Wat is een URL?

Het wereldwijde web kenmerkt zich door haar vele afkortingen. “URL” is er hier één van. Het is een term die je ongetwijfeld al een aantal keer bent tegengekomen.

In dit artikel begin ik met een antwoord op de vraag: wat is een URL? Daarna gaan we kijken naar de 3 belangrijkste onderdelen van een URL, en op wat voor manieren die onderdelen in verbinding staan met je website.

Wat is een website URL?

URL is de afkorting voor Uniform Resource Locator. Het is de locatie (“webadres”) van een website, specifieke webpagina of bestand op het internet. Een URL kan een grote rol spelen in de online organische vindbaarheid van een website. Met andere woorden, het heeft impact op SEO. Daarnaast is het een belangrijke factor voor de branding van je website.

Hier een voorbeeld om dit te verduidelijken:

Als je https://www.start24.nl/ in je browser intikt land je op de homepagina van onze website. https://www.start24.nl/wat-is-url/ daarentegen brengt je specifiek naar het artikel wat je nu aan het lezen bent. Beiden zijn URL’s.

Waarschijnlijk denk je over het algemeen niet al te veel na over URL’s. Hooguit onthoud je of bookmark je de URL’s van je favoriete websites. Echter, als je van plan bent zelf een website te maken of er al één managed, is het handig om te weten wat een URL precies is en hoe een URL werkt.

Als je een site wilt bouwen is het aantal keuzes waar je voor staat mogelijk overweldigend. Hosting opzetten, een CMS kiezen, een domeinnaam registreren… De stappen lijken eindeloos. In deze gratis WordPress handleiding laten we je stap voor stap zien hoe je een website bouwt met de populairste CMS ter wereld. Na het afronden van deze handleiding zal je een prachtige website online hebben staan die is gebouwd met dezelfde technologie stack die wij voor Start24 hebben gebruikt.

URL’s uitgelegd (3 onderdelen)

In deze sectie gaan we kijken naar de 3 onderdelen waaruit een URL bestaat. Nadat je dit hebt gelezen, heb je een volledig antwoord gekregen op de vraag: “wat is een URL?”

1. Het protocol

Het eerste onderdeel van een URL – het protocol – is iets wat de meeste mensen over het hoofd zien. Dit is niet verwonderlijk, want je ziet het niet in je adresbalk (behalve als je dubbelklikt op de URL).

Als we kijken naar onze URL: https://www.start24.nl/wat-is-url, dan is het dikgedrukte gedeelde, “https” het protocol. Dit onderdeel is erg belangrijk omdat het je vertelt of een website beveiligd is via een SSL-certificaat of niet. Een SSL-certificaat laat zich zien middels een slotje in de browserbalk en vertelt je dat je veilig je gegevens – zoals je credit card details – kunt delen met de website. 

Ontbreekt dit slotje, dan betekent dit dat de website draait op het onderhand verouderde HTTP protocol. Dit is gelukkig bij steeds minder websites het geval tegenwoordig: het gros van de websites loopt via HTTPS.

Gelukkig is het dezer dagen super eenvoudig (en gratis) om je website te laten lopen via HTTPS. De eerder genoemde WordPress handleiding laat je precies zien hoe je dit doet via Let’s Encrypt.

2. De domeinnaam

Terug naar onze voorbeeld URL:

https://www.start24.nl/wat-is-url/

Het dikgedrukte deel hier is het meest bekende onderdeel van een URL, de domeinnaam. In dit voorbeeld is dit start24.nl. Type dit in je browserbalk en je landt direct op onze homepage, als je er verder niks achter plaatst.

Domeinnamen deel je op in twee. Bij ons zijn dit: start24 (de naam van de website) en .nl (de Top-Level Domain, of TLD).

Misschien vraag je je af wat het www. gedeelte in onze URL doet. Het is niet een onderdeel van de domeinnaam, maar in plaats daarvan een onderdeel van je serverconfiguratie  

Of je website over www. beschikt of niet, is een keuze die je zelf maakt als webmaster. Het heeft verder geen impact op de vindbaarheid van je site. Het is een kwestie van wat je zelf het prettigst vindt. Eén ding: wanneer je eenmaal hebt gekozen voor een URL die loopt via www. of zonder, dan is het belangrijk dat je dit op een later punt niet veranderd. Dit kan allerlei problemen opleveren met de SEO van je site.

De naam van je website is een zeer belangrijke keuze voor iedere webmaster. In dit artikel leggen we je uit waar je op moet letten bij het kiezen van een naam voor je website en hoe je een domeinnaam registreert.

De TLD is ook een zeer belangrijk onderdeel van de URL. Niet alle TLD’s zijn gelijk geschapen. Als je een Nederlandse website hebt is .nl meestal de beste keuze (hoewel .com ook uitstekend is). De .nl TLD laat je geen twijfel over bestaan dat je een Nederlandse website hebt die zich richt op een Nederlands publiek. Als mensen je site in Google’s zoekresultaten tegenkomen en je site .nl heeft als TLD, zullen ze eerder geneigd zijn erop te klikken dan wanneer je site eindigt in bijvoorbeeld .io of andere, minder bekende TLD.

3. Het pad

Iedere pagina op een website heeft een unieke URL. Weer ter illustratie, dit is hoe dat eruit ziet:

https://www.start24.nl/wat-is-url/

Het gedeelte na de TLD (bij ons .nl) is wat het “pad” wordt genoemd (of “path”). Typ deze URL in en je wordt direct naar betreffende pagina gebracht. Dit laatste onderdeel van de URL wordt ook wel de “slug” genoemd (deze term zal je aantreffen in o.a. je WordPress dashboard).

Als je je website maakt via WordPress kun je deze slug veranderen in wat je maar wilt. Maar er zijn een paar best practices waar je op wilt letten:

  • Hou de slug zo kort mogelijk (denk 3-5 woorden)
  • Zet relevante zoekwoorden in de slug (termen waar je op gevonden wilt worden)
  • Zet nooit jaartallen in de slug (of anders oogt ‘ie achterhaald een jaar later)

Bij sommige websites zal je zien dat hun URL path er als volgt uitziet: /blog/wat-is-url of /termen/internet/wat-is-url/. Sommige mensen beweren dat dit beter is voor SEO. Dit is niet zo. Google heeft aangegeven dat een “platte” URL-structuur (oftewel, naam van de website, en direct de titel van de pagina erachter zonder sub-folders) je site even goed vindbaar maakt in Google. 

Veelgestelde vragen

Is een URL hetzelfde als een domeinnaam?

Een domeinnaam is een onderdeel van je URL. Een domeinnaam bestaat uit de naam van je website en de TLD (bijvoorbeeld .nl of .com). Een URL is het volledige webadres van je site of van een bepaalde pagina.

Kun je je URL zomaar veranderen?

Dit kan, maar het vereist wat planning. Je moet er onder andere voor zorgen dat de oude URL’s op de juiste manier doorverwijzen naar de nieuwe. Stel je dit niet goed in, dan kan de vindbaarheid van je site hier onder lijden in de zoekmachines.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *