Heb je weinig tijd en wil je direct het antwoord hebben? De beste website maker voor de meeste mensen is Hostinger Website Bouwer (voor veel functionaliteit en design mogelijkheden) of JouwWeb (voor complete beginners).

Een website maker is een handige manier voor kleine ondernemingen en individuen om een website online te krijgen. Zonder dat je hier een developer voor nodig hebt.

Maar nu de uitdaging: er zijn talloze website makers op de markt. Dus hoe kies je de beste voor jouw behoeftes?

In dit artikel vertel ik je wat de beste website makers van dit moment zijn. Ook laat ik je weten voor welke sites en type gebruikers ze het meest geschikt zijn.  

De 5 beste website makers van 2025

Hieronder kun je lezen hoe dit overzicht tot stand is gekomen en wie er achter dit artikel zit:

Website makers zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen de grond uit geschoten. Aan de ene kant is al deze keuzevrijheid fantastisch. Er is voor iedere website en ieder type gebruiker wel een goed platform te vinden. Tegelijkertijd kan het aanbod overweldigend zijn.

Iedere website maker claimt de eenvoudigste/mooiste/beste te zijn. Dus hoe kies je?

Ik ontwikkel al jaren websites, zowel voor mezelf als voor anderen. Daarnaast heb ik mensen van alle leeftijden en technische vaardigheden geholpen met het ontwikkelen van websites met verschillende platforms. Hierdoor heb ik een behoorlijk goed idee wat werkt voor verschillende (type) mensen.   

Ik heb iedere website maker die zich ook maar enigszins op de Nederlandse markt richt grondig getest. Dit heb ik gedaan door er een website mee te maken, alle templates en features onder de loep te nemen en te kijken hoe snel en adequaat de klantenservice me hielp.

Om de keuze sterk te versimpelen heb ik de beste 5 gekozen voor dit overzicht – niet de beste 10 of nog meer.

De 5 opties in dit overzicht bieden voor ieder wat wils. Zo is de ene website maker perfect voor complete beginners terwijl de ander iets moeilijker is, maar meer vrijheid geeft qua design en functionaliteit. Eén optie is 100% toegespitst op webshops, terwijl de anderen meer geschikt zijn voor kleine zakelijke websites, blogs en portfolio’s.

Het is niet zo dat de website maker die hier op de eerste plek staat beter is dan de andere 4. Er is niet zoiets als de beste website maker: er is hooguit de juiste website maker voor jou en jouw behoeftes.

Lees daarom onderstaande reviews goed door. En bedenk: alle website makers in dit overzicht hebben een gratis pakket of kun je gratis uitproberen voor 14 dagen. Ik raad je aan hier gebruik van te maken voordat je je committeert.

Start24 is een blog wat zich richt op (online) ondernemers, opgericht door Joost Boer (ondergetekende) en Tom Berger. Als ondernemers weten we dat het lastig kan zijn de juiste software voor een project te kiezen. Of het nou gaat om iets als een zakelijke email provider, planning software, of een platform voor je website.

Met Start24 willen we het voor ZZP'ers en kleine tot middelgrote ondernemingen super eenvoudig maken de beste business tools te kiezen. We testen alle software die we hier bespreken grondig en raden alleen diensten aan die we zelf gebruiken of zelf zouden willen gebruiken.

Weet je na het lezen van dit artikel nog niet helemaal wat de beste website maker voor jou is? Laat hieronder een bericht achter of stuur ons een email op info@start24.nl. We denken graag met je mee.

Hostinger Website Bouwer – Beste prijs-kwaliteitverhouding

  • Zeer makkelijk op te pakken
  • 24/7 customer support
  • Prachtige templates
  • Erg aantrekkelijk geprijsd

Hostinger staat vooral bekend om hun WordPress hosting. Toch bieden sinds 2022 ook hun eigen website maker aan.

Hierdoor verwachtte ik in eerste instantie niet veel van de Hostinger Website Bouwer. Echter, na het platform uitgebreid getest te hebben, heb ik deze verwachtingen grondig moeten bijstellen.

De Hostinger Website Bouwer is een zeer solide tool met waarschijnlijk – samen met JouwWeb – de meest vergefelijke leercurve van alle website makers. Daarnaast biedt het tientallen stijlvolle templates. Hierdoor is het lanceren van een aantrekkelijke website extreem eenvoudig.

c-gem.org.in

sparrowfliestatttoo.com

Bovendien is Hostinger stukken aantrekkelijker geprijsd dan de andere website makers in dit overzicht: je krijgt toegang tot een website maker voor de prijs budget webhosting.

Het enige gemis wat mij betreft is dat de tool geen app store heeft. Hierdoor is de functionaliteit ietwat beperkt. Voor eenvoudige sites hoeft dit geen enkel probleem te zijn echter.

Hostinger is een bedrijf wat de laatste jaren hard heeft ingezet op AI. Zo kun je ook een opzetje maken voor je site met de AI generator van Hostinger. Werkt dit vlekkeloos? Nee. Maar het is een goede tool voor mensen die zo snel mogelijk een degelijke site online willen hebben en keuzestress krijgen van de 150+ templates waar ze uit kunnen kiezen.

Probeer de Hostinger Website Bouwer nu of lees meer deze website maker in onze Hostinger Website Bouwer review.

JouwWeb – Perfect voor complete beginners

  • Super eenvoudig voor beginners
  • Van Nederlandse bodem
  • Websitemaker en ecommerce platform in één
  • Perfect voor kleine ondernemingen

JouwWeb is een website maker van Nederlandse bodem. Het bedrijf is opgericht in 2010 en heeft sindsdien al meer dan 188.000 klanten weten te werven.

JouwWeb homepage.

Wat vinden deze klanten precies van JouwWeb? Die zijn nogal lovend:

JouwWeb recensies

JouwWeb scoort aanmerkelijk beter dan nogal wat grote namen en dit is niet verwonderlijk. Dit is waarom ik zelf JouwWeb zo’n goede website maker vind:

  • De website editor is extreem makkelijk te gebruiken. Ook is hij stabiel. Je komt weinig rare glitches of bugs tegen. Dit maakt JouwWeb perfect voor beginners.
  • Het is geoptimaliseerd voor Nederlandse gebruikers. Zo krijg je Nederlandse support en verbindt JouwWeb supermakkelijk met betalingssystemen als Mollie of iDeal (voor wanneer je een webshop bouwt).
  • Je betaalt nooit commissie of transactiekosten over de verkopen in je webshop.
  • Je krijgt een gratis .nl domeinnaam.

Daarnaast heb je geen creditcard nodig voor hun betaalde pakketten (zoals bij veel internationale website makers) maar kun je gewoon betalen via iDeal.  

JouwWeb is perfect voor een eenvoudige website, blog of webshop. Ze bieden talloze templates die je kunt gebruiken als startpunt voor je website.

Barrs.nl

JouwWeb voorbeeld site

Pulcherorchidee.nl

JouwWeb voorbeeld site

Het platform mist wel wat meer geavanceerde functionaliteit, zoals het zelf herstellen van een back-up. Maar gelukkig kan er niet heel veel fout gaan met je site.

Wel maakt JouwWeb dagelijkse back-ups van alle sites en zet deze op een externe server. Mochten hun servers het dus begeven, dan is je site in ieder geval veilig. Maar je kunt dus niet voor een individuele website het verzoek doen om een vorige versie te herstellen.

Desondanks zal JouwWeb uiteindelijk de beste website maker zijn voor complete beginners. Het is makkelijk te gebruiken, je kunt er mooie eenvoudige sites mee maken, en het is volledig toegespitst op de Nederlandse markt.     

Probeer JouwWeb direct gratis of lees meer over deze website maker in onze JouwWeb review.

Wix – De meeste design- en functionaliteit mogelijkheden

  • Websitemaker met ecommerce opties
  • Uitstekende website editor
  • 100+ gratis site templates om uit te kiezen
  • Voeg onbeperkt aantal producten toe

Wix is met stip een van de populairste website makers van het moment. Het feit dat ze Snoop Dogg hebben kunnen inhuren om hun platform aan te prijzen, spreekt wat dat betreft boekdelen.

Wix homepage

Wix laat je een website maken op twee manieren: via een AI-engine of via hun drag-and-drop tool. Gebruik je hun AI-engine dan stelt Wix je eerst een aantal vragen. In minder dan 10 minuten heb je vervolgens een website online staan die je dan eenvoudig aan kunt passen.

Wix biedt veel flexibiliteit voor een website maker – meer dan de meeste andere opties in dit artikel. Je kunt je Wix site uitbreiden met talloze plugins en kunt qua design een hoop kanten op.

Wenxinwendju.com

Voorbeeld Wix site

Sonjavanduelmen.com

Wix voorbeeld site

Denk er aan dat Wix echter niet de allerbeste klantenservice heeft. Daarnaast zit je aan nogal wat twijfelachtige regels vast. Zo mag je van hen bijvoorbeeld geen alcohol verkopen via je webshop. Hoewel je hier waarschijnlijk niet de behoefte aan had, is het toch vervelend wanneer een platform je dergelijke restricties oplegt.

Niettemin is een Wix een uitstekende website maker en een goede keuze voor de meeste mensen die snel en eenvoudig een mooie website in elkaar willen zetten.

Lees hier hoe je een website maakt met Wix, lees onze Wix review voor meer informatie of probeer de tool meteen gratis.

Shopify – Beste voor webshops

  • Perfect voor webshops van alle groottes
  • Enorme app store voor extra functionaliteit
  • Makkelijk te gebruiken
  • Goede prijs-kwaliteitverhouding

Shopify is een van de populairste ecommerce platforms ter wereld. In tegenstelling tot de andere opties in dit overzicht is Shopify puur gefocust op ecommerce. Het heeft meer dan 1 miljoen actieve gebruikers. Onderhand is er al voor meer dan $40 miljard dollar aan producten verkocht via het Shopify platform.

Shopify ecommerce homepage

Ook in Nederland is Shopify erg populair: je ziet dit doordat ze hun site ook in het Nederlands aanbieden en hun platform hebben aangepast op Nederlandse behoeftes via bijvoorbeeld de betalingssystemen die je kunt integreren.

Naja.co

Naja Shopify

Bebemoss.com

Bebemoss Shopify

Als ecommerce website maker biedt Shopify voorraadmanagement, geen restricties op het aantal producten die je kunt verkopen, uitgebreide statistieken, eenvoudige marketing tools en honderden designs waar je uitkiezen.

Daarnaast kun je Shopify integreren in WordPress.

Shopify is duurder dan de meeste opties in dit artikel, maar het biedt ook meer geavanceerde mogelijkheden. Kies Shopify wanneer je grote ambities voor je webshop hebt.

Bezoek Shopify hier of lees eerst meer over dit platform in onze Shopify review.

Squarespace – Prachtig ontworpen site templates

  • Zeer aantrekkelijke templates
  • Makkelijk te gebruiken editor
  • Goed voor simpele websites
  • Gebruik de code START10 voor 10% korting

Eén ding is zeker, van alle website makers op de markt heeft Squarespace de meest gelikte homepagina. Ze bieden daarmee een veel effectievere sales omgeving dan de andere opties in dit overzicht. Nu is de vraag of hun product even goed is als hun eigen website.

Squarespace homepage

Squarespace’s website editor werkt uitstekend. Je kunt er met relatief gemak prachtig ogende sites in elkaar mee zetten. Zowel simpele bedrijfswebsites, een persoonlijke blog of een ecommerce webshop.

Mikeperrystudio.com

Voorbeeld Squarespace site

Gretelny.com

Squarespace site voorbeeld

Waar Squarespace niet in uitblinkt is hun klantenservice. Ook hebben ze geen Nederlandse klantenservice of documentatie.

Ook is hun platform niet echt toegespitst op Nederlandse webshops omdat je er geen iDeal aan kunt koppelen.

Deze minpunten hoeven voor lang niet iedereen een probleem te zijn. Wil je bijvoorbeeld een simpele blog de lucht in krijgen, dan kan Squarespace hier een prima optie voor zijn.

Bezoek Squarespace hier of lees meer in onze Squarespace review.

Website makers vergelijken

WixJouwWebHostingerShopifySquarespace
WebsiteWix.comJouwWeb.nlHostinger.nlWebnode.comSquarespace.com
Prijs vanaf€5,50 p/m€7,50 p/m€2,99 p/m€3 p/m€11 p/m
Gratis pakketJaJaNeeJaNee
Klantenservice24/7 live chat, email, telefoon (Engels)Email (en telefonisch in het geval van storingen)24/7 live chat, email, telefoon (Engels)Email op werkdagen (Nederlands)24/7 live chat, email (Engels)
Gebruikersgemak8/1010/109/109/108/10
Features8/106/107/107/107/10
Designs9/106/109/109/109/10

Om de beste website maker te kiezen voor jouw project, zorg dat je goed voor jezelf duidelijk hebt waar je prioriteiten liggen.

Ben je bereid om een beetje gebruikersgemak in te leveren voor meer features? Of zoek je naar de aller makkelijkste manier om een site te maken?

Hoe zit het met je budget?

En hoe belangrijk is klantenservice voor je? Website support is zoiets waar je niet echt over nadenkt. Tot je het een keer nodig hebt. Bedenk dat de internationale website makers geen Nederlandse klantenservice aanbieden. Is het belangrijk voor je met iemand in het Nederlands te kunnen spreken, dan wil je met een Nederlandse partij in zee (JouwWeb).

Welke websites kun je maken met een website maker?

Website makers zijn vooral geschikt voor eenvoudige websites. Denk hier aan websites voor freelancers (zoals coaches of fotografen), kleine bedrijven, kleine webshops, restaurants en verenigingen. Ook kun je een website maker gebruiken om een blog mee te maken.

Je kiest een template die je mooi vindt en voegt vervolgens je eigen tekst en afbeeldingen toen. Via een sleeptool kun je vervolgens elementen (zoals een tekstblok of afbeelding) op je pagina verplaatsen. Ook kun je met een paar klikken eenvoudig elementen verwijderen en toevoegen.

Voorbeelden van sites die mensen met JouwWeb in elkaar hebben gezet

Het gebruiken van een websitebouwer is niet veel ingewikkelder dan een programma als PowerPoint.

Een website maker leent zich minder goed voor complexere websites of websites waar je veel vrijheid wilt op het gebied van design. Je zit toch enigszins in een keurslijf geperst en zult, wanneer je de begaande paden wilt verlaten, snel tegen de beperkingen van een website maker aanlopen.

Voordelen van een website maker

  • Het is goedkoop. Wanneer je een website laten ontwikkelen kost vaak op z’n minst €1.000. Daar komen meestal nog onderhoudskosten van honderden euro’s per jaar bovenop. Voor een websitebouwer daarentegen betaal je meestal iets minder dan een tientje per maand.
  • Je hebt geen technische kennis nodig. Iedereen kan met een website maker aan de slag.
  • Het is de snelste manier om een site online te krijgen. Met een website maker kun je een prachtige site online krijgen in minder dan een half uur.

Self-hosted WordPress: een alternatief op website makers

Als je bereidt bent iets meer tijd en moeite te steken in je website, dan is self-hosted WordPress veruit de beste optie. Met self-hosted WordPress bedoel ik WordPress.org (niet te verwarren met WordPress.com), een open-source software platform waar onderhand meer dan 40% van het wereldwijde web op draait.

WordPress.org homepage

Gebruik je WordPress dan moet je zelf hosting opzetten en een domeinnaam registreren. Dit klinkt misschien moeilijker dan het is: tegenwoordig heb je zowel je hosting als domeinnaam binnen 10 minuten geregeld (bij dezelfde provider).

Wanneer je webhosting hebt opgezet, kun je hier WordPress op installeren met één klik.

Toen ik jaren geleden m’n eerste WordPress site in elkaar zette, kostte me dit een uur of 6. Nu heb ik de technische kennis van een garnaal: ik kan niet coderen en ben verloren zonder gebruiksvriendelijke software.

Wat ik maar wil zeggen is: als het mij lukt om zonder technische kennis een WordPress site in elkaar te zetten, dan gaat jou dit ook lukken.   

Dezer dagen zijn er bovendien WordPress providers zoals Hostinger die hun eigen website makers aanbieden.

Hostinger website builder.

Voordelen van self-hosted WordPress

  • Zeer veel functionaliteit. Er zijn duizenden WordPress themes beschikbaar en evenveel plugins. Hierdoor kun je met WordPress praktisch iedere site maken je maar kunt bedenken. Dit vertaalt zich ook naar veel meer mogelijkheden op het gebied van design.
  • Je bezit je eigen website. Met een website maker is je site in handen van een derde partij. WordPress is open-source en is dus niet in het bezit van een bedrijf. Je kunt dus ook makkelijk van hosting provider veranderen als je dit wilt.
  • Flexibiliteit. Wanneer je een website maker kiest, zit je hier in principe aan vast. Je kunt je site niet of lastig migreren naar een ander platform. Met WordPress kun je nog kiezen voor een andere theme of andere hosting provider.
  • Nog goedkoper dan een websitebouwer. Een WordPress site kun je al hosten voor een paar euro per maand bij een hosting provider als Cloud86, de beste hosting provider van Nederland. WordPress zelf is helemaal gratis, en de beste WordPress themes hebben vaak ook een gratis versie waar je al alle kanten mee op kan.

Denk aan het volgende: er zijn een stuk meer mensen die vroeg of laat van een website maker overstappen naar WordPress dan omgekeerd.

Gebruik je liever WordPress.org dan een website maker, dan hebben we deze handleidingen om je te helpen:

Conclusie

Van alle website makers zijn Hostinger of JouwWeb de beste keuze voor de meeste mensen.

JouwWeb is makkelijk te gebruiken, je bouwt er prima websites mee en ze hebben goed bereikbare, Nederlandse klantenservice. Dit alles maakt het een uitstekende optie voor beginnende webmasters. Ook hebben ze een gratis optie, geven je ze een gratis .nl domein en zijn hun betaalde pakketten zeer schappelijk geprijsd.

Hostinger heeft een iets steilere leercurve (al scheelt het weinig) maar je krijgt wel een stuk meer vrijheid op het gebied van functionaliteit en design.

Mijn advies? Ruim een dagdeel vrij en probeer ze allebei. Op die manier kom je er gemakkelijk achter welke tool het beste past bij jouw website project.

  • Zeer makkelijk op te pakken
  • 24/7 customer support
  • Prachtige templates
  • Erg aantrekkelijk geprijsd

Veelgestelde vragen

Is het beter om zelf een website te maken, of moet ik een professional inhuren?

Dit hangt af van twee factoren: tijd en geld. Is je budget krap, maak dan zelf je website. Een professional inhuren kan duizenden euro’s kosten. Voor kleinere bedrijven of freelancers is dit vaak een onnodige investering. Tegenwoordig kun je binnen no-time zelf een website in elkaar zetten met gebruiksvriendelijke software waar je geen technische kennis voor nodig hebt.

Wat kost een website maker?

De meeste website makers hebben een gratis pakket. Maar maak je hier gebruik van, dan kun je er niet je eigen domeinnaam aankoppelen en staat je site vol advertenties. Betaalde pakketten kun je krijgen vanaf €8 per maand.

Wat betekent een “drag-and-drop” editor, of een “slepen en neerzetten” editor?

Dit is een tool waarmee je simpelweg elementen van je site (tekstblokken, afbeeldingen) kunt oppakken en op een andere plek neer kunt zetten.

Zijn er ook gratis website makers?

Zeker. De website makers in dit overzicht hebben allemaal een gratis pakket. Bedenk je echter dat je niet je eigen domeinnaam kunt gebruiken bij deze gratis pakketten.

Je hebt ook Google Sites. Dit is helemaal gratis te gebruiken en je kunt je eigen domeinnaam eraan koppelen. Echter, deze software is zeer beperkt. Daarnaast heeft Google nog wel eens de neiging om zonder aankondiging hun producten de nek om te draaien. Het is hooguit geschikt voor een site voor iets als een eenmalig evenement – niet voor een serieuze website die jaren lang mee moet gaan.

Lees hier meer over gratis website makers en waar je aan moet denken bij het gebruik van een gratis site.

Wat is beter, WordPress of een website maker?

WordPress biedt meer functionaliteit en flexibiliteit, maar heeft een iets steilere leercurve. Website makers zijn meestal iets makkelijker op te pakken, maar bieden minder mogelijkheden. Wat beter is hangt af van waar jij meer waarde aan hecht. Bedenk wel: meer mensen stappen uiteindelijk over van een website maker naar WordPress dan omgekeerd.   

Moet ik iets installeren op m’n computer?

Nee. Website makers leven in de cloud. Alles wat je nodig hebt om er gebruik van te maken is een webbrowser.

Kan ik gemakkelijk van website maker wisselen?

Nee. Wanneer je er één kiest, zit je eraan vast. Je kunt niet eenvoudig je website van de ene website maker naar de andere verhuizen. Als je gaat wisselen, zal je meestal je site vanaf 0 weer moeten opbouwen. Daarom is het super belangrijk dat je direct de beste website maker kiest voor jouw behoeftes.

Kies je voor WordPress dan heb je een stuk meer flexibiliteit. Zo zal je vrij eenvoudig kunnen wisselen van WordPress thema of hosting provider.

Wat is de makkelijkste website bouwer?

De makkelijkste website bouwer is JouwWeb. Het kostte me pak en beet 30 minuten om alle functionaliteit van deze tool onder de knie te krijgen. De interface is extreem intuïtief: alle functies zitten waar je ze verwacht. En daarnaast laadt alles zeer snel.

De keerzijde van het ontbreken van een leercurve is dat JouwWeb minder functionaliteit heeft dan zeg, een website maker zoals Wix.

Dit hoeft voor eenvoudige websites geen probleem te zijn natuurlijk.

Hoe maak je een website met een eigen domeinnaam?

Je hebt twee opties: kies een betaald pakket van een website maker of host zelf een site en gebruik een CMS zoals WordPress.

Website makers laten je eenvoudig zelf een domeinnaam registreren, en dat geldt ook voor de meeste hosting providers.

Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email

Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.

2 reacties

  1. Top Joost, dank je wel. Als dummy websitebouwer een stuk wijzer geworden. Ik ga het eindelijk eens proberen dankzij jouw verhaal

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *