Hoe verberg ik mijn IP-adres?
Je IP-adres verbergen is een slimme manier om je online privacy te beschermen, buitenlandse content te streamen en toegang te krijgen tot bepaalde websites. Dit artikel laat je de 5 beste manieren zien om dit te doen.
Je kunt IP-adres verbergen op de volgende manieren:
- Virtual Private Network (VPN). Een makkelijke en betrouwbare manier om je IP-adres te verbergen, maar hier hangt meestal een prijskaartje aan.
- Web proxy. Snel, makkelijk en gratis, maar niet altijd even veilig.
- Tor. Superveilig en biedt volledige online anonimiteit, maar ontzettend traag.
- Mobiele data. De makkelijkste manier je om IP-adres te veranderen, maar je omzeilt er geen geografische blokkades mee.
- Openbare WiFi. Eveneens een makkelijke manier om je IP-adres te veranderen, maar niet altijd praktisch.
Manieren om je IP-adres te verbergen
1. Verberg je IP-adres met een VPN
Een VPN is een tussenliggende server die je verbinding met het internet versleutelt. Ook verbergt een VPN je IP-adres.
Een VPN versleutelt al je online verkeer. Niet alleen dat van je browser, maar ook van alle andere apps die met het internet verbinden.
VPN’s zijn een zeer populair middel voor het verkrijgen van online privacy. Hierdoor is er een sterke stimulans voor VPN-providers om tools te ontwerpen die zowel gebruiksvriendelijk als veilig zijn.
Je kunt als volgt je IP-adres verbergen met een VPN: download een VPN zoals NordVPN of Surfshark, log in, en kies een server waar je mee wilt verbinden. Dit proces duurt minder dan een minuut. Vervolgens kunnen anderen online niet meer je eigen IP-adres zien, maar zien ze dat van de VPN.

Hoe verbergt een VPN je IP-adres precies?
Wanneer je een VPN gebruikt, is je IP-adres verborgen omdat je internetverkeer een omleiding maakt via de VPN-server. Zodra je verkeer – sites die je hebt bezocht, online apps die je hebt gebruikt, uploads, downloads, enzovoorts – zijn bestemming bereikt, doet het dit onder een “virtueel” IP-adres dat is toegewezen door de VPN-provider.
Dit zorgt ervoor dat er maar één partij is die je werkelijke IP-adres kan zien: je VPN-provider. Dit is waarom je een betrouwbare VPN-provider moet kiezen die geen logs bijhoudt van je internetactiviteiten.
Wil je in meer detail weten hoe VPN’s exact werken? Bekijk dan dit artikel.
Wat kost een VPN?
Een goede VPN hoeft niet meer dan een paar euro per maand te kosten. Er zijn gratis VPN’s, maar deze zijn minder veilig, stabiel en snel dan betaalde VPN’s.
2. Verberg je IP-adres met een proxy
Een proxyserver gedraagt zich als een tussenpersoon tussen jou en de sites die je bezoekt. Wanneer je over het internet surft via een proxy, loopt het verkeer eerst via de proxyserver in plaats van dat het direct naar de website zie je wilt bezoeken gaat. De proxyserver bezoekt de site dan namens jou en stuurt de content ervan naar je door.
In tegenstelling tot een VPN versleutelen de meeste proxies je verkeer niet. Dit betekent dat lieden die het lukt je verkeer te onderscheppen terwijl het op weg is naar de proxyserver je IP-adres kunnen zien. Proxyservers, vooral de varianten die je in je browser klikt, zijn minder betrouwbaar dan VPN’s.
Dit is waarom je een proxy beter kunt beschouwen als een snelle, tijdelijke oplossing in plaats van een lange-termijn middel om je online veiligheid mee te waarborgen.
Hoe verbergt een proxy je IP-adres?
Sommige proxyservers kunnen je IP-adres maskeren met een nep-adres. Het lijkt alsof je je hierdoor in hetzelfde land bevindt als je proxyserver. Als je een proxy gebruikt om je IP-adres te verbergen, hou er dan rekening mee dat niet alle proxy's dezelfde bescherming bieden.
- Transparante proxies verbergen noch je IP-adres, noch je gebruik van de proxy
- Anonieme proxies verbergen je IP-adres, maar niet je gebruik van de proxy
- Hoge anonimiteit (of elite) proxies verbergen zowel je IP-adres als je gebruik van de proxy
Sommige sites of content platforms blokkeren verkeer van bekende proxies. Reken er dus niet op dat je zondermeer iedere website ter wereld er mee binnenkomt.
Wat kost een proxy?
De meeste goede proxies zijn gratis om te gebruiken.
3. Verberg je IP-adres met Tor
Het Tor Network (of, The Onion Router) is een open-source, gedecentraliseerd systeem wat wordt onderhouden door vrijwilligers van over de hele wereld. Het is een gratis en populaire manier voor gebruikers om hun IP-adres te verbergen en anoniem het internet op te gaan.
De meest voor de hand liggende manier om van Tor gebruik te maken is via de Tor browser, die gebouwd is op Firefox. Tor past een gelaagde versleuteling toe op je web verkeer en stuurt dit naar een internationaal netwerk van servers voordat het de rest van het internet bereikt.
Tor heeft een aantal grote nadelen:
- Het is ontzettend traag. De meerdere servers en versleuteling lagen leiden ertoe dat sites er vaak veel langer over doen om te laden.
- Tor heeft een grimmige reputatie. De anonimiteit die Tor biedt trekt veel criminelen aan. Het Dark Web bijvoorbeeld is enkel toegankelijk middels Tor. Daardoor kan gebruik maken van Tor ongewenste aandacht trekken van de autoriteiten
- Het is lastig om geografische blokkades te omzeilen. Hoewel Tor je IP-adres verbergt achter de laatste server in hun netwerk, is het niet eenvoudig te kiezen waar die server zich bevindt. Het kan hierdoor lastig zijn om specifieke geografische restricties te omzeilen.
Tor is vooral geschikt voor mensen die echt naar maximale privacy online zoeken. Denk hier aan klokkenluiders, journalisten en politieke activisten. Voor het gros van de mensen is het gebruik maken van een VPN of proxy een veel betere manier om hun online privacy te beschermen.
Hoe verbergt Tor je IP-adres?
Wanneer je Tor gebruikt, kent elke relay node langs het pad van je verkeer door het Tor-netwerk alleen het IP-adres van het knooppunt direct ervoor en erna.
Zelfs als een hacker erin slaagt je verkeer te onderscheppen terwijl het van het laatste knooppunt naar je bestemmingsserver reist, zou het op dat moment erg lastig zijn om je oorspronkelijke IP-adres te achterhalen.
Wat kost Tor?
Je kunt gratis gebruik maken van Tor.
4. Verberg je IP-adres met je mobiele netwerk
De snelste manier om je IP-adres te verbergen is door een mobiele hotspot op te zetten met je telefoon en daarmee te verbinden. Dit geeft je een nieuw IP-adres voor je sessie online.
Denk echter wel aan het volgende:
- Je mobiele internetprovider kan nog steeds je online activiteit inzien
- Je kunt geen geografische blokkades omzeilen gezien je verbindt met een apparaat wat zich in hetzelfde land bevindt
- Dit doen kan je mobiele data nogal snel opsnoepen
Een mobiele hotspot zet je als volgt op: ga naar de instellingen van je telefoon en kies voor “Personal Hotspot.” Vink de optie “Allow others to join” aan en stel een wachtwoord in.
5. Verberg je IP-adres via openbare WiFi
Je IP-adres is gekoppeld aan je internetverbinding. Ga je dus naar bijvoorbeeld een bibliotheek om daar te werken, dan zal dat je IP-adres tijdelijk wijzigen.
Uiteraard zal dit je niet helpen met geografische blokkades. Daarnaast kleven er ook een paar risico’s aan het gebruiken van openbare WiFi.
Wat is een IP-adres eigenlijk?
Je IP (internet protocol)-adres is een uniek nummer dat je internetprovider aan je internetverbinding heeft gegeven.
Het is uniek, onveranderbaar, en het laat iedereen op het internet exact zien wie je bent en waar je je bevindt.
Dankzij je IP-adres kan je internetprovider alle websites die je bezoekt en de desktop- of mobiele apps die je gebruikt registreren. Daarbij kunnen websites dankzij je IP-adres zien dat je ze hebt bezocht en vanaf welke locatie je ze hebt bezocht.
Ik kan me voorstellen dat je dit niet altijd een aantrekkelijk idee vindt. Gelukkig zijn er bovenstaande methodes om je IP-adres te verbergen voor de momenten dat je net wat meer privacy online wilt hebben.
Waarom zou je je IP-adres willen verbergen?
Je IP-adres laat zien wie je bent online. In onze data-gedreven maatschappij is jouw online-gedrag ontzettend waardevol. Het is daarom belangrijk je IP-adres te verbergen zodat je zeggenschap kan herpakken over je privacy wanneer je online bent.
Naast andere sensitieve data, kan je IP-adres je koopgedrag online openbaren alsmede je locatie.
Dus waarom zou je je IP-adres willen verbergen? Omdat je veel te winnen hebt, en weinig te verliezen.
Wanneer je je IP-adres verbergt en vervangt met een ander IP-adres afkomstig van een ander land, weet niemand waar je werkelijk bent. Dit geldt ook voor websites die hun content achter geografische blokkades verbergen, zoals Netflix. Zo kun je vanuit Nederland toegang krijgen tot de Amerikaanse Netflix, maar kun je omgekeerd ook vanuit het Nederland shows streamen die alleen voor mensen binnen Nederland beschikbaar zijn.
Kan m’n IP-adres wel echt volledig verborgen zijn?
Hoewel het niet mogelijk is om je IP-adres voor iedereen te verbergen, kun je een comfortabel privacy-niveau bereiken dat volstaat voor alledaags gebruik.
Met een VPN is de enige partij die je online activiteit aan je IP-adres kan koppelen je VPN-provider zelf. Daarom is het zo belangrijk om een VPN-provider te kiezen met een betrouwbare reputatie op het gebied van beveiliging, die geen logs opslaat van je internetgebruik.
Je internetprovider kan het soort, de timing en de hoeveelheid verkeer zien die je naar de VPN-server stuurt, maar de details weten ze niet. Dit geldt ook voor Tor.
Veel proxies versleutelen je verkeer niet, en bovendien heeft je internetprovider gewoon toegang tot internet gebruik.
Het primaire doel van het verbergen van je IP-adres is om je onlineactiviteiten en locatie te af te schermen van derden: websites, adverteerders en cybercriminelen. Wanneer het op je online veiligheid en privacy aankomt, is het slim hier proactief mee bezig te zijn.
Verbergt het gebruik van een incognito venster m’n IP-adres?
Het gebruiken van incognito mode met Google Chrome verbergt je IP-adres niet.
Het enige voordeel van incognito gaan met Chrome of Firefox’ Private Browsing Mode gebruiken is dat je sites die je bezoekt niet worden opgeslagen in je browser historie.
Internetproviders, de autoriteiten en websites die je bezoekt kunnen echter nog steeds je IP-adres zien en je surfgedrag volgen en opslaan.
Ook interessant
De beste video bewerking software van 2025
FlexClip review: elegant, boordevol features, en gebruiksvriendelijk
Wat is ChatGPT en waarvoor kun je het gebruiken?
Atlas VPN review: veilig, snel, en een genereuze gratis versie
De 5 beste planning software van 2025
Asana review: krachtig en veelgebruikt