Lightspeed review: ideaal voor omnichannel verkoop

Lightspeed review

Hoewel Lightspeed ooit slechts een kassasysteem was, is het nu een compleet ondernemersplatform bestaande uit 4 producten. In deze Lightspeed review ga ik kijken naar hun ecommerce oplossing.  


Onze score:


Lightspeed voordelen

 • Nederlandse klantenservice
 • Dashboard is eenvoudig te navigeren
 • Veel geavanceerde features (zoals productvergelijking)
 • Prachtig ontworpen webshop templates
 • Gratis uitproberen voor 14 dagen
 • Omnichannel shopping: perfect als je ook een fysieke winkel hebt
 • Voorraad van fysieke winkel gesynchroniseerd met online voorraad
 • Talloze verzend- en betaalopties
 • Ingebouwde tools voor SEO en marketing
 • Makkelijk om producten te beheren en aan te passen
 • Zeer schaalbaar: geschikt voor webshops die miljoenen omzetten

Lightspeed nadelen

 • Het is een van de duurste ecommerce platforms
 • Voor veel themes betaal je een maandelijks bedrag extra
 • Aanpassen van tekst en afbeeldingen op je webshop werkt onhandig
 • De tool heeft een behoorlijke leercurve
 • Minder geschikt voor maatwerk

De webshop software die je kiest kan een enorme impact hebben op het uiteindelijke succes van je webshop. Daarom is het zeer belangrijk dat je een platform neemt wat zo dicht mogelijk aansluit op je behoeften.

Lightspeed is een minder bekend ecommerce platform dan bijvoorbeeld Shopify, maar in Nederland begint het steeds meer voeten aan de aarde te krijgen. Het is in de kern een uitstekend product.

Lightspeed is meer dan prima voor een losstaande webshop, maar schittert vooral wanneer je ook een offline winkel runt. Gebruik het in combinatie met Lightspeed Retail POS, en je hebt het ideale platform om je online en offline winkel vanuit één plek te managen.

De tool heeft echter ook enkele mankementen waar je je van bewust moet zijn. Zo is het vrij prijzig, zou het aanpassen van je webshop beter moeten kunnen en is er al met al een redelijke leercurve om het meeste uit Lightspeed te halen.

Dit alles en meer komt uitgebreid aan bod in deze Lightspeed review.

Wat is Lightspeed?

Litespeed is een bedrijf wat kassasystemen en ecommerce software aanbiedt. Het is een beursgenoteerde onderneming met 2.000 werknemers en een hoofdkantoor in Canada.

Het bestaat uit 4 producten:

 • Retail (R-Series)
 • Restaurant (L-Series)
 • Restaurant (G-Series)
 • eCom (C-Series)

Deze review richt zich puur op eCom (C-Series), oftewel hun ecommerce platform. Dit platform was oorspronkelijk het Nederlandse SEOshop. Lightspeed heeft dit in 2015 overgekocht en geïntegreerd met hun Retail (R-Series) kassasysteem. Hierdoor kun je nu als ondernemer je offline en online verkopen vanuit één plek managen.  

Het ecommerce platform van Lightspeed is krachtig maar aan de prijzige kant. Daardoor wordt het minder gebruikt door hobbyisten met een webshop “voor erbij.” Veel bekende ondernemingen zweren er echter bij. In Nederland kan Lightspeed onder andere Tony’s Chocolonely, The Breda Group en Blond Amsterdam onder hun klanten rekenen.

Doordat Lightspeed’s webshop software van origine Nederlands is, is het goed ingespeeld op de nuances en unieke behoeftes van de Nederlandse markt.  

Een webshop opzetten en managen met Lightspeed

Het opzetten van een webshop met Lightspeed (een design kiezen, teksten aanpassen, en je eerste producten toevoegen, betaalmethodes kiezen) hoeft niet meer dan een paar uur te kosten.

Het dashboard is eenvoudig te navigeren en producten toevoegen en beheren is extreem eenvoudig. Daartegenover staat dat het aanpassen van de tekst en afbeeldingen van je webshop lastiger is dan het zou moeten zijn.

Thema’s

Om te beginnen moet je een thema kiezen voor je Lightspeed webshop. Een thema bepaalt hoe je shop eruit komt te zien.

Dit is iets waar Lightspeed in uitblinkt. Er zijn bijna 200 thema’s om uit te kiezen en de meeste zien er zeer goed uit.

Lightspeed thema's

Er zijn onder andere cadeau, beauty, kleding, elektronica en sport thema’s. Voor ieder type webshop is er wel wat.

Wat jammer is dat je voor het gebruik van veel van deze thema’s een maandelijks bedrag betaalt van tussen de 15 en 22 euro. Dit gaat na verloop van tijd nogal aantikken.

Thema’s bij webshop software zoals Shopify kunnen ook duur uitvallen, maar daar betaal je een eenmalig bedrag. Met Lightspeed kan een premium theme na meerdere jaren je 100-en tot 1000-en euro’s gaan kosten.

Webshop design en lay-out aanpassen

Wanneer je een thema hebt gekozen, kun je beginnen met het aanpassen van de tekst en afbeeldingen van je webshop. Dit werkt minder makkelijk dan verwacht.

Je kunt niet klikken op een tekst element of afbeelding en het vervolgens direct aanpassen. In plaats daarvan pas je tekst, afbeeldingen en knoppen aan via de linker zijbalk waar het even gissen is welk kopje verwijst naar welk onderdeel van je site.

Lightspeed pagina aanpassen

Je werkt dus niet met een intuïtieve paginabouwer zoals bij WordPress of Wix. Hierdoor kun je ook niet gemakkelijk een tekstblog, afbeelding, tabel of andere element aan je pagina’s toevoegen. Je zit vast aan de lay-out van het thema dat je kiest.

Je kunt de pagina’s van je webshop verder aanpassen, maar je hebt hier HTML en CSS kennis voor nodig.

Dit is een punt waar Lightspeed een paar flinke steken laat vallen ten opzichte van haar concurrentie.

Iets wat wel goed werkt is het aanpassen van de stijl van een thema. Zo kun je binnen een paar klikken het kleurenpalet voor je webshop aanpassen en het lettertype om het goed op bij je bedrijf aan te laten sluiten.    

Dashboard

Het dashboard van Lightspeed is overzichtelijk en eenvoudig te navigeren.

Lightspeed dashboard

Het is duidelijk geïnspireerd door WordPress wat positief is. Het is zeer gemakkelijk om producten toe te voegen, klantreviews te beheren, je voorraad te beheren en meer.

Lightspeed producten toevoegen

Features

Features spelen een belangrijkere rol in een webshop dan de beschikbare templates of hoe eenvoudig het is een design aan te passen. En dit is gelukkig iets waar Lightspeed in uitblinkt:

 • Koppel je webshop aan social media kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter
 • Ingebouwde SEO tools maken het makkelijk meta titels en meta beschrijvingen toe te voegen
 • Stuur nieuwsbrieven en emails naar je klanten
 • Sommige templates hebben een ingebouwde productvergelijking tool
 • Importeer de voorraad van je fysieke winkel naar je webshop en laat klanten in real time weten hoeveel je op voorraad hebt
 • Combineer de voorraad van al je fysieke locaties die je ook online kunt verkopen
 • Ontvang notificaties in het ecommerce platform wanneer je voorraad moet verplaatsen om een online bestelling in orde te maken
 • Maak snelle en grote updates in je product data door eenvoudig spreadsheets te importeren en exporteren
 • 1-klik bezorg labels zodat je niet naar het postkantoor hoeft
 • Tools voor flash sales, kortingen en tijdelijk producten gratis aanbieden

Praktisch alles wat je als webshopeigenaar nodig hebt zit er bij ingebakken.

Wat me alleen tegenvalt is dat je geen app store hebt waar je toegang krijgt tot meer obscure webshop functionaliteit.

Lightspeed klantenservice

De support van Lightspeed bestaat uit een online helpcentrum, telefonisch contact, live chat en tickets.

Het online helpcentrum dekt alle onderwerpen en is eenvoudig te navigeren. Wel zijn sommige pagina’s ietwat summier. Ook zouden er wat meer screenshots toegevoegd kunnen worden zodat je eenvoudiger kunt zien wat je precies moet doen.

Lightspeed helpcentrum

De Lightspeed klantenservice is voor de rest uitstekend. Wanneer je je aanmeldt krijg je direct een uitnodiging om een belletje in te plannen met een medewerker die het platform aan je gaat uitleggen en eventuele vragen die je hebt zal beantwoorden.

Als je op latere momenten nog tegen problemen aanloopt, is het gemakkelijk om de klantenservice te pakken te krijgen. Over het algemeen word je snel en adequaat geholpen.   

Voorbeelden van Lightspeed webshops

Voordat je met Lightspeed aan de slag gaat, wil je waarschijnlijk voorbeelden hebben van webshops die ermee zijn gebouwd.

Hieronder vind je een aantal van m’n persoonlijke favorieten.

Tonyschocolonely.com

Lightspeed Tony

Blond-amsterdam.com

Lightspeed Blond

Wattfietsen.nl

Lightspeed Watt

Lightspeed prijzen en pakketten

Lighspeed eCom heeft 4 verschillende pakketten:

 • Essential – €49 per maand
 • Advanced – €89 per maand
 • Professional – €189 per maand
 • Enterprise – Offerte op maat bij webshops met meer dan 300.000 jaarlijkse transacties
Lightspeed pakketten

Het Essential pakket voelt ietwat karig met slechts 250 productvarianten en één gebruikersaccount die je er aan kunt koppelen.

Daarnaast mist dit pakket ook de uitgebreide blog mogelijkheden, retourmanagement, product filters, A/B testen op check out pagina’s en HTML/CSS aanpassingen waar Advanced en Professional wel over beschikken.

Ook krijg je met dit goedkoopste pakket geen telefonische ondersteuning.

Ik snap dat de duurdere pakketten hun prijzen moeten rechtvaardigen met extra features, maar Essential voelt dusdanig uitgekleed dat ik verwacht dat de meeste gebruikers direct voor het Advanced pakket willen gaan.

Lightspeed behoort tot de duurdere webshop platforms, maar de prijzen zijn niet onredelijk ten opzichte wat je er voor krijgt. Dat geldt al helemaal wanneer je het Lightspeed kassasysteem erbij gebruikt: doe dit en je krijgt een aantrekkelijke korting.  

Voor wie is Lightspeed geschikt?

Lightspeed past goed bij middelgrote tot grote webshops. Denk aan webshops die tot enkele miljoenen omzet per jaar binnenhalen.

Voor hobbyisten in Lightspeed te duur, en voor de écht grote webshops (denk tientallen of miljoenen euro’s omzet) is Lightspeed waarschijnlijk te beperkt (dit soort shops hebben iets nodig wat van de grond af aan gebouwd is).

Lightspeed is perfect voor offline retailers die hun producten online willen verkopen. Er zijn weinig platforms die de digitale- en offline wereld op een effectievere manier samenbrengen. Je kunt je sales in de gaten houden vanuit één dashboard en daarnaast voorraden van je webshop en winkel aan elkaar koppelen.

Alternatieven op Lightspeed

Als je denkt dat Lightspeed niet de beste fit is voor jouw webshop, kijk dan naar een van deze alternatieven:

 • WordPress + WooCommerce met Cloud86. Vanaf 6 euro per maand kun je met deze optie een webshop de lucht in krijgen waar je volledige vrijheid mee hebt qua design en functionaliteit. Let op: de leercurve van WordPress met WooCommerce is steiler dan bij Lightspeed en daarnaast is het niet een goede route voor het samenbrengen van online en offline sales. Ikzelf run een webshop via WooCommerce. In deze WooCommerce handleiding laat ik je zien hoe je stap-voor-stap een webshop bouwt.
 • Shopify. Prima geschikt voor webshops van alle groottes. Hun product komt redelijk overeen met dat van Lightspeed. Een nadeel is dat de templates die ze aanbieden ietwat beperkt zijn en ze geen support in het Nederlands aanbieden. Lees meer over dit platform in onze Shopify review.  
 • Wix. Een multifunctionele websitemaker die wordt gebruikt door bloggers, bedrijven en webshops. Het is niet zo uitgebreid als Lightspeed, maar is meer dan geschikt voor kleinere webshops die niet al te veel complexe functionaliteit nodig hebben. Lees meer over dit platform in onze Wix review.  
 • JouwWeb. Een websitemaker van Nederlandse bodem. Echt alleen geschikt voor webshops met een hobbymatig karakter. Het is eenvoudig te gebruiken, maar is tegelijkertijd ook extreem beperkt. Lees meer over dit platform in onze JouwWeb review.

Lightspeed online reviews: dit is wat gebruikers zeggen

Lightspeed heeft veel tevreden gebruikers. Op TrustPilot scoort het 4 uit 5 sterren na bijna 800 reviews.  

TrustPilot score Lightspeed

Veel gebruikers geven aan dat de tool betrouwbaar en gemakkelijk te gebruiken is, en zijn tevreden met de online en offline integratie.

Positieve Lightspeed review

Ontevreden gebruikers doen vooral hun beklag over:

 • De kosten (toegegeven, Lightspeed is ook vrij prijzig, vooral als je een ander thema wil)
 • Moeite met het bereiken van de klantenservice

Conclusie

Litespeed is een uitstekend platform. Hoewel het geschikt is voor op zichzelf staande webshops, haal je er het meeste uit wanneer je gebruik maakt van de omnichannel mogelijkheden en de tool koppelt aan je offline winkel.

Sales en voorraad zijn met elkaar geïntegreerd, en wanneer je Litespeed voor zowel je offline- als je online winkel gebruikt, krijg je een goede deal.

Verder heeft Litespeed heeft een uitstekend (en Nederlands) customer support team.

Litespeed biedt toegang tot talloze prachtige templates. Het is alleen jammer dat het aanpassen ervan enigszins achterhaald aanvoelt en dat als je de lay-out grondig wilt veranderen, je in de codering moet graven. Andere ecommerce platforms laten zien dat dit eenvoudiger kan.

Ondanks dit kan ik Lightspeed van harte aanbevelen.

Probeer het hier gratis uit.

Veelgestelde vragen

Wat doet Lightspeed?

Lightspeed is een compleet ondernemersplatform voor horeca, retail en ecommerce. Het biedt kassasystemen en webshop software aan voor een maandelijks bedrag. Het bedrijf is Canadees, maar hun webshop software is van Nederlandse komaf (via een overname van SEOshop).


Hoeveel kost een Lightspeed webshop?

Voor een Lightspeed webshop betaal je minstens €49 per maand. Voor hun uitgebreidere pakketten betaal je €89 en €189 per maand. Voor hun premium thema’s betaal je tussen de €15 en €22 per maand extra.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *