Webhosting vs. domeinnaam: de verschillen uitgelegd

Wanneer je een website bouwt kun je niet zonder een domeinnaam en webhosting.

Misschien is het je nog niet helemaal duidelijk wat het verschil tussen deze twee is. In deze beginnershandleiding leggen we je precies uit hoe webhosting en domeinnamen van elkaar verschillen.

Ook gaan we bespreken of je een domeinnaam en webhosting bij dezelfde provider moet kopen, bespreken het koppelen van een domeinnaam aan webhosting, en meer.

Wat is webhosting?

Webhosting is waar je site leeft op het wereldwijde web. Het is waar alle bestanden van je website opgeslagen staan. Denk hier aan afbeeldingen, tekst en de CMS (content management system) van je site.

Iedere website heeft webhosting nodig.

Wanneer je een abonnement afsluit bij een hosting provider, huur je een stuk webruimte op een server, of je kunt zelfs een volledige server voor jezelf huren. Een server is een computer die continue in verbinding staat met het internet en zich bevindt in een datacenter. Dankzij deze server kunnen bezoekers op je website terecht komen.

Hier kun je in meer detail lezen wat webhosting is en welke soorten hosting er zijn. Hier kun je lezen wat onze favoriete hosting providers zijn.

Wat is een domeinnaam?

De naam van een site die je boven in je browser intikt heet een domeinnaam.

Om een analogie in te zetten: als je webhosting het huis is waar je website leeft, dan is de domeinnaam het adres. Bijvoorbeeld, Google.com of Yahoo.com.

Domeinnamen hebben verschillende TLD’s (top-level domains). Dit is het laatste stuk van een domeinnaam wat je ziet achter de punt. In Nederland zijn dit een paar van de meest populaire TLD’s:

  • .nl – de landscode van Nederland. Gaat je site alleen maar bezoekers vanuit Nederland krijgen? Dan is .nl een goede keuze
  • .com – de meest gebruikte TLD ter wereld. Is commercieel van aard en wordt door websites in iedere taal gebruikt. De meeste catchy en korte .com domeinnamen zijn onderhand al geregistreerd
  • .org – een generieke TLD die oorspronkelijk voornamelijk bedoeld was voor non-profit organisaties, zoals Wikipedia. Onderhand zijn er echter ook meer dan genoeg commerciële websites die .org gebruiken. Het is een goed alternatief op .com TLD’s omdat er nog veel aantrekkelijke domeinnamen beschikbaar zijn  

Je kunt een website niet de lucht in krijgen zonder dat hij eerst een domeinnaam heeft. Als je je afvraagt hoe je dit precies doet: het is gelukkig een zeer eenvoudig proces. In dit artikel kun je lezen hoe je een domeinnaam kiest en koopt.

Moet ik webhosting en een domeinnaam apart kopen?

Hoewel het twee compleet verschillende diensten zijn, bieden veel providers zowel webhosting als domeinnamen aan. Meestal wil je ze samen aanschaffen. In sommige gevallen is het echter verstandiger aparte providers te gebruiken voor de twee.

Samen kopen

Als je een domeinnaam en webhosting bij dezelfde partij aanschaft, dan doe je dit vooral vanwege het gemak. Je kunt je hosting en domeinnaam namelijk direct met elkaar koppelen zonder verdere stappen te hoeven nemen. Ook kun je alles managen vanuit één account.

Voor de meeste gebruikers is dit de beste optie. Het scheelt je tijd en mentale overhead.

Gelukkig bieden veel webhosting bedrijven de mogelijkheid tot het registreren van een domeinnaam als een extra service. Dit zijn voorbeelden van providers waar je hosting en een domeinnaam samen kunt kopen:

  • Hostinger. Een uitstekende, zeer betaalbare webhosting dienst die perfect is voor beginners. Lees meer over deze provider in onze Hostinger review
  • SiteGround. Een van de populairste hosting diensten ter wereld. Biedt super goede performance en klantenservice. Lees meer over deze provider in onze SiteGround review
  • Cloud86. De beste Nederlandse hosting provider. De ideale keuze voor als je graag klantenservice in het Nederlands krijgt. Lees meer over deze provider in onze Cloud86 review
Kosten Hostinger pakketten
Bij Hostinger krijg je vanaf €1,99 per maand webhosting. Kies je hun uitgebreidere pakket van €2,99, dan krijg je ook nog eens een gratis domeinnaam.

Bij Hostinger krijg je vanaf €1,99 per maand webhosting. Kies je hun uitgebreidere pakket van €2,99, dan krijg je ook nog eens een gratis domeinnaam.

Apart kopen

Waarom zou je hosting en een domeinnaam apart willen kopen? De belangrijkste reden voor de meeste mensen zijn de kosten. Een domeinnaam registreren via een webhosting provider kost net iets meer dan een domeinnaam registreren via een toegewijd domeinregistratiebedrijf. Het gaat hier meestal om een verschil van één of twee euro per jaar.

Nu maakt dat niet zoveel uit wanneer je maar één domeinnaam hebt. Maar wanneer je er tientallen of honderden hebt, gaat dit aantikken en wordt het een stuk voordeliger je domeinnamen bij een gespecialiseerd bedrijf onder te brengen.

Mijn favoriete domeinregistratieservice is Google Domains. Google Domains is goedkoop, eenvoudig te gebruiken en werkt met je Google-account.    

Hoe koppel je een domeinnaam aan je website wanneer je aparte webhosting gebruikt?

Het is niet lastig je domeinnaam die je onderbrengt bij bijvoorbeeld Google Domains te koppelen aan je hosting.

  1. Schrijf je in voor een hosting pakket. Ter herinnering: geen hosting, geen website
  2. Vind de DNS (domain name server) instellingen van je webhost. Webhosts geven die meestal in hun welkomstemail, maar je kunt ze ook vinden in je hosting dashboard. Ze zien er ongeveer zo uit ns1.voorbeeld.net, ns2.voorbeeld.net
  3. Voeg deze name servers toe aan je domein bij je domeinregistratiebedrijf. Je kunt ze gewoon knippen en plakken in de daarvoor bedoelde velden. Zie onderstaande afbeelding om te zien hoe dit eruitziet bij Google Domains
  4. Wacht voor de DNS propagation. Er gaat wat tijd overheen voordat je DNS instellingen up-to-date zijn. Dit kan tot 72 uur duren, maar meestal is het een stuk sneller. Na deze wachttijd is je domeinnaam succesvol aan je webhosting gekoppeld
Name servers bij Google Domains aanpassen

Kun je je domeinnaam verhuizen naar een andere provider?

Wanneer je een domeinnaam geregistreerd hebt, heb je het recht deze te verhuizen naar een andere provider.

Bijvoorbeeld, je hebt een domeinnaam geregistreerd bij Google Domains en je hebt een hosting pakket bij Hostinger aangeschaft. Nu wil je je domein naar Hostinger verplaatsen om het eenvoudiger te kunnen managen en vernieuwen.

Dit kun je gemakkelijk doen. Beide bedrijven hebben uitgebreide stap-voor-stap instructies die je kunt volgen.

Bedenk wel dat wanneer je een domeinnaam hebt geregistreerd, je deze de eerste 45 dagen nog niet kunt verhuizen. Dit heeft te maken met ICANN, de organisatie die alle domeinnamen beheerd. Bij sommige webhosts kun je wel voor die 45 dagen je domeinnaam verhuizen, maar dan zal je de dubbele kosten betalen voor je domeinnaam.

Kun je van hosting veranderen terwijl je dezelfde domeinnaam blijft gebruiken?

Dit kan ook. De luxere webhosting bedrijven bieden vaak zelfs een gratis verhuisservice. Wanneer je je domeinnaam bij een domeinregistratiebedrijf hebt ondergebracht, kun je simpelweg de name servers aanpassen zodra je je website hebt verhuisd.

Gebruik je één provider voor zowel je webhosting als je domeinnaam, dan kun je het hele zaakje gewoon overhevelen naar je nieuwe hosting provider.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *