Het beste toetsenbord van 2023

Beste toetsenbord.

Ben je op zoek naar een nieuw toetsenbord? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel vind je een overzicht van de beste toetsenborden voor zowel Apple als Windows computers – geschikt voor elk budget.

Deze toetsenborden zijn allemaal draadloos en perfect voor veel-gebruikers. Ze typen lekker, zijn kwalitatief hoogstaand en zien er goed uit.  

De beste toetsenborden van 2023

Het beste toetsenbord voor Apple

Apple Magic Keyboard - Bluetooth.

Grootte (l x b x h): 11,5 x 27,9 x 0,41 cm | Gewicht: 230 gram | Verbinding: bluetooth | Accuduur: 1 maand

Ik heb door de jaren heen nogal wat toetsenborden versleten. Sinds twee jaar heb ik de Apple Magic keyboard en dit is met stip het beste toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt.

Dit toetsenbord is compact, solide en de toetsen voelen perfect aan. Hij heeft een accu die een maand mee gaat; dit terwijl hij 24/7 aan staat en ik hem minstens 8 uur per dag intensief gebruik.

Door het formaat is hij gemakkelijk mee te nemen. Hij koppelt automatisch aan je computer, en in tegenstelling tot sommige andere bluetooth gadgets heb ik nog nooit verbindingsstoringen gehad.

Als je een Apple-gebruiker bent, dan is het aanschaffen van dit toetsenbord wat mij betreft een no-brainer. Je kunt hem ook gebruiken als Windows gebruiker, maar houdt er rekening mee dat de lay-out van de toetsen dan iets anders is dan je mogelijk gewend bent.   

Hieronder bespreek ik dit toetsenbord in meer detail. 

Het beste toetsenbord voor Windows

Logitech K380 toetsenbord.

Grootte (l x b x h): 12,4 x 27,9 x 1,6 cm | Gewicht: 423 gram | Verbinding: bluetooth | Batterijduur: 2 jaar

De Logitech K380 is prettig in het gebruik, compact en zeer betaalbaar. Je kunt het toetsenbord aan 3 apparaten tegelijkertijd verbinden en dankzij speciale schakelknoppen makkelijk tussen die apparaten wisselen. Het toetsenbord is te gebruiken voor smartphones, tablets en PC's.

De batterijduur is belachelijk: deze gaan maar liefst twee jaar mee.

Let op: sommige gebruikers laten weten dat ze een beetje moeten wennen aan de ronde toetsen. Echter, na een dag typen zou het verschil met conventioneel gevormde toetsen niet meer moeten merken.

Het beste numerieke toetsenbord

Grootte (l x b x h): 12 x 37 x 1,2 cm | Gewicht: 423 gram | Verbinding: bluetooth | Accuduur: 1 maand

Als je op zoek bent naar een full-size toetsenboard met numerieke toetsen, dan is dit draadloze toetsenbord van Buddle de beste optie.

De toetsen van de Buddle hebben een meer traditionele grootte en vorm dan die van de Logitech K380, ze zijn op een comfortabele afstand van elkaar geplaatst en zijn makkelijk om op te typen.

Ondanks dat dit toetsenbord een numeriek toetsenblok bevat, is het zeer compact. De grootte is min of meer gelijk aan dat van de Magic Keyboard of de K380, maar dan met een numeriek blog eraan vastgeplakt.

Je laadt de Buddle op via een accu. Ondanks dit en de uitgebreidere mogelijkheden die dit toetsenbord biedt, hangt er een zeer schappelijk prijskaartje aan.  

Het beste budget toetsenbord

Tecknet Universeel Draadloos Toetsenbord.

Grootte (l x b x h): 12 x 28,5 x 0,6 cm | Gewicht: 349 gram | Verbinding: radio (USB nano dongle) | Batterijduur: 2 jaar

Het Tecknet toetsenbord is een geweldige optie voor wanneer je zo min mogelijk wilt uitgeven aan een goed toetsenbord.

Toegegeven, het is vervelend dat hij gebruik maakt van een USB dongle in plaats van bluetooth, maar voor de rest is dit een uitstekend product. Het toetsenbord is compact, ziet er mooi uit en tikt prima weg.

Toetsenbord selectiecriteria

Voor de duidelijkheid, de toetsenborden in dit artikel zijn vooral geschikt voor werk – niet voor gamen. De onderstaande criteria zijn hierop toegespitst.  

Type comfort

Een goed toetsenbord heeft toetsen van de juiste grootte die proportioneel van elkaar af staan. De toetsen moeten voldoende weerstand bieden wanneer je ze indrukt, en niet goedkoop of zompig aanvoelen.  

De meeste toetsenborden zijn iets dunner aan de voorkant dan aan de achterkant. Sommige toetsenborden hebben pootjes aan de achterkant waarmee je hem in een scherpe hoek kan instellen, maar dit is niet goed voor je polsen. Uiteindelijk geldt: hoe platter het toetsenbord is, hoe lekkerder dit typt en hoe beter het is voor je polsen.  

Grootte

In deze gids raden we voornamelijk toetsenborden aan zonder numeriek toetsenblok. Dit heeft twee redenen: de meeste mensen gebruiken geen numeriek toetsenblok en een toetsenblok zorgt ervoor dat je je muis of trackpad verder van je lichaam moet plaatsen, wat druk kan leggen op je schouders, nek en rug.

Een kleiner toetsenbord neemt minder ruimte in beslag op je bureau en is eenvoudiger mee te nemen. Daarbij komt dat als je gewend bent aan het toetsenbord van je laptop een klein toetsenbord daar veel meer op lijkt dan op een groot toetsenbord. Bijvoorbeeld, het Magic Keyboard is qua grootte identiek aan het toetsenbord van de Macbook Pro.

Verbinding

Alle toetsenborden in deze gids zijn draadloos. De meeste verbinden via bluetooth maar de budget-optie, de Technet, verbindt via een USB dongle. Bluetooth is altijd de betere optie: niet alle laptops hebben nog een USB-aansluiting en in de komende jaren zal dit alleen maar minder worden. Met bluetooth sluit je je toetsenbord eenvoudig aan op je telefoon, tablet of computer. En daarnaast kun je makkelijk wisselen tussen apparaten.

Een belangrijk punt als het gaat om verbinding is stabiliteit. Je wilt absoluut geen vertraging hebben tussen het aanslaan van een toets en het resultaat op je scherm, en je wilt ook geen gehannes met een verbinding die stoort en uitvalt.   

Platform compatibiliteit

In de regel werken bluetooth toetsenborden met elk platform, bijvoorbeeld MacOS, Windows, Chrome OS, Android en iOS. Maar omdat de toetsenindeling van Windows en Mac iets anders is, doe je er slim aan een toetsenbord te kiezen dat is toegespitst op het platform dat jij gebruikt.

Batterijduur/accuduur

Van draadloze toetsenborden die batterijen gebruiken verwacht je dat die een paar jaar meegaan. Voor toetsenborden met een accu is een maand van intensief gebruik realistischer.

Met accu’s kun je ervan uitgaan dat deze gedurende de jaren langzaam slijten, dus hoe langer de accu mee gaat in het begin, hoe beter het is.

Design

Het oog wil ook wat. En aangezien je toetsenbord pontificaal voor je neus ligt de hele dag, is het belangrijk dat hij er mooi uit ziet. De toetsenborden in deze gids hebben allemaal aan minimalistisch, stijlvol design wat goed zal aansluiten bij de meeste (thuis)werkplekken.

Geluid

Het aanslaan van sommige toetsenborden klinkt als hagelstenen die op straat uiteenspatten. Je zult met het gebruik van dergelijke toetsenborden jezelf en je omgeving geen plezier doen. De toetsenborden in deze gids gebruiken allemaal een scissor-mechanisme wat ze praktisch geruisloos maakt.  

Ergonomisch typen

Hoe je je handen houdt tijdens het typen is een cruciaal onderdeel van ergonomisch werken.

Het beste is je handen in een platte, zo neutraal mogelijke houding te plaatsen. Dit geeft minimale druk op je polsen.

Wanneer je toetsenbord in een hoek omhoog staat, zul je je handen naar boven buigen. Dit geeft een onnatuurlijke druk op je polsen wat na verloop van tijd kan leiden tot aandoeningen als carpaal tunnel syndroom.

Mijn liefde voor Apple is de afgelopen jaren enigszins geërodeerd. Hoewel ik nog steeds tot aan m’n nek in het Apple eco-systeem ondergedompeld ben, heeft een van hun nieuwere (nogal dure) MacBook Pro modellen een zure smaak in m’n mond achter gelaten.

Van een beeldscherm dat hapert tot verscheidene toetsen die met regelmaat blijven plakken en het uitblijven van een kosteloze reparatie door verlopen garantie… Laten we zeggen dat m’n sympathie voor het bedrijf niet meer is wat het eens was.

Ik begin deze review met een schets van m’n relatie met Apple als broodnodig contrast op de lofzang die gaat volgen. Want hoe graag ik het ook zou willen in het kader van balans, heb ik werkelijk niks aan te merken op het Apple Magic Keyboard. Het is met gemak het beste toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt.    

Apple Magic Keyboard van de zijkant.

Zoals je verwacht van een Apple-product is de Magic Keyboard bloedmooi. Eveneens voelt het zeer solide aan. De kwaliteit van het product sijpelt ook door in het gebrek aan slijtage. Ik gebruik het toetsenbord al zo’n twee jaar en het voelt en oogt nog precies zoals toen ik het kocht. Geen krasje te bekennen. Ik ben een veel-gebruiker (60+ uur per week) en ga er vaak de hort mee op. Voor de pandemie woonde ik in Azië, waar ik werkte vanuit thuis, coffeeshops en co-working plekken. Het toetsenbord is dus ook veel blootgesteld geweest aan tropische hitte. Dit alles is er niet aan af te zien.  

Naar mijn smaak laten de toetsen van de Magic Keyboard zich lekkerder indrukken dan die van de MacBook Pro. Ze zijn ook net wat geruislozer dan die van de MacBook Pro. Ik kan me niet heugen dat ik ooit met een toetsenbord heb gewerkt wat zo prettig typte. Daarbij komt ook dat als de spanningen hoog op beginnen te lopen en je hard begint te tikken, je geen gepiep of gekraak hoort zoals met goedkopere toetsenborden. Ook geeft het materiaal niet mee.

Ik laad het toetsenbord ongeveer één keer per maand op via de accu. Dit duurt ongeveer een uur. Tijdens het opladen kun je gewoon doorwerken. Aan de achterkant van het toetsenbord zit een lightning connector, net zoals op je iPhone, via waar je hem eenvoudig aan je computer kunt koppelen.

Het enige “mankement” aan het toetsenbord is de prijs. Net als voor elk Apple-product betaal je een premium. Echter, met de Magic Keyboard heb je wel een product wat – zover ik in kan schatten aan de huidige slijtage (of het gebrek daaraan) – makkelijk een decennium mee moet kunnen. Dus als je het zo bekijkt, is het product een koopje.

Afsluitend 

Het vinden van het beste toetsenbord moet met deze gids een stuk eenvoudiger voor je zijn. Ik raad je aan een toetsenbord te nemen zonder numeriek blok maar als je werkflow hierop leunt, dan hebben we daar ook een goede optie voor met de Buddle.

Voor Apple-gebruikers is de Magic Keyboard veruit de beste optie. En hoewel Windows gebruikers dit toetsenbord ook op hun computer kunnen aansluiten, is het vanwege de toetsenindeling verstandiger de Logitech K380 te kiezen.

Ben je op zoek naar een zo goedkoop mogelijk toetsenbord wat nog steeds van hoge kwaliteit is, koop dan het Tecknet toetsenbord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *