Website design software: alles wat je nodig hebt

Web design software

Je kunt webdesign software opdelen in grofweg 3 categorieën. Deze zijn:

  • Webdesign software voor het maken van een site
  • Webdesign software voor interface design en prototypes
  • Webdesign software voor grafisch ontwerp

Voor de goede orde: het is niet per se nodig om software uit deze 3 categorieën te gebruiken om zelf een site te kunnen maken. Je kunt prima een software oplossing uit de eerste categorie kiezen en het daarbij laten.

Echter, webdesign software voor interface design, prototypes en grafisch ontwerp kan helpen je website design naar het volgende level te tillen.  

In dit artikel kijken we naar de beste webdesign software van het moment.

Webdesign software voor het maken van een site

Dankzij een open source platform zoals WordPress en websitemakers zoals Wix en JouwWeb, kun je binnen een dag of minder een site in elkaar zetten zonder technische kennis of ervaring.  

WordPress – Biedt de meeste mogelijkheden

WordPress webdesign software

Ik gebruik WordPress voor het ontwerpen en ontwikkelen van al m’n websites. Ik sta daar niet bepaald alleen in: meer dan 40% van alle websites op het wereldwijde web draait op WordPress.

Maar goed, populariteit op zichzelf zegt niet alles. Dus laat ik wat concreter zijn over waarom zoveel mensen WordPress gebruiken:

  • Het is gratis en open source
  • Je krijgt enorm veel vrijheid op het gebied van design en functionaliteit – meer dan bij de websitemakers hieronder
  • De online community rondom WordPress is extreem actief en behulpzaam

Als je het mij vraagt biedt WordPress de beste mix tussen vrijheid, flexibiliteit en gebruikersgemak.

Als je na het kijken van de alternatieven hieronder besluit om je site met WordPress te bouwen, doe dat dan via deze gratis WordPress handleiding. Deze handleiding laat je stap voor stap zien hoe je een WordPress site in elkaar zet en vertelt je alles over WordPress wat je moet weten.  

Is WordPress perfect voor iedere gebruiker? Nee. Hoewel geschikt voor beginners, heeft het een steilere leercurve dan sommige alternatieven. En hoewel het dezer dagen zeer eenvoudig is, moet je zelf hosting opzetten (bekijk hier mijn favoriete WordPress webhosting).

Er zijn makkelijkere en snellere manieren om een site te maken. En als je niet maximale vrijheid wilt qua design en functionaliteit, kan een van deze manieren beter bij je behoeftes aansluiten.

Wix – Prachtige designs, gratis te gebruiken

Wix web software

Wix is met honderden miljoenen gebruikers de populairste websitemaker ter wereld.

Als webdesign software komt het qua design vrijheid behoorlijk in de buurt van WordPress. Je kunt kiezen uit meer dan 100 verschillende website templates kiezen die je op allerlei manieren kunt aanpassen – denk hier aan achtergrond kleuren zelf instellen of verschillende lettertypes kiezen voor je titels en tekst.

Ook kun je met de Wix Editor elementen (bijvoorbeeld tekstblokken, afbeeldingen, icoontjes) op de pixel nauwkeurig plaatsen op je pagina’s. Je wordt dus niet beperkt door een onzichtbaar “rooster” waar ieder site element in terug klikt.

Wix is eenvoudiger te gebruiken dan WordPress. Je kunt er binnen een kwartier een site mee online hebben staan. Bovendien hoef je niet heel veel design vrijheid op te geven wanneer je met Wix in zee gaat.

Daarentegen loop je met Wix wel enigszins tegen de lamp als het gaat om functionaliteit. Om een voorbeeld te geven, de Wix app store is met een paar 100 apps aanmerkelijk minder goed bedeeld dan WordPress, waar tienduizenden plugins voor bestaan.

Niettemin is het voor kleinere, eenvoudige websites een uitstekende keuze.

Bekijk deze Wix review om te zien of Wix goed past bij jouw website.

JouwWeb – Webdesign software van Nederlandse bodem

JouwWeb webdesign software

JouwWeb is een websitemaker van Nederlandse bodem met meer dan 70.000 gebruikers. De dienst wordt hoofdzakelijk door Nederlanders gebruikt maar groeit ook hard in het buitenland onder de naam Webador.

Deze Nederlandse afkomst heeft een paar voordelen:

  • Je kunt in het Nederlands met hun klantenservice opnemen
  • Je website data wordt ondergebracht bij een Nederlands bedrijf

JouwWeb is het type webdesign software wat zich volledig richt op beginners. Dit zorgt dat er bijna geen leercurve zit in het maken van een website met JouwWeb, maar dat je inlevert op design vrijheid en functionaliteit.

Zolang je site doodsimpel is (denk, een kleine bedrijfssite waar je je diensten op etaleert en wat contact- en adresinformatie over het bedrijf bevat) hoeft dit natuurlijk geen probleem te zijn.

Deze JouwWeb review kan je helpen bepalen of JouwWeb het beste platform voor jouw site is.  

Webnode – Meest eenvoudig om te gebruiken

Webnode site

Webnode is een Tsjechische websitemaker die sinds 2008 bestaat. Onderhand heeft de dienst meer dan 40 miljoen gebruikers.

Net als JouwWeb is ook Webnode belachelijk eenvoudig onder de knie te krijgen. Echter, net als bij JouwWeb is de prijs die je hiervoor betaalt dat je qua design vrijheid en functionaliteit behoorlijk belemmerd wordt.

Nogmaals: geen probleem als je website niet al te ingewikkeld in elkaar steekt.

Webnode beschikt over talloze templates die je kunt kiezen. De grote meerderheid hiervan ziet er modern en stijlvol uit.

Ik zou zeggen dat van alle opties in dit overzicht, je met Webnode waarschijnlijk het eenvoudigst een mooie site de lucht in kan krijgen.

Lees onze Webnode review voor een beter idee over deze tool.

Webdesign software voor interface design en prototypes

Webdesign software voor interface design en prototypes (wireframes) maakt het gemakkelijk te visualiseren hoe de pagina’s van je site eruit komen te zien voordat je ze bouwt. Hieronder vind je m’n favoriete software om dit te doen.

Ik heb deze tools stuk voor stuk intensief gebruikt in het verleden, maar ben er nu vanaf gestapt (ik vertel later waarom).  

Adobe XD – Integreert perfect met andere Adobe producten

Adobe XD

Adobe XD is een relatief nieuwe tool (2016) binnen de Adobe Suite. Je kunt er realistische prototypes van zowel websites als mobiele apps mee in elkaar zetten.

Als je ervaring hebt met andere Adobe producten zoals Illustrator of Photoshop dan zal Adobe XD je passen als gegoten. Bovendien integreert het uitstekend met deze tools. Zo kun je gemakkelijk vector afbeeldingen vanuit Illustrator kopiëren en plakken naar Adobe XD.

Alle prototype software die je in dit overzicht vindt heb ik op een zeker moment intensief gebruikt toen ik nog werkte als product manager en UX designer. Adobe XD was m’n favoriet. Het werkt snel en makkelijk, de prototypes die je ermee kunt maken ogen strak, en het werkt goed samen met andere webdesign software.

Je kunt Adobe XD gratis proberen voor een paar weken, maar betaalt er daarna $9.99 per maand voor. Of de kosten de moeite waard zijn voor je, hangt ervan af hoe frequent je websites ontwikkeld of nieuwe webpagina’s publiceert op je site.

Wat ook een rol speelt is of je op het gebied van qua design samenwerkt met andere mensen. Adobe XD heeft uitstekende samenwerking functionaliteit waarmee je gemakkelijk met teamleden kunt communiceren over wat je verwacht van bepaalde designs (bijvoorbeeld op het gebied van animaties).

InVision – Gratis voor individuen

InVision prototype

“In mijn tijd” was InVision slechts een prototype tool. Nu is het echter verworden tot een alles-in-één productiviteit platform, inclusief planning software en integraties met Slack, Teams en talloze andere tools.

Hoe het ook zij, de prototype functionaliteit van InVision staat nog steeds als een huis. Het is een van de meest slicke tools in de industrie. Je kunt er zelf interactieve prototypes mee ontwerpen zodat je de wireframes voor je pagina’s aan elkaar kunt rijgen.

Je kunt als individu InVision gratis gebruiken. Ideaal voor éénpitters die geen input van anderen nodig hebben voor hun designs.  

Balsamiq – Sterke focus op structuur en lay-out in plaats van design

Balsamiq home

De prototypes die je met Balsamiq produceert zien eruit als schetsen die je met pen en papier zou maken. Het is een speelse aanpak die ervoor zorgt dat je niet te veel gaat pielen met design details – een probleem waar je tegenaan kunt lopen wanneer je een realistischere tool zoals Adobe XD of InVision gebruikt.

Balsamiq bestaat sinds 2008 en sinds lancering is hun product niet wezenlijk verandert. Voor veel gebruikers is dit een positief iets. Je weet wat je aan ze hebt en wat je de komende jaren van ze kan verwachten.

Een nadeel: net als Adobe XD is Balsamiq aan de prijzige kant. Hun goedkoopste pakket kost $9 per maand.   

Alternatieve oplossing: gebruik pen en papier

Persoonlijk heb ik alle bovenstaande tools gedumpt en maak ik m’n eigen wireframes op de ouderwetse manier: met pen en papier.

De belangrijkste reden hiervoor is dat ik het proces van een potlood vasthouden en schetsen op papier rustgevend vindt en het een prettige afwisseling biedt op de hele dag turen naar een scherm.

Zodra een lay-out voor een webpagina of artikel ook maar enigszins complex wordt, schets ik de boel uit.

Nu moet ik hier een paar dingen bij opmerken. Ik maak deze wireframes voor mezelf – ik deel ze niet met anderen. Daarnaast maak ik ze niet zo vaak. Hierdoor werkt deze wat “primitievere” methode goed voor me.

Als ik daarentegen nog met een heel team zou werken als voorheen, zou ik zeker weer gebruik maken van software.

Echter, als websiteontwikkeling voor jou niet zo’n grote rol speelt in je dagelijkse werktaken, zou pen en papier ook een goede oplossing voor je kunnen zijn.

Webdesign software voor grafisch design

Tot slot gaan we kijken naar webdesign software voor grafisch design. De meeste mensen gebruiken dit voor het ontwerpen van grafische elementen zoals icoontjes, logo’s en infographics. Maar voor sommigen zijn deze tools de stap die ná het gebruik van de prototype tools hierboven komt. Zij veranderen de schetsen om te bouwen in volwaardige designs die vervolgens die vervolgens worden omgetoverd tot een functionerende website.  

Adobe Illustrator – Beste voor vector graphics

Adobe Illustrator

Adobe Illustrator is de ideale tool voor het ontwerpen en aanpassen van vector afbeeldingen. Denk aan logo’s, icoontjes en featured images zoals je bovenaan dit artikel ziet.

Adobe Illustrator is een dinosaurus. De eerste versie van deze software werd gelanceerd in 1987 (wat toevalligerwijs mijn geboortejaar is… ik krijg bijna spijt van de voorgaande zin) en is sindsdien de meest gebruikte vector graphics editor ter wereld.

Zelf gebruik ik deze tool bijna dagelijks. Het is een onmisbaar onderdeel van m’n webdesign arsenaal.

Adobe Illustrator kost €24,19 per maand (hoewel je een stevige korting krijgt als je jaarlijks betaalt). Een stevig bedrag, maar zelf vind ik het dubbel en dwars waard.

Om het meeste uit Adobe Illustrator te halen moet je een cursus volgen. Gelukkig zijn er talloze video’s op YouTube, zoals deze, gratis beschikbaar. Het is ongelofelijk hoe goed deze gratis cursussen zijn, en ik heb er de afgelopen jaren ontzettend veel profijt van gehad.      

Adobe Photoshop – Allround grafische tool

Photoshop home

Hoewel Adobe Photoshop ooit begon als pure foto bewerk software, is het in de loop der jaren getransformeerd in een veel bredere tool dan dat.

Het is nu ook geschikt voor interface design, video editing en meer, terwijl het als fotobewerking tool krachtiger is dan ooit.

Dat Photoshop zoveel kan, betekent dat het ook een steilere leercurve heeft dan de meeste andere Adobe producten. Hierom geven veel gebruikers uiteindelijk de voorkeur aan meer gespecialiseerde tools.

Bij mij heeft Photoshop nooit weten door te dringen tot m’n go-to webdesign software tools, maar ik ken genoeg website ontwikkelaars die erbij zweren.

Net als Illustrator kost Photoshop €24,19 per maand.

Canva – Ideaal voor beginners

Canva is een super eenvoudige tool om social media afbeeldingen, flyers en presentaties mee te maken. Maar je kunt er ook graphics voor je website mee maken. Denk bijvoorbeeld aan featured images in je blog artikelen.

De heeft, in tegenstelling tot Illustrator en Photoshop, eigenlijk geen leercurve. Je kunt er direct mee aan de slag en gebruik maken van een makkelijke drag-and-drop interface.  

Canva heeft een gratis versie met meer dan 8.000 templates. Maar wanneer je premium gaat (vanaf $9,99 per maand, waar 5 gebruikers aan kunnen deelnemen) krijg je een aantal interessante extra features. Zo kun je PNG’s met transparante achtergronden exporteren en kun je met één klik een afbeelding in verschillende formaten exporteren.

Afsluitend: de beste webdesign software

De juiste webdesign software maakt het ontwikkelen van een website een frictieloos proces.

Uiteindelijk kun je een site maken met enkel WordPress of een websitemaker. Echter, prototype software (of gewoon pen en papier) kan je leven een stuk makkelijker maken en dankzij tools als Adobe Illustrator kun je zelfgemaakte graphics aan je site toevoegen.

Wat is jouw favoriete webdesign software? Laat het me hieronder weten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *