Domeinnaam kopen zonder hosting: waar doe je dit?

Domeinnaam kopen zonder hosting

Er is een eindeloos aantal plekken waar je een domeinnaam kunt kopen zonder hosting. Dat is de uitdaging niet.

Bezoek de eerste de beste hosting provider en je kunt er binnen een paar klikken een domeinnaam registreren zonder hosting te hoeven kopen.

De uitdaging ligt ‘m meer in het volgende:

 • Als je van plan bent een hele rits aan domeinnamen te registreren, wil je zo min mogelijk betalen per domeinnaam. Prijsverschillen tussen verschillende domeinregistratiediensten kunnen 3-5 euro zijn per jaar. Dat kan gaan aantikken. Maar kosten zijn niet alles. Je wilt je domeinnamen natuurlijk bij een betrouwbaar bedrijf hebben staan.   
 • Wil je een enkele domeinnaam vastleggen met het idee om er op een bepaald punt een site aan te hangen, dan wil je dit doen bij een goede, goedkope hosting provider. Ja, je kunt een domeinnaam kopen op website A en koppelen aan de webhosting van website B. De vraag is of je het gedoe dat dit met zich meebrengt de moeite waard vindt. Hosting en een domeinnaam op één plaats regelen spaart uiteindelijk tijd en stress uit. Vooral als je niet op een regelmatige basis nadenkt over je website en je domeinnaam. Je hoeft op een gegeven moment niet te graven waar je nou precies je domeinnaam hebt staan en waar je hosting. Alles zit gewoon lekker op één plek.

In dit beknopte artikel bespreek ik diensten die aansluiten bij beide scenario’s. Ook vergelijk ik de kosten voor een paar van de meest voor de hand liggende top-level domains: .nl, .com en .org.

Waar kun je een domeinnaam kopen zonder hosting pakket?

Hostinger

Hostinger bestaat sinds 2004 en is met tientallen miljoenen klanten een van de grootste hosting providers ter wereld.

Je kunt een domeinnaam bij hen kopen zonder hosting. In lijn met de goedkope hosting pakketten die ze aanbieden, kun je ook domeinnamen bij hen op de kop tikken voor een habbekrats.  

Kies voor Hostinger als…

 • Je zo goedkoop mogelijk .nl domeinnamen wilt registreren. Deze zijn extreem aantrekkelijk geprijsd bij Hostinger.
 • Je toegang wil tot goede, snelle, goedkope webhosting met 24/7 klantenservice. Eén ding om aan te denken: Hostinger heeft een Nederlandse website maar is niet Nederlands. Daarmee is hun klantenservice ook alleen in het Engels beschikbaar.

Kosten domeinnamen

 • €5,99 per jaar – actietarief voor 1 jaar van €4,99 per jaar (.nl)
 • €12,99 per jaar – actietarief voor 1 jaar van €8,99 (.com)
 • €15,99 per jaar – actietarief voor 1 jaar van €8,99 (.org)

Cloud86

Cloud86 is een snelgroeiende, Nederlandse hosting provider die pakketten heeft die zowel geschikt zijn voor kleine als grote sites.

Een domeinnaam via hen registreren is niet het allergoedkoopst. Maar als je er niet meer dan een paar nodig hebt en uiteindelijk een site wilt starten, zit je uitstekend bij hen.

Kies voor Cloud86 als…

 • Je het liefst je domeinnaam of domeinnamen onderbrengt bij een Nederlandse partij.
 • Je toegang wil tot Nederlandse telefonische klantenservice zonder wachttijd.
 • Je op een gegeven moment hosting nodig hebt. Cloud86 is naar mijn idee de beste hosting provider van Nederland.

Kosten domeinnamen

 • €9,95 per jaar (.nl)
 • €12,95 per jaar (.com)
 • €14,95 per jaar (.org)

Google Domains

Zelf heb ik m’n meeste domeinnamen ondergebracht bij Google Domains. Een van de belangrijkste overwegingen hier was het kostenplaatje. Ik heb nogal wat .com en .org domeinnamen en die zijn goedkoper bij Google Domains dan bij bovenstaande diensten. Gezien de hoeveelheid domeinnamen die ik heb, bespaart me dit behoorlijk wat geld.

Bovendien maakt Google Domains het erg eenvoudig deze bij hen geregistreerde domeinnamen te koppelen aan een extern hosting pakket.   

Kies voor Google Domains als…

 • Je van plan bent een zwik aan .com en .org domeinnamen te registreren. Kost één tot enkele euro’s minder bij hen dan bij Hostinger of Cloud86.
 • Het je niet uitmaakt dat je er geen hosting af kan sluiten op een gegeven moment

Kosten domeinnamen

 • €8 per jaar (.nl)
 • €12 per jaar (.com)
 • €12 per jaar (.org)

Afsluitend

Hier zijn nogmaals de beste plekken om een domeinnaam te kopen zonder hosting:

Wil je meer informatie over hoe je een domeinnaam kiest, wat je kunt doen wanneer je beoogde domeinnaam niet beschikbaar is en hoe je kunt bepalen of een duurdere domeinnaam de investering waard is? Lees dan onze domainnaam handleiding.

Veel gestelde vragen

Hoe werkt het kopen van een domeinnaam?

Je kan een domeinnaam kopen bij een registrar. Dit kan een dienst zijn die zich puur toespitst op het leveren van domeinnamen (zoals Google Domains) of een dienst die ook webhosting en email hosting aanbiedt.

Domeinen worden geregistreerd en jaarlijks verlengd. Je kunt een domeinnaam dus niet kopen of permanent bezitten in de strikte zin van het woord – het is nauwkeuriger om te zeggen dat je een domeinnaam huurt.

Strikt gesproken bezit geen enkel mens of bedrijf een domeinnaam. Ook niet de registrars.

Echter, om je domeinregistratie te beschermen, bieden providers meestal een automatische verlenging aan. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken dat je je domeinnaam verliest.


Hoe lang kun je een domeinnaam registreren?

Het is niet mogelijk een domeinnaam te registreren voor enkele maanden. Het wettelijk minimum is een jaar. Bij de diensten in dit overzicht kun je een domeinnaam vastleggen voor een jaar, of direct voor een paar jaar.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *