Maakt een VPN je internet trager?

Het korte antwoord is: ja, een VPN maakt je internetverbinding trager.

Het lange antwoord is ietsjes genuanceerder. In dit artikel ga ik precies uitleggen hoe het zit met VPN’s en of je internetverbinding er trager van wordt.

Een Virtual Private Network (VPN) kan voorkomen dat derden je internetgebruik kunnen inzien. Denk hier aan je internetprovider of hackers. Een VPN doet dit door een beveiligde tunnel op te zetten tussen jou en je VPN-provider. En doordat het lijkt alsof je internetverkeer loopt via de VPN-server en niet je eigen computer, kan een VPN ook je IP-adres verhullen. Dit verhindert dat je internetgebruik getrackt kan worden en zorgt er ook voor dat je geografische-blokkades kunt omzeilen (zie ook: hoe werkt een VPN). Handig als je bijvoorbeeld toegang wilt krijgen tot Netflix content van andere landen.  

Ondanks deze voordelen zijn sommige mensen een beetje huiverig als het gaat om het gebruiken van een VPN. Ze geloven dat het hun internetsnelheid om zeep helpt.

Door het encryptie-proces, afstand tot de server en het VPN-protocol wordt je internetsnelheid inderdaad een beetje langzamer.

Echter, waar het natuurlijk om gaat is: merk je iets van deze vertraging in internetsnelheid? De beste VPN’s vertragen je internet wellicht, maar doen dit op minimale wijze. Het verlies is zo klein, dat je er in de praktijk niets van zult merken: zeker als je een snelle, Nederlandse internetverbinding gebruikt.  

VPN snelheidstest

De beste manier om erachter te komen in welke mate een VPN je internetverbinding vertraagd is door het uitvoeren van een snelheidstest. Dit kun je doen via een tool zoals speedtest.net.

Hier is hoe je snel en gemakkelijk het daadwerkelijke snelheidsverlies van je VPN kunt meten:

  1. Check je internetsnelheid via speedtest.net zonder dat je VPN aanstaat
  2. Zet je VPN aan door met een VPN-server te verbinden
  3. Check je internetsnelheid nog een keer

Bedenk echter dat zelfs als je een vertraging ziet van, zeg, 20%, je dit in de praktijk meestal niet zult merken met een snelle internetverbinding. Op een gegeven ogenblik maken die extra MB’s downloadsnelheid niets meer uit voor het snel kunnen laden van een website, of zelfs het streamen van Netflix. Dit gaat zeker op voor een land zoals Nederland.

Een snelheidstest is dus handig om te zien wat er gebeurt, maar nog beter is het om gewoon te surfen en kijken wat voor impact je merkt op je alledaagse surfgedrag. Inclusief streamen of het downloaden van bestanden.

Hoe kun je zorgen dat de vertraging van een VPN zo klein mogelijk is?

Ondanks dat je in de meeste gevallen niets zult merken van een VPN als het gaat om je internetsnelheid, is het prettig het snelheidsverlies zo min mogelijk te hebben. Bijvoorbeeld, het kan zijn dat er veel mensen van je internetverbinding maken of dat je internetverbinding überhaupt niet zo snel is.

Kies een snelle VPN-provider

Snelheidsverliezen tussen VPN’s verschillen enorm. Bij goede VPN’s zoals NordVPN, CyberGhost en ExpressVPN is het snelheidsverlies vaak niet meer dan 10%. Dit geldt zelfs voor servers die ver van ons vandaan liggen, zoals servers in de VS.

Bij minder goede VPN’s kan het snelheidsverlies veel groter zijn: vaak 50% of meer. Kies dus niet de eerste de beste VPN, maar ga voor een van de VPN’s die wij hier aanbevelen.  

Experimenteer met verschillende protocollen

Een VPN-protocol is een set instructies die bepaalt hoe je data via je apparaat (zoals je PC, smartphone of tablet) wordt geleid naar de VPN-server. Zo’n protocol bepaalt de beveiliging, stabiliteit en beveiliging van je verbinding.

Bij de meeste VPN’s kun je zelf een VPN-protocol instellen. OpenVPN is meestal automatisch al ingesteld, maar dit is lang niet altijd het snelste protocol. Bijvoorbeeld bij NordVPN is Nordlynx het snelste protocol. Je zal zelf moeten experimenteren om te zien wat het snelste bij jou werkt.

Kies een andere server

Over het algemeen geldt dat hoe verder de server van je vandaan is, hoe langer je verkeer moet reizen en hoe meer je internetverbinding vertraagd wordt. Andere factoren zijn hoe krachtig de servers zijn en hoeveel mensen tegelijkertijd met een server verbonden zijn.

Kies een server bij je in de buurt voor een snelle verbinding. Merk je dat die server leidt tot tragere verbinding op sommige tijdstippen, wissel dan naar een ander server. Het is verstandig een VPN te kiezen die genoeg verschillende servers heeft zodat je altijd genoeg opties hebt.

Kan een VPN je internetverbinding ook sneller maken?  

Sommige internetproviders willen je internetsnelheid nog wel eens bewust vertragen tijdens piekuren om de impact op hun servers te verkleinen. Sommige providers mikken zich ook specifiek op streaming diensten zoals Netflix, en maken die trager. Interessant genoeg kun je dankzij een VPN deze restricties omzeilen, waardoor in sommige gevallen je internetverbinding dus zelfs sneller kan worden via een VPN.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *