De beste docking stations van 2023

Beste dockingstations van 2021

De beste laptop docking stations veranderen je laptop in een volledig workstation. Zo kan je het meeste uit je laptop halen. Je kan met een docking station je laptop gemakkelijk op meerdere schermen aansluiten en krijgt er een lading poorten bij waarmee je een breed scala aan allerlei extra apparatuur kan koppelen.

Je kan dus met een docking station je laptop makkelijk in je tas gooien, maar thuis meteen weer beschikken over een volledige thuiswerkplek met meerdere monitoren, toetsenbord, muis en andere apparatuur die je liever niet meesleept. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tekentablets of externe webcams.

Docking stations komen er in alle soorten en maten. Erg veel keuze. Daarnaast zijn docking stations super saaie dingen waar je je liever niet in verdiept.

“We did it so you don’t have to” gaat hier dus op. Ik heb de beste laptop docking stations van 2022 op een rijtje gezet.

De docking stations die wij aanraden zijn te verkrijgen bij Bol, Amazon & Coolblue. Prijzen kunnen nogal wat verschillen per aanbieder. Kijk daarom bij alle. Dan weet je zeker dat je de beste prijs hebt.

Beste prijs-kwaliteit verhouding (onze keuze)

StarTech Thunderbolt 3 Dual-4K Docking Station

StarTech Thunderbolt 3 Dual-4K Docking Station

Gewicht: 1344 gram | Voeding: eigen voeding | Monitoren: 2x 4K | USB poorten: 3 | Ethernet: ja

De Startech Thunderbolt 3 Dual-4k is de het beste allround docking station uit onze lijst. Je kan er maximaal 3 USB 3.0 apparaten op aansluiten en je kan via de analoge ethernet kabel hoge downloadsnelheid halen. Via de USB 3.0 poort laad je bijvoorbeeld je telefoon snel op.

Ben je een actieve online gamer of moet je vaak grote bestanden downloaden en uploaden voor bijvoorbeeld videobewerking? Met de het docking station van StarTech draag je in een paar seconden een 4K film over.

Je kan er daarnaast twee extra monitoren op aan sluiten (maximaal 4K).

Verder kan je apparaten met een USB-C (zoals een MacBook of Chromebook) opladen via het docking station.

Wat maakt dit docking station nu onze “beste keuze”? 

Het design is strak, relatief zwaar en robuust. Je kabels duwen het docking station dus niet over je bureau. Verder heb je in veruit de meeste situaties voldoende aan de hoeveelheid poorten die de StarTech Thunderbolt biedt.

Wat de StarTech Thunderbolt echt anders maakt is de hoge prestaties uit deze poorten. Veel andere docking stations halen de beloofde prestaties niet. 

De StarTech Thunderbolt levert daadwerkelijk wat hij belooft en niet zoals sommige anderen in slechts hele uitzonderlijke situaties.

De prijs is hier overigens ook naar: de StarTech Thunderbolt 3 is niet goedkoop. Ben je echter op zoek naar een docking station voor meerdere jaren waar je van op aan kunt? Dan is de StarTech Thunderbolt 3 de beste optie.

! let op ! De StarTech Thunderbolt is erg populair. Coolblue en Bol hebben hierdoor (soms) leveringsproblemen. Amazon heeft het model tot nu toe wel altijd in voorraad gehad.

Het beste allround laptop docking station dat je makkelijk meeneemt

Satechi TYPE-C Multi-Port Adapter 4K Ethernet Space Grey v2

Satechi TYPE-C Multi-Port Adapter 4K Ethernet Space Grey v2

Gewicht: 113 gram | Voeding: via laptop | Monitoren: 1x 4K | USB poorten: 3 | Ethernet: ja

Docking stations van Satechi staan bekend om hun innovatieve strakke designs. Ook de Type-C Multi-Port Adapter 4K van Satechi laat dit zien. De meeste docking stations zijn saai en oubollig. Die zou je misschien niet snel meenemen naar je belangrijke business meeting of naar een hippe coworking space.

De Multi-Port Adapter 4K van Satechi neem je wel mee. Het is een klein, handzaam docking station dat je zonder problemen in je tas of zelfs jaszak overal mee naartoe neemt.

Let op: je sluit het docking station aan via USB-C, dus dat moet je laptop wel hebben. De meeste nieuwe laptops hebben een USB-C aansluiting, maar controleer dit voor de zekerheid even.

Je kan op de Type-C Multi-Port Adapter één 4K scherm aansluiten. Alle andere docking stations in deze lijst bieden de mogelijkheid om twee schermen te koppelen. Veel laptops hebben een HDMI out in de laptop zelf. Met één extra kom je dus op maximaal twee schermen uit. Voor veruit de meeste gebruikers zijn twee monitoren (of drie wanneer je je laptop scherm meetelt) meer dan genoeg.

Verder zit er een goede ethernet aansluiting op en krijg je er nog eens drie USB poorten bij. Het aantal poorten is beperkt en ze zitten redelijk krap op elkaar. Satechi heeft duidelijk gekozen voor een handzaam ontwerp. Dan moet je compromissen maken.

Ben je veel onderweg en wil je altijd en overal gemakkelijk net dat beetje extra connectiviteit hebben voor je laptop? Dan is de Satechi type-C Multi-Port Adaptor 4K een goede optie.

Gezien de hoogwaardige afwerking, de beperkte grootte en de relatief lage prijs ten opzichte van de andere docking stations is dit een goede optie voor veel laptop bezitters die nog wel eens van werkplek wisselen.

Het beste laptop docking station voor meerdere gebruikers

Targus Universeel DV1K-4K-docking station

Targus Universeel DV1K-4K-docking station

Gewicht: 901 gram | Voeding: eigen voeding| Monitoren: 1x HD 1 x 4K | USB poorten: 6 | Ethernet: ja

De Targus DV1K-4K is een compact en subtiel ontworpen docking station. Je sluit er twee HDMI schermen waarvan er voor één scherm 4K ondersteuning geboden wordt. Daarnaast zijn er zes USB 3.0. poorten een ethernet connectie en bijvoorbeeld een koptelefoon aansluiting.

Het docking station van Targus kan je gebruiken om je laptop op neer te zetten: het heeft een anti-slip mat. Je hoeft dit echter niet te gebruiken en je kan het bijvoorbeeld ook tussen je schermen neerleggen.

Wissel je veel van werkplek tussen bijvoorbeeld kantoor en thuis? Dan kan je het docking station makkelijk in je tas gooien en zo op beide plekken gebruiken.

Wat maakt dit docking station uniek?

In het docking station zit een meter lange oplaadkabel voor je laptop. Er zitten worden meerdere verwisselbare connectie stukjes meegeleverd om te zorgen dat je met het docking station voor elke (windows) laptop kunt gebruiken.

Zo is de Targus DV1K-4K als docking station dus ideaal wanneer verschillende mensen een werkplek delen. Hetzij thuis, hetzij op kantoor.

! Let op ! De bovenstaande 4K-variant is erg populair en geregeld uitverkocht. Mocht een 4K aansluiting je niet heel veel uitmaken overweeg dan het kleinere en voordeligere broertje van deDV1K-4K: de Targus DOCK171EUZ (via Bol en via Amazon).

Het beste laptop docking station voor videokwaliteit (4K en 5K)

Dell D6000 universeel dock

Dell D6000 universeel dock

Gewicht: 1172 gram | Voeding: eigen voeding | Monitoren: 3x 4K of 1x 5K | USB poorten: 6 | Ethernet: ja

Wil je meerdere 4K monitoren aansluiten of een 5K scherm? Dan moet je het D6000 docking station van Dell hebben. Het is – bij mijn beste kennis – het enige “bekende” docking station beschikbaar waarmee je tot 3 4K schermen zorgeloos kunt aansluiten.

Met 4K schermen kan het soms wat zoeken zijn om de resolutie goed te krijgen tussen de laptop en de schermen. De Dell D6000 helpt je hierbij en zorgt dat je eenvoudig kunt schakelen tussen bijvoorbeeld 4K, 5K en HD.

Net als de andere docking stations in deze lijst heeft de Dell D6000 een ethernetaansluiting en aantal USB 3.0 poorten. Let wel op, er zitten “slechts” 4 USB-poorten op. De Dell D6000 wil je dus echt hebben voor de mogelijkheid om 3 schermen aan te sluiten.

De D6000 is het grotere, jongere broertje van de D3100 van Dell. Deze D3100 docking stations heb ik met mijn bedrijf een aantal jaar geleden gekocht. We kwamen bij de Dell D3100 uit omdat je er gemakkelijk 3 schermen op kan aansluiten. Onze programmeurs hebben 3 schermen.

Zakelijk gezien zijn er 1001 toepassingen te verzinnen waarin 3 grote schermen echt een uitkomst kunnen bieden.

De Dell D6000 docking stations zie je dan ook het meeste voor zakelijk gebruik.

Zorg wel dat je controleert of je laptops de mogelijkheid biedt om 3 monitoren aan te sluiten. Kan je laptop dit niet aan? Dan maakt het maximale aantal schermen dat het docking station aan kan sluiten niet veel uit. In de praktijk beperkt je laptop je dan.

! Let op ! De Dell D6000 is een erg populair dockingstation. Op Bol.com is deze hierdoor geregeld niet leverbaar. Op Amazon tot nu toe wel.

Het beste docking station voor MacBooks

Satechi Type-C Pro Hub 4K HDMI

Satechi Type-C Pro Hub Ethernet & 4K HDMI

Gewicht: 68 gram | Voeding: via laptop| Monitoren: 1 x 4K | USB poorten: 2 | Ethernet: ja

Heb je een MacBook met twee of meer USB-C aansluitingen? Dan is de Satechi TYPE-C hub veruit de beste match voor jou.

Het docking station is beschikbaar twee verschillende uitvoeringen. In “spacegray” of zilver. Zo sluit het docking station goed aan bij je MacBook en het past daarmee helemaal binnen je Apple omgeving.

Doordat je de Type-C Pro Hub gewoon in je MacBook klikt heb je ook geen gedoe meer met kabels tussen je docking station en je laptop. Daarmee is het docking station van Satech daadwerkelijk een verlengstuk van je MacBook.

De uitvoering is robuust, strak en compact. Toch zit alles erin wat je nodig hebt. Je kan één 4K aansluiten en ook een ethernet kabel prik je zo in voor een snellere en stabielere internetverbinding. 

Het aantal USB-poorten dat je er extra bij krijg (twee stuks) is wel beperkt. Gebruik je veel randapparatuur, dan kan je je afvragen of dit voldoende is. Misschien helpt een extra USB-hub dan.

Je kan ook gewoon twee Type-C Pro Hubs aansluiten. Bij bijvoorbeeld de nieuwe MacBook Pro zitten er aan beide kanten van de MacBook twee USB-C ingangen. Je kan dus de Satechi Type-C Pro Hub dus ook twee keer aansluiten. Zo kan je de mogelijkheden dus ook verdubbelen.

Dit slimme docking station is overigens helemaal niet gek geprijsd. Goedkoop is het niet, maar je krijgt voor een redelijke prijs een goed doordacht en slim functionerend docking station. 

Om eerlijk te zijn ben ik een fan van dit docking station. De andere docking stations zijn wat logger en het is Satechi gelukt om een docking station toch iets van “appeal” mee te geven. Ze tonen aan dat docking stations niet perse saaie dingen zijn.

Het is dat deze Satechi eigenlijk alleen bedoeld is voor Apple bezitter. Anders was Satechi Type-C Pro Hub waarschijnlijk als beste keuze door ons aangegeven.

Er is trouwens een variant van deze Satechi, de Satechi Type-C Pro Hub 4K HDMI. Deze heeft een extra 4K video output. In dit model zit geen ethernet kabel, maar kan je wel twee 4K schermen aansluiten. Ook dit docking station is beschikbaar in “spacegray” en in zilver.

Samengevat: dit zijn de 5 beste laptop docking stations van 2022

Of je nu een docking station wil gebruiken op je thuiswerkplek, of juist mee wil mee nemen wanneer je op pad gaat, dit zijn samengevat de beste docking stations van 2022.

 • De StarTech Thunderbolt 3 Dual-4K Docking Station geeft je de beste connectiviteit en mogelijkheden op dit moment.
 • De Satechi TYPE-C Multi-Port Adapter 4K pas het beste bij je wanneer je het docking station mee op pad wil nemen.
 • De Targus Universeel DV1K-4K-docking station is het beste docking station wanneer er meerdere gebruikers van de werkplek zijn.
 • De D6000 universeel dock is het beste docking station wanneer veel (4K) monitoren wil kunnen aansluiten.
 • De Satechi Type-C Pro Hub 4K HDMI is het beste docking station wanneer je een MacBook hebt met twee of meer USB-C aansluitingen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van docking station?

Wanneer je overweegt om docking station te kopen let dan op de volgende zaken:

 • Het gebruiksdoel
 • De voeding
 • De prijsstelling
 • Het verschil tussen docking stations en USB-hubs
 • Het verschil tussen merk en namaak
 • De compatibiliteit met je laptop

Gebruiksdoel

Welk docking station goed bij je past hangt af van je gebruiksdoel. De meeste docking stations bieden in de basis hetzelfde.

Je kan een extra monitor of twee op aansluiten, je prikt er een ethernet kabel in en je krijgt er een paar USB poorten bij. Heb je geen uitgesproken behoefte? Dan zullen de meeste op elkaar lijken voor je en is het een kwestie van smaak.

Heb je wel een uitgesproken behoefte? Dan kan het nogal verschillen welk docking station bij je past. Ben je bijvoorbeeld een gamer of videobewerker?

Dan wil je misschien extra schermen met 4K op 60 Hertz kunnen aansluiten of is de kwaliteit van de ethernet verbinding van belang om zo’n goed mogelijke internetsnelheid te realiseren.

Ben je veel onderweg dan wil je vooral een docking station dat handzaam en robuust is. Denk van tevoren dus even na wat je ermee wil.

Het is zonde om een docking station van 300 euro thuis te hebben liggen met twee “gewone” HD schermpjes terwijl je bijna altijd onderweg bent.

Voeding

Soms gebruikt het docking station de voeding van je laptop en soms kan het alleen eigen voeding gebruiken.Sommige docking stations kunnen beide: zowel op je laptop als via eigen voeding.

Wanneer het docking station eigen voeding heeft kan je soms deze voeding ook weer gebruiken om je laptop op te laden. Volg je me nog?

Moet het docking station veel doen (denk aan meerdere monitoren aansturen) dan is het voor de prestaties aan te raden om deze altijd via de eigen voeding te voorzien.

Daarnaast ben ik zelf altijd zo zuinig mogelijk op mijn laptop batterij: je kan deze maar een X aantal keer opladen.

Gebruik je je laptop batterij voor de voeding van je docking station, dan is dit geen ramp. Toch kan je op lange termijn merken dat je laptop batterij sneller kracht verliest.

Waarom zijn docking stations zo duur en wat zegt de prijs?

Laptop docking stations komen in verschillende prijs categorieën. Toen wij voor ons bedrijf de Dell D3100 kochten voor 200 euro per stuk vond ik dit echt duur voor wat extra poorten en een kabelvrij bureau.

Toch zijn de docking stations in het hogere segment echt beduidend meer dan wat extra poorten en een scherm en zit er veel technologie in.

Een docking station is echt een tweede motor naast je laptop die je werkplek dat extra zetje geeft.

Zie je een docking station als een soort slimme kabelgoot en verder niets? Dan heb je misschien meer aan een USB-hubje van een paar euro.

Verschil tussen docking stations en USB hubs

USB-hubs lijken veel op docking stations. Voor een gedeelte doen ze ook hetzelfde, je krijgt er namelijk wat USB poorten bij.

Een docking station gaat echter een stap verder en je kan er bijvoorbeeld voeding, extra (4K) monitoren en een ethernet kabel op aansluiten.

Daarnaast zijn veel USB-hubs van twijfelachtige kwaliteit. Een USB-hub lijkt op wat dat betreft op een stekkerblok. Toch werkt USB net wat anders dan een stekkerblok en is de kans groot dat je wat inlevert aan kwaliteit.

Sluit je via één USB poort een hub aan met 6+ extra poorten, dan is de kans groot dat je die niet allemaal succesvol tegelijkertijd kunt gebruiken.

Een goed docking station daarentegen is een soort tweede motor. Dit zorgt ervoor dat je er echt X “volwaardige” USB poorten bij krijgt.

Verschil tussen “merknamen” en Look-a-like docking stations

Net als met veel elektronica heb je grote namen in het hoge prijssegment. Kijk je online rond dan zul je zien dat veel docking stations zijn die wat design betreft sterk geïnspireerd zijn op de grote namen.

De uitgangspunten van het ontwerp van Satechi zijn veelvuldig vaak gekopieerd door USB -hubs en goedkope docking stations.

We hebben in deze lijst geen van deze goedkope docking stations opgenomen. Een docking station is het als een tweede motor voor je laptop. Je kan dan wel de behuizing van een Ferrari hebben, maar zodra daar de motor van een klein autootje in zit van je door de mand.

Hier geldt wat mij betreft: “what you pay is what  you get”.

Je kan geluk hebben en er kan net een docking station in deze lage prijsklasse bij zitten die precies doet wat het beloofd. Wil je er zeker van zijn dat het goed werkt? Dan raad ik je aan toch wat meer uit te geven en een goede te kopen.

Zijn docking stations compatibel met alle laptops?

Niet alle docking stations passen bij alle laptops. Ook in onze lijst staan er sommige met alleen een USB-C of thunderbolt aansluiting. Let hier goed op en controleer of je laptop en het docking station samen kunnen werken.

Denk hierbij ook aan de mogelijkheden die het docking station biedt. Je kan een docking station kopen dat 4 schermen aan kan.

Als je laptop dit in potentie niet ondersteunt heb je hier niets aan. Controleer dit dus ook op voorhand. Laat gerust een berichtje achter. Dan kijken we mee.

Internet via ethernet kabel of via wifi?

De docking stations in onze lijst hebben allemaal een ethernet aansluiting. Je zal wellicht denken: “waarom heb ik een ethernet kabel nodig als ik wifi heb?”.

Dit is een hele terechte vraag. Het antwoord is simpel. Internet via een ethernet kabel is sneller en stabieler.

Ondanks dat wifi steeds beter wordt, geeft een ethernet kabel je een hogere internetsnelheid. De verschillen zijn klein maar je kan het merken bij bijvoorbeeld streaming van ultra HD video’s, online gaming of het overdragen van grote bestanden.

Conclusie: het gebruiksdoel maakt het verschil

Wanneer je op zoek bent naar een goed docking station, kijk dan vooral naar jouw beoogde gebruik. In de basis kunnen de docking stations min of meer hetzelfde. Docking stations onderscheiden zich puur op het gebruik.

Alle opties in deze lijst zijn goede opties. Toch past in sommige gevallen de ene beter dan de andere.

Denk hier goed over na voordat je tot aankoop overgaat.

2 reacties

 1. ik zoek een docking station met 4 hdmi aansluitingen aan gesloten op mijn laptop met usb C
  De 4 schermen worden dan in windows 4 schermen plus laptop scherm weer gegeven
  Kunt u mij op weg helpen?
  heb wel een docking station met 2 hdmi

  1. Hoi Henk, heb je de Targus 570 overwogen? Daarop kan tot vier externe 4K schermen aansluiten via USB-c. HDMI schermen is dus ook geen probleem. De Targus 570 is echter niet goedkoop. Controleer ook even of je laptop het aan kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *