De beste email hosting van Nederland (2023)

Email hosting

De beste email hosting is snel, stabiel en heeft betrouwbare support die je binnen no-time kunt bereiken.

Email hosting is gekoppeld aan de domeinnaam van jouw website (naam@jouwsite.nl) en is op te zetten binnen enkele minuten. Niet alle email hosting is echter uit hetzelfde hout gesneden. Er zijn grote verschillen in het aantal email boxen die je kunt beheren, toegewezen schijfruimte en de grootte van de bijlagen die je kunt uploaden.

In dit overzicht scheid ik het kaf van het koren. Ik heb tientallen hosting providers getest en gerecenseerd waardoor ik uit eigen ervaring kan vertellen welke hosting goed is en welke je moet overslaan.

Hieronder vind je m’n favoriete email hosting providers.  

De beste email hosting van 2023

 • Cloud86 – Beste Nederlandse email hosting
 • Hostinger – Beste goedkope internationale email hosting
 • Mijn.host – Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • SiteGround – Beste klantenservice (24/7)
 • NameHero – Snelle hosting met snelle email

Cloud86 – Beste Nederlandse email hosting

Cloud86 is een onafhankelijke hosting provider van Nederlandse bodem. Ze staan bekend om hun razendsnelle WordPress hosting, klantenservice die je zonder wachttijd telefonisch kunt bereiken en aantrekkelijke features. Denk hier aan automatische backups bij al hun pakketten, een staging/testomgeving en een DirectAdmin dashboard wat zowel soelaas biedt voor beginners als voor ervaren gebruikers.

Daarnaast blinken ze uit op het gebied van email hosting. Bij hun goedkoopste pakket krijg je al 10 emailadressen. Ga je een stapje hoger (wat nog steeds slechts 6 euro per maand kost), dan krijg je 50 emailadressen. Hun Webhosting Unlimited pakket biedt 100 GB opslag en een onbeperkt aantal emailadressen.

Nog iets wat aanspreekt aan hun email hosting is dat je zelf in kunt stellen hoeveel ruimte iedere inbox toegewezen krijgt en hoeveel uitgaande emails er van ieder adres verzonden kan worden.

Cloud86 email hosting

Als je je email graag onderbrengt binnen de Nederlandse grenzen, dan is Cloud86 een de beste opties. De provider sluit perfect aan bij kleine ondernemers door hun persoonlijke aanpak en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast zijn ze perfect voor wanneer je het liefst zaken doet met bedrijven die telefonisch bereikbaar zijn (zonder vervelende wachttijden).

Bezoek Cloud86 nu of lees onze Cloud86 review voor meer details.

Hostinger – Beste goedkope internationale email hosting

Hostinger is een internationale provider met miljoenen klanten. Ze zijn een van de grootste hosting bedrijven ter wereld. Ze staan vooral bekend om hun bodemprijzen (in vergelijking met andere internationale hosting partijen) en snelle servers. Daarnaast bieden ze 24/7 klantenservice aan die je via live chat of email tickets kunt bereiken.

Hostinger’s goedkoopste pakket is met een enkel emailadres niet een echt interessante kandidaat voor email hosting. Hun Premium Webhosting pakket daarentegen biedt 100 GB opslag waar je 100 email adressen aan kunt koppelen. Iedere mailbox krijgt bovendien een afzonderlijke 1 GB aan schijfruimte toegewezen.

Dit maakt Hostinger met gemak een van de meest kost-efficiënte email hosting providers van deze lijst – vooral als je van plan bent tientallen emailadressen te gaan gebruiken.  

Bezoek Hostinger nu of lees onze Hostinger review voor meer details.

Mijn.host – Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding

Mijn.host is net als Cloud86 een provider van Nederlandse bodem. De dienst is net als Cloud86 verschrikkelijk snel doordat ze hetzelfde type LiteSpeed server gebruiken. Hun klantenservice vliegen ze echter op een iets andere manier aan. Ze zijn 7 dagen per week te bereiken, maar niet telefonisch, en meestal moet je een paar uur wachten voordat je een antwoord van ze krijgt. Groot voordeel aan Mijn.host: je kunt per maand betalen bij al hun pakketten. Ook bij hun allergoedkoopste.  

Mijn.host biedt al 50 mailboxen bij hun goedkoopste pakket. Bedenk echter dat de schijfruimte van dit goedkoopste pakket slechts 5GB is. Dat kan al snel een beperkende factor worden mocht van je plan zijn ook daadwerkelijk zoveel emailadressen te gebruiken. Hun duurdere pakketten bieden echter een stuk meer schijfruimte en zelfs nog meer email adressen (het loopt op tot 1.000 mailboxen).  

Mijn.host is met gemak een van de beste hosting providers van Nederland. Kies hen wanneer je op zoek bent naar snelle, betrouwbare email hosting met flexibele betaaltermijnen.

Bezoek Mijn.host nu of lees onze Mijn.host review voor meer details.

SiteGround – Beste klantenservice (24/7)

SiteGround is net als Hostinger een bekende, internationale naam op hosting gebied. Hun server infrastructuur draait op het Google Cloud Platform waardoor je toegang krijgt tot “de snelheid van Google.” Ze hebben uitstekend 24/7 klantenservice die wordt beschouwd als de beste binnen de business (als jarenlange gebruiker van ze kan ik dit beamen). Bovendien maakt hun super gebruiksvriendelijke dashboard ze extreem geschikt voor beginnende webmasters.

Bij hun goedkoopste pakket krijg je 10 GB opslagruimte en een onbeperkt aantal emailadressen. Net als de meest providers in dit overzicht is de standaard email client die gebruiken Roundcube. Je kunt echter ook Gmail als email interface bij ze instellen.

SiteGround is duurder dan de andere providers in dit overzicht. Daarentegen bieden ze wel een extreem betrouwbare, goedwerkende dienst die perfect is voor beginners en uitstekende performance biedt voor zwaardere sites.

Bezoek SiteGround nu  of lees onze SiteGround review voor meer details.

NameHero – Snelle hosting met snelle email

NameHero is een internationale hosting provider waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Klein kun je ze met 500.000 klanten echter niet echt noemen. NameHero heeft 24/7 klantenservice die zich kan meten met die van SiteGround, gebruikt net als de eerste 3 providers in dit overzicht LiteSpeed servers en heeft hosting pakketten die aansluiten bij een ontzettend breed scala aan websites.

Je kunt bij hun goedkoopste account al een ongelimiteerd aantal email adressen gebruiken je krijgt een ongelimiteerde hoeveelheid schijfruimte. Neem “ongelimiteerd” met een korrel zout echter. Bij NameHero is de limiterende factor het aantal inodes (bestanden) wat je krijgt. Bij hun goedkoopste hosting pakket zijn dit er 250.000. Kies voor hun zwaardere pakketten, dan is het limiet 500.000.

NameHero is de ideale provider als het geen probleem voor je is met een minder bekende, internationale hosting partij in zee te gaan. Echter, hun dashboard (cPanel) is minder geschikt voor beginners dan de custom dashboards van partijen als SiteGround en Hostinger. Maar je krijgt met NameHero wel extreem veel waar voor je geld (qua snelheid en server specificaties).

Bezoek NameHero nu  of lees onze NameHero review voor meer details.

Email hosting vergelijken

Hieronder gaan we kijken hoe de goedkoopste email hosting pakketten van de providers in dit overzicht zich tot elkaar verhouden.

 Cloud86HostingerMijn.hostSiteGroundNameHero
Hosting pakketWebhosting StartSingle Webhosting.starterStartupStarter Cloud
Kosten€1,95 p/m€1,95 p/m€3,99 p/m€2,59 p/m$2,69 p/m
Mailboxen10150OnbeperktOnbeperkt
Schijfruimte5 GB30 GB50 GB10 GBOnbeperkt
KlantenserviceTelefonisch op werkdagen24/7 live chatEmail support24/7 live chat en telefonisch24/7 live chat

Even iets over de “onbeperkte” mailboxen van NameHero. In de wereld van webhosting bestaat er niet zoiets als onbeperkt. Hoeveel je niet een harde limiet is op schijfruimte, heb je wel een inode limiet van 250.000. Inodes verwijzen simpel gezegd naar het aantal bestanden wat op je server staat. Bijvoorbeeld, één email staat gelijk aan één bestand.

Waar je op moet letten bij email hosting providers?

Let met het kiezen van email hosting op de volgende punten.

1. Hoeveel schijfruimte krijg je?

De schijfruimte die je krijgt bij verschillende hosting providers en hosting pakketten kan behoorlijk verschillen. Bedenk dat je website al snel een paar gigabyte groot kan worden. Kies je voor een instappakket met, zeg, 5GB schijfruimte, dan zal er niet veel over blijven wanneer je meerdere mensen hebt die een email inbox gebruiken.

Er is echter geen man overboord wanneer je schijfruimte op een gegeven moment vol is. De meeste hosting providers zullen duurdere pakketten hebben voor een paar euro per maand meer waar je gemakkelijk naar kunt upgraden.  

2. Hoeveel email boxen krijg je?

Zelfs als éénpitter zal je vaak al behoefte hebben aan meerdere mailboxen. Denk aan een info@… email adres naast een emailadres met je naam.

Gelukkig bieden de meeste instappakketten van email hosting providers een stuk meer mailboxen dan je ooit nodig zal hebben. Zo krijg je er bij het goedkoopste pakket van Mijn.host al 50.

Maar, bedenk dat het aantal mailboxen niet de enige limiterende factor is. Schijfruimte is dat ook. Dus zelfs als je talloze email mailboxen krijgt, zorg ervoor dat de schijfruimte ook bij je behoeften aansluit.

3. Welke email software wordt er gebruikt? Kun je de email hosting koppelen aan bijvoorbeeld Gmail of Outlook?  

De email software die de meeste email providers gebruiken zijn een open source oplossing zoals Roundcube. Hier is in principe niets mis mee, maar je kunt er wel veel minder kanten mee op dan iets als Gmail (via Google Workspace) of Outlook. Dat is op zich geen probleem zolang email niet een extreem belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering is.

Roundcube webmail
Roundcube is open source email software die o.a. wordt gebruikt door Cloud86 en SiteGround

Echter, bij veel hosting providers kun je Gmail of Outlook gebruiken als client interface voor je email. Je gebruikt dan in wezen een gratis Gmail account die je koppelt aan je domeinnaam. De hele boel draait echter op de server van je hosting provider. Dat betekent ook dat je emails daar opgeslagen worden.

SiteGround is een voorbeeld van een email hosting provider waar je Gmail als interface kunt gebruiken.

SiteGround Gmail koppelen

4. Staat de klantenservice voor je klaar?    

Klantenservice is iets waar je over het algemeen niet echt over nadenkt. Tot je het een keer nodig hebt.

Voor iets belangrijks zoals email hosting moet je kunnen verwachten dat de klantenservice je ten alle tijden rugdekking biedt. Zoals je op vergelijkstabel hierboven kunt zien, verschilt de klantenservice per provider nogal. Sommigen zijn 24/7 beschikbaar, anderen kun je telefonisch bereiken en weer anderen hebben alleen maar live chat.

Overigens is de kwaliteit van de klantenservice bij alle providers in dit overzicht prima. De vraag is welke kanalen je tot je beschikking wilt hebben. Is het bijvoorbeeld erg belangrijk in het telefonisch met iemand in het Nederlands te kunnen spreken, kies dan voor Cloud86.

Is taal een minder belangrijke issue voor je maar je graag toegang hebben tot klantenservice ’s avonds en in het weekend, kijk dan naar NameHero, SiteGround of Hostinger.

Email hosting extern regelen: wanneer is dit verstandig?

Als kleine organisatie kun je honderden euro’s per maand uitsparen wanneer je voor email hosting kiest. Een toegewijde dienst als Outlook kost meestal minstens 5 euro per maand per gebruiker. Wanneer je tientallen email adressen beheerd, kan dit gaan aantikken.

Echter zijn er een paar redenen om je email en webhosting gescheiden van elkaar te houden:

 • Email kan veel bandbreedte en opslagruimte kosten. Dit kan ten kosten gaan van de resources die beschikbaar zijn voor je website.
 • Mocht je hosting offline gaan, dan zijn zowel je site als je email niet te bereiken.
 • Wanneer je besluit dat je webhosting provider niet de juiste partij voor jou is, moet je niet alleen je website maar ook je email verhuizen. Dit gaat extra tijd en stress kosten.

Daarom kiezen veel bedrijven ervoor hun email hosting apart onder te brengen. Hoewel dit extra geld kost kan het – afhankelijk van je situatie – een betere oplossing zijn dan de boel te combineren. Hierover lees je meer in ons artikel over het aanmaken van een zakelijke email.  

Wil je je email los houden van je webhosting, kijk dan naar een van de volgende oplossingen.

Google Workspace

Google Workspace

Google Workspace is de meest bekende en populaire zakelijke emaildienst ter wereld. Echter leent het zich niet alleen voor email. Je krijgt ook toegang tot een complete suite aan productiviteit tools (zoals Google Sheets en Google Docs) en cloud opslagruimte.

Maar even terug naar het email aspect van Workspace. Natuurlijk wordt hier Gmail voor gebruikt, een dienst die Google onderhand al een paar decennia in de lucht heeft.

Gmail heeft in zekere zin geherdefinieerd wat email kan zijn. Van kleurcodes om je email beter in te delen, een archief functie en handige shortcuts om razendsnel door je inbox te navigeren: Gmail is terecht verandert in de communicatiespil van vele organisaties.

Daarnaast kun je Gmail ook versterken met allerlei externe plugins. Denk bijvoorbeeld aan Boomerang, een dienst die je herinneringen stuurt om mensen een follow-up email te sturen. Of waarmee je emails nu kunt schrijven maar op een later moment kunt versturen. Extreem handig wanneer je je bezighoudt met business development en je je outreach zoveel mogelijk wilt automatiseren.

Afhankelijk van de hoeveelheid schijfruimte die je nodig hebt, betaal je met Google Workspace tussen de 5 en 10 euro per maand per gebruiker. Hiervoor krijg je minstens 30 GB opslag, wat meer dan zat is in de meeste gevallen.

Ikzelf gebruik Google Workspace al meer dan 10 jaar voor al m’n bedrijven en projecten. Gedurende die tijd heb ik de dienst continue beter zien worden en m’n leven makkelijker zien maken.

Ik kan me dan ook niet 1 2 3 voorstellen dat ik de komende jaren m’n email (en andere productiviteitsbenodigdheden) elders onder ga brengen.  

Outlook

Outlook

Als je dit leest is de kans groot dat je ooit een Hotmail account hebt gehad. Hotmail transformeerde in Outlook in 2011 en dit bracht een verandering in focus naar business applicaties met zich mee.

Hotmail heeft verre van een vlekkeloze reputatie (dit is een van de redenen waarom Microsoft de naam veranderd heeft). Met Outlook heeft Microsoft er echter hard aan gewerkt om de dienst te veranderen in een betrouwbaar zakelijk platform om email op te hosten. De dienst is perfect geïntegreerd met Microsoft 365, waardoor je net als met Google gemakkelijk toegang krijgt tot al hun productiviteit apps.  

Outlook is de perfecte email hosting keuze als je Microsoft producten boven Google producten verkiest.

De kosten van de twee diensten ontlopen elkaar ook niet veel.

Conclusie

Hier zijn nogmaals de beste email hosting providers van dit moment:

 • Cloud86 – Beste Nederlandse email hosting
 • Hostinger – Beste goedkope internationale email hosting
 • Mijn.host – Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • SiteGround – Beste klantenservice (24/7)
 • NameHero – Snelle hosting met snelle email

Voor de meeste mensen is Cloud86 de beste optie. Deze provider biedt veel mailboxen en opslagruimte voor weinig geld. Daarnaast is het wat mij betreft de beste hosting provider van Nederland.

Cloud86 is niet alleen belachelijk snel (dankzij hun gloednieuwe LiteSpeed servers), maar ze hebben ook telefonisch bereikbare klantenservice (zonder wachttijd, en in het Nederlands) en bieden talloze handige features (zoals automatische dagelijkse backups en een testomgeving voor je site).

Echter, denk eraan dat het in sommige gevallen verstandig kan zijn je email hosting los te koppelen van je webhosting. Bijvoorbeeld als je een groter bedrijf bent wat ontzettend veel emails verstuurd per dag (al die emails eten namelijk bandbreedte en opslagruimte op).

Als dit zo is, breng je email dan onder bij Google Workspace.   

Veelgestelde vragen

Wat is email hosting?

Email hosting is een dienst waarbij een hosting provider email servers verhuurt aan zijn gebruikers. Veel hosting bedrijven bieden dit gratis aan via een open source email dienst zoals Roundcube. Maar ook kun je soms een client als Gmail of Microsoft Outlook koppelen aan je email hosting die je dan gebruikt als interface.
 
Echter, veel bedrijven zouden er verstandig aan doen van een gespecialiseerde email service gebruik te maken. Professionele email hosting vindt plaats wanneer zowel inkomende als uitgaande e-mails worden beheerd door een aparte gedeelde of toegewijde mailserver. Mocht er iets misgaan met je webserver, dan heeft dit in ieder geval geen invloed op je email.


Is het handig de gratis email hosting te gebruiken van een hosting provider?

Dat hangt ervan af. Je moet voor jezelf bepalen hoe belangrijk de rol van email is binnen jouw organisatie. Ontvang en stuur je dagelijks emails, en is het een kritiek onderdeel van je business development? Dan doe je er verstandig aan gebruik te maken van een externe mailserver zoals Google Workspace of Outlook. In de regel zijn dit soort diensten betrouwbaarder en veelzijdiger dan wat je hosting provider aanbiedt.

Daarnaast slurpt email hosting bandbreedte op. Niet handig als je honderden emails per dag stuurt.

Is email echter niet zo’n belangrijk onderdeel van je business, dan kun je prima gebruik maken van de email hosting van je hosting provider. Bovendien kun je met veel hosting providers ook Google Workspace of Outlook koppelen aan je email hosting, waardoor je niet hoeft in te leveren op de allerbeste email software. Ook kun je hiermee ontzettend veel geld uitsparen.

Ikzelf run meerdere bedrijven. Voor sommigen maak ik gebruik van Google Workspace, terwijl voor anderen ik leun op de gratis email van m’n hosting provider. Het is dus helemaal afhankelijk van je situatie. 


Wat is de beste Nederlandse email hosting provider?

De beste Nederlandse email hosting provider is Cloud86. Ze bieden zat mailboxen (ook bij hun allergoedkoopste pakket) en zijn genereus qua opslag en de grootte van je bijlagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *