Antagonist review: zijn ze even goed als men zegt? (2022)

Is Antagonist echt zo goed? Ik heb de provider getest en was onder de indruk van hun snelheid, klantenservice en bijna unaniem positieve gebruikers feedback.

Antagonist review overzicht

Snelheid

Een van de 3 snelste Nederlandse webhosts.

Uptime

Nog nooit een bedrijfs-brede storing gehad.

Support

Live chat en email support op bijna elk uur van de dag.

Eenvoud

DirectAdmin en een mooi zelfontworpen dashboard.

Features

Dagelijkse backups, email hosting, testomgeving.

Kosten

Eerlijke prijsvoering maar prijziger dan de concurrentie.

Onze score:

5 / 5

Voordelen

 • Een van de snelste hosting providers van Nederland
 • Eigen toegewezen server resources (CPU en RAM) op al hun pakketten
 • Zeer snelle en zeer behulpzame klantenservice
 • Makkelijk te gebruiken voor beginners, maar genoeg opties voor ervaren gebruikers
 • Verhuisservice, SSL-certificaat en meer handige features
 • 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie

Nadelen

 • Bieden geen goedkope pakketten aan
 • Je kunt niet per maand betalen

Antagonist bestaat sinds 2004. Sinds die tijd bevindt de provider zich tussen de absolute top van de Nederlandse hosting industrie.

Dit is op zichzelf al indrukwekkend, omdat veel (voorheen goede) hosting providers na verloop van tijd kwalitatief beginnen af te glijden.   

Maar niet Antagonist. Anno 2022 scoren ze nog steeds uitstekend op het gebied van snelheid, klantenservice en prijs-kwaliteitverhouding.

Alles wat je wilt weten over deze hosting provider – inclusief redenen om ze niet te gebruiken – vind je in deze Antagonist review.

Antagonist in één oogopslag

Uptime garantie
KlantenserviceLive chat (enkele minuten wachttijd, tussen 09:00 en 17:00 op werkdagen) en email support (tot 4 uur wachttijd, tussen 09:00 en 21:00 op werkdagen en op beperkte tijden in het weekend)
Managed WordPress
Soorten hostingShared/managed VPS, reseller
Basis features50 GB, SSL-certificaat via Let’s Encrypt, backups (voor twee weken), email hosting
Meest geschikt voor(Startende) ondernemers met kleine tot middelgrote websites
Server locatiesHengelo (datacenter van Previder) en Enschede (Equinix)
Prijs vanaf€4,99 (na verlenging €8,99)

Antagonist snelheid, uptime en klantenservice

Eerst gaan we kijken naar de snelheid, uptime en klantenservice van Antagonist. Dit zijn de factoren die de grootste impact hebben op de kwaliteit van een hosting provider.

Een site moet snel laden omdat snellere sites beter converteren (en dus meer geld opleveren) en hoger in Google komen.

Uptime verwijst naar de tijd die je site te bereiken is voor bezoekers. Die moet vanwege voor de hand liggende redenen zo hoog mogelijk liggen.

Klantenservice is iets waar je over het algemeen niet zoveel over nadenkt. Tot je het een keer nodig hebt. Voor zoiets belangrijks als je website mag je verwachten dat het support team van je hosting provider makkelijk te bereiken is en dat je snel en goed geholpen wordt.   

Snelheid

Iedere hosting provider beweert “snelle” of “de snelste” webhosting aan te bieden.

Vaak is dit niets anders dan holle marketing praatjes.

Antagonist echter voegt de daad bij het woord.  

De claim van Antagonist dat hun sites “40% sneller zijn” nam ik in eerste instantie met een korrel zout… Totdat ik een van hun pakketten aanschafte en hun snelheid zelf testte. Wat blijkt: Antagonist behoort qua snelheid tot de absolute top van Nederland.

Website snelheid is iets wat bestaat uit verscheidene facetten. Dit kan het ingewikkeld maken de snelheden tussen verschillende hosting providers te vergelijken. Je hebt de totale laadtijd van een pagina, Time to First Byte (TTFB), Total Blocking Time… Echter, ongeacht de maatstaf die je kiest scoort Antagonist uitstekend. 

Ik heb het Slim hosting pakket van Antagonist gekocht (na verlenging kost dit 8,99 per maand) en er een test website op geïnstalleerd met de volgende setup:

 • WordPress theme: Kadence (deze theme gebruiken we ook voor Start24)
 • Plugins: Block Navigation, Kadence Blocks, Post Duplicator
 • SSL-certificaat (Let’s Encrypt)
 • Geen snelheid of caching optimalisaties

Deze site is dus geen “kale” WordPress installatie. Hij bevat een multifunctionele theme en meerdere plugins. Daarnaast heeft de site afbeeldingen, tekst en verschillende grafische elementen. Dat maakt hem qua snelheid representatief voor een echte site. De voorbeeld site die ik heb geïnstalleerd kun je hier vinden.

GTMetrix

GTMetrix geeft een breed, compleet overzicht van de snelheid van een website. Dit is hoe Antagonist het doet volgens deze tool:

GTMetrix test Antagonist

Zoals je ziet zijn het nagenoeg perfecte scores wat de klok slaat. Antagonist laat nergens steken vallen en scoort uitstekend over de gehele linie.

De TTFB valt onder de 200ms (zie hieronder de uitleg box Snelheid terminologie uitgelegd voor wat dit precies inhoudt en waarom het belangrijk is), de pagina laadt met 706ms ruim onder de seconde en ook de core web vitals worden met gemak gehaald.

PageSpeed

PageSpeed is een snelheid tool van Google zelf. Sta je hiermee in het groen, dan beschouwt Google je site als snel.

Antagonist Google PageSpeed test

Ook hier is het niets anders dan perfecte scores.

En bedenk, ik heb deze test uitgevoerd op Antagonist’s goedkoopste hosting pakket. Dit pakket bevat geen Redis cache en de zwaardere specificaties die hun duurdere pakketten wel hebben.

Snelheid vergeleken met grote Nederlandse hosting providers

Hoewel Antagonist met meer dan 50.000 klanten verre van een kleine hosting partij is, zijn ze minder groot en bekend dan providers als TransIP en Yourhosting. Of Vimexx, wat net als TransIP behoort tot het enorme hosting conglomeraat team.blue.

Hoe houdt Antagonist zich qua snelheid staande tegenover dit soort spelers? Om hierachter te komen heb ik hun Slim pakket vergeleken met de hosting pakketten van TransIP, Yourhosting en Vimexx die binnen dezelfde prijsklasse vallen (8 tot 10 euro per maand). Op deze pakketten heb ik precies dezelfde test website geïnstalleerd voor een “appels met appels” vergelijking.

Ik heb de tool GTMetrix gebruikt. 

Hier vind je de resultaten:

AntagonistTransIPYourhostingVimexx
Performance100%85%99%95%
Structure96%96%96%96%
TTFB172ms942ms472ms406ms
Fully Loaded Time706ms2,2s904ms1,4s

Zoals je ziet laat Antagonist hun concurrentie in het stof laat bijten – in sommige gevallen met een zeer ruime marge (vergelijk bijvoorbeeld de TTFB van Antagonist met die van TransIP).

 • Performance. De belangrijkste snelheid maatstaf. Voegt 6 belangrijke metrics samen waarvan een aantal behoren tot Google’s core web vitals (sinds 2021 een Google ranking factor). Deze web vitals hebben een directe impact op hoe snel een website voelt voor een bezoeker. De metrics die worden meegenomen zijn First Contentful Paint, Speed Index, Largest Contentful Paint, Time to Interactive, Total Blocking Time en Cumulative Layout Shift.  
 • Structure. Verwijst naar de opbouw en structuur van je pagina.
 • TTFB (Time to First Byte). Simpel gezegd is TTFB de responstijd van de server. Dus stel je klikt op een link en de TTFB is 500ms, dan duurt het een halve seconde voordat je webpagina überhaupt begint met laden. Hierom wil je dat deze score zo laag mogelijk is. Volgens Google moet je je zorgen gaan maken wanneer je TTFB boven de 600ms uitkomt. Alles wat onder de 200ms valt beschrijven ze als “zeer goed.”
 • Fully Loaded Time. De tijd die het duurt voordat een pagina klaar is met laden. Dit heeft niet echt een directe impact op de gebruikerservaring, maar het geeft wel een goed beeld over hoe verschillende hosting providers het tegenover elkaar doen op het gebied van snelheid.  

Voor meer informatie hierover, bekijk deze blog van GTMetrix.

De reden voor deze snelheid

De meeste standaard webhosting is gedeelde webhosting (shared hosting). Hierbij deel je een server met andere gebruikers en maak je samen gebruik van de RAM, CPU en andere resources. Vooral wanneer een webhost zo’n server volpropt met te veel websites, leidt dit tot trage en/of onvoorspelbare laadtijden.

Antagonist pakt dit anders aan. Bij hen deel je eveneens een server met andere gebruikers, maar dankzij virtuele compartimentalisatie krijg je je eigen stukje van de server wat je niet hoeft te delen met anderen. Hierdoor krijg je effectief de snelheid en het gemak van een managed VPS.  

Uptime

Antagonist biedt een uptime garantie van 99,9%. Dit is niet heel erg hoog. Een webhost die onder de 99,9% uptime uitkomt, zou zich flink achter de oren moeten krabben wat betreft de kwaliteit van hun server infrastructuur.

Gelukkig lijkt de kans minuscuul dat je ooit aanspraak zal hoeven maken op de uptime garantie regeling van Antagonist.

Het zelf testen van de uptime van een hosting provider is vrij zinloos. Zo’n test beslaat een enkele server en zal niet representatief zijn voor de daadwerkelijke uptime van een webhost over de gehele linie.

Daarom zal je een beetje moeten graven. 

Antagonist heeft een status pagina waar je hun storingen en gepland onderhoud kunt bekijken. Je kunt zien dat storingen vrijwel nooit voorkomen en gepland onderhoud ook beperkt is.

Uptime pagina Antagonist

Verder heeft Antagonist tot op heden nooit last gehad van langdurige, bedrijfs-brede storing-incidenten sinds hun oprichting.

Daarnaast heb ik honderden gebruikersreviews van ze doorgespit waar eigenlijk alleen maar positief over hun uptime werd gesproken.

Conclusie: Antagonist heeft een uitstekende uptime. 

Klantenservice

Je kunt de klantenservice van Antagonist bereiken via email (maximaal 4 uur responstijd, maar je hoort meestal terug binnen een uur) en live chat (enkele minuten wachttijd). Hun email support is bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 21:00 en op beperkte uren in het weekend. Hun live chat is beschikbaar tussen 9:00 en 17:00 op werkdagen. Daarnaast hebben ze een forum en een kennisbank.

Klantenservice van Antagonist

Ik heb aantal vragen op hun support team afgevuurd. Deze werden steevast snel, vriendelijk en goed beantwoord. Het support team is duidelijk goed opgeleid en technisch bekwaam.

Antagonist live chat

Goed om te weten: hun live chat is snel maar is een uitgeklede variant van hun ticket support. Ze kunnen niet met je meekijken op je systeem en zullen je vrij snel naar een kennisbank artikel verwijzen of naar hun email support.

Antagonist live chat beperkingen

Is dit een tekortkoming? Wat mij betreft niet echt. Hun email support is nog steeds behoorlijk snel. Bovendien is er geen enkele Nederlandse webhost die écht vergaande live chat support heeft (daarvoor moet je bij een premium internationale partij zijn).

Al met al steekt de klantenservice van Antagonist ver uit boven dat van de meeste Nederlandse hosting providers.

De kennisbank van Antagonist zit ook goed in elkaar. Er zijn meer dan 150 handleidingen waar je gebruik van kunt maken die goed up-to-date worden gehouden.

Wat voor sommige gebruikers misschien een nadeel is, is dat ze niet telefonisch beschikbaar zijn. Wil je per se een webhost die je makkelijk telefonisch kunt bereiken, bekijk dan de hosting alternatieven op Antagonist hieronder.

Andere belangrijke overwegingen

Nu gaan we kijken naar hoe hosting opzetten met Antagonist in z’n werk gaat, hoe hun dashboard werkt, en hoe het zit met beveiliging en hosting features en extraatjes.

Hosting opzetten bij Antagonist

Hosting kopen bij een Antagonist is een snel en eenvoudig proces.

Heb je nog geen domeinnaam, dan kun je die bij hen registreren en onderbrengen.

Antagonist domeinnaam registreren

Net als de meeste hosting providers worden je hier allerlei domeinextensies aangeboden die je in 99% van de gevallen niet nodig hebt. Sla deze over. Na het actietarief veranderen ze snel in een forse, zinloze kostenpost (moet ik je helaas uit ervaring vertellen).

Wanneer je je hosting pakket (en domeinnaam) gekozen hebt, kun je afrekenen via iDeal of creditcard. Hierna zal je hosting pakket gereed zijn binnen enkele minuten.

Betaalmethodes Antagonist

Als je per se wilt kun je ook per bankoverschrijving betalen. Bedenk dan wel dat het langer duurt voordat je hosting pakket klaar is.

Wanneer je klaar bent met bestellen word je direct doorverwezen naar handige resources om aan de slag mee te gaan. Ook ontvang je direct een stel emails die je op weg helpen. Dit is vooral handig voor beginners die nog nooit een site hebben opgezet.

Dashboard

Het dashboard van Antagonist bestaat uit twee onderdelen:

 • Een zelfontwikkeld dashboard waar je je account kunt beheren (betaalgegevens, contactgegevens etc.) en producten aan je account kunt toevoegen
 • En een DirectAdmin panel om je hosting mee te managen

Hun zelfontwikkelde dashboard steekt bijzonder goed in elkaar. Het is mooi ontworpen en intuïtief.

Antagonist dashboard

Een van de dingen die me eraan aanspreekt is dat je in één oogopslag het gebruik van je schijfruimte en bandbreedte kunt bekijken.

Antagonist dashboard statistieken

Zorg alleen dat je de “Upgrade SSL” functie overslaat. Antagonist biedt een gratis Let’s Encrypt certificaat aan, wat meer dan genoeg is.

Hoewel een aantal jaar terug betaalde SSL-certificaten nog bepaalde voordelen boden, zoals een groen slotje of je bedrijfsnaam in je browserbalk, is dit tegenwoordig niet meer zo. Voor de eindgebruiker ziet ieder SSL-certificaat er precies hetzelfde uit en wekt een betaalde variant niet meer vertrouwen op dan een gratis variant. Daarnaast is de encryptie precies hetzelfde.

Het is op zich geen probleem dat Antagonist betaalde SSL-certificaten aanbiedt, maar wat ik bedenkelijk vind is dat ze nog steeds de achterhaalde voordelen ervan oplepelen:

Antagonist betaalde SSL-certificaten

Dit siert een in de regel transparante en betrouwbare hosting provider als Antagonist niet.

(Voor meer over SSL-certificaten en waarom je er in 99,9% van de gevallen niet voor hoeft te betalen, lees dit artikel.)  

Antagonist gebruikt het bekende DirectAdmin voor het managen van je hosting zelf. Dit staat standaard op Nederlands ingesteld, maar je kunt de taal ook veranderen naar Engels en nog een paar andere talen.

Antagonist DirectAdmin

DirectAdmin is een uitstekend systeem wat door veel Nederlandse hosting providers gebruikt wordt. Je kunt er onder andere je email beheren, PHP-versie instellen en een webapplicatie zoals WordPress installeren binnen enkele klikken.

Het systeem is intuïtief en overzichtelijk genoeg voor beginners, maar biedt tegelijkertijd genoeg geavanceerde instelmogelijkheden voor ervaren gebruikers.

Beveiliging

Antagonist is een zeer veilige webhost. Ik ben geen recente klachten tegengekomen van gebruikers over gehackte websites. Dat betekent dat vanuit de server-zijde Antagonist er hard een werkt je site veilig te houden.

Om te kijken op welke manieren Antagonist precies investeert in beveiliging, bekijk deze pagina.

Hosting features en extra’s

Dit zijn een aantal van de features en extraatjes die Antagonist biedt:

 • Dagelijkse backups van 2-4 weken
 • Email hosting
 • Gratis domeinnaam voor een jaar
 • Gratis verhuisservice
 • Gratis SSL
 • Staging/testomgeving (handig om nieuwe plugins, themes en designs te testen)

Eigenlijk alles wat je mag verwachten van een goede hosting provider – er ontbreken geen belangrijke features.

Antagonist hosting pakketten en tarieven

Antagonist heeft geen écht goedkope instappakketten en richt iets op een net wat hoger marktsegment dan veel andere hosting diensten.

Antagonist webhosting pakketten

Daarmee zeg ik niet dat Antagonist duur is. Hun goedkoopste pakket valt qua prijs misschien even duur uit als de midden pakketten van veel van hun concurrenten, maar geeft daarvoor dezelfde of betere specificaties en features (en klantenservice) voor terug.

Antagonist biedt 6 verschillende hosting pakketten aan. Dit zijn de kosten ervan voor en na verlenging:

 • Slim: €4,99 per maand (€8,99 per maand na verlenging)
 • Plus: €9,99 per maand (€17,99 per maand na verlenging)
 • Pro: €19,99 per maand (€29,99 per maand na verlenging)
 • Pro XL: €39,99 per maand (€49,99 per maand na verlenging)
 • Pro XXL: €79,99 per maand (€99,99 per maand na verlenging)
 • Pro XXXL: €159,99 per maand (€199,99 per maand na verlenging)

Voor nieuwe websites is Slim meer dan voldoende. Je kunt hier een enkele site op installeren en krijgt hier 50 GB opslag en 2 TB dataverkeer bij.

Het is jammer dat dit pakket geen Redis-cache biedt, maar zoals je eerder hebt kunnen lezen is dit pakket ook zonder caching al snel zat.

Als nieuwe gebruiker, begin met dit pakket en upgrade pas naar een groter pakket wanneer de noodzaak zich aandient.

Antagonist biedt een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie zodat je hun hosting zonder risico kunt uitproberen.

Iets om aan te denken: je betaalt bij Antagonist altijd een jaar vooruit. Het is niet mogelijk een maandelijks hosting contract af te sluiten zoals bij sommige andere providers.

De filosofie van Antagonist

Antagonist claimt de hosting markt met een “frisse blik” te benaderen. Hier ben ik het mee eens. De provider heeft een zeer kwaliteit gedreven visie die het onderscheidt van bijna iedere andere Nederlandse hosting provider.

De oprichter van Antagonist begon het bedrijf in zijn tienerjaren. Hij had toen al een obsessie met klanttevredenheid en dat is door de jaren heen niet verandert.

Onderdeel van group.ONE

Sinds enkele jaren is er een behoorlijke consolidatieslag gaande binnen de (Nederlandse) hosting industrie. Onafhankelijke providers zijn een uitstervend ras.

Wat er meestal gebeurt na een overname van een hosting partij is dit: er wordt flink gesnoeid op de klantenservice en R&D, de prijzen gaan omhoog, en het extra geld dat overblijft wordt gepompt in marketing of vloeit door naar de zakken van de aandeelhouders.

Voor klanten is dit natuurlijk verre van ideaal. De grootste partijen die zich hiermee bezighouden zijn TWS (o.a. bekend van Yourhosting en Versio) en team.blue (TransIP en Vimexx.

Ook Antagonist is in 2021 hun onafhankelijk kwijtgeraakt toen ze werden overgekocht door het Deense group.ONE.

Het goede nieuws: group.ONE lijkt meer te geven om de kwaliteit van hun dienstverlening dan TWS en team.blue en heeft tot nu toe nog niet de prijzen van Antagonist hard omhoog gegooid.

Laten we hopen dat dit zo blijft.

Wat zeggen gebruikers over Antagonist?

Antagonist is met gemak een van de best beoordeelde hosting providers door gebruikers. Wat hier extra indrukwekkend aan is, is dat Antagonist al sinds 2004 bestaat en in totaal duizenden gebruikers reviews heeft opgepikt. De gemiddelde score ligt op verschillende review platforms op een 4,8/5 of hoger.

Een dergelijke score zegt niet zoveel over een bedrijf wat slechts een paar maanden bestaat en een handjevol reviews heeft. Maar Antagonist bestaat al decennia. Bij de meeste bedrijven valt de klantbeoordeling na verloop van tijd een stuk lager uit.

Op TrustPilot scoort Antagonist een 4,9/5 na meer dan 400 reviews.

Antagonist TrustPilot score

De meeste positieve reviews roemen vooral de klantenservice en uptime.

Antagonist positieve review gebruiker
Antagonist positieve review gebruiker

Hier is een wat meer kritische review voor voor de balans:

TrustPilot kritische review

Op Google krijgt Antagonist gemiddeld een 4,8/5 na meer dan 200 reviews.

Antagonist kritische review

De inhoud van deze Google reviews spiegelt wat je tegenkomt op TrustPilot.  

Antagonist alternatieven

Er zijn een paar redenen om je website niet bij Antagonist onder te brengen:

 • Hun hosting pakketten passen niet binnen je budget
 • Je wilt je site onderbrengen bij een onafhankelijke hosting provider
 • Je wilt 24/7 klantenservice (dit ga je nooit vinden bij een Nederlandse provider)
 • Je site richt zich op een internationaal in plaats van een Nederlands publiek (hiervoor is een internationale hosting provider ook beter)

Voor een provider die voldoet aan de eerste twee punten, kijk naar Cloud86. Dit is een in Friesland gevestigde hosting provider die uitstekende snelheden biedt en telefonisch te bereiken is. Ook kun je maandelijks bij ze betalen. Lees meer over deze provider in onze Cloud86 review.

Voor een hosting provider die voldoet aan al deze punten, overweeg Hostinger. Dit is een van grootste hosting providers ter wereld. Ze zijn erg snel, maar zijn qua support en uptime niet het neusje van de zalm. Lees meer over deze provider in onze Hostinger review.

SiteGround tot slot is een provider die qua kostenplaatje in dezelfde categorie valt als Antagonist. Ze hebben een van de beste 24/7 support teams binnen de hosting industrie (die ook telefonisch bereikbaar zijn), servers verspreid over de hele wereld en zijn ontzettend snel. Lees meer over deze provider in onze SiteGround review.    

Conclusie

Antagonist maakt hun beloften volledig waar. Ze scoren uitstekend qua performance (snelheid en uptime), klantenservice en aangeboden features.

De 6 hosting pakketten die ze bieden sluiten aan bij een groot aantal verschillende website types.

Voor de meeste hobby sites zonder commerciële insteek zal Antagonist misschien te prijzig zijn. Maar ben je een (startende) ondernemer of serieuze blogger, dan zijn er weinig betere hosting providers te vinden dan Antagonist.

Bezoek Antagonist nu en probeer ze zelf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *