Hoe host je een website: een stap-voor-stap handleiding voor beginners

Je kunt een website hosten op twee manieren:

  • Je sluit een hosting abonnement af bij een hosting provider
  • Je zet je eigen hosting server op

Omdat voor het grote gros (99.99%+) van webmasters die tweede optie veel te veel gedoe is en weinig voordelen biedt, gaan we in dit artikel kijken naar de eerste manier. Wanneer je een hosting abonnement afsluit betaal je een klein maandelijks bedrag terwijl de webhost ervoor zorgt dat je website online blijft. Het is een complete hands-off oplossing.

Ik ga je precies uitleggen hoe je een website host en waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting provider.

Laten we beginnen.

Hoe host je een website (in 4 stappen)

1. Bedenk wat voor website je gaat bouwen

Je kunt websites onderverdelen in statische en dynamische websites. Websites zoals een reserveringsplatformen of ecommerce shops zijn dynamische websites. Een site als Start24, die slechts bestaat uit geschreven content, is een statische website.

In de regel vergen dynamische websites meer resources dan statische websites. Dit komt doordat er meer verzoeken worden gedaan op de server (bijvoorbeeld, checken of een bepaald product nog op voorraad is). Hierom zullen dit soort sites zwaardere webhosting nodig hebben.

Website hosten met Hostinger
Voor een statische site met weinig bezoekers kun je prima een budget hosting pakket bij Hostinger afsluiten (€1,99 p/m).

Een statische site heeft in de regel pas zwaardere webhosting nodig wanneer deze significante bezoekersaantallen aantrekt.

2. Vergelijk webhosting types

Webhosting komt in vele soorten en maten. Shared hosting is de beste hosting voor de meeste websites. Het is goedkoop en makkelijk te gebruiken voor beginners. Dedicated hosting is een slag complexer en meer geschikt voor grote, gevestigde websites.

Veel webhosting providers hebben het op hun site over WordPress hosting, WooCommerce hosting of Magento hosting. Vaak doen ze dit alleen voor marketing doeleinden.

Verschillende SiteGround hosting pakketten
Bij SiteGround kun je kiezen uit verschillende types die eigenlijk allemaal precies hetzelfde zijn.

Beginners zullen met veel hosting terminologie niet bekend zijn. Door een bekende term aan een hosting pakket te koppelen (zoals WordPress), willen hosting providers het makkelijker maken voor beginners.

Shared hosting

Met shared hosting deel je een server met andere websites. Ikzelf gebruik shared hosting voor al mijn nieuwe websites. Ga je net je eerste website lanceren, kies dan ook voor shared hosting. Je kunt altijd nog overstappen naar een van de geavanceerdere hosting types hieronder.

Met shared hosting kun je altijd kiezen uit meerdere pakketten. Voor kleine, nieuwe sites voldoet het goedkoopste pakket in veel gevallen, hoewel je altijd moet checken dat het de features bevat die je wilt hebben (zoals automatische dagelijkse backups).  

Lees hier meer over shared hosting.

VPS hosting

VPS staat voor Virtual Private Server. Technisch gezien is dit een vorm van shared hosting; je deelt namelijk een fysieke server met andere websites. Echter krijg je je eigen virtuele stukje van deze server toegewezen wat niet gedeeld wordt met andere websites. Ook zal een VPS server veel minder websites in totaal bevatten dan een traditionele shared server.

Lees hier meer over VPS hosting.

Cloud hosting

Cloud hosting is een relatief nieuwe soort hosting. Het is geschikt voor snelgroeiende websites die tienduizenden bezoekers per maand of meer ontvangen. Met cloud hosting is je website uitgesmeerd over meerdere servers. Dit heeft een paar grote voordelen, zoals dat je site minder snel offline zal gaan. Mocht er een server uitvallen, dan springen andere servers in de bres.

Lees hier meer over cloud hosting.

Dedicated hosting

Met dedicated server krijg je een server waar alleen jouw site op staat. Het is de duurste vorm van hosting en wordt alleen gebruikt door of gigantische grote sites, of sites die veel gevoelige data versturen of ontvangen.  

Lees hier meer over dedicated hosting.

3. Onderzoek webhosting providers

Webhosting providers verschillen nogal op het gebied van performance (snelheid en uptime), customer support en gebruikersgemak.

Sommige scoren een stuk beter op deze fronten dan anderen. Daarom moet je niet de eerste de beste hosting provider uitkiezen.

Ikzelf hou me al jaren bezig met websites ontwikkelen en het onderzoeken van webhosting. Hierdoor heb ik een goed idee van wat de beste hosting providers op de markt zijn. Dit zijn ze:

  • Hostinger. Perfecte budget-host voor eenvoudige, statische sites met weinig bezoekers
  • SiteGround. Iets duurder dan Hostinger, maar blinkt uit qua performance en klantenservice. Wij gebruiken hen voor Start24
  • Kinsta. VIP WordPress host voor gebruikers die complete peace of mind zoeken
  • Cloud86. Beste Nederlandse webhosting dienst. Kies hen als je Nederlandse klantenservice belangrijk vindt
  • GreenGeeks. De beste duurzame webhost. Steekt 300% van hun verbruikte energie in groene energie

Je kunt met geen van deze hosting providers de mist in gaan.

4. Koop webhosting en registreer een domeinnaam

Nu is het tijd om een webhosting pakket uit te kiezen en een domeinnaam te registreren.

Kies de hosting provider die een pakket aanbiedt wat binnen je budget past en die de features aanbiedt die je nodig hebt. Kijk ook goed naar het type site dat je van plan bent te gaan bouwen.

Je kunt een domeinnaam registreren bij de meeste hosting providers en dit is wat je waarschijnlijk wilt doen. Het kost meestal een paar euro meer per jaar dan wanneer je een domeinnaam registreert bij bijvoorbeeld Google Domains, maar het scheelt je een hoop gedoe.  

Ik zal je als voorbeeld Hostinger geven.

Stel, je wilt een statische WordPress website bouwen, bijvoorbeeld een eenvoudige website voor je onderneming. Je hebt nog geen domeinnaam en wilt dagelijkse automatische backups.

Je krijgt de keuze uit de volgende pakketten:

Hostinger pakketten

Het eerste pakket geeft je slechts één email adres. Niet handig als je een emailadres voor je medewerkers wilt opzetten. Bovendien heeft dit pakket geen dagelijkse backups en krijg je er ook geen domeinnaam bij.

Het derde pakket, Business WordPress, biedt daarentegen:

  • Gratis email tot 100 email adressen
  • Een gratis domeinnaam
  • Dagelijkse automatische backups

Zo zie je, dit pakket heeft alles wat je nodig hebt. Bovendien kan dit pakket pak en beet 100.000 bezoekers per maand wat betekent dat je er waarschijnlijk wel even mee vooruit kan.

Bedenk dat indien nodig, je je hosting pakket vaak kunt upgraden naar een geavanceerdere variant binnen dezelfde hosting.

Hoe werkt webhosting

Hoe werkt webhosting

Webhosting is waar je website leeft op het internet. Een website bestaat uit allerlei bestanden (tekst, afbeeldingen, codering) en die moeten ergens op een server opgeslagen staan, zodat bezoekers je website kunnen bereiken.

Je kunt hier in meer detail lezen wat webhosting precies is en hoe het werkt.

Hosting providers die wij aanbevelen

Hieronder vind je uitgebreide reviews van onze favoriete hosting providers:

Zo maak je een website

Het maken van een website is een stuk eenvoudiger met handleiding die je het hele proces stap-voor-stap uitlegt. Hier vind je onze website handleidingen:

Veel gestelde vragen

Kan ik een website zelf hosten?

Je kunt je eigen website hosten door zelf een server op te zetten. Er kleven hier echter nogal wat nadelen aan. Het zal bijna altijd een stuk duurder zijn (apparatuur aanschaffen, onderhoud), kost een hoop tijd en expertise en je hebt geen support voor wanneer je tegen problemen aanloopt. Voor veruit de meeste gebruikers is het zelf hosten van een site een onverstandige keuze.  


Kan ik een website gratis hosten?

Dat kan, maar in 99% van de gevallen is dit een slechte keuze. Voor niets gaat de zon op en gratis webhosting is vaak niet werkelijk gratis: de webhost zal je pushen een betaalt abonnement te nemen, je site krijgt “verplicht” advertenties of je webhost verkoopt je gegevens (zoals je email) aan derde partijen. Gelukkig kun je webhosting al op de kop tikken voor een paar euro per maand. In dit artikel geven we je een paar tips voor zeer goede goedkope webhosting diensten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *