De beste bureaustoelen van 2020

June 18, 2020

Als ondernemer zul je in veel gevallen van thuis werken. En aangezien je nogal wat uren zittend door zal brengen, is het de moeite waard te investeren in een goede bureaustoel.

Ikzelf dacht vroeger dat een eettafelstoel, of wat er ook maar beschikbaar was, wel volstond om van te werken. Dat was een vergissing. Een vergissing die me een obsceen aantal uren aan focus en productiviteit heeft gekost.

Het is niet de vraag óf je rug- en nekklachten gaat krijgen van de verkeerde stoel, het is een vraag van wanneer. De verkeerde stoel = gezondheidsproblemen. Een ergonomische bureaustoel moedigt een goed postuur aan en zorgt dat je je een stuk lekkerder voelt na een dag werken.  

Een goede bureaustoel kan worden aangepast naar je eigen wensen, zodat je de verschillende delen van de stoel aan je lichaam kunt aanpassen. Hij moet ook bewegen zoals jij doet, en zich aanpassen aan je verschuivende houding terwijl je werkt.

Als ondernemer moet je zorgen dat alle randvoorwaarden om comfortabel te kunnen werken (een snelle computer, stabiel internet, een laptophouder voor je nek postuur, een rustige werkomgeving, genoeg koelte, een goede ochtendroutine, etc.) zo snel mogelijk in orde zijn. Deze zaken kunnen van marginaal belang lijken. Maar mijn ervaring vertelt dat je productiviteit en levenskwaliteit gigantisch omhoog schiet door hier bewust in te investeren en over na te denken.

Een goede bureaustoel is een kritiek component van deze randvoorwaarden. Ik heb onderzocht wat de beste bureaustoelen zijn en deze onderverdeeld in een aantal categorieën op basis van budget: in dit artikel kijken we naar de stoelen van onder de €100 tot stoelen van boven de €1000, zodat er hoe dan ook een betaalbare optie voor je zal tussen zitten. 

De beste prijs-kwaliteit verhouding

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische bureaustoel

BenS 803-Bsc-3 Ergonomische bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 45cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

BenS is een merk dat je meerdere keren in deze lijst gaat treffen en dat is niet zonder reden. Al hun stoelen bieden een uitstekend design, geweldige comfort-levels, en hoge kwaliteit.

De BenS 803-Bsc-3 komt als winnaar uit de bus als het gaat om de beste prijs-kwaliteit verhouding. Het model is robuust, stijlvol en volledig instelbaar. Hij is gemakkelijk in elkaar te zetten en geschikt voor praktisch elk lichaamsformaat. Qua design doet deze bureaustoel niet veel onder voor de high-end, veel duurdere modellen. Hierdoor kun je je eigenlijk geen miskoop doen aan deze stoel.

Let op: dit model is erg populair en is daarom zo nu en dan niet leverbaar. Als alternatief binnen deze categorie raden wij de BenS 837-Ergo-4S aan.

De beste budget-bureaustoel

Clp Bureaustoel Kimberly 

Kleuren: grijs | Materiaal: mesh, kunstleer | Zitdiepte: 50cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

De Kimberly van Clp is de beste optie in de categorie van allergoedkoopste bureaustoelen. Deze stoel heeft minder instelmogelijkheden en ziet er minder stijlvol uit dan de duurdere varianten. Dat is niet gek: je krijgt waar je voor betaalt. 

Desondanks is deze stoel zeer comfortabel. Je rug wordt goed ondersteund en het mesh zorgt ervoor dat ook op broeierige zomerdagen je je niet snel verhit zult voelen.

De beste bureaustoel onder 200

IVOL Bureaustoel Madrid

Kleuren: grijs | Materiaal: stof | Zitdiepte: 44cm | Max. belastbaar gewicht: 120kg

Deze bureaustoel is een andere geweldige budget-optie. De IVOL Bureaustoel Madrid heeft een uitstekend design, is duurzaam en zit zeer comfortabel. Hoewel de instelmogelijkheden niet heel uitgebreid zijn, laat de stoel laat zich wel kantelen, en hij is uiteraard op hoogte verstelbaar. 

De wieltjes van de stoel rollen prima op zowel harde als zachte vloeren.  

De beste bureaustoel onder 500

BenS 816DH-Synchro-4 Lux bureaustoel

Kleuren: zwart | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 49cm | Max. belastbaar gewicht: 140kg

De BenS 816DH is de tweede BenS stoel in onze lijst, en zoals de afbeelding verraad is hij net een paar tandjes geavanceerder dan zijn voordelige broer; zo bevat bij bijvoorbeeld een hoofdsteun. 

De BenS 816DH een zeer luxe duurzame, ergonomische bureaustoel met een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden tot verstellen. Voor een veel-gebruiker zoals een vanuit huis werkende ondernemer is deze stoel perfect. Het mesh zorgt ervoor dat hij uitstekend ademt, en het design zorgt ervoor dat hij praktisch geen enkel interieur misstaat. 

Het beste van het beste

Herman Miller Aeron (Remastered) 

Kleuren: graphite | Materiaal: mesh, stof | Zitdiepte: 43cm | Max. belastbaar gewicht: 130kg

Er zijn bureaustoelen, en dan is er de Herman Miller Aeron. Dit is een welhaast legendarische bureaustoel die 20 jaar na zijn debuut nog steeds wordt beschouwd als de beste van zijn soort. Deze remastered versie, ontworpen door Don Chadwick en Bill Stumpf, combineert een uitmuntend design met een ongeëvenaard comfort.

Met deze bureaustoel kun je alles aanpassen, inclusief meer ongebruikelijke dingen, zoals de spanning van de acht dwarszones in de zitting (inclusief de cruciale onderrugsteun) en de kanteling en hoek van de armleuningen. De stoel laat je ook werken in twee modi: één voor wanneer je naar voren leunt en één voor wanneer je tegen de zitting achterover leunt.

Het zal je niet verrassen dat er een aardig prijskaartje hangt aan deze stoel. Voor €1399 koop je één Herman Miller Aeron en 17 Kimberly’s – de goedkoopste stoel in deze lijst. Echter, uiteindelijk heb je maar één paar billen en één ruggengraat, dus als echt veel uren gaat draaien, kan een stoel als deze de kosten meer dan waard zijn. 

Comfort en verstelbaarheid

Naast prijs zijn comfort en verstelbaarheid de twee belangrijkste criteria voor het uitzoeken van een bureaustoel. Comfort spreekt voor zich: een comfortabele stoel is er een waarin je stevig zit en die genoeg steun biedt aan je billen en rug. Op warme dagen is het van belang een stoel te hebben die niet plakkerig wordt. Als je wat groter van stuk bent, wil je dat het niet voelt alsof je jezelf in een kinderstoeltje propt. Verder moeten de armleuningen goed aansluiten op de elleboog en bovenarm en van een ietwat zachter materiaal gemaakt zijn, zodat het niet vervelend voelt als je er per ongeluk met je elleboog tegenaan stoot. 

Omdat iedereen een ander lijf heeft is de verstelbaarheid van je stoel een must. Ik heb gemerkt dat de onderrug ondersteuning de belangrijkste voorspellende factor is van pijn. Dit is iets wat je idealiter kunt aanpassen aan jouw lijf. 

Zithoogte is daarnaast iets wat heel belangrijk is goed te kunnen instellen. Wanneer je stoel te laag is ingesteld en je knieën boven je heupen uitkomen, geeft dit een onnatuurlijke druk op je heupen, wat op den duur tot zware onderrugpijn kan gaan leiden. Zorg dat je dijbenen parallel zijn aan de grond, en houd je voeten plat op de grond.  

Als afsluiter een advies wat ooit met mij is gedeeld: koop het allerbeste bed en de allerbeste stoel die je je kunt veroorloven. Want gebruik je niet de een, dan gebruik je wel de ander. Dit advies is volstrekt voordehand liggend en toch volgen velen – inclusief ondergetekende tot voor kort – het niet op. Bij deze, leer van mijn fouten en doe jezelf niet te kort als het gaat om datgene waar je 8-12 uur per dag op gaat doorbrengen.

Joost Boer

Sinds 2014 aan het ondernemen in de tech industrie. Tot eerder dit jaar in Azië gevestigd, nu weer terug in Nederland.

Verder lezen

Share This