WordPress slug: alles wat je moet weten

Als kersverse WordPress gebruiker word je ondergedompeld in nieuwe terminologie. Een veelvoorkomende term is “slug.” In dit artikel leg ik je precies uit wat een slug is, waar het voor wordt gebruikt, hoe je slugs verandert en hoe je een goede slug schrijft.

Wat is een slug?

Binnen WordPress verwijst de “slug” naar het deel van het webadres wat na de domeinnaam verschijnt.

Simpel voorbeeld: het artikel wat je nu bezoekt heeft als webadres https://www.start24.nl/wordpress-slug. Het gedeelte “wordpress-slug” is de slug van het bericht.

Wanneer je een nieuw bericht of een nieuwe pagina publiceert, verandert de slug automatisch in de titel, alleen dan met kleine letters en streepjes tussen de woorden in plaats van spaties.

Je kunt de slug echter voorafgaand aan publicatie aanpassen. Ook is het mogelijk de slug van een al gepubliceerd bericht te veranderen. De reden voor het aanpassen van een slug is dat de automatisch gegenereerde slug niet altijd vriendelijk is voor zoekmachines of gebruikers.

Waar een slug voor wordt gebruikt

Het idee van een WordPress slug is gebruiksvriendelijke URL’s te maken die zoekmachines en je lezers in één oogopslag laten weten waar je pagina over gaat.

Mensen zien deze slug wanneer je een pagina met ze deelt via email of WhatsApp.

Maar ook wanneer je iets zoekt op Google zie je altijd de slug naast de naam van de website staan:

WordPress slug in Google

De slug – net als de titel van je bericht – heeft een directe invloed op of bezoekers wel of niet doorklikken naar jouw website. Daarom is het belangrijk dat de slug er aantrekkelijk, helder en bondig uitziet.

Hoe je een slug verandert

Je kunt in WordPress slugs aanpassen bij je berichten, pagina’s, categorieën, tags en auteurspagina’s.

Slug veranderen van berichten en pagina’s

Wanneer je een bericht of pagina maakt, zie je in de rechterzijbalk van de WordPress Gutenberg Editor het kopje Permalink met daaronder URL slug. Daar kun je de slug veranderen.

Slug veranderen in WordPress Gutenberg

Gebruik je een SEO plugin zoals Rank Math, dan kun je ook via de plugin de slug veranderen.

Slug aanpassen in Rank Math

Als je na publicatie van een bericht of pagina nog snel een slug wil aanpassen, kun je naar het overzicht van je berichten of pagina’s gaan en klik je op Quick edit/Snel aanpassen.

Slug aanpassen bericht WordPress quick edit

Slug veranderen van categorieën en tags

In de Categorieën en Tags pagina kun je bij het aanmaken van een nieuwe categorie of tag direct je de slug aanpassen.

Later kun je bij bestaande categorieën of tags de slug aanpassen via Quick edit/Snel aanpassen.

Slug veranderen van auteurspagina’s

Wanneer je een nieuws site hebt of een site met veel personen die er content aan bijdragen, kan het handig zijn de slug voor je auteurspagina’s aan te passen. Echter is het bij de standaard versie van WordPress niet mogelijk dit te doen.

Een oplossing is gebruik maken van de Edit Author Slug. Wanneer je deze plugin hebt gedownload en geactiveerd, ga je naar Alle gebruikers onder Gebruikers. Dan kies je de gebruiker wiens slug je wilt aanpassen, scrol je naar beneden, kies je de gewenste slug en sla je de veranderingen op via de Bewerk gebruiker knop.

Zo maak je een SEO-vriendelijke slug

Voeg zoekwoorden toe

URL’s vormen een kleine ranking factor in zoekmachines. Veel website eigenaren voegen daarom de zoekwoorden waar ze zich op richten toe in de slug.

Ikzelf maak hier altijd gebruik van de belangrijkste zoekterm waarop ik wil ranken. Bijvoorbeeld, voor dit artikel wil ik hoog komen in Google op de term “wordpress slug.” Dat is dan dus ook de slug van dit artikel.  

Hou het kort maar duidelijk

Korte slugs zijn gebruiksvriendelijker voor zowel zoekmachines als gebruikers. Hou je slugs daarom tussen de 1 en 3 woorden.

Maak het tijdloos

Je wilt je slugs evergreen houden. Een veelgemaakte fout is het toevoegen van een jaartal in een slug. Dit is onverstandig. Het zorgt er ervoor dat een jaar later je bericht of pagina al achterhaald oogt. Jaartallen zijn prima in paginatitels – die kun je zonder problemen veranderen na publicatie. Echter, het veranderen van een slug enige tijd na publicatie kan problemen opleveren (hierover meer in het volgende onderdeel).

Is het verstandig een slug te veranderen nadat je een pagina of bericht hebt gepubliceerd?

Eerder in dit artikel kun je zien dat je zeer eenvoudig een slug van een bericht of pagina aan kunt passen. Ook na publicatie. Het kan verleidelijk zijn dit te doen. Bijvoorbeeld, een ouder bericht op je website heeft een lange, omslachtige slug die je wat wilt insnoeien.

Denk er echter aan dat dit problemen op kan leveren. Door het veranderen van de slug werken links naar de pagina niet meer (zowel backlinks als interne links). Dit leidt tot een slechte gebruikerservaring en kan een negatieve impact hebben op je Google rankings.

Dit kun je enigszins oplossen met een 301 redirect waarmee je een oude link doorverwijst naar een nieuwe, maar dit is niet zaligmakend. Redirects leiden tot trager laden en Google is er ook geen liefhebber van.  

De bottom line is dat het geen probleem is de slug van een kersverse pagina aan te passen die nog geen links heeft. Maar bij een gevestigde pagina – die al links en zoekverkeer heeft – is het beter het niet te doen.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een WordPress slug en een permalink?

Permalinks binnen WordPress verwijzen naar de permanente, volledige URL van berichten en pagina’s op je website. Een WordPress slug verwijst alleen naar het laatste deel. Bijvoorbeeld voor dit bericht is https://www.start24.nl/wordpress-slug de permalink, terwijl “wordpress-slug” de slug is.  


Welke tekens kun je in een slug stoppen?

Kleine letters, streepjes in plaats van spaties, en cijfers. WordPress corrigeert het overigens automatisch voor je mocht je spaties of hoofdletters gebruiken.   

Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email

Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *