Start24’s blauwdruk

Veel van onze bezoekers vragen met welke tools ze het beste een website kunnen maken.

Nog specifieker, veel mensen willen weten welke tools en software wij precies voor Start24 gebruiken.

In dit artikel ga ik ons “geheime recept” volledig uit de doeken doen. Ik ga je vertellen welke hosting we gebruiken, welke website theme we gebruiken en wat onze favoriete plugins zijn (en waar ze voor dienen).

Daarnaast laat ik je ook zien waar we onze afbeeldingen vandaan halen, welke SEO tools we gebruiken en welke tools we voor onze project management en planning gebruiken.

Website platform

Net zoals een derde van het wereldwijde web is ook Start24 gebouwd op WordPress. Daarmee bedoel ik WordPress.org, niet WordPress.com. WordPress.org is de non-commerciële, open source versie van WordPress.

Voorbeeld van WordPress websites

WordPress is voor de meeste mensen het beste platform om een site mee te maken. Dit is waarom:

  • Het is gratis te gebruiken en zeer eenvoudig onder de knie te krijgen. Je hebt er geen enkele technische kennis voor nodig
  • Ondanks dit kun je er geweldige sites mee bouwen. Het is niet voor niks dat sommige sites met miljoenen bezoekers per maand ook op WordPress draaien
  • Je kunt er heel veel kanten mee op. Voor bijna iedere functionaliteit die je kunt bedenken is er wel een plugin te vinden. De meeste van deze plugins zijn gratis

Ben je van plan om je website ook met WordPress te bouwen, bekijk dan onze gratis WordPress handleiding die je stap-voor-stap uitlegt hoe je dit doet.

Webhosting

Webhosting is waar je site leeft op het internet. Daarom is het super belangrijk de juiste webhost te kiezen.

Wat ons betreft is SiteGround de beste webhost van 2021. We gebruiken hen voor Start24 al sinds het prille begin, toen de site nog tot niemand bezocht werd, tot aan dit moment. Nu ontvangen we vele duizenden bezoekers per maand.  

De kracht van SiteGround zit hem in dat de dienst aansluit bij een zeer breed scala aan websites. Van websites die net komen kijken tot blogs met een miljoenenpubliek.

SiteGround biedt super goede performance, is makkelijk te gebruiken en heeft 24/7 klantenservice die behoort tot de besten van de hosting industrie.

Website theme

Tot vrij recent draaide Start24 op Divi, een van ’s werelds bekendste en meest gebruikte WordPress themes. Onlangs zijn we overgestapt op Kadence WP.

Homepage van Kadence WP (WordPress theme)

De reden dat we nu Kadence gebruiken is als volgt:

  • Het is een van de lichtste WordPress themes op de markt. Dit zorgt voor super snelle laadtijden
  • Je kunt er alle kanten mee op. Als je Kadence combineert met de plugin Kadence Blocks, kun je er praktisch iedere site mee ontwerpen die je kunt bedenken. Zonder dat je hier een page builder als Divi of Elementor voor nodig hebt (welke je site vertragen)
  • Het team achter Kadence heeft een geweldig gevoel voor webdesign. Het gevolg is dat je minimale moeite hoeft te doen om je site er goed uit te laten zien

Nog een voordeel: Kadence heeft ook een gratis versie. Deze gratis versie biedt al zoveel functionaliteit, dat hij de meeste betaalde themes in het stof doet bijten.

Op het moment steekt Kadence met kop en schouders boven het WordPress theme maaiveld uit. De reviews liegen er niet om:

Kadence reviews

De theme heeft nog geen mainstream bekendheid. Maar door de kwaliteit van het product en diens groeicurve, verwacht ik dat dit niet lang meer gaat duren.

Website plugins

Voor Start24 gebruiken we een zeer beperkt aantal plugins. Iedere plugin die je installeert vergroot de kans dat er iets stuk gaat op je site en dat je performance achteruit gaat. Daarom houden het wat plugins betreft zo minimalistisch mogelijk.

Hieronder vind je alle plugins die we gebruiken plus een uitleg waar ze voor dienen.

Block Navigation

Een plugin waarmee de Gutenberg Editor – waarmee je in WordPress berichten en pagina’s bouwt – eenvoudiger te gebruiken is.

Kadence Suite (Blocks, Pro, Simple Share etc.)

Het Kadence theme komt pas echt goed tot haar recht wanneer je het aanvult met een aantal van de (premium) plugins die het team heeft ontwikkeld. Dit zijn alle Kadence plugins die we voor Start24 gebruiken:

  • Kadence Blocks – Gutenberg Blocks for Page Builder Features. Voegt geavanceerde blocks toe aan Gutenberg. Maak unieke lay-outs met kolommen, voeg achtergronden toe, iconen etc.
  • Kadence Blocks – PRO Extension. Betaalde versie van Blocks die premium features aanbiedt
  • Kadence Pro – Premium addon for the Kadence Theme. Voegt extra’s en premium features toe aan het Kadence theme
  • Kadence Blocks – Simple Share. Om social media knoppen aan je site mee toe te voegen

Loginizer

De Loginizer plugin beschermt je site tegen brute force aanvallen van hackers door een IP-adres te blokkeren na een bepaald aantal inlogpogingen. Het is een makkelijk te gebruiken, krachtige WordPress beveiliging plugin.

Post Duplicator

Met deze plugin kun je pagina’s en berichten met één druk op de knop kopiëren. Aardig wat van onze artikelen volgen hetzelfde format. Deze plugin bespaart ons veel tijd uit doordat we niet meer elk artikel van de grond af hoeven op te bouwen.   

Pretty Links

Pretty Links gebruiken we om onze affiliate links te managen. Je kunt er URLs mee verkleinen en aanpassen naar je eigen voorkeuren, en bijhouden hoe vaak je bezoekers erop klikken.

Rank Math

Rank Math is beste SEO plugin van het moment. We gebruiken Rank Math voor het aanpassen van onze meta tags, SEO titels, om verbinding te maken met Google Analytics en om schema aan onze pagina’s toe te voegen.

SG Optimizer

SG Optimizer is SiteGround’s zelf ontwikkelde tool om je website mee te versnellen. Zie het als SiteGround’s versie van de WP Rocket plugin. Je kunt SG Optimizer gebruiken voor het cachen van je site, afbeeldingen converteren in WebP-formaat (wat een stuk kleiner is dan JPEG en PNG) en meer. SG Optimizer speelt een belangrijke rol in de snelheid en performance van Start24. Deze plugin werkt alleen met SiteGround en is gratis.

Afbeeldingen en grafisch ontwerp

De afbeeldingen die we gebruiken voor onze thumbnails en featured images zijn bijna allemaal afkomstig van Freepik. Van Freepik kun je gratis stock foto’s en vector afbeeldingen downloaden. Bedenk wel dat wanneer je geen betaalde account bij Freepik hebt, je een bronvermelding bij hun afbeeldingen toe moet voegen wanneer je deze gebruikt.

De vector afbeeldingen passen we vaak nog even aan met Adobe Illustrator. Bijvoorbeeld, we voegen tekst of een achtergrondkleur toe.

Adobe Illustrator

Verder hebben we voor sommige afbeeldingen 99Designs gebruikt. 99Designs is een platform wat je in direct contact stelt met getalenteerde grafische ontwerpers van over de hele wereld. Hier leggen we je uit hoe je het meeste uit 99Designs kunt halen.

SEO tools

Meer dan 95% van het verkeer van Start24 komt binnen via Google. SEO is dus een kritiek kanaal voor ons. Toch leunen we niet heel zwaar op SEO tools. We gebruiken enkel de betaalde versie van Ubersuggest (de SEO tool van Neil Patel) en de gratis versie van Ahrefs.

Homepage van Ahrefs

Ubersuggest is niet de meest gepolijste, best ontworpen of meest uitgebreide SEO tool op de markt. Maar het leent zich prima voor eenvoudig zoekwoorden onderzoek en andere niet te ingewikkelde klusjes. Het fijne aan de tool is dat deze je eenmalig een paar 100 euro kost. Hiermee krijg je vervolgens levenslang toegang.

We leven in een tijd waar je met praktisch iedere betaalde software direct aan een abonnement vastzit. SEO software zoals Ahrefs of SEMrush kosten je pak en beet 100 euro per maand, op z’n minst. Het eenmalige bedrag wat je voor Ubersuggest neerlegt is wat dat betreft een verademing.

Gelukkig heeft Ahrefs wel een gratis versie waarmee je je eigen site in de smiezen kunt houden (maar niet die van de concurrentie, en met de gratis versie kun je ook geen zoekwoordenonderzoek doen). Je kunt met deze gratis precies zien voor welke zoekwoorden je site rankt en op welke positie deze staan. Je kunt er ook de backlinks die naar je site wijzen mee in de gaten houden.

Project en data management

Het project management en data management voor Start24 houden we doodeenvoudig. De enige tool die we gebruiken is Google Drive.

Via Google Docs en Google Sheets houden we onze meeting notities en content kalender bij. Voorheen gebruikten we hier Trello voor, maar we merkten al vrij snel dat Google Drive even eenvoudig werkte voor ons.

Via Google Docs geven we (Tom en ik) ook feedback op elkaars artikelen.

Afsluitend

Software en tools kunnen je website maken of breken.

Je wilt vanaf dag 1 je site op het juiste platform bouwen, de beste hosting gebruiken en gebruik maken van de beste plugins. Kies je bijvoorbeeld het verkeerde platform, of de verkeerde hosting, dan zal je vroeg of laat moeten migreren naar een andere oplossing. Dit is steevast tijdrovend en stressvol.

Persoonlijk ben ik al een aantal keer door dit soort migraties heengegaan. Nu ben ik echter aanbeland op de ideale tech stack, waarvan ik niet anders verwacht dat deze de komende jaren nagenoeg niet zal veranderen.

Doe je voordeel met deze blauwdruk van Start24.

Heb je nog vragen over een tool die wij gebruiken, laat dan hieronder een bericht achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *