De beste monitor van 2023

Beste monitor.

Ben je op zoek naar de beste monitor voor je werkplek? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Of je nou een extern scherm zoekt voor je laptop of een tweede monitor voor je desktop PC, een goed beeldscherm is een slimme investering die je workflow sterk kan verbeteren.

In dit overzicht bespreek ik monitoren van alle formaten, geschikt voor verschillende doeleinden en passend bij ieder budget.

Dit zijn de beste monitoren van 2022.

De beste monitoren

De beste prijs-kwaliteit verhouding

HP EliteDisplay E24 G4 - Full HD IPS Monitor - 24 Inch. Duurzame, ergonomische monitor met diverse verstelopties.

Resolutie: 1920 x 1080 pixels | Grootte: 24 inch | Beeldverversing: 60 hz | Type scherm: IPS-paneel

De HP EliteDisplay E24 G4 is de beste monitor voor de meeste mensen.

Het is de opvolger van de zeer populaire HP EliteDisplay E243. Dankzij het IPS-paneel heeft hij een uitstekende kleurweergave, kijkhoeken, en geen daglicht reflectie. Ook is hij met een prijs van onder de 200 euro zeer betaalbaar.

Ik gebruik deze monitor onderhand al een behoorlijke tijd zeer intensief (denk, 10+ uur per dag). Mijn werkzaamheden spelen zich vooral af op Google Chrome, in Word-documenten en spreadsheets. Zo nu en dan doe ik ook een beetje grafisch ontwerp. Deze monitor leent zich uitstekend voor al deze taken.

Wat ik ook op prijs stel aan de HP EliteDisplay zijn de dunne randen die de monitor een high-end feel geven en de vele verstelmogelijkheden. Je kunt hem in hoogte verstellen en hem naar links, rechts, en naar onder en boven kantelen. Als je wilt, kun je hem zelfs aan je muur monteren (hiervoor moet je wel een apart koppelstuk kopen).

Een ander pluspunt is dat hij ’s avonds automatisch op avondstand over gaat en minder blauw licht uitstraalt, wat goed is voor je ogen en zorgt voor een betere nachtrust.

Ben je op zoek naar een uitstekende monitor zonder al te veel poespas? Dan is de HP EliteDisplay E24 G4 de beste monitor voor jou.

De beste monitor voor grafisch ontwerpers en videobewerking

Resolutie: 3840 x 2160 pixels | Grootte: 27 inch | Beeldverversing: 60 hz | Type scherm: IPS-paneel

De Dell UltraSharp U2720Q is een ideale monitor voor grafisch ontwerp, videobewerking en fotobewerking.

Om wat meer in de technische kant van deze monitor te duiken: het scherm biedt 100% Adobe RGB en 100% sRGB, evenals twee nieuwe kleurruimten: 100% REC 709 en 98% DCI-P3.

Wat dit in de praktijk betekent is dat de door jou gewenste kleur niet van de kleuren op deze monitor te onderscheiden zijn door het menselijk oog. Dit is van vitaal belang voor fotobewerking en grafisch ontwerp.

Het scherm heeft een kleurdiepte van 1,07 miljard kleuren. Dit is zo’n 64 keer meer dan de gemiddelde monitor.

Dankzij de kwaliteit van het scherm kun je ook als de zon er op schijnt er nog prima op werken. En je kunt hem ergonomisch instellen door de hoogte aan te passen en het scherm te kantelen.

Tot slot is het scherm ook nog eens toekomstbestendig dankzij de USB-C aansluiting die hij heeft.

Als je op zoek bent naar het grovere geschut als het aankomt op een externe monitor, dan is dit beeldscherm de beste keuze.

Goed voor multitaskers: De beste ultra brede monitor

Philips 498P9 - Dual QHD Curved Ultrawide Monitor - 49 inch.

Resolutie: 5120 x 1440 pixels| Grootte: 49 inch | Beeldverversing: 60 hz | Type scherm: VA paneel

Een ultra brede monitor is precies zoals het klinkt: zo breed dat je 3 full-size browser schermen naast elkaar kan openen. Dat maakt dit type scherm ideaal voor het vergelijken van documenten of het bekijken van enorme databases en spreadsheets.

De Philips 498P9 is qua grootte vergelijkbaar met twee aan elkaar geplakte 27 inch QHD monitoren. Het scherm heeft een curve waardoor de breedte niet belemmerend werkt, en waardoor je het beeld eenvoudig vanuit elke hoek kunt bekijken.

Het interessante aan deze monitor is dat hij ook beschikt over multiview mogelijkheden. Je kunt het beeld opdelen in twee stukken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een laptop en een PC tegelijkertijd aansluiten, waarbij elk apparaat een deel van het scherm gebruikt.

Bedenk dat er aan super brede schermen wel een aantal nadelen kleven. Als je full-screen gaat met sommige apps, zoals Microsoft Word of Google Docs, krijg je een vrij absurde gebruikservaring met zeeën van loze ruimte aan weerszijde van het document. Video’s op bijvoorbeeld YouTube schalen niet effectief op bredere beeldschermen, en hebben soms zwarte balken aan de zijkant, bovenkant en onderkant van het scherm.

Daarbij komt dat voor precisiewerk, zoals grafische vormgeving, de curve in het scherm een belemmering is. Voordat je dus een ultra breed scherm als de Philips 498P9 koopt, denk goed na over de werkzaamheden die je er mee gaat verrichten. En vraag je af of het kopen van twee aparte schermen misschien niet een praktischere (en goedkopere) optie is voor je.

De beste budget monitor

Samsung LS24R350 - Full HD IPS Beeldscherm - 24 inch.

Met een prijs van net iets boven de 100 euro is de Samsung LS24R350 de ideale budget monitor.

Het scherm heeft een beeldverversing van 75 hz, een unicum binnen zijn prijsklasse. Dit zorgt vooral bij video’s voor veel vloeiendere beelden dan bij veel andere schermen. Ook zijn de randen even dun als die van de HP EliteDisplay hierboven, wat het scherm een luxe uitstraling geeft.

Met dit scherm kun je natuurlijk niet rekenen op een even goede kleurweergave als geavanceerdere modellen.

Ook kun je dit scherm niet op hoogte verstellen en is het ook niet te draaien. Dit maakt ergonomisch werken een lastiger dan met de andere modellen in deze lijst. Wel kun je het scherm kantelen.  

Maar de bottom line is dat deze monitor veel waar voor je geld biedt. Als je opzoek bent naar eenvoudig instapmodel voor niet al te intensief huis-, tuin- en keukengebruik, dan is dit scherm een goede keuze voor je.

Monitor selectiecriteria

Let op het volgende: de beeldschermen in deze gids zijn vooral geschikt voor werk-gerelateerde taken. Ook kun je er prima een film of serie op kijken. Maar als je op zoek bent naar een monitor om hoofdzakelijk games op te spelen, dan zijn er betere opties te vinden.

Hieronder ga ik uiteenzetten op welke criteria we deze beeldschermen hebben geselecteerd.  

Grootte en resolutie

De meeste beeldschermen zijn minstens 24 inch, groot genoeg om comfortabel mee te werken. 27 inch is ook een veel voorkomend formaat, en ideaal voor intens grafisch ontwerp.

Als je twee beeldschermen tegelijkertijd wilt gebruiken dan wil je het waarschijnlijk houden bij 24 inch. Twee 27 inch schermen op je bureau kwijt kunnen zal voor de meeste mensen een uitdaging gaan zijn.

Naast grootte is resolutie erg belangrijk. Op 23-24 inch werkt een resolutie van 1920×1080 (1080p) uitstekend, maar voor 27 inch zal dit niet voldoende zijn. Dit komt omdat de pixeldichtheid te laag ligt: je hebt op z’n minst een pixeldichtheid nodig van 93 PPI om prettig te kunnen werken.

Voor een grootte van 27 inch is een resolutie van 2560 x 1440 pixels een stuk geschikter. Niet alleen leidt dit tot een scherper beeld, maar je hebt ook meer ruimte op je scherm voor je icoontjes, webpagina's en andere zaken.

Paneel type: IPV vs. TN vs. VA

Er zijn een aantal paneel types, en elke soort is geschikt voor een ander type gebruik.

IPS-panelen hebben het hoogste kleurbereik. Ook zijn IPS-panelen goed te bekijken vanuit verschillende kijkhoeken. Deze panelen hebben nu nog de laagste verversingssnelheid (het komt meestal niet boven de 75 frames per seconde uit). Echter, voor werkdoeleinden is dit ruimschoots voldoende.

TN-panelen hebben een slechtere kleurweergave dan andere schermen. Ook hebben deze beeldschermen een beperktere kijkhoek. Het voordeel van deze schermen is de hoge verversingssnelheid: 144 hz of meer is niet uitzonderlijk. Dat maakt deze schermen in het bijzonder geschikt voor gamen.

VA beeldschermen hangen een beetje tussen IPS en TN in. Hun kleurbereik is beter dan dat van TN-schermen, maar beperkter dan dat van IPS-schermen. De kijkhoek en verversingssnelheid slaan ook de guldenweg.

Op het super brede beeldscherm in deze gids na, wat een VA-paneel heeft, hebben alle schermen die we hierboven bespreken een IPS-paneel.   

Verstelmogelijkheden en standaard

Je verwacht van een goede monitor een of meerdere verstelmogelijkheden. Idealiter kun je je beeldscherm kantelen, hoger of lager zetten en draaien. Ook wil je dat hij staat op een stevige standaard, zodat zelfs als je een verwoede typist bent je scherm niet heen en weer zwalkt.

Verbindingen

Beeldschermen moeten een breed scala aan verbindingsmogelijkheden hebben zodat ze eenvoudig aan je computer kunt koppelen, en je je laptop kunt opladen via je beeldscherm. De beste schermen beschikken over een USB-C verbinding, maar je verwacht op z’n minst een aantal USB 3 aansluitingen, een displayport en een HDMI-verbinding.

Afsluitend

Het vinden van de beste monitor moet met deze gids een stuk eenvoudiger voor je zijn. Voor de meeste mensen is de HP EliteDisplay E24 – G4 de beste monitor. Dit scherm biedt de beste balans tussen prijs, kwaliteit en is ideaal voor de meeste werktaken.

Ben je een grafisch ontwerper of doe je veel aan foto- of videobewerking, dan heb je zwaarder geschut nodig. In dit geval is de Dell Ultrasharp PremierColor UP2716D de beste optie.

Heb je genoeg ruimte en zoek je naar een scherm waarop je met enorme databases en spreadsheets kunt werken, of waar je eenvoudig meerdere documenten naast elkaar kunt leggen, dan is de Philips 498P9 de beste keuze.

Als je op zoek bent naar een instapmodel voor niet al te intensief gebruik wat nog steeds kwalitatief hoogstaand is, kies dan de Samsung LS24R350.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *