De 4 beste wachtwoordmanagers (2022)

Beste wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een van de belangrijkste tools om je online data veilig mee te houden. Het genereert unieke wachtwoorden voor je online accounts en vult deze – samen met je login naam – automatisch in wanneer je wilt inloggen. Naast de veiligheid die dit biedt, bespaar je hier ook ontzettend veel tijd mee.  

Ik heb de populairste wachtwoordmanagers (gratis en betaalt) onderzocht en getest. Het resultaat hiervan is deze top 4. Lees verder om erachter te komen wat de beste wachtwoordmanager van het moment is.

De beste wachtwoordmanagers van 2022

 1. 1Password – Gebruiksvriendelijk en ideaal voor ondernemingen  
 2. Dashlane – Wachtwoordmanager met VPN
 3. NordPass – Zeer aantrekkelijk geprijsd
 4. LastPass – Uitstekende gratis versie

1. 1Password – Gebruiksvriendelijk en ideaal voor ondernemingen

1Password home

1Password biedt de beste mix van gebruiksvriendelijkheid, compatibiliteit, en prijs van de wachtwoordmanagers die ik heb getest.

Het heeft aantrekkelijk ogende, eenvoudig te gebruiken apps die werken op praktisch iedere browser, computer en telefoon. Het bedrijf investeert flink in veiligheid en gebruikt sterke encryptie-technologie om je wachtwoorden veilig te houden.

Wachtwoordmanagers kunnen overweldigend zijn voor beginners. 1Password is dusdanig makkelijk onder de knie te krijgen dat het gebruik ervan binnen de kortste tijd je dagelijkse gewoontes zal binnenglippen. Het is extreem eenvoudig je opgeslagen wachtwoorden te bekijken en veranderen. Je 1Password kluis kan login details, betaalgegevens en data voor formulieren opslaan (bijvoorbeeld je adresgegevens).

Bovendien kan je als je wilt deze gegevens in meerdere kluizen onderbrengen. Zo kan je bijvoorbeeld je persoonlijke accounts scheiden van je zakelijke accounts. Dit is in het bijzonder handig voor de familie- en zakelijke pakketten van 1Password, waar je sommige gegevens gescheiden wilt houden van andere mensen maar andere wachtwoorden wel eenvoudig wilt kunnen delen.   

Een zeer handige feature van 1Password is Watchtower. Hiermee wordt je gewezen op gelekte, meermaals gebruikte of zwakke wachtwoorden die vervolgens gemakkelijk kunt veranderen. Ook vertelt het je wanneer je een wachtwoord hebt gebruikt op een site die niet via het HTTPS-protocol loopt. Wachtwoorden op dit soort sites hebben een grotere kans om vroeg of laat te lekken.  

Alle versies van 1Password ondersteunen gezichtsherkenning en vingerafdrukherkenning. Dit is bijzonder handig voor je mobiele telefoon, waarop het intikken van je master wachtwoord (het wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot je wachtwoordmanager) meerdere keren per dag je op een gegeven moment irritant kan worden.   

Hier zijn alle belangrijke kenmerken van 1Password op een rij:

 • Geschikt voor individuen, families en bedrijven
 • Apps voor Windows, macOS, iOS en Android
 • Browser extensies voor Chrome, Firefox, Brave en Microsoft Edge
 • Ook geschikt om bestanden veilig mee op te slaan (tot 1 GB)
 • Travel mode om veilig te kunnen reizen
 • Digitale portemonnee waar je betaalgegevens in kan opslaan (bankpas, creditcard, PayPal)

Bekijk hier de meest recente prijzen van 1Password.

2. Dashlane – Wachtwoordmanager met VPN

Dashlane homepage

Dashlane is een uitstekende wachtwoordmanager waar eveneens een VPN inbegrepen bij zit. Dat verklaart mogelijk waarom Dashlane net iets prijziger is dan de andere wachtwoordmanagers in dit overzicht.  

Qua beveiliging is Dashlane even sterk als 1Password. Het gebruikt ook 256-bit encryptie en laat externe audits uitvoeren om hun veiligheid te garanderen. Daarnaast zijn hun apps eenvoudig te gebruiken en mooi ontworpen. Echter is het tegenwoordig alleen nog maar mogelijk deze apps als web app te gebruiken. De keerzijde hiervan dat je je geen toegang kunt krijgen tot je wachtwoorden als je geen internetverbinding hebt.

Dashlane heeft een gratis versie. Dit is een goede manier om de dienst een tijd uit te proberen, maar vroeg of laat zal je waarschijnlijk op een betaald abonnement over willen. De gratis versie laat je slechts 50 wachtwoorden opslaan je kunt hem gebruiken op maar één apparaat.

Hier zijn alle belangrijke kenmerken van Dashlane op een rij:

 • VPN inbegrepen
 • Dark Web Monitoring: krijg te horen wanneer je emailadres of een wachtwoord geassocieerd wordt met dark web activiteiten
 • Geschikt voor individuen, families en bedrijven
 • Web apps voor Windows, macOS, iOS en Android
 • Tot 1 GB aan opslagruimte voor bestanden
 • Zie een handig overzicht van je zwakke, hergebruikte of gestolen wachtwoorden

Bekijk hier de meest recente prijzen van Dashlane.

3. NordPass – Zeer aantrekkelijk geprijsd

Nordpass wachtwoordmanager

NordPass is afkomstig van hetzelfde bedrijf dat achter NordVPN zit.

NordPass is nieuwer dan de andere wachtwoordmanagers in dit overzicht, en mist daarom een aantal features. Qua gebruiksvriendelijkheid voelt het ook nét iets minder gepolijst, maar daar tegenover staat dat het wel de meest prijsvriendelijke wachtwoordmanager is.

Je kunt NordPass niet zakelijk gebruiken en hoewel ze een familie pakket hebben, zijn ze het meest geschikt voor individuen.

Op het gebied van veiligheid is NordPass even sterk als de rest. Ze hebben eveneens een zero-knowledge beleid en 256-bit encryptie (hoger dan dit wordt het niet).  

Hier zijn alle belangrijke kenmerken van NordPass op een rij:

 • Geschikt voor individuen en families
 • Apps voor Windows, macOS, iOS en Android
 • Browser extensies voor Chrome, Firefox, Safari, Opera, Vivaldi, Edge en Brave
 • Voeg multi-factor authentication toe
 • Zeer goedkoop wanneer je voor langere tijd een abonnement afsluit

Bekijk hier de meest recente prijzen van NordPass.

4. LastPass – Uitstekende gratis versie

LastPass wachtwoordmanager

LastPass is een degelijke wachtwoordmanager met een uitstekende gratis versie: je kunt er zoveel mogelijk wachtwoorden mee opslaan als je maar wilt. Echter kun je het eveneens slechts gebruiken op een enkel apparaat.

Waar LastPass in verschil ten opzichte van de andere wachtwoordmanagers in dit overzicht, is dat het meerdere herstelopties biedt. Hieronder vallen SMS-herstel, een master wachtwoord hint en een eenmalig herstel wachtwoord.

Daarbij werkt LastPass qua multifactor authentication. Deze werken met de ingebouwde LastPass Authenticator en externe apps zoal Microsoft Authenticator en Google Authenticator. Bij de betaalde versie van LastPass krijg je ook vingerafdruk-authenticatie, Sesame en YubiKey.

LastPass vinkt alle hokjes af als het gaat om veiligheid, maar hun apps zijn iets minder goed dan die van de andere opties in dit overzicht. Vooral hun Android app laat nogal wat steken vallen, en heeft een stuk meer bugs en glitches dan je zou verwachten.  

Hier zijn alle belangrijke kenmerken van LastPass op een rij:

 • Gratis versie waar je een onbeperkt aantal wachtwoorden in op kan slaan
 • Geschikt voor individuen, families en bedrijven
 • Web apps voor Windows, macOS, iOS en Android
 • Tot 1 GB aan opslagruimte voor bestanden
 • De meeste MFA opties
 • Dark web monitoring

Bekijk hier de meest recente prijzen van LastPass.

Wachtwoordmanagers vergelijken

1PasswordDashlaneNordPassLastPass
Website1password.comdashlane.comnordpass.comlastpass.com
Kosten betaalde versie vanaf$1,50 p/m€4,41 p/m€1,39 p/m€2,90 p/m 
Geschikt voor bedrijven
Gratis versie
Wachtwoorden genereren en invullen
VPN inbegrepen
Klantenservice24/7 email24/7 email24/7 email24/7 email

Waarom je een wachtwoordmanager nodig hebt

Wachtwoorden zijn een noodzakelijk kwaad. Het is irritant om ze te moeten gebruiken maar ze zijn even hard nodig als een slot op je fiets. Ze zijn een van de belangrijkste manieren om je zelf online te beschermen, naast het up-do-date houden van je browser en besturingssysteem en het gebruik maken van 2FA (Two-Factor Authencitation).

Volgens een onderzoek van NordPass heeft de gemiddelde persoon 100 online accounts. Aangezien het onmogelijk is zoveel wachtwoorden te onthouden, recyclen veel mensen (delen van) hun wachtwoorden en zijn ze vaak eenvoudig te raden (denk, de naam van een huisdier met een paar cijfers erachter). Dit maakt je kwetsbaar online.

Dit is niet alleen een probleem op individueel niveau. Voor bedrijven is het ook een enorme issue. Data lekken bij bedrijven worden in 81% van de gevallen veroorzaakt door zwakke of meerdere keren gebruikte wachtwoorden. De gemiddelde kosten van zo’n data lek komen uit op $4,24 miljoen.

Je kunt eenvoudig checken of je emailadres of wachtwoord zich bevindt in een data lek via deze site. Mijn persoonlijke emailadres is bijvoorbeeld niet minder dan 8 keer de wereld in geslingerd via een data lek. Zou ik geen sterke, unieke wachtwoorden gebruiken, dan ben ik het haasje. Hackers hoeven namelijk nog maar één van m’n twee inloggegevens te raden.   

Email data lek

Een goede wachtwoordmanager houd je veilig (dankzij de praktisch onmogelijk te hacken wachtwoorden die het voor je genereert) en nemen je veel werk uit handen.

Wanneer je een nieuwe online account opzet genereert een wachtwoordmanager een nieuw, sterk wachtwoord voor je, en ze slaan deze wachtwoorden (en vaak ook creditcard gegevens, bankrekening nummer en andere info) op in één plek.

Je kunt toegang krijgen tot deze wachtwoorden met een master wachtwoord. Zolang je dit master wachtwoord onthoudt, doet je wachtwoordmanager de rest. Het vult automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in wanneer je toegang wilt krijgen tot een online account.

Een wachtwoordmanager gebruiken voor je bedrijf

Wellicht heb je een IT-afdeling die zich bekommert over de online veiligheid van je organisatie. Ze houden bij welke software accounts je bedrijf gebruiken en waarborgen de veiligheid ervan.

De afgelopen jaren is er een explosie geweest van (gratis) productiviteit tools. Dit is fantastisch omdat ze ons efficiënter kunnen laten werken. Maar op het moment dat een werknemer zonder dat je het weet z’n werktaken organiseert via een Trello board of gevoelige documenten door Grammarly heen haalt, stel je potentieel kwetsbare gegevens bloot aan derden. Zonder controle. Wanneer je IT-afdeling zich niet van deze accounts bewust is, kunnen ze deze ook niet beschermen.

En hoeveel van je werknemers die deze extra tools gebruiken, gebruikt een uniek wachtwoord voor iedere account?

Een goedkope, eenvoudige oplossing voor dit probleem is iedereen in je organisatie met een wachtwoordmanager te laten werken.

De kenmerken van een goede wachtwoordmanager

Bij het kiezen van de wachtwoordmanagers in dit overzicht heb ik gelet op de volgende zaken:

 • Gebruiksvriendelijk. Een wachtwoordmanager die niet eenvoudig te gebruiken is, heeft een grote kans om binnen no-time bij het grof vuil te worden gezet. De wachtwoordmanagers in dit overzicht zijn doodsimpel te gebruiken – ook voor mensen zonder technische kennis.
 • Beveiliging. Je vertrouwt een wachtwoordmanager je complete digitale bestaan toe. Een goede wachtwoordmanager heeft 256-bit AES-versleuteling (hetzelfde type wat door militaire instanties wordt gebruikt), biedt 2FA of multi-factorauthenticatie en hebben zero-knowledge protocollen (niemand kan je master wachtwoord inzien). Echter, de beste wachtwoordmanagers laten zich ook door onafhankelijke derde partijen auditen. Zo’n audit is niet zaligmakend. Het is uiteindelijk slechts een momentopname van de technologische veiligheid van het bedrijf. Maar het laat zien dat het bedrijf haar veiligheid serieus neemt.
 • Ondersteuning voor zowel mogelijk platforms en besturingssystemen. Het aantrekkelijke van een wachtwoord manager is dat je er wachtwoorden mee kunt syncen tussen je verschillende gadgets (laptop, telefoon, tablet, etc.) en browsers. Daarom moet een wachtwoordmanager werken op zoveel mogelijk verschillende apparaten. Verder zou er geen limiet moeten staan op hoeveel apparaten je met elkaar kunt syncen.  
 • Features. Niet alleen cruciale features zoals het soepeltjes automatisch invullen van wachtwoorden en login gegevens, maar ook geavanceerde features zoals je laten weten of een van je wachtwoorden ooit is gelekt.
 • Klantenservice. Je brengt al je wachtwoorden onder bij een enkele dienst. Je wilt je wachtwoordmanager dus eenvoudig kunnen bereiken wanneer dit nodig.
 • Kosten. Een wachtwoordmanager zou niet een rib uit je lijf moeten kosten. De meeste diensten in dit overzicht kosten minder dan 2 euro per maand.
 • Oneindig veel opslagruimte. Een goede wachtwoordmanager laat je zoveel wachtwoorden en andere gegevens opslaan als je maar wilt. Er zijn zelfs gratis opties die je dit laten doen. Dus neem met minder geen genoegen.
 • Wachtwoorden delen. Een goede wachtwoordmanager moet het eenvoudig maken om wachtwoorden te delen met mensen die je vertrouwt. Sommige accounts zal je moeten delen met anderen, denk aan een gedeeld info@… email adres bij kleine ondernemingen. Betaalde wachtwoordmanagers bieden deze functionaliteit, maar je ziet het meestal niet bij de gratis versies.  

Hoe je een goed master wachtwoord maakt

Het grote voordeel van een wachtwoordmanager is dat je nog maar één enkel wachtwoord hoeft te onthouden in plaats van tientallen. Maar dat betekent dat dit wachtwoord zowel zeer sterk moet zijn, als eenvoudig te onthouden voor jou.

Hoe pak je dit aan?

Dit is wat ik zelf heb gedaan voor het samenstellen van mijn master wachtwoord. Ik koos bepaalde letters die gekoppeld zijn aan een bepaalde gebeurtenis in m’n leven, en verbond hier volgens unieke cijfers aan die ik te maken hebben met deze gebeurtenis (denk hier bijvoorbeeld aan een tijdsduur). Hier heb ik vervolgens een behoorlijk lange lus van gemaakt, met aan het eind nog enkele speciale tekens gesprenkeld die een speciale betekenis voor me hebben.

Dit wachtwoord is onmogelijk te raden voor derden. Daarnaast kan ik het altijd terug herleiden aan die bepaalde gebeurtenissen van m’n leven, die alleen ikzelf helemaal helder heb staan. Hierdoor is het vrijwel onmogelijk om dit wachtwoord te vergeten.

Je kunt iets soortgelijks doen. En mocht je je zorgen maken over het kwijtraken van dit master wachtwoord, dan kun je het altijd nog op een stuk papier schrijven en op een veilige plek verbergen.

Je master wachtwoord kun je eventueel nog extra beveiligen met two-factor authentication.   

Een wachtwoordmanager versus je browser

Wachtwoordmanagers in je browser – zoals die in Chrome – werken uitstekend. Bovendien zijn ze gratis. Ze laten je zelfs weten wanneer een wachtwoord dat je gebruikt is gevonden in een data lek.

Veel browsers kun je zelfs syncen tussen meerdere apparaten en vullen ook andere gegevens voor je in (zoals creditcard gegevens).

Echter, een toegewijde wachtwoordmanager werkt tussen verschillende besturingssystemen en browsers. Ikzelf gebruik bijvoorbeeld Chrome op m’n computer maar Safari op m’n telefoon. Daardoor heb ik eenvoudig toegang tot al m’n wachtwoorden op al m’n apparaten.

Daarnaast kun je een wachtwoordmanager gebruiken om wachtwoorden te delen met vrienden of familieleden.

Als je wilt overstappen van het opslaan van wachtwoorden in je browser naar het opslaan van je wachtwoorden in een wachtwoorden, kun je ze eenvoudig importeren naar de wachtwoordmanagers in dit overzicht.  

Is het wel veilig om al je wachtwoorden in een wachtwoord manager onder te brengen?

Ik kan me voorstellen dat de gedachte dat al je wachtwoorden in handen zijn van een enkel bedrijf je doet zweten.

Echter, er zijn een paar redenen waarom je je geen zorgen hoeft te maken. De partijen in dit overzicht hebben een “zero-knowledge” beleid. Dat betekent dat niemand die bij die bedrijven werken, of hackers die weten in te breken, je master wachtwoord kunnen inzien. Al deze bedrijven gebruiken verder ook 256-bit AES encryptie waardoor zonder het master wachtwoord je wachtwoorden onleesbaar zijn.

Bovendien gebruik je je master wachtwoord ook nooit op een site zelf. Hierdoor is het zeer lastig voor je wachtwoord om in handen te komen van hackers.

De bottom line blijft echter dat je maar vertrouwen moet hebben in de claims die deze bedrijven maken rondom hun veiligheid. Dit geldt echter ook bijvoorbeeld voor bedrijven die cloud oplossingen bieden voor opslag waar je gevoelige data opslaat. Wat mij betreft hoef je je hier bij bedrijven met een goede reputatie, en haar deze reputatie volledig afhangt van  

Al met al blijft het, statistisch gezien, een veel veiligere oplossingen dan een wachtwoord recyclen op tientallen online accounts.

Conclusie

Hier vind je nogmaals de beste wachtwoordmanagers:

 1. 1Password – Gebruiksvriendelijk en ideaal voor ondernemingen  
 2. Dashlane – Wachtwoordmanager met VPN
 3. NordPass – Zeer aantrekkelijk geprijsd
 4. LastPass – Uitstekende gratis versie

Eerlijk is eerlijk, de tools doen pak en beet hetzelfde en zijn even veilig. 1Password is echter m’n persoonlijke favoriet. Het is super makkelijk te gebruiken, is geschikt voor zowel individuen als organisaties en is tot slot extreem aantrekkelijk geprijsd.

Dashlane is een goed alternatief als je een wachtwoordmanager en VPN in één zoekt.

NordVPN is iets nieuwer dan de andere partijen en mist een aantal goede features, maar daar tegenover staat dat het de goedkoopste wachtwoordmanager is.

LastPass heeft de beste gratis versie van alle wachtwoordmanagers, maar laat wat steken vallen qua de user experience van hun apps.

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik m’n master wachtwoord kwijt raak?

Een master wachtwoord is door geen mens op aarde te achterhalen. Ook niet door het bedrijf achter de wachtwoordmanager.

Een goed master wachtwoord moet je zo ontwerpen dat het eigenlijk niet te vergeten is. En je zou het eigenlijk op een stuk papier moeten schrijven en dit op een veilige plaats moeten opbergen als back-up.

Als je je master wachtwoord bent kwijt geraakt, hangt wat je kunt doen af van de wachtwoordmanager die je hebt gebruikt. Bij bijvoorbeeld 1Password kun je het wachtwoord herstellen vanaf de account van een familielid. Als dit niet kan, dan zal je je wachtwoordmanager account moeten verwijderen en al je wachtwoorden opnieuw moeten maken.


Hoeveel kost een wachtwoordmanager?

Als je een jaar vooruit betaalt, kost een wachtwoordmanager ongeveer 2 euro per maand.


Welke password manager is het beste?

1Password biedt een perfect mix tussen gebruiksvriendelijkheid, features en prijs. De dienst heeft een niet-goed-geld-terug garantie waardoor je het zonder risico kunt uitproberen.


Werkt een wachtwoordmanager op m’n mobiele telefoon?

Jazeker. De betere wachtwoordmanagers werken op ieder apparaat. Ze kunnen automatisch gebruikersnamen en wach

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *