IONOS review: niet geschikt als je in Nederland woont (2022)

IONOS is een Duits webhosting bedrijf wat al sinds 1988 bestaat. Daarmee is het met gemak een van de oudste internetbedrijven ter wereld. Is deze webhost het overwegen waard? Je leest het in deze IONOS review.


Onze score:


IONOS voordelen

 • Relatief eenvoudig te gebruiken voor beginners
 • Meer dan genoeg schijfruimte voor je site
 • Redelijke performance

IONOS nadelen

 • Niet beschikbaar als je in Nederland of België woont
 • Oogt goedkoop, is het in werkelijkheid niet
 • Vrij langzaam
 • Je betaalt extra voor backups
 • Je krijgt een gratis wildcard SSL-certificaat bij je hosting, maar deze kun je maar voor één site gebruiken
 • Agressief qua upselling

Let op: woon je in Nederland of België dan is het niet mogelijk om bij IONOS webhosting aan te schaffen. Mocht je in Duitsland wonen, dan kun je wel bij IONOS terecht. Omdat het eerste scenario een stuk waarschijnlijker is dan het tweede, ga ik je direct een paar goede IONOS alternatieven aanbevelen.

 • Cloud86. Dit is een in Nederland gevestigde hosting provider die zowel beginners als gevorderde webmasters op hun wenken bedient. Dankzij hun LiteSpeed servers is hun hosting razendsnel en bieden ze uitstekende uptime. Hun klantenservice kun je telefonisch bereiken zonder wachttijden. Tot slot zijn ze zeer aantrekkelijk geprijsd. Bekijk hier onze Cloud86 review.
 • Hostinger. Hostinger is een van de meest aantrekkelijk geprijsde internationale hosting providers op de markt. Hoewel ze geen Nederlandse klantenservice bieden, kun je ze wel 24/7 bereiken via live chat. Ze bieden een breed scala aan webhosting pakketten en maken gebruik van LiteSpeed servers waardoor je sites laadtijden fantastisch zijn. Bekijk hier onze Hostinger review.
 • SiteGround. SiteGround is de hosting provider die wij gebruiken voor Start24. Ze zijn snel (draaien op het Google Cloud Platform), betrouwbaar en veilig. Hun uptime is nagenoeg perfect en hun klantenservice behoort tot de beste binnen de industrie. Kost wel iets meer dan bovenstaande opties. Bekijk hier onze SiteGround review.

Je kunt ook een stel van onze uitgebreide hosting vergelijkingsgidsen bekijken voor meer opties:

IONOS is actief in verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Ondertussen heeft deze enorme hosting provider meer dan 7.000 medewerkers en huisvest het 12 miljoen websites.

Het heeft een uitgebreid productaanbod: je kunt domeinnamen, websitebouwers, dedicated servers en nog veel meer aanschaffen. In deze review gaan we echter voor kijken naar hun shared hosting, die zich richt op WordPress websites.

IONOS beweert dat hun webhosting snel, betrouwbaar en aantrekkelijk geprijsd is (zoals praktisch iedere hosting provider ter wereld dit doet). Dit blijkt niet helemaal zo te zijn. Lees verder om erachter te komen hoe het echt zit.  

IONOS in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 telefonisch en live chat
Managed WordPress
Soorten hostingShared, VPS, cloud, dedicated
Basis features10 GB opslag, email, gratis domein voor 1 jaar
Meest geschikt voorKleine tot middelgrote sites
Server locatiesEuropa en de VS
Prijs vanaf$4 per maand (na verlenging $6 per maand)

IONOS snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

Qua snelheid is IONOS redelijk. De provider mag scharen onder gezelschap als GoDaddy, HostGator en Bluehost: het is een grote bekende naam die veel investeert in marketing en niet zoveel in technologie.

Toch is de snelheid van IONOS minder slecht dan ik verwachtte. In mijn tests kwam een TTFB (Time to first Byte) van tussen de 500-600 milliseconden naar voren. Ter referentie: een goede TTFB ligt onder de 200 ms en je moet je zorgen gaan maken (volgens Google) wanneer je TTFB boven de 600 ms uitkomt.

Uptime

Uptime refereert naar de tijd die je site online is. Een goede uptime is op z’n allerminst 99,95%. Minder dan dat wil je niet hebben – zeker niet voor een zakelijke website.

De meeste uptime testen die je online ziet zeggen niet heel veel omdat dit meestal momentopnames zijn van een enkele server. Interessanter om de uptime van een hosting provider in te schatten is het doorspitten van gebruikers reviews.

Veel gebruikers van IONOS klagen over website downtime, waaruit ik moet concluderen dat de uptime van IONOS ondermaats is.

IONOS downtime

Klantenservice

Hoewel IONOS 24/7 klantenservice aanbiedt via live chat, email en telefoon, zijn ze niet al te eenvoudig te bereiken. De wachttijden duren vaak lang, en wanneer je ze eenmaal te pakken hebt zijn medewerkers niet bijzonder bekwaam of vriendelijk.

IONOS verder doorgelicht

Veel upselling

IONOS brengt het fenomeen upselling naar een nieuw niveau. Nog voordat je een hosting pakket bij ze hebt aangeschaft, word je gebombardeerd met talloze nutteloze domeinnamen:

Domeinnaam upselling IONOS

Compleet nutteloze SEO en WordPress hulp diensten:

IONOS upsells

En features die bij de meeste hosting providers gewoon standaard inbegrepen zijn, zoals dagelijkse backups (wat iedere enigszins serieuze site nodig heeft) en malware scans:

IONOS upsells

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

IONOS maakt gebruik van een zelfontwikkeld dashboard waar je een SSL-certificaat kunt instellen, je account kunt beheren en meer. Dit dashboard ziet er niet slecht uit, maar echt intuïtief is het niet en er ontbreken ook een aantal belangrijke functionaliteiten.

IONOS hosting pakketten en tarieven

IONOS biedt behoorlijk wat hosting types aan:

Omdat ik me in deze review vooral richt op hun shared hosting gaan we dat hier onder de loep nemen.

IONOS biedt 3 shared hosting pakketten aan.

IONOS shared hosting pakketten
 • Essential. Geschikt voor 1 website, 10 GB opslag, gratis domein voor een jaar, $4 per maand en na verlening $6 per maand.
 • Business. Ongelimiteerd aantal websites, ongelimiteerde opslag, $0,50 per maand en daarna $10 per maand.
 • Expert. Ongelimiteerd aantal websites, ongelimiteerde opslag, malware bescherming inbegrepen, $8 per maand en daarna $16 per maand.

Bedenk dat bovenop deze kosten je nog extra voor backups betaalt. Let ook goed op de prijzen na verlenging: bij hun Business pakket hebben we het hier over een prijs die 20x zo hoog wordt.

Ook nog een paar woorden over het gebruik van de term “unlimited.” Binnen de context van webhosting klopt dit nooit. Je zit altijd gebonden aan een fair use policy.

Conclusie

IONOS is een enorme Duitse hosting partij die paar grote nadelen heeft. Ten eerste kun je de dienst niet gebruiken als je in Nederland of België woont.

Wellicht kun je dit echter ook zien als een voordeel. IONOS is namelijk niet een erg goede hosting provider. Hoewel hun snelheid degelijk is, schieten ze te kort op het gebied van uptime en klantenservice. Ook vervelend is dat hun sales en marketing praktijken behoorlijk agressief zijn. Ze proberen je continue nieuwe diensten aan te smeren.

Gelukkig zijn er een aantal uitstekende IONOS alternatieven die betere hosting aanbieden voor minder geld. Deze kun je bovenaan deze review vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *