Wat is een VPN? Alles wat je wilt weten

Wat is een VPN

Wat is een VPN?

In dat artikel krijg je antwoord op deze vraag. Ik heb een korte samenvatting voor je plus een uitgebreide uitleg. Die uitgebreide uitleg bevat ook waarom je een VPN nodig hebt, hoe het werkt, of een VPN legaal is en wat de 3 beste VPN's zijn voor beginners.

Laten we beginnen.

Kort samengevat: wat is een VPN?

VPN staat voor virtual private netwerk. Het is een privacy tool die je internet verbinding beveiligd en je online privacy, anonimiteit en vrijheid beschermd.

Zodra je een VPN gebruikt om met het internet te verbinden, loopt al je internet verkeer via een versleutelde virtuele tunnel.

De encryptie waar deze tunnel over beschikt zorgt ervoor dat je internet provider, overheden en hackers je online activiteit niet kunnen zien.

Daarnaast verbergt een VPN je IP-adres. Een IP (internet protocol) adres is een uniek nummer waar iedere individuele internetverbinding over beschikt. Je fysieke locatie en alles wat je online doet zijn hieraan verbonden.

Websites die je bezoekt kunnen normaal gesproken je IP-adres zien. Maar wanneer je een VPN gebruikt, zien deze websites enkel nog het IP-adres van de VPN-server waar je mee verbonden bent.

Door je IP-adres te verbergen kun je je daadwerkelijke locatie verborgen houden tijdens het surfen. Dit zorgt dat adverteerders je niet meer kunnen volgen en targeten, en dat overheden je niet meer in de gaten kunnen houden.

Je kunt websites voor de gek houden en ze laten denken dat je browsed, streamed of met torrents bezig bent vanuit, bijvoorbeeld, New York, terwijl je gewoon in Nederland bent. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld toegang wilt krijgen tot de series en films van Netflix USA.

De rest van dit artikel gaat dieper in op wat een VPN precies doet, hoe het werkt en hoe je een VPN-verbinding kunt opzetten.

Wil je weten welke VPN je moet aanschaffen? Bekijk dan hier naar ons overzicht van de beste VPN's.

Waarom heb ik een VPN nodig?

Door een VPN te gebruiken kun je je privacy beschermen, veilig browsen via openbare WiFi verbindingen, website blokkades omzeilen en je online activiteit beschermen voor geïnteresseerden.

Dit zijn de 5 belangrijkste redenen waarom je een VPN nodig hebt:

1. Vermijd dat je altijd en overal in de gaten wordt gehouden

Zonder VPN kan je internetprovider alle websites zien die je bezoekt. En ze zullen deze info waarschijnlijk ook opslaan.

In sommige landen leggen overheden druk op internetproviders om gebruikersdata for lange periodes op te slaan. Overheden kunnen zich dan toegang verschaffen tot deze data wanneer ze maar willen. Dit is het geval in de VS, het Verenigd Koninkrijk en grote delen van Europa waaronder Nederland.

Met een VPN wordt je internetverkeer versleuteld terwijl het reist van je apparaat naar de server. Dit maakt het een stuk lastiger voor overheden en internetproviders om je online activiteit te bespieden.

2. Omzeil online censuur

Autoriteiten over de hele wereld censureren online activiteit door bepaalde websites te blokkeren. Dit is iets wat er door de jaren heen ook niet beter op is geworden. Zo liet een rapport van het Freedom House zien dat wereldwijde internet vrijheid achteruit is gegaan voor 9 jaar op rij.

Het gebruiken van een VPN kan burgers helpen censuur te omzeilen door hen toegang te geven tot internationale media en elkaar vrij met elkaar te laten communiceren. Voor journalisten, activisten en klokkenluiders zijn VPN's een cruciaal middel om zich te wapenen tegen overheden die vrijheid van meningsuiting en persvrijheid aan banden hebben gelegd.

Door je internetverkeer te versleutelen en je IP-adres te verbergen, kan een goede anti-censuur VPN je werkelijke identiteit verbergen voor systemen als de Great Firewall of China. Je kan er website blokkades mee omzeilen en toegang krijgen tot content die gecensureerd is in jouw regio.

3. Gebruik openbare WiFi netwerken op een veilige manier

Openbare WiFi netwerken uitbuiten is super goedkoop en eenvoudig voor criminelen. Criminelen kunnen zich in een handomdraai toegang verschaffen tot openbare netwerken en zo je bank details, foto's, adresgegevens en andere persoonlijke data ontfutselen.

Je vindt hackers in toenemende mate in winkelcentra, vliegvelden en hotels, op zoek naar slachtoffers.

Dit is super gemakkelijk te doen via bijvoorbeeld “WiFi Pineapple,” een tool van onder de 100 dollar waarmee iedereen openbare WiFi netwerken kan hacken.

Met een VPN kun je jezelf beschermen tegen dit soort gevaren. Het versleuteld je internet verkeer en maakt het vele malen lastiger voor hackers om je data te stelen en te onderscheppen. Daarom is een VPN een cruciale investeringen voor wanneer je veel gebruik maakt van openbare WiFi verbindingen.

Tegelijkertijd loopt een onbeveiligde verbinding thuis ook gevaar. Daarom kan het thuis gebruiken van een VPN ook verstandig zijn – vooral als je met gevoelige data werkt.

4. Stream internationaal door geografische blokkades te omzeilen

Diensten zoals Netflix en Hulu hebben verschillende content afhankelijk van het land. Als je in de VS bent bijvoorbeeld, dan heb je toegang tot Netflix USA, wat meer content heeft dan ieder ander land ter wereld.

Dit is nogal irritant wanneer je op reis bent of graag een serie wilt zien die wel in de VS beschikbaar is maar niet in Nederland.

Gelukkig biedt een VPN hier soelaas.

Streaming diensten kijken naar je IP-adres om te kijken waar je je bevindt. Maar met een VPN kun je een streaming dienst laten denken dat je in een ander land zit, doordat je IP-adres verandert naar dat van de VPN-server.

Hierom is een VPN dé tool om geografische blokkades te omzeilen en je te laven aan internationale streaming content die je anders niet had kunnen zien.

5. Gebruik torrents op een veilige manier

Wanneer je gebruik maakt van torrents loopt je een risico wanneer je dit doet zonder VPN-verbinding. Niet alleen kunnen andere gebruikers je IP-adres zien, maar je internetprovider kan ook zien dat je van torrents gebruik maakt.

Voor de duidelijkheid: we keuren het illegaal downloaden van content altijd af. Maar als je legale bestanden wilt delen via torrents dat is een VPN een must-have.

Hoe werkt een VPN?

Een VPN werkt door een versleutelde verbinding op te zetten tussen jouw apparaat en een privé server. Dit zorgt ervoor dat je internetaanbieder en andere partijen je data niet kunnen inzien. Ze kunnen wellicht zien dát er data wordt verzonden, maar niet wat het precies inhoudt.

De privé server stuurt je verkeer dan door naar de site of app waar je toegang toe wilt krijgen, waardoor het erop lijkt dat het afkomstig is van de locatie van je VPN's server en niet de locatie van je apparaat.

Wanneer je een VPN server hebt gekozen en ermee verbindt, gebeurd het volgende:

  1. De VPN client op je apparaat zoekt het IP-adres van je gekozen VPN-server en zet een verbinding op
  2. Je apparaat en de server wisselen data uit, zoals je login gegevens, en gebruiken encryptie-technologie om een beveiligde VPN tunnel op te zetten
  3. Je internet verkeer wordt door de beveiligde tunnel naar de VPN server gestuurd
  4. De server decodeert je verkeer en stuurt het door naar de gewenste site of app
  5. Wanneer de website informatie terugstuurt naar je apparaat, wordt dit wederom gedaan via de VPN server. De server versleuteld de data, stuurt het door de versleutelde VPN tunnel, en het wordt uiteindelijk geopend door door de software op je apparaat

VPN-versleuteling

Hoe je VPN-tunnel wordt gebouwd en hoe veilig het is hangt af van het type versleuteling protocol dat wordt gebruikt.

Versleuteling houdt in dat normaal ogende tekst wordt omgezet in brabbeltaal zodat alleen partijen met de juiste “sleutel” dit kunnen begrijpen. Krachtige en up-to-date VPN-versleuteling is nodig om je data af te schermen van anderen en je online privacy te verbeteren. Tevens is een VPN enkel zo goed beveiligd als de versleuteling technologie die het gebruikt.

Twee fundamentele kenmerken van VPN-versleuteling zijn VPN-protocollen en versleutelingscodes. Beiden termen gaan we hieronder kort bespreken.

VPN-protocollen

VPN-protocollen zijn de regels en processen die een VPN-client navolgt om ervoor te zorgen dat er een beveiligde verbinding kan worden opgesteld tussen je apparaat en de VPN-server. Het VPN-protocol bepaalt hoe je versleutelde tunnel daadwerkelijk wordt gevormd.

Afhankelijk van het protocol dat een VPN gebruikt heeft het verschillende snelheden, mogelijkheden en zelfs zwakke plekken.

Er zijn een behoorlijk aantal VPN-protocollen beschikbaar maar ze zijn niet allemaal veilig om te gebruiken. We raden je aan om een dienst met OpenVPN te gebruiken.

Dit zijn de meest bekende VPN protocollen:

  • OpenVPN. Dit is het VPN protocol dat wij aanbevelen. Het is open-source, zeer goed beveiligd en werkt met praktisch elk apparaat waar je een VPN op kan draaien.
  • WireGuard. Dit is het nieuwste VPN protocol op het moment. WireGuard tracht veilig, snel en eenvoudig implementeerbaar te zijn doordat het uit veel minder regels code bestaat dan andere protocollen. Hoewel dit protocol nog steeds in de kinderschoenen staat, wordt het ondersteunt door een groeiend aantal VPN diensten.
  • IKEv2/IPsec. IKEv2 wordt samen met IPsec gebruikt en is een relatief nieuw, closed-source VPN protocol. Het is veilig, erg snel en kan netwerkveranderingen met gemak aan. Dit maakt het een ideaal protocol voor apparaten die vaak wisselen tussen mobiele data en WiFi.
  • SoftEther. SoftEther is eveneens een relatief nieuw VPN protocol. Het biedt zeer snelle verbindingssnelheden en goede beveiliging. Helaas heeft het een paar zwaktes in zijn configuratie en wordt het slechts gebruikt door een klein aantal VPN diensten.
  • SSTP. SSTP is nog een closed-source VPN protocol. Het is in het bezit van Microsoft en is gebouwd op SSL 3.0, wat kwetsbaar is voor een MITM aanval genaamd Poodle. Het is nog niet helemaal zeker of SSTP ook daadwerkelijk aangetast is door deze aanval, maar het is waarschijnlijk het risico niet waard om het te gebruiken.
  • PPTP. Vermijd dit protocol ten alle tijden. Het is verouderd en is in een handomdraai te hacken.

Versleutelingscodes

Een versleutelingscode is een algoritme dat data ontgrendeld en vergrendeld. Daar waar een VPN-protocol de VPN-tunnel opzet, is de versleutelingscode hetgeen je data vergrendeld voordat het door de tunnel heen gaat.

Wanneer we het hebben over versleuteling hebben we het meestal over een combinatie van het type versleuteling en de lengte van de versleuteling. Over het algemeen kun je stellen dat hoe korter de versleutelinglengte is, hoe minder veilig de verbinding is.

Net zoals met VPN protocollen gebruiken verschillende VPN diensten ook verschillende soorten versleuteling. Dit zijn vandaag de dag de meest populaire varianten:

  • Advanced Encryption Standard (AES): AES is de industrieleider. Het biedt versleuteling van de hoogste orde en wordt onder anderen gebruikt door de regering van de Verenigde Staten voor het versturen van gevoelige data. Over het algemeen vind je binnen deze standaard twee lengtes: AES-128 en AES-256. Beiden worden als extreem veilig beschouwd.
  • Blowfish. Eens was Blowfish de standaard versleuteling die door OpenVPN werd gebruikt, maar het is nu vervangen voor AES. Blowfish is minder veilig dan AES, en is kwetsbaar voor “birthday attacks.”
  • Camellia. Hoewel Camellia erg veel lijkt op AES waar het aankomt op snelheid en beveiliging, is het niet geaccrediteerd door NIST (National Institute of Standards and Technology). Het wordt een stuk minder vaak gebruikt door VPN diensten dan AES

Ons artikel Hoe werkt een VPN gaat hier gedetailleerder op in.

Kan een VPN je internet verbinding vertragen?

De snelheid van je internetverbinding is altijd belangrijk, vooral als je je VPN gebruikt om te streamen, torrenten of gamen.

Een VPN zal je internet snelheid altijd een beetje vertragen. Immers, een VPN leidt je verbinding om via een externe server. Echter, bij goede VPN's is deze vertraging in de praktijk niet te merken.

Soms kan een VPN je internetsnelheid zelfs verhogen. Denk bijvoorbeeld aan het geval waar je internetprovider of een andere partij je internetsnelheid beperkt. Een VPN kan ervoor zorgen dat deze limiet voor jou niet langer geldt.

Is een VPN wel legaal?

Sommige mensen vragen zich af of het gebruik maken van een VPN wel legaal is. Immers, je surft het internet anoniem – super handig als je een hacker of crimineel bent.

Gelukkig is het gebruik van een VPN op de meeste plaatsen legaal. De enige landen waar een VPN illegaal is zijn Belarus, Irak, Noord-Korea en Turkmenistan. Landen waar zware restricties zitten aan het gebruiken van een VPN zijn China, Iran, Oman, Rusland, Turkije, en de Verenigde Arabische Emiraten.

Maar als je woonachtig bent in Nederland hoef je je dus nergens zorgen over te maken.

Veel (legitieme) bedrijven verwachten van hun werknemers dat ze een VPN gebruiken. En de Europese Unie pleit voor internetvrijheid, wat VPN's mogelijk maken.

Zolang je een VPN dus gebruikt voor legale activiteiten zoals werken, streamen, browsen en gamen, is er geen enkel probleem. Maar zodra je films gaat downloaden met auteursrecht via torrents, dan ben je natuurlijk illegaal bezig.

Hoe kun je zelf eenvoudig van een VPN gebruik maken?

Als je wilt kun je binnen nu en een kwartier van een VPN gebruikt maken. Eerst sluit je een abonnement af bij een goede VPN provider. Dit hoeft je niet meer dan een paar euro per maand te kosten.

De meeste kwalitatief hoogstaande VPN aanbieders hebben apps voor praktisch elke apparaat en besturingsysteem, denk hier aan Windows, Mac, iPhone, Android of Linux. Met zo'n app kun je kiezen met welke server van welk land je wilt verbinden, en welk protocol je wilt gebruiken. Dan is het slechts een kwestie van een paar klikken en je hebt verbinding gemaakt met een beveiligde VPN-verbinding.

Een stap-voor-stap uitleg voor het opzetten van een VPN

Dit is wat je moet doen om een VPN-verbinding op te zetten. Ik gebruik NordVPN hier als voorbeeld. Dit is de VPN die ik zelf al sinds jaar en dag gebruik.

Stap 1: Koop een VPN-abonnement via de website en verifieer je account via je email adres:

Stap 2: Download the VPN-app via de website van je provider, of via de Apple App Store of the Google Play Store. Installeer de app.

Stap 3: Log in de app via je account gegevens.

Stap 4: Ga nu naar de instellingen en kies je gewenste protocol.

Stap 5: Ga terug naar het hoofdscherm van de pp en kies een server om mee te verbinden uit de landenlijst.

Stap 6: Klik op de Verbind-knop. Binnen enkele seconden zul je nu verbonden zijn met een VPN-server in een land naar keuze.

Iets wat belangrijk is om te zeggen is dat niet alle VPN-diensten apps hebben voor ieder apparaat. Echter, zelfs als er geen app beschikbaar is kun je nog een VPN gebruiken middels manual configuration.

Dit kan ietwat lastig als je dit voor het eerst op zet, maar met de instructies van je provider zou het niet een al te grote uitdaging moeten zijn.

Top 3 VPN diensten voor nieuwelingen

Als je voor de eerste keer een VPN gaat gebruiken, dan zijn sommige VPN's geschikter dan anderen.

Hieronder vind je mijn aanbevelingen voor de meest beginner-vriendelijke VPN providers.

NordVPN

NordVPN biedt hoge snelheden en geavanceerde versleuteling protocollen voor een prima prijs. Ze hebben een ontzettend goede klantenservice. Deze VPN is mijn persoonlijke favoriet.

CyberGhost

CyberGhost is een van de meest populaire VPN's. Dat is niet zonder reden. De dienst is bijzonder effectief in het omzeilen van internationale streaming blocks. Daarnaast werkt CyberGhost op praktisch elk apparaat wat je maar kunt bedenken.

Surfshark

Surfshark is minder bekend dan CyberGhost en NordVPN. Dat wilt niet zeggen dat de dienst veel afdoet ten op zichten van die VPN's. Een groot voordeel is dat Surfshark een stuk minder kost dan de meeste VPN's. Tel daarbij op dat het een zeer eenvoudig te gebruiken dienst is, en je hebt hiermee een prima VPN te pakken.

Veel gestelde vragen

Kan ik niet gewoon een gratis VPN gebruiken?

Er zijn gratis VPN's, maar deze werken een stuk minder goed dan premium diensten. Maar wat nog een stuk schrijnender is, is dat veel gratis VPN's totaal niet veilig zijn.

VPN-bedrijven die geen geld verdienen middels betalende klanten, zullen vaak veel tragere, minder veilige en minder effectieve diensten leveren. Bovendien zullen ze hun geld veelal verdienen door jouw data en online gedrag op te slaan en door te verkopen.

Zijn er dan helemaal geen goede gratis VPN-diensten? Jawel, er zijn absoluut een paar die veilig zijn om te gebruiken. Je kunt echter niet van die diensten verwachten dat ze consistent zij of bijvoorbeeld Netflix zullen unblocken.


Zijn er nadelen aan het gebruiken van een VPN?

Een VPN is een noodzakelijke tool voor iedere internetgebruiker. Toch kleven er een paar nadelen aan het gebruik ervan.

Zo zal je internetverbinding net een tikkeltje trager worden. Doordat je data wordt beveiligd en via een externe server loopt, is vertraging onvermijdelijk. Echter, met een VPN van hoge kwaliteit zal die vertraging zo minimaal zijn dat je het verschil in de praktijk bijna niet merkt.

Verder zul je door een VPN te gebruiken niet 100% anoniem zijn. Zo kan de VPN provider wel je online activiteit bekijken. Daarom is het zo belangrijk een betrouwbare VPN dienst te kiezen die geen logs opslaat.

Iets anders waar je aan moet denken is dat sommige websites VPN's blokkeren. Veel VPN servers worden bijvoorbeeld door Netflix geblokkeerd. Als je wilt streamen met je VPN, kies dan een dienst die er bekend omstaat deze blokkades te kunnen omzeilen, zoals NordVPN of CyberGhost.


Wordt je 100% anoniem wanneer je een VPN gebruikt?

Niet helemaal.

Zoals eerder genoemd, kan allereerst de VPN provider zelf toegang krijgen tot je internetgebruik.

Maar daarbij hebben websites en personen ook wat tools in hun arsenaal om je surfgedrag toch in de gaten te houden. Denk hier aan het gebruik van cookies en web trackers of surfgedrag wat je web accounts van Google en Facebook bijhouden.


Wat kost een VPN?

Er zit een behoorlijk prijsverschil tussen verschillende VPN-diensten. Een goede VPN hoeft niet meer dan een paar euro per maand te kosten, maar kan ook op zo'n 7 euro per maand uitkomen.

Het is altijd slim om een abonnement voor langere tijd af te sluiten, omdat je dan per maand veel minder betaald dan wanneer je een kort abonnement afsluit. Wanneer je bijvoorbeeld een abonnement per maand neemt bij een premium provider, kan dit zo 12 euro per maand kosten. Hoewel dit meer flexibiliteit wat betreft opzeggen biedt, is dit dus wel een stuk duurder.


Kan ik met een VPN Netflix in andere landen kijken?

Met een goede VPN kun je zeker naar Netflix van andere landen kijken. Met bijvoorbeeld CyberGhost kun je van meer dan 10 landen Netflix bekijken, waaronder Netflix USA.


Is een VPN makkelijk te gebruiken?

Veel VPN's zoals CyberGhost, NordVPN en Surfshark zijn zeer eenvoudig te gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is een abonnement afsluiten, de app downloaden, een land kiezen en verbinden. Er komt geen enkele technische kennis bij kijken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *