verder moeten de armleuningen goed aansluiten op de elleboog en bovenarm. De armleuningen moeten van een enigszins zacht materiaal gemaakt zijn, zodat het niet vervelend voelt als je er per ongeluk met je elleboog tegenaan stoot.

Belangrijk te noemen is dat comfort – net als met kleding en schoenen – een kwestie van persoonlijke smaak is. De stoelen in deze gids hebben allemaal 30 dagen bedenktijd en zijn gratis te retourneren: maak hier gebruik van indien nodig.    

Lendensteun en rugondersteuning

Ik heb gemerkt dat onderrug ondersteuning de belangrijkste voorspellende factor is van rugpijn. Idealiter heeft je stoel dus een verstelbare lendensteun. De meest eenvoudige bureaustoelen hebben geen enkele verstelmogelijkheden voor de rugleuning. Maar omdat ieder mens een andere torsolengte en ruggengraat curve heeft, is het kunnen instellen van je rugleuning belangrijk.

Een goede rugleuning ondersteunt je rug ongeacht de hoek je waar je in zit: of dit nou kaarsrecht is, of, wat ergonomie experts aanraden, op 100 tot 110 graden naar achter gekanteld.

Makkelijk naar achter kunnen kantelen

Naar achter kunnen leunen op je bureaustoel is belangrijk voor “duurzaam zitten” volgens ergonomie experts, omdat het je lichaam de mogelijkheid geeft een klein beetje te bewegen tijdens het zitten. Een goede bureaustoel voor je rug heeft dus een rugleuning die eenvoudig naar achter te kantelen is.

Rugleuning naar achter kantelen.

Verstelmogelijkheden

Een uitgebreid verstelbare bureaustoel sluit aan bij een grotere hoeveelheid mensen. Dit vergroot de kans dat je tevreden gaat zijn met je aanschaf. Zithoogte is het allerbelangrijkste om te kunnen instellen. Wanneer je stoel te laag is ingesteld en je knieën boven je heupen uitkomen, geeft dit een onnatuurlijke druk op je heupen, wat op den duur tot zware onderrugpijn kan gaan leiden. Zorg er altijd voor dat je dijbenen parallel zijn aan de grond, en dat je voeten plat op de grond staan.

Bij de meeste bureaustoelen in deze gids kun je ook de armleuningen, kanteling van de rugleuning en lendensteun naar je eigen smaak instellen.

Duurzaamheid en materialen

Goedkopere bureaustoelen zijn berucht om de piep- en kraakgeluiden die ze op den duur gaan produceren. Er kunnen nogal wat dingen met een stoel misgaan: een armleuning kan losraken, een draaidop kan barsten, of een onderdeel kan er in z’n geheel afbreken.

Als vanaf dag één een bepaald onderdeel goedkoop voelt of lijkt te kunnen breken onder druk, dan kun je ervan uitgaan dat het op dag 400 volkomen vernietigd is. Zitkussens staan in het bijzonder bekend hierom: goedkoop schuim kan op dag 300 al voelen als een zak met zand, zelfs als het in het begin nog prima leek. De kwaliteit van de wieltjes is ook iets om op te letten. Net als dat het lekker voelt naar achter te kunnen kantelen, wil je af toen soepeltjes heen en weer kunnen rollen met je stoel tijdens het werken. Slechte wieltjes gaan je rolgenot absoluut in de weg staan.

Kosten en garantie

Bureaustoelen van onder €100 zijn niet de moeite waard. De kwaliteit van deze stoelen is zo ondermaats dat je vaak beter af zult zijn met het werken in een goede eettafelstoel. Deze stoelen zullen ook een garantie hebben die niet om over naar huis te schrijven is. Vanaf pak en beet de €200 hebben bureaustoelen veel betere verstelmogelijkheden en kwalitatief hoogstaande materialen. Ook zullen ze vaak een garantie van langer dan twee jaar hebben. Vanaf €1.000 heb je garantie hebt op elk onderdeel van je stoel voor meer dan 10 jaar, een design van top ontwerpers, de allerbeste materialen, en een lendensteun die je op een zwik manieren kunt verstellen.

Uiterlijk

Tussen comfort en schoonheid wint comfort het. Maar het oog wil ook wat. Zeker bij een bureaustoel voor thuis, wil je er een hebben die zo aantrekkelijk mogelijk oogt. De stoelen op onze lijst zijn modern en stijlvol, en zullen waarschijnlijk prima op hun plek zijn in jouw woonkamer, slaapkamer of studeerkamer.

Bureaustoel voor thuis, in woonkamer.

Maar met alleen een geweldige bureaustoel ben je er nog niet

Het aanschaffen van een goede bureaustoel is een goede start. Maar pijnloos werken vereist meer dan de juiste stoel.

Een suboptimale lichaamshouding en -werkplek kan pijn veroorzaken in je rug, armen, handen of polsen. Je zult ook merken dat je meer friemelt, meer fouten maakt en meer pauzes neemt. Allemaal omdat je je niet comfortabel voelt. Op den duur kunnen een slechte lichaamshouding en werkplek leiden tot chronische gezondheidsklachten zoals peesontstekingen en polsklachten.

Zoals eerder genoemd, zorg dat je je voeten altijd plat op de grond plaatst tijdens het werken. Als je voeten niet tot de grond reiken, gebruik dan een voetensteun. Zorg ook dat je rug tegen de stoel leunt: je wilt de stoel het werk laten doen, niet je rug. Wanneer je al rugklachten hebt, denk dan niet dat een goede bureaustoel op zichzelf toereikend is om de pijn weg te nemen. Hoewel een goede stoel zeker verlichting kan bieden, is het belangrijk dat je werkplek en werkhouding ergonomisch verantwoord is.

Een illustratie die een ergonomische manier van werken weergeeft, door middel van een een goede werkhouding.

Afsluitend 

Het kopen van een bureaustoel is een beetje als het kopen van een matras: als je een derde van je dagen op dit meubel doorbrengt, dan wil je echt dat het je welzijn bevorderd en je rug niet om zeep helpt.

Met een full-time “desk job” zul je minimaal 14.000 uur zittend gaan doorbrengen de komende 10 jaar. Hierbij zitten niet de uren inbegrepen dat je ’s avond nog even werkt, de keren dat je in het weekend een presentatie moet voorbereiden voor maandag, of een serie die je achter je bureau bekijkt.

We weten allemaal dat te lang zitten niet goed is voor onze gezondheid. Maar een slechte stoel verergerd het probleem alleen maar door je in posities te laten zitten die op den duur bijdragen aan gezondheidsklachten.

Daarbij komt, optimaal presteren met werk gaat een stuk eenvoudiger wanneer je jezelf voorziet van de juiste randvoorwaarden. Een goede bureaustoel is een cruciaal onderdeel van deze randvoorwaarden.

Via deze gids moet het je eenvoudig lukken de beste bureaustoel te vinden, ongeacht je budget.

Zoek je naar nog meer manieren om je (thuis)werkplek te verbeteren? Bekijk dan ons artikel over het inrichten van de ideale thuiswerkplek.

Of ben je specifiek op zoek naar een bureau? Vergelijk dan de beste bureaus (inclusief zit sta exemplaren) in dit artikel.

10 Comments

 1. Matthijs schreef:

  Op aanraden van deze blog heb ik de BenS 803-Bsc-3 besteld. Wat een geweldige stoel! Na een hele dag doorwerken nog steeds geen rugpijn. Precies wat ik zocht.

   1. Suzanne schreef:

    Ik heb ook deze bureaustoel gekocht. Had hem binnen 10 minuten in elkaar gezet en werk de afgelopen dagen een stuk prettiger. Hij is zelfs een stuk fijner dan wat ik gewend ben van de stoelen die we op kantoor hebben. Had ik eerder moeten doen!

 2. Pieter schreef:

  Dank voor dit overzicht. Ik zit al maanden niet echt lekker te werken vanuit een normale stoel. Na een tijdje begint dat je toch wel een beetje op te breken. Ik ga komende week maar eens een van deze bureaustoelen bestellen.

 3. Ziet er goed uit! Ik ben op zoek naar een beige stoel en vond die in jouw afbeelding super mooi. Weet jij waar ik die kan bestellen? Alvast heel hartelijk bedankt!

 4. Anouk Keizer schreef:

  Zeer handig plaatje voor hoe je een ergonomische werkhouding aanneemt! Ik ga snel wat aanpassingen doen. 🙂

  1. Goed te horen dat je er iets aan hebt Anouk. Het heeft voor mezelf een erg groot verschil gemaakt in m’n productiviteit!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *