99designs ontwerpwedstrijd: goed voor logo design?

99designs ontwerpwedstrijd header.

Onlangs heb ik een nieuw logo laten ontwerpen via 99designs voor een van m’n sites. Dit heb ik gedaan via een 99designs ontwerpwedstrijd.

Lang verhaal kort:

Ik ben extreem tevreden met het eindresultaat. Het grootste probleem waar ik mee te kampen had, was dat ik het lastig vond een winnaar te kiezen uit de vele ingezonden ontwerpen.

99designs inzendingen voor logo ontwerpwedstrijd.

In deze handleiding leg ik je stap-voor-stap uit hoe een 99designs ontwerpwedstrijd werkt. Ik geef je tips om het meeste uit zo'n wedstrijd te halen en zal je laten weten welke valkuilen je moet vermijden.

Ben je er klaar voor? Laten we dan beginnen.

Wat is een 99designs ontwerpwedstrijd?

Een 99designs wedstrijd laat designers het tegen elkaar opnemen voor een geldbedrag van jouw keuze. Je kunt een design contest opzetten voor een logo, afbeeldingen voor je website, of zelfs het ontwerp van een volledige website. Je kunt ook een ontwerpwedstijd opzetten voor verpakkingen, T-shirts en boekenkaften.

99designs homepage.

De meeste designers op het 99designs platform hebben elk een specialiteit. Sommigen focussen zich strikt op branding, terwijl anderen excelleren in websiteontwerp.

Zodra je een ontwerpwedstrijd hebt gestart, zullen ontwerpers van over de hele wereld hun ontwerpen insturen. Het is de bedoeling dat je dan feedback geeft zodat de designers hun werk naar jouw smaak kunnen aanpassen. Hiervoor krijg je 4 dagen.

Na deze kwalificatieronde kun je maximaal 6 finalisten selecteren. Je kunt de finalisten direct kiezen of je kunt er een paar dagen over nadenken. Vervolgens krijg je weer 4 dagen waarin je met de ontwerpers kunt werken aan de designs. Daarna kies je een winnaar.

Dit zijn de geldbedragen die je kunt bieden (hoewel je ook zelf een bedrag mag bepalen):

Ontwerpwedstrijd prijzen.

Hoe meer geld je bereidt bent neer te leggen, hoe meer ontwerpen je ontvangt en hoe beter de designers zijn. Met het bronzen pakket zul je ongeveer 30 ontwerpen ontvangen van vooral beginners en mid-level ontwerpers. Met het platinum pakket daarentegen zul je zo rond de 60 designs ontvangen en mogen alleen topontwerpers meedoen.

Een logo laten ontwerpen voor een website

Voor mijn logo ontwerpwedstrijd koos ik het bronzen pakket. Ik besloot de prijs te garanderen. Dus zelfs als ik uiteindelijk geen logo designs zou ontvangen die me aanspraken, had ik een winnaar moeten kiezen. Daartegenover staat dat wanneer je de prijs garandeert, je veel meer en betere ontwerpen zult ontvangen. Dus ik raad je aan altijd deze optie te kiezen – in ieder geval voor serieuze projecten.

Goede ontwerpinstructies schrijven

99designs maakt het schrijven van goede ontwerpinstructies doodeenvoudig. Zolang je de stappen volgt en je tijd neemt voor elke vraag, zou het opstellen van solide ontwerpinstructies een makkelijke taak moeten zijn. Zelfs als je geen ervaring hebt met het werken met ontwerpers.

99designs ontwerpinstructies.

Hoe beter je ontwerpinstructies zijn, hoe groter de kans is dat je het soort ontwerpen gaat ontvangen waar je naar op zoek bent. Daarbij komt dat professionele ontwerpinstructies de kans vergroot dat je de beste ontwerpers aan gaat trekken.

Bij het schrijven van je ontwerpinstructies, hou het volgende in je achterhoofd:

  • Wees super specifiek: laat zo min mogelijk aan de verbeelding over. Bijvoorbeeld, ik wist al dat ik voor mijn site WebsiteGecko een ietwat abstract logo wilde met een mascotte aan de linkerkant, en tekst aan de rechterkant. Dus dit liet ik weten in de instructies
  • Geef voorbeelden van logo’s die je mooi vindt. Je kunt een stel logo’s kiezen die door 99designs ontwerpers zijn gemaakt, maar je kunt ook brands noemen die er niet tussen staan
  • Als je al een kleurschema hebt, vergeet niet dit te geven. Dit scheelt je weer wat rondjes feedback

Als je benieuwd bent naar mijn ontwerpinstructies, dan kun je ze hier bekijken.

Kwalificatieronde

Feedback geven

Zodra je je ontwerpinstructies afgerond hebt en je ontwerpwedstrijd online staat, zullen er bijna direct designs binnenkomen. Ik onderschatte hoe snel dit ging en hoeveel het er waren. Hierdoor begon ik pas na een dag met feedback geven.

Dat was een vergissing. Zodra je een ontwerpwedstrijd start, zorg dan dat je zo snel mogelijk feedback geeft. Hoe sneller je dit doet, hoe groter de kans is dat je met geweldig design zult eindigen.

En ja, dit is een redelijk tijdsintensief proces. Maar uiteindelijk wil je het maximale uit zo’n contest halen.

Ik raad je aan het volgende te doen: blok 3 of 4 tijdstippen in je agenda per dag om feedback te geven. Dit zorgt ervoor dat je niet helemaal gek wordt terwijl je tegelijkertijd met goede frequentie je ontwerpen bijstuurt.

Wanneer je feedback geeft aan een ontwerper (alleen de ontwerper kan dit zien), zorg dat je ook het ontwerp sterren geeft (iedereen kan dit zien). Potentiële ontwerpers hebben meer interesse in ontwerpwedstrijden die er levendig uitzien. Als je een hele zwik designs binnen krijgt en geen er van een score ontvangt, zal dit andere ontwerpers die nog niet mee doen afschrikken.

Eén advies: zorg dat je de 4- en 5 sterren scores bewaart voor na de kwalificatieronde. Anders geef je potentiële ontwerpers de indruk dat je design contest al een gelopen wedstrijd is. Geef tijdens deze ronde dus een niet hogere score dan 3 sterren.

Alle ontwerpers een bericht sturen

Iets waar ik net te laat achter kwam is dat 99designs een “message all designers” functie heeft.

Stuur alle designers een bericht.

Dit kan zeer handig zijn. Gedurende het proces kan het zijn dat je besluit een bepaalde design richting in te slaan. In plaats van dit aan alle ontwerpers individueel te vertellen, is het een stuk handiger een groepsbericht te sturen.

Bekijk de profielen van de ontwerpers

Je gaat ongetwijfeld ontwerpen ontvangen die niets met je instructies te maken of op een andere manier de plank misslaan.

Weersta echter de verleiding deze direct af te wijzen; neem een kijkje in het profiel van de ontwerper. Misschien hebben ze vorig werk dat je wel aanspreekt. Laat ze dit weten.

Het winnende design bij mij was afkomstig van iemand die de ontwerpinstructies nauwelijks had gevolgd. Maar nadat ik haar design had bekeken, kwam ik erachter dat ze een geweldig getalenteerde designer was. En na een korte chat kwam ze op de proppen met een fantastisch logo.

Check of er plagiaat is gepleegd

Ieder platform trekt rotte appels aan en 99designs is hier geen uitzondering op. Er is altijd de kans dat iemand een gestolen design instuurt. Zorg daarom dat je een reverse image search uitvoert via Google op de designs die je aanspreken, om zeker te weten dat het ontwerp origineel is.

Nodig andere ontwerpers uit

Voor elke 99designs ontwerpwedstrijd kun je tot 50 designers per dag persoonlijk uitnodigen. Ik raad aan dat je dit doet: hoe meer designs je hebt om uit te kiezen, hoe beter het is. Zorg wel dat wanneer je een designer aanschrijft, je dit niet doet met een generiek “hey, ik vind je werk er goed uit zien, doe je mee met mijn ontwerpwedstrijd?” bericht. In plaats daarvan, geef ze concrete voorbeelden van hun designs die je aanspreken en waarom. Wijs ze daarna pas op je ontwerpwedstrijd.

De finale

Een ontwerpwedstrijd houden is een vrij intensief proces, dus ik was blij toen het tijd was m’n finalisten te selecteren. De finale is een meer relaxte versie van de kwalificatieronde: er zijn nu slechts een handjevol designers over waar je echt fan van bent, en je kunt nu met hen op gefocuste wijze naar het een winnend design toewerken.

Een winnaar selecteren

Wanneer de finale voorbij is, zit je met je uiteindelijke designs. Als je wilt, kun je nu een paar weken nemen om te overleggen met vrienden en familie, of een peiling houden onder je website bezoekers.

Ik vond het extreem lastig een winnaar te kiezen maar ben uiteindelijk zeer tevreden met m’n keuze.

Maak alleen niet de volgende fout:

Wanneer je een winnend design hebt gekozen dat 99% klaar is maar de dagen om feedback te geven zijn bijna voorbij, geef dan niet een verlenging (dit kost geld). Ik deed dit om een van de designers een kleine verandering te laten maken: denk ordegrootte lettertype aanpassen. Wat ze me later vertelde is dat het prima was geweest dit gewoon tijdens de overdrachtsfase te doen.

Overdrachtsfase

De overdrachtsfase spreekt redelijk voor zich. Je kunt met de winnende designer nog werken aan een paar laatste, kleine veranderingen aan het design. Zodra je tevreden bent, ontvang je de logo bestanden (in .ai, eps., PNG – welk type je ook maar wilt) en het copyright van het design.

Is een 99designs ontwerpwedstrijd de moeite waard?

Wat je je nu misschien afvraagt is of een 99designs contest een goede keuze is voor jouw project. Hieronder geef ik je de voor- en nadelen, en zet ik uiteen hoe het zich verhoudt ten opzichte van het werken met een individuele ontwerper via 99designs.

Voordelen

  • Je krijgt een geweldig breed scala aan designs om uit te kiezen. Dit is superhandig als je niet zeker weet naar wat voor soort design, of design-stijl, je op zoek bent
  • Zelfs als je een bronzen pakket aanbiedt, kun je ervan uitgaan dat een paar topdesigners ook een poging wagen
  • Het is leuk om een wedstrijd te hebben lopen. Het is opwindend om aan de lopende band nieuwe designs te ontvangen, feedback te geven, en langzaam te kruipen naar het perfecte design
  • 99designs biedt een geweldige gebruikerservaring. Hun site is zeer eenvoudig te gebruiken, wat het houden van een design contest zeer makkelijk maakt  

Nadelen

  • Het is erg intensief om met zoveel ontwerpers te werken. Dit wordt versterkt door het feit dat je ook een boel waardeloze designs zult ontvangen (tenminste, als je voor de goedkope optie gaat)
  • Wees voorbereid op een guilt trip. Ja, iedere designer weet waar hij aan begint door met zo’n wedstrijd mee te doen. Toch, het feit dat sommige mensen zich zo uitsloven en je weet dat er uiteindelijk maar één winnaar kan zijn, is pijnlijk

Een ontwerpwedstrijd runnen versus werken met een individuele ontwerper

Naast een ontwerpwedstrijd te hebben opgezet, heb ik ook gewerkt met een individuele designer via 99designs. Hij heeft de voorpagina illustraties voor WebsiteGecko gemaakt. Dit was een supersoepel proces wat ik waarschijnlijk in het vervolg zal gebruiken, in plaats van het opzetten van een ontwerpwedstrijd.

De hoofdredenen hiervoor zijn tijd en stress. Met één designer werken kost je een stuk minder van beiden.

Afsluitend

Hopelijk is het na het lezen van deze handleiding een stuk duidelijker voor je wat een 99designs ontwerpwedstrijd precies inhoudt. En of het de moeite waard is voor jouw project. Ikzelf was er uiteindelijk zeer tevreden over, ondanks dat het een vrij intensief proces is.

Als je nog vragen hebt, stel ze dan hieronder in de comments.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *