ExpressVPN: zeer goede VPN, maar iets te duur

ExpressVPN is supersnel, stabiel en extreem veilig. De apps zijn prachtig ontworpen en voelen extreem gepolijst. Het grote nadeel? ExpressVPN is duur, zeker als je het vergelijkt met CyberGhost en NordVPN die eigenlijk net zo’n goede dienst leveren.


Onze score:


ExpressVPN voordelen

 • Prachtig ontworpen en gebruiksvriendelijke apps
 • Extreem goede beveiliging
 • Zeer snel en extreem stabiel
 • Goed om mee te streamen
 • Je kunt torrents gebruiken op alle servers
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

ExpressVPN nadelen

 • Het is te duur
 • Kunt niet met meer dan 5 apparaten tegelijkertijd verbinding maken

Ik heb gemengde gevoelens over ExpressVPN.

Het is een extreem goed ontworpen dienst die zich met recht kan scharen tot de allerbeste VPN's op de markt.

ExpressVPN home

Het enige waar ik me niet overheen kan zetten is de prijs. ExpressVPN kost echt een rib uit je lijf en is uiteindelijk niet aanmerkelijk beter dan diensten als NordVPN (m'n persoonlijke favoriet) of CyberGhost.

Maar goed, laat ik een stap terug doen.

Ondanks dat ExpressVPN een van de duurste VPN’s is, is het ook een van de meest populaire. De VPN heeft miljoenen gebruikers. Na NordVPN is het de meest gebruikte VPN.

Het is met gemak een van de snelste VPN's op de markt.

Ook zijn de snelheden zeer consistent ongeacht de server die je gebruikt. Amerika, Australië, Japan – dit zijn maar een paar voorbeelden van landen waar ExpressVPN’s snelheid uitblinkt.

ExpressVPN is ook zeer effectief in het omzeilen van geografische blokkades. Je krijgt er toegang tot Netflix mee in 19 verschillende landen, kunt Disney+ en Amazon Prime Video ermee streamen en het is een van de weinige VPN’s die werkt in China. Daarbij staan alle 3.000+ servers van ExpressVPN P2P verkeer toe en slaan al deze servers geen logs op.

Ben je een ZZP'er die vaak buitenshuis werkt, dan kun je er op aan dat je met ExpressVPN met een gerust hart je internetverbinding perfect kan afschermen.

In deze ExpressVPN review vertel ik je alles wat je over de dienst moet weten. Na het lezen ervan kun je voor jezelf bepalen of je de hoge prijs gerechtvaardigd vindt.

PrijsVanaf $8,32 p/m (zie alle pakketten)
SnelheidTot 95% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingen5
Servers3.000+ in 94 landen
JurisdictieBritse Maagdeneilanden
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android, Linux
VPN protocollenIKEv2/IPSec, L2TP/IPSec, OpenVPN, PPTP
Geld-terug garantie30 dagen

ExpressVPN is snel. Verschrikkelijk snel. De dienst laat iedere andere VPN in het stof bijten (op NordVPN na). In deze sectie gaan we kijken naar de resultaten van mijn snelheidstesten. Ik heb een groot servers in een groot aantal landen aan de tand gevoeld en overal scoorde ExpressVPN uitstekend.

Speedtest.net resultaten

Ik heb de snelheid van ExpressVPN getest met speedtest.net. Zonder VPN kwam ik uit op deze snelheid:

Ik heb deze test als basis gebruikt om ExpressVPN tegen te toetsen.

Toen ik met een Nederlandse server verbond, was dit het resultaat:

De downloadsnelheid ging met slechts 7,2% omlaag en de uploadsnelheid daalde maar met 7,5%. De ping viel zelfs een beetje lager uit: van 17 naar 13. Voor normaal internetten, het downloaden van bestanden of streamen biedt dit alles geen enkel merkbaar verschil. 

Dit is wellicht niet zo indrukwekkend, gezien het slechts een Nederlandse server in de buurt van mijn testlocatie betrof. Echter, de Amerikaanse server scoorde ook uitstekend:

Het verlies in downloadsnelheid was slechts 4,5%. De uploadsnelheid daalde met 61,31% wel behoorlijk. Maar heb je een snelle internetverbinding, dan maakt dit niet wezenlijk uit. Bovendien zal je in de praktijk veel meer downloaden dan uploaden.

De ping met de Amerikaanse server ging omhoog naar 101, wat geen slechte score is.

Ik ben talloze uren verbonden geweest met ExpressVPN's Amerikaanse servers. Zowel met surfen als met streamen heb ik op geen enkel moment gevoeld dat ik met een VPN verbonden was.

Overzicht ExpressVPN snelheden en snelheidsverlies

Ik heb ook de servers van het Verenigd Konkrijk, Duitsland, Frankrijk, Japan en Australië getest.

Download (Mbps)Download verschilUpload (Mbps)Upload verschilPing
Zonder VPN246,22517
Nederland227.9-7,2%23,17,5%13
Duitsland219,1-10,8%23,1-7,5%40
Frankrijk222-9,6%23,1-7,5%26
Verenigd Koninkrijk221-10%23,3-6,6%20
Verenigde Staten234,5-4,5%9,6-61,3%101
Japan214,5-12,7%10,8-56,6%265
Australië212,9-13,3%12-51,7%235

De Europese landen scoorden uitmuntend, met een snelheidsverlies van maximaal 10%. Japan en Australië kwamen ook erg goed uit de verf. Gezien de afstanden van die landen zou het niet gek zijn geweest om de snelheden te zien kelderen. Hoewel de uploadsnelheden wel zijn gehalveerd, werden de downloadsnelheden praktisch niet aangetast.

De ping schoot bij Japan en Australië wel omhoog.

ExpressVPN blinkt uit qua gebruiksvriendelijkheid. Hun apps behoren tot de allerbeste op de markt. Ze zijn makkelijk te installeren, intuïtief en uitstekend ontworpen.

Het kostte me een paar minuten om de apps te downloaden, me in te schrijven en de betaling te regelen.

Wanneer je bent ingeschreven ontvang je een email met een activatiecode. Zodra je de app hiermee hebt geactiveerd, kom je terecht op een scherm met een grote aan/uit knop en een knop die je naar een lijst met locaties brengt.

Opening scherm ExpressVPN MacOS.

Ook is er de Smart Location functie. Wat dit doet is de beste VPN-server voor je selecteren. Het gebruikt een algoritme wat VPN-locaties rangschikt aan de hand van download snelheid, latentie en afstand. Hiermee verbinden leidt tot een optimale gebruikerservaring. Als je de VPN niet gebruikt om geografische blokkades te omzeilen, raad ik je aan om de Smart Location feature te gebruiken.

De ExpressVPN apps hebben ook makkelijk te gebruiken instellingen.

ExpressVPN instellingen desktop.

Hier kun je onder anderen het verbinding protocol veranderen en de kill switch in of uitschakelen (ExpressVPN noemt de kill switch een “network lock”). Een kill switch verbreekt je internetverbinding mocht je VPN-verbinding uitvallen. Dit zorgt ervoor dat je werkelijke IP-adres niet geopenbaard wordt.

ExpressVPN’s desktop apps

De Windows en MacOS apps van ExpressVPN zijn nagenoeg identiek aan elkaar. Behoorlijk wat VPN-providers hebben MacOS apps die zwaar inferieur zijn aan hun Windows evenknie, maar met ExpressVPN is dat niet het geval.

De enige issue voor Mac-gebruikers die Safari gebruiken, is dat daar nog geen browser extensie voor is.

ExpressVPN’s mobiele apps

Het prettige van ExpressVPN’s mobiele apps is dat ze hetzelfde ogen en voelen als de desktop versies. Vaak zijn er nogal wat verschillen tussen de twee soorten apps.

Open je echter de mobile app (iOS), dan krijg je het volgende scherm te zien:

Zoals je ziet is dit praktisch identiek aan de desktop versie.

Wel zijn de mobiele apps qua functionaliteit iets beperkter dan de desktop apps, vooral de iOS app. Zo beschikt de iOS niet over een kill switch en ook zijn er een stuk minder protocollen beschikbaar. Je kunt enkel kiezen uit OpenVPN UDP / TCP en IKEv2.

De Android app heeft wel een kill switch, en beschikt over een split-tunneling feature. Hiermee kun je kiezen welke apps wel en niet de VPN-verbinding moeten gebruiken.

ExpressVPN heeft meer dan 3.000 servers in 160 steden verspreid over 94 landen.

Dit is een van de uitgebreidere VPN-server netwerken die je gaat vinden. Waar je je ook bevindt, het zal je niet veel moeite moeten kosten om een server te vinden die bij je in de buurt zit.

Met zoveel servers is de kans minimaal klein dat je te maken gaat hebben met volle servers of snelheden die omlaaggaan.

Op de volgende locaties kun je servers kiezen binnen specifieke steden:

 • Australië (4 steden)
 • Brazilië (2 steden)
 • Canada (3 steden)
 • Duitsland (2 steden)
 • Frankrijk (2 steden)
 • Hong Kong (3 steden)
 • India (2 steden)
 • Italië (2 steden)
 • Japan (3 steden)
 • Nederland (3 steden)
 • Singapore (3 steden)
 • Spanje (2 steden)
 • Verenigd Konkrijk (4 steden)
 • Verenigde Staten (14 steden)
 • Zwitserland (2 steden)
Locatie kiezen in de ExpressVPN app.

Ook biedt ExpressVPN veel servers in Azië, en andere landen die veel andere VPN-diensten niet dekken.

Gebruikt ExpressVPN virtuele servers?

ExpressVPN is zeer open betreft hun gebruik van virtuele servers. 40 van hun 160 server locaties zijn virtuele servers.

Een fysieke VPN-server bevindt zich daadwerkelijk in het land waar je mee wilt verbinden. De server en het IP-adres wat het je biedt bevinden zich in hetzelfde land. De meeste servers van ExpressVPN zijn fysieke servers.

Virtuele server locaties werken anders. Ze bevinden zich fysiek in het ene land, maar geven je een IP-adres in een ander land. Hierdoor kun je toch verbinden met landen waar het voor een VPN-bedrijf lastig kan zijn een fysieke server te installeren.

Virtuele servers zijn net zo effectief in het omzeilen van geografische blokkades als fysieke servers. Echter, als de server zich verder weg bevindt dan je verwacht, kan dit een impact hebben op de snelheid van de verbinding. 

ExpressVPN is een betrouwbare dienst die geen persoonlijke logs van je opslaat. Het bewaart enkel wat algemene verbindingsdata, zoals het type verbinding en de serverkeuze. Het slaat niet je IP-adres of online activiteiten op.

Dit is de info die ExpressVPN opslaat:

 • Data van verbinding met de VPN-dienst
 • Keuze van VPN-server locatie
 • Totale hoeveelheid data die per dag wordt verstuurd

Dat is alles. Volgens ExpressVPN is dit de data die ze nodig hebben om de kwaliteit van hun dienst zo hoog mogelijk te houden. Alles wat deze data laat zien is dat je de VPN op een zeker moment hebt gebruikt.

In december 2017 konden we in den lijven ondervinden hoe het precies zit met hun logbeleid. Een van hun servers werd in beslag genomen door de Turkse autoriteiten die de moord op de Russische ambassadeur Andrei Karlov onderzochten.

Echter, de autoriteiten konden geen enkele gebruikers logs vinden.

Wie bezit ExpressVPN?

Er was voorheen weinig bekend over het management en de eigenaars van ExpressVPN.

In een ideale wereld zou je willen weten wie het team achter een VPN is. Echter, volgens ExpressVPN is het cruciaal hun privacy te waarborgen zodat ze een goede en veilige dienst kunnen blijven leveren in landen zoals China.

In 2021 is het bedrijf overgekocht door Kape Technologies. Het oorspronkelijk ExpressVPN team staat echter nog steeds achter het roer.

Waar bevindt ExpressVPN zich?

De VPN bevindt zich op de Britse Maagdeneilanden. Er zijn weinig plekken in de wereld die beter zijn als het gaat om privacy. Het land heeft volledige controle over hun databeleid, en geen ander land ter wereld kan hen dwingen deze data vrij te geven.

Hieronder vind je een overzicht van ExpressVPN’s protocollen, encryptie, beveiliging en geavanceerde features.

Protocollen:

 • IKEv2/IPSec
 • L2TP/IPSec
 • OpenVPN (TCP/UDP)
 • Proprietary
 • PPTP

Encryptie

 • AES-256

Beveiliging

 • DNS Leak Blocking
 • First-Party DNS
 • IPV6 Leak Blocking
 • VPN Kill Switch
 • WebRTC Leak Blocking

Geavanceerde features

 • Smart DNS
 • Split Tunneling

ExpressVPN is een superveilige VPN-dienst die gebruik maakt van de allerhoogste versleuteling standaarden.

Hun beveiliging is getoetst door onafhankelijke bedrijven zoals PWC en Cure53.

Daarbij zijn veel technologieën van ExpressVPN open source waardoor externe beveiliging onderzoekers ze aan de tand kunnen voelen.

Hoogste versleuteling protocol

Alle ExpressVPN apps gebruiken AES-256 versleuteling. Dit is het soort versleuteling wat door banken en overheden wordt gebruikt en aanbevolen.

Daarbij komt ExpressVPN hun eigen privé zero knowledge DNS servers managen. In andere woorden, ExpressVPN overziet en versleutelt je DNS-verzoeken (de websites die je bezoekt), niet een derde partij. Enkel de allerbeste VPN-diensten bieden dit.

ExpressVPN heeft apps voor Windows, MacOS, iOS, Android, FireOS en Linux. Alle apps zijn extreem makkelijk te gebruiken en op te zetten.

Je kunt één ExpressVPN abonnement gebruiken om 5 apparaten tegelijkertijd te verbinden. Dit is niet een slecht aantal, maar minder dan wat veel van hun concurrenten bieden die ook nog eens veel goedkoper zijn.

ExpressVPN is uitstekend om mee te gamen. Voor game consoles zijn er geen ExpressVPN apps die je kunt downloaden. Maar je kunt wel gebruik maken van MediaStreamer, ExpressVPN’s SmartDNS tool.

Browser extensies

De meeste VPN’s die we hebben getest hebben browser add-ons die proxies zijn in plaats van volwaardige VPN’s. ExpressVPN’s browser extensies echter bieden de volwaardige VPN-ervaring. Ze worden gebruikt door bijna een miljoen Chrome-gebruikers en bijna 100,000 Firefox-gebruikers.

De browser extensies laten je eenvoudig server locaties wisselen en maskeren je surfgedrag. Echter, je moet wel je desktop app aan hebben staan om ze te kunnen gebruiken. Je kunt de extensies dus zien als een afstandsbediening voor de app.

ExpressVPN is een beest van een VPN als het aankomt op het deblokkeren van streaming content. Met gemak geeft het je toegang tot Netflix, Disney+, BBC iPlayer, Hulu en Amazon Prime Video. Dankzij de snelheid van ExpressVPN kun je al deze diensten streamen met geen enkele merkbare vertraging.

Netflix

Ik kon zonder moeite toegang krijgen tot 19 verschillende Netflix landen, waaronder:

 • De Verenigde Staten
 • Het Verenigd Koninkrijk
 • Frankrijk
 • Italië
 • Zweden
 • Japan

De gebruikerservaring met deze Netflix landen is precies hetzelfde als die van de Nederlandse Netflix zonder VPN-verbinding. Er was geen enkele merkbare vertraging tijdens het streamen.

Toegang krijgen tot buitenlandse Netflix bibliotheken is doodeenvoudig: verbindt simpelweg met een buitenlandse server en surf naar Netflix. Meer komt er niet bij kijken.

Nog een positief punt van ExpressVPN: het biedt ook toegang tot Netflix via hun Nederlandse servers. Ideaal voor als je in het buitenland zit en hunkert naar Nederlandstalige Netflix content.

Andere streaming diensten

ExpressVPN werkt met de meerderheid van de populaire streaming platformen, waaronder:

 • Amazon Prime Video
 • Disney+
 • HBO Max
 • Now TV
 • Sky
 • DAZN
 • ESPN
 • Hulu
 • Peacock
 • Sling TV

Je kunt toegang krijgen tot al deze streaming diensten zonder merkbare vertraging.

Torrents

ExpressVPN is een zeer goede VPN om mee te torrenten. Je kunt torrents gebruiken over het gehele server netwerk zonder restricties. En, zoals het een goede VPN betaamd, word je online activiteit hieromheen op geen enkele manier geopenbaard.

Ik heb de dienst getest met torrents zoals uTorrent, qBittorrent en Deluge. M'n IP-adres kwam geen enkele keer boven water drijven.

uTorrent via ExpressVPN

En als de verbinding zou zijn verbroken, zou de kill switch ervoor hebben gezorgd dat mijn werkelijke IP-adres nog steeds verborgen was gebleven. 

De 24/7 beschikbare klantenservice van ExpressVPN is fantastisch. Mocht je op een gegeven moment tegen een probleem aanlopen, dan zorgt hun customer support ervoor dat je binnen no-time weer op de been bent.

ExpressVPN is een de meest klantvriendelijke VPN-diensten die ik heb getest.

Naast chat kun je ook gebruik maken van email support. En ze bieden een zeer uitgebreide, makkelijk te gebruiken kennisbank. Deze kennisbank is ook in het Nederlands beschikbaar.

Veel VPN’s hebben supportmedewerkers die het product niet begrijpen. Dit geldt niet voor ExpressVPN. Hun medewerkers zijn doorgewintererde VPN-experts.

Het enige belangrijke minpunt van ExpressVPN is de prijs. Hoe je het ook wendt of keert: de dienst is duur.

ExpressVPN kosten

Je betaalt er op z’n minst 8 euro per maand voor, wat een veelvoud is van wat je voor concurrerende diensten als CyberGhost en NordVPN betaalt.

ExpressVPN biedt 3 verschillende abonnementen. Je betaalt met alle 3 de abonnementen het hele bedrag vooruit. Naast de duur en de prijs, verschillen de abonnementen verder niet van elkaar.

ExpressVPN heeft een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen, wat gebruikelijk is binnen de VPN-diensten industrie.

ExpressVPN is een uitstekende dienst waar inhoudelijk niets op aan te merken is.

Het is een van de snelste VPN's op de markt, het is extreem veilig en het biedt een waanzinnig server netwerk. Bovendien kun je geweldig streamen met de dienst. Je krijgt toegang tot 19 Netflix landen, waaronder Amerika, en kunt zonder problemen Disney+, Hulu, HBO Max en meer streamen.

De apps zijn prachtig ontworpen, en bieden genoeg mogelijkheden voor experts. Tegelijkertijd zijn ze ook zeer eenvoudig op te pakken voor beginners.

ExpressVPN is kortom een topproduct. Het enige probleem wat we met de dienst hebben is de prijs. Het is gewoon te duur voor wat je krijgt. CyberGhost of NordVPN zijn eigenlijk net zo goed, maar hebben een stuk goedkopere aanbiedingen.

Mochten kosten echter volstrekt irrelevant voor je zijn, dan kun je je aan ExpressVPN geen miskoop doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *