Elementor Pro kopen: alles wat je moet weten
Als je van plan bent Elementor Pro te kopen, dan ben je hier aan het juiste adres.
Elementor Pro is een redelijke investering en de impact ervan op je site is niet gering. Zodra je een page builder hebt gekozen, kom je er niet zomaar vanaf. Het omzetten van je site(s) naar een ander systeem gaat geheid veel tijd kosten en stress opleveren. Kies daarom zorgvoldig.
Elementor is een krachtige tool die je site naar het volgende level kan tillen, maar er zitten ook behoorlijke haken en ogen aan. Deze laat ik niet onbelicht. Ook geef ik je enkele alternatieven op Elementor Pro, waaronder wat ik gebruik voor het ontwikkelen van m’n eigen sites.
Dit krijg je wanneer je Elementor Pro koopt
De gratis versie van Elementor is rijk aan features, maar met Elementor Pro kun je pas echt los gaan als het gaat om website ontwikkeling.
Hier zijn een aantal van de belangrijkste features waar je toegang tot krijgt:
- Theme builder. Bouw templates voor je blog artikelen, blog feed, categorie pagina’s, 404 pagina’s en nog veel meer.
- Popup builder. Hierdoor hoef je niet te betalen voor een aparte popup plugin. Met Elementor Pro zet je met gemak prachtige popups in elkaar om leads en meer sales te genereren.
- 300+ Pro templates. In plaats van de 30 die je bij de gratis versie krijgt. Wat voor site je ook wilt bouwen, je kunt er zeker van zijn dat je er een geschikte template voor zal vinden.
- 60+ Pro widgets. Call-to-action, menu, formulieren bouwer, portfolio/grid, afbeeldingen galerij… Met deze widgets heb je praktisch geen extra plugins meer nodig voor je site.
- Hergebruik widgets op verschillende plekken op je site. Dankzij de template functie kun je widgets opslaan en op verschillende plaatsen op je site gebruiken. Op termijn kun je hier ontzettend veel tijd mee uitsparen.
Bottom line, Elementor Pro maakt het eindeloos veel eenvoudiger om geavanceerde websites te bouwen dan de gratis versie.
Wanneer zou je Elementor Pro moeten gebruiken in plaats van de gratis versie?
Mocht je een eenvoudige persoonlijke website of blog runnen, dan is Elementor Pro waarschijnlijk overkill.
Maar neem je je site iets serieuzer (bijvoorbeeld, je blogt met als doel er geld mee te verdienen) of ontwikkel je sites voor klanten, dan wordt Elementor Pro kopen een stuk voor de hand liggender.
Niet alleen kun je met Elementor Pro veel meer functionaliteit toevoegen dan met de gratis versie, maar je kunt dankzij de theme builder en het hergebruiken van website elementen er ook veel tijd mee uitsparen.
Elementor Pro pakketten en kosten
Elementor biedt 5 pakketten aan (het vijfde vind je in de vorm van een subtiele link onder de 4 anderen).

Deze pakketten zijn identiek op de support die je krijgt na en het aantal websites waar je Elementor Pro op mag activeren:
- Essential Plan. 1 website activering, premium support, $49 per jaar
- Advanced Plan. 3 website activeringen, premium support, $99 per jaar
- Expert Plan. 25 website activeringen, premium support, $199 per jaar
- Studio Plan. 100 website activeringen, VIP support, $299 voor het eerste jaar, daarna $499 per jaar
- Agency Plan. 1.000 website activeringen, VIP support, $999 per jaar
Wanneer je Elementor Pro gebruikt voor een paar websites gaan de kosten nog, maar zoals je ziet wordt het voor veel-gebruikers behoorlijk prijzig.
Elementor Pro heeft geen lifetime license
Het is jammer dat Elementor Pro geen lifetime license verkoopt. Dit is daarvoor de reden, in hun eigen woorden:

Ieder bedrijf moet lekker doen wat ze zelf willen, maar beweren dat voor software als Elementor een jaarlijks abonnement de eindgebruiker ten goede komt is onzin.
Het is een stuk lucratiever voor Elementor, zeker. Maar concurrerende diensten (hieronder later meer) laten zien dat het prima mogelijk is een uitstekende page builder te bieden tegen een eenmalig bedrag.
Eén bedrijf wat dit al jaren succesvol doet is Divi, wat zowel jaarlijkse abonnementen aanbiedt als de mogelijkheid tot het betalen van een eenmalig bedrag.
Voordelen van Elementor (Pro)
Ik ben niet de allergrootste fan van het kostenplaatje van Elementor, en ik heb nog een paar op- en aanmerkingen over de dienst. Maar feit is dat het gebruik maken van Elementor Pro ook een aantal hele grote voordelen met zich mee brengt:
- Het is een one-stop shop. Elementor Pro is dusdanig uitgebreid dat het veel andere plugins de wind uit de zeilen neemt. Zo heb je bijvoorbeeld geen formulieren plugin of popup plugin meer nodig.
- Eenvoudig te gebruiken. Elementor heeft een duidelijke interface en kan zich onder WordPress page builders zeker scharen tot een van de meer gebruiksvriendelijke.
- Enorme en actieve online community. Elementor is de meest gebruikte page builder ter wereld. Hierdoor heeft het een bruisende online community.

Hoe werkt Elementor Pro samen met WordPress themes, plugins en WooCommerce?
Elementor Pro’s populariteit zorgt ervoor dat het uitstekend samenwerkt met vrijwel iedere populaire WordPress theme, plugin en met WooCommerce.
WordPress themes
Hier zijn voorbeelden van een aantal populaire WordPress themes die uitstekend werken met Elementor Pro:
- Kadence
- GeneratePress
- Astra
- OceanWP
- Blocksy
Plugins
Vrijwel iedere populaire plugin ondersteunt Elementor Pro, waaronder:
- Rank Math
- Yoast
- Wordfence Security
- Akismet
- Google Analytics for WordPress
WooCommerce
Als je een WordPress webshop wilt beginnen, wees gerust: Elementor Pro werkt 100% met WooCommerce.
Is Elementor Pro eigenlijk nog wel de beste WordPress page builder?
Elementor heeft jarenlang bovenaan de voedselketen gestaan als het gaat om het bouwen van mooie, geavanceerde WordPress websites. De gratis versie was na de lancering in 2016 direct een hit, en toen Elementor Pro verscheen, werd het eveneens direct door de community omarmt.
En eerlijk is eerlijk: Elementor is nog steeds de meest gebruikte page builder voor WordPress. Het heeft meer dan 5 miljoen gebruikers en Elementor Pro is onderhand honderdduizenden keren verkocht.
Ondanks deze dominante positie beginnen er scheuren te ontstaan in de hegemonie van Elementor (Pro). Hieronder noem ik wat ik en vele anderen WordPress gebruikers zien als de belangrijkste nadelen aan Elementor.
De nadelen van Elementor Pro
Het maakt je website traag
Voor Google is website snelheid al jarenlang een ranking factor, een die steeds belangrijker lijkt te worden.
Google kijkt niet alleen meer naar hoe snel een site is, maar ook naar hoe snel een site voelt voor je bezoekers, iets wat ze meten via Core Web Vitals.
Hoe belangrijk vindt Google deze Core Web Vitals? Belangrijk genoeg om ze sinds 2021 een permanente en prominente plaats in Google Search Console te geven:

Je wilt hier perfect scoren op zowel Mobile als Desktop. Het is als je het mij vraagt het risico niet waard om minder te scoren dan perfect – vooral als organisch zoekverkeer een cruciale factor is voor het succes van je website.
Voor het hebben van een snelle site die Core Web Vitals passeert kom je een redelijk eind met goede webhosting, maar uiteindelijk zijn het theme en de plugins die je gebruikt even belangrijk.
Elementor Pro voegt helaas een dikke lading code bloat toe aan je website wat het veel lastiger maakt om Core Web Vitals te passeren.
Het resultaat hiervan is dat gebruikers Elementor in toenemende mate verlaten en overstappen op Gutenberg:

De Elementor Pro editor voelt stroperig
De Elementor Pro editor heeft hetzelfde probleem als die van Divi, in dat het een tijdje duurt om in te laden en daarna nog steeds vrij sloom aanvoelt. Dit is geen ramp als je zo nu en dan iets aan je site wilt aanpassen. Maar wanneer je fanatiek aan het pagina bouwen bent, begint dit op je zenuwen te werken.
Page builders zoals Elementor en Divi proberen beiden WordPress in iets te veranderen wat het niet is. In plaats van verder te bouwen op de WordPress core – Gutenberg – injecteren ze een gigantische lading codering die vervolgens apart moet worden ingeladen. Hierdoor kunnen noch je sites écht snel worden, en noch zal de site editor echt snel willen laden.
Onaantrekkelijk kostenplaatje
Ik heb het al eerder aangestipt, maar kom er nog even kort op terug. Voor een enkele site zijn de kosten van Elementor Pro nog wel te doen, maar wanneer je sites gaat ontwikkelen voor klanten begint het klauwen met geld te kosten. Het grootste probleem wat mij betreft is het ontbreken van een lifetime pakket, waardoor je tot aan het einde der tijden voor een duur jaarlijks abonnement mag betalen.
Alternatieven op Elementor Pro
Het is niet allemaal kommer en kwel als het gaat om Elementor Pro. Als gezegd, de tool is zeer gebruiksvriendelijk en heeft een fantastische online community. Maar voordat je je committeert, kijk eerst eens even naar deze alternatieven.
Kadence en Kadence Blocks
Kadence werd gelanceerd in 2020 maar heeft direct de WordPress community bij de kladden weten te grijpen. Ook bij Start24 hebben we de sprong gewaagd: in 2021 hebben we onze site van Divi omgezet naar Kadence.
Kadence bestaat uit twee onderdelen: de theme zelf (Kadence) en wat in wezen functioneert als page builder (Kadence Blocks, probeer de plugin gratis hier).
Kadence Blocks doet in grote lijnen hetzelfde als Elementor maar werkt als een uitbreiding op de Gutenberg editor. Hierdoor kun je veel snellere en lichtere websites bouwen, zonder te hoeven inkorten op design en functionaliteit.
Nog een groot voordeel: Kadence heeft een lifetime deal waardoor je er slechts eenmaal voor hoeft te betalen.
In dit artikel laat ik je zien hoe je een site met Kadence bouwt.
GeneratePress en GenerateBlocks
GeneratePress lijkt veel op Kadence (of omgekeerd: GeneratePress was er eerst). Het is een uitstekende oplossing, maar ik vind Kadence fijner omdat het er een tikkeltje beter uitziet en net iets eenvoudiger te gebruiken is.
Wat zeggen gebruikers online over Elementor Pro?
Gebruikers online zijn overwegend positief over Elementor Pro, maar het product heeft ook een opvallend aantal zeer negatieve gebruikers.

De meeste klachten lijken te gaan over hun support:


Conclusie
Ik hoop dat dit artikel je een beter beeld heeft gegeven of je Elementor Pro wel of niet moet kopen.
Elementor Pro heeft z’n sterke kanten maar er zijn ook goede redenen om het niet te gebruiken.
Wat je ook doet, kies zorgvuldig. Zodra je een page builder hebt gekozen, zit je er min of meer aan vast.
Veelgestelde vragen
Wat gebeurt er met m’n site nadat ik stop met betalen voor Elementor Pro?
Als je je abonnement opzegt, kun je Elementor Pro niet langer bijwerken of Pro-functies toevoegen aan je site en krijg je slechts beperkte toegang tot bestaande Pro-functies. Alles wat deel uitmaakt van de gratis versie van Elementor blijft werken en deze versie kun je gewoon blijven updaten.
Maar als je veel hebt geleund op Elementor Pro functionaliteit met het bouwen van je site, dan zal je site vroeg of laat gaan breken.
Wat is Elementor Pro?
Elementor Pro is de betaalde versie van Elementor. Je krijgt toegang tot tientallen pro widgets, honderden pro templates een theme builder en meer.
Is Elementor Pro gemakkelijk te gebruiken?
Elementor Pro is even eenvoudig te gebruiken als Elementor. Door de meeste mensen wordt Elementor beschouwd als een van de meer eenvoudig te gebruiken page builders voor WordPress.
Ook interessant
Divi thema review: voors, tegens, kosten en alternatieven
Solid Security review: een uitstekende beveiliging plugin
Affiliate website maken: alles wat je moet weten
Blog tips: zo blijf je relevant in het AI tijdperk
De beste WordPress page builders van 2025
7 voorbeelden van inspirerende Over Ons pagina’s
Sluit je aan bij 7.103+ mensen die website tips ontvangen via email
Krijg toegang tot exclusieve tactieken, inzichten en kortingen die we nergens anders delen.