De beste ergonomische muis voor je werkplek in 2023

Veel mensen werken elke dag uren met een muis. Heb je last van je pols of voelt na een dag werken je doorsnee muis niet meer lekker in je hand? Dan kan je er goed aan doen om een ergonomische muis te overwegen.

Ergonomische muizen zijn zo ontworpen dat het je kans op klachten (zoals een muisarm) minimaliseert en is ei-gen-lijk een belangrijk onderdeel van een goede (thuis) werkplek of ergonomisch verantwoord thuiskantoor.

Toch gebruikt het merendeel van de mensen er nog geen. Wij hebben de beste ergonomische muizen van 2023 op een rijtje gezet.

We verwijzen in de meeste gevallen naar zowel Bol.com, als Amazon, als Coolblue voor de muizen.

De prijzen kunnen per product wat verschillen. Overweeg je een ergonomische muis te kopen? Zorg dat je de beste prijs krijgt en kijk bij de drie aanbieders.

Beste prijs-kwaliteitverhouding

Logitech MX Ergo M570

Gewicht: 164 gr of 259 gr (met/zonder metalen plaatje) | Knoppen: 7 | Verbinding: usb-dongel of Bluetooth (2.4 Ghz)| Voeding: Litium batterij | DPI: 4000

De logitech MX Ergo M570 is een van de beste ergonomische muizen op de markt. Deze muis is een alleskunner. De veelzijdigheid en overall kwaliteit zorgen ervoor dat de MX Ergo M570 van Logitech volgens ons de beste deal is wanneer je een ergonomische muis zoekt.

Door een magnetisch plaatje aan de onderkant van de muis kun je de muis in twee verschillende hoeken plaatsen (0 graden en 20 graden). Welke hoek het fijnste voelt kan verschillen per gebruiker. Hier heb je dus altijd een goede optie tot je beschikking en kan je eventueel afwisselen.

De Logitech MX Ergo M570 biedt zowel een USB dongel als een goede connectie via Bluetooth aan (2.4 Ghz). Je kan je dongel dus thuislaten en met de muis gemakkelijk op pad.

Het is ook de enige muis met een trackball in deze lijst. Een trackball zorgt voor nog minder belasting op je polsen dan de aangepaste hoek. Mocht je de trackball niets vinden, kan je deze er gewoon uithalen. Je kan dit ook doen om de trackball schoon te maken trouwens.

Er zit een lithium batterij in die je oplaadt via een meegeleverd kabeltje. Opgeladen gaat de batterij om en nabij 4 maanden mee. Laad je de batterij één minuut op, dan kan je een dag vooruit.

De muis kan tot 4.000 DPI worden ingesteld. Dit is behoorlijk precies in vergelijk met andere ergonomische muizen. Voor de hardcore gamer is dit te weinig, daar ligt de pixel precisie een stuk hoger.

Als laatste kan je deze muis ook nog gebruiken op twee apparaten tegelijkertijd. Je kan met 1 druk op de knop tussen de apparaten wisselen en met de Logitech FLOW-technologie kan je zelf bestanden, tekst en foto’s tussen de twee apparaten delen.

Al met al de Logitech MX Ergo M570 volgens ons de beste keuze. De muis is niet de goedkoopste op de markt, maar is kwalitatief erg sterk en biedt door de veelzijdigheid op verschillende vlakken voor een ieder wat wils. Let wel op; de muis is alleen voor rechtshandigen

De beste budget ergonomische muis

Trust Verto Draadloze Ergonomische Muis

Gewicht: 89 gr| Knoppen: 6 | Verbinding: usb-dongel | Voeding: 2x AAA batterij | DPI: 1600

Wil je een fatsoenlijke ergonomische muis en wil je er niet teveel aan uitgeven? Dan is de draadloze ergonomische muis “Verto” van het Nederlandse bedrijf Trust misschien wat voor jou.

De Trust Verto is via een usb-dongel aan te sluiten op je computer en heeft drie precisie standen om uit te kiezen: 800 DPI, 1200 DPI en 1600 DPI. Dat is prima voor huis, tuin en keuken gebruik.

Verder doet de muis wat het moet doen. Je kan je hand met deze muis in een goede houding laten rusten. Als dat het enige is, dan is deze muis een hele goede optie. De Trust Verto kost om en nabij de 20 euro en wil je eens een ergonomische muis voor langere tijd uitproberen is dit een interessant instapmodel.

De Trust Verto lijkt trouwens erg veel op de ergonomische muis van Anker en de ergonomische muis van Jelly Comb. Ik ben er nog niet helemaal uit, maar ze lijken me technisch gezien identiek. Volgens mij is het enige verschil het merk.

Het mooiste design

Logitech MX Vertical Ergonomische muis

Gewicht: 135 gr| Knoppen: 5 | Verbinding: usb-dongel of Bluetooth (2.4 Ghz)| Voeding: Litium batterij | DPI: 4000

Smaken verschillen. Toch is het erg moeilijk om uit ergonomische muizen een bijzonder strak en mooi design te kiezen die met kop en staart mooier is dan de rest. De meeste muizen lijken op elkaar en het je kan dan misschien het beste kijken naar de minst lelijke.

Ik heb uiteindelijk voor de ergonomische Logitech MX Vertical muis gekozen.

De muis is net als de andere in deze lijst draadloos. En de muis staat in een hoek (van 57 graden) om zo de druk op de pols te verlagen.

Het oppervlakte van de muis is gemaakt van rubber. Dit zorgt voor een natuurlijke grip en geeft het design net dat kleine beetje extra mee.

Net als de Logitech MX Ergo M570 kan je deze muis zowel via een usb-dongel als via Bluethooth verbinden.

De muis laadt razendsnel op via een kabeltje met een Lithium batterij en de nauwkeurigheid is met een maximum van 4000 DPI  uitstekend te noemen.

De beste ergonomische muis standaard ongeacht de prijs

Bakker & Elkhuizen HandShoeMouse

Gewicht: 190 gr| Knoppen: 2 | Verbinding: via kabel| Voeding: Litiumbatterij | DPI: 1500

Maakt prijs je minder uit en wil je vooral een muis die de aandacht weet te trekken? Dan heb je met de ergonomische BNEP150R muis van Bakker & Elkhuizen een uniek stukje Hollands glorie op je bureau liggen. De muis is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Ondanks dat de muis hoog scoort in de categorie “fijngeknepen inktvis” is dit een ergonomische muis die je verwacht in een luxe kantooromgeving zoals een advocatenkantoor of notaris.

Vanuit een ergonomisch oogpunt scoort deze muis ook aantoonbaar goed. Ook stelt Bakker & Elkhuizen dat onderzoek van zowel de Erasmus universiteit als de Universiteit van Hasselt aantonen dat deze muis van Bakker & Elkhuizen daadwerkelijk helpt bij Tunnel Syndroom (CTS) en KANS/RSI.

Waarom je een ergonomische muis moet willen

Veel mensen zullen zelfs raar opkijken wanneer je met zo’n vreemd gevormde UFO of plat geknepen inktvis je computer probeert te besturen.

Ook zijn ergonomische muizen vaak wat prijziger dan reguliere muizen. Waarom zou je zo’n ergonomische muis dan toch moeten willen?

Het voordeel van een ergonomische muis is klip en klaar.

Wetenschappelijk Onderzoek toont aan dat ergonomische muizen of muizen met een alternatieve houding (ook wel verticaal muizen genoemd) leiden tot minder ongemak.

Ook zorgen ergonomische muizen voor een lagere onnodige belasting van je spieren. Met name in combinatie met een goede ergonomische werkhouding.

Zo beperk je onnodige spanning op je spieren over langere tijd. Het zijn alle kleine beetjes bij elkaar die je pols telkens moet oppakken.

Naast een meer comfortabele werkdag geeft een ergonomische muis dus ook een lagere kans op een Muisarm of CANS (voorheen RSI).

Verschillende types ergonomische muizen

Voor ergonomisch werken is een ergonomische muis een belangrijke speler. Je hebt in de regel 4 verschillende soorten ergonomische muizen:

De ergonomische “horizontale” muis

Dit soort ergonomische muizen lijkt erg op de reguliere muis. De vorm is vaak net wat anders waardoor de ligging van je hand net wat beter rust dan bij een reguliere muis.

Ik heb deze niet in de lijst opgenomen omdat ik – op basis van mijn eigen ervaring – een grotere hoek echt een grotere ontlasting vind geven op mijn pols. Misschien is dit voor jou anders.

De ergonomische “verticale” muis

De ergonomische muizen die gekanteld in een bepaalde hoek worden ook wel verticale muizen genoemd. Je hand komt dan bijna terecht in de houding waarin je iemand een hand geeft.

Dit ontlast je pols en neemt spanning weg. Welke exacte hoek het beste is, daar is de wetenschap nog niet helemaal uit. De Logitech MX Ergo M570 biedt je daarmee twee standen om te variëren.

De trackball muis

Sommige muizen hebben een trackball. Je beweegt zo je pols niet om je cursor te bewegen maar beweeg je die van de bal. Dit zorgt voor een een minimaal aantal polsbewegingen.

Sommige mensen vinden de trackball echt een ultieme manier om de cursor aan te sturen. Toch kunnen het knippen en plakken van teksten en verslepen van bestanden wellicht wat onhandiger gaan. De Logitech MX Ergo M570 biedt een trackball die je er ook uit kan halen.

De joystick muis

Sommige mensen zweren erbij: de joystick muis. De groep gebruikers is redelijk klein en bestaat meestal uit mensen met klachten die ervoor zorgen dat ook een trackball muis of verticale muis niet voldoende oplossing bieden. M3 maak 2 verschillende modellen.

Waar moet je op letten bij een ergonomische muis?

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee wil houden wanneer je ergonomische muis uitzoekt.

Gewicht

Een hele lichte muis maakt je ervaring minder goed. Hou dus rekening met het gewicht. Ik schat het optimale gewicht tussen de 180 en 220 gram. Dan heb je een muis die je bewust beweegt en je goed kan begeleiden.

Verbinding

Ergonomische muizen kunnen verbinden via usb-dongels, kabels of via Bluetooth.

USB infrarood verbinden met een dongel zijn vaak stabiel en hebben weinig risico op een conflict met andere draadloze apparaten in de buurt. Met Bluetooth kan dat in sommige gevallen wat pairing conflicten opleveren.

Al moet ik zeggen dat dit de afgelopen jaren aanzienlijk beter geworden is over de hele linie. Het nadeel van een usb-dongel is de grootte. Deze is erg klein namelijk.

Ga je op pad met muis en laptop is de kans aanwezig dat je deze kwijtraakt. Muizen met zowel Bluetooth als een usb-dongel hebben mijn voorkeur.

Voeding

Heb je een muis die met een kabel vast zit? Dan loopt de voeding via je PC of laptop. Heb je een draadloze muis, dan zie je in de regel 2 varianten: of AA(A) batterijen of een lithium batterij.

Mijn voorkeur heeft een lithium batterij. Deze gaan lang mee en zijn snel op te laden. Met AA(A) batterijen zul je net zien dat je muis leeg is en je ervoor naar de supermarkt moet.

Dat is minder handig. In beide gevallen gebruikt je muis redelijk weinig stroom en kan je sowieso langere tijd (lees: maanden) je muis gebruiken voordat deze moet opladen.

Afsluitend over ergonomische muizen

In dit artikel heb ik de vijf beste ergonomische muizen op een rijtje gezet.

Welke muis ergonomisch het beste bij jou past vanuit een ergonomisch oogpunt, kan per persoon verschillen. Dit kunnen en willen we niet voor je kiezen.

Wij hebben onze lijst samengesteld op basis een uitgebreid vergelijk van gebruikerservaringen, design en technische specificaties. Samengevat zijn dit de beste ergonomische muizen van 2023:

  • De Logitech MX Ergo M570 is de beste ergonomische muis van 2021 volgens ons
  • De Trust Verto Draadloze Ergonomische Muis is de beste budget ergonomische muis beschikbaar
  • De Logitech MX Vertical Ergonomische muis is de mooiste, of minst lelijke, ergonomische muis
  • De Bakker & Elkhuizen HandShoeMouse voor mensen met een ruim budget die een muis zoeken ontworpen door Nederlandse onderzoekers

Laat je bij twijfel extra adviseren door expert als fysiotherapeut of arts. Doe dit bij reeds aanwezige klachten altijd.

Ook is het goed om aan te geven dat alleen een ergonomische muis niet voldoende is. Je moet denken aan een goede bureaustoel, een goed bureau, een goed keyboard, een goede laptopstandaard en een goede ergonomische instelling van alles samen om klachten zo veel mogelijk te voorkomen.

Heb je nog vragen over ergonomische muizen in deze lijst? Stel ze gerust hieronder middels een reactie. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *