Wat kost webhosting?

Wat kost het eigenlijk om een website te hosten?

Voor de meeste websites kost webhosting tussen de €1,99 en €30 per maand. Het gaat hier dan om shared hosting, het goedkoopste type hosting. Dedicated hosting daarentegen kan meer dan €1.000 per maand kosten.

Tussen deze twee uitersten vind je echter talloze tussenvormen. Er zijn vele soorten hosting waar je uit kunt kiezen. Er zijn ook aardig wat variabelen die bepalen welke hosting jij precies nodig hebt voor je site en hoeveel dit gaat kosten.

In dit artikel bespreek ik alle types hosting en wat je ervoor betaalt. Daarnaast zal je na dit artikel precies weten welk type hosting jij nodig hebt voor je site. Ook geef ik je tips voor de beste goedkope hosting providers.

Ben je er klaar voor? Dan gaan we beginnen.

Wat kost webhosting: soorten webhosting en kosten  

Shared hosting

Met shared webhosting deel je een webserver met andere websites. Hierdoor is het de meest goedkope vorm van hosting die je kunt vinden. De meeste websites draaien op dit type hosting.

Hier kun je meer lezen over shared hosting

Wat kost shared hosting?

Shared hosting kost tussen de €1,99 en €30 per maand. De precieze kosten zijn afhankelijk van de kwaliteit van de hosting provider en het hosting pakket dat je afsluit. Ik zal dit illustreren aan de hand van een paar hosting pakketten van Cloud86, de beste Nederlandse webhosting provider:

Cloud86 kosten hosting pakketten

Je kunt hosting bij Cloud86 afsluiten voor minder dan €2 per maand. Echter, je krijgt minder ondersteuning hiermee dan bij hun duurdere pakketten. Ook zal je site met dit pakket iets langzamer laden.

Voor een euro meer koop je hun Webhosting Medium pakket. Hierop kun je al een kleine webshop draaien, wat met hun goedkoopste pakket niet mogelijk is. Ook krijg je er uitgebreide ondersteuning bij en kun je op dit pakket 10 websites installeren in plaats van slechts twee.

En die echt prijzige shared hosting dan?

Een voorbeeld daarvan is het SiteGround GoGeek pakket wat na verlenging iets meer dan €30 kost:

SiteGround GoGeek

Hier zijn een paar redenen waarom dit zoveel kost ten opzichte van die goedkopere pakketten van Cloud86 die ik je net liet zien:

  • Je krijgt 24/7 klantenservice met een wachttijd van enkele minuten
  • SiteGround draait op het Google Cloud Platform (dit leidt tot zeer goede performance) en heeft servers op 7 plekken ter wereld. Handig als je een internationale site hebt en wilt dat ‘ie voor iedereen ter wereld snel laadt
  • Je kunt zoveel sites installeren op dit pakket als je wilt
  • Het pakket kan tot 100.000 maandelijkse bezoekers aan
  • Je krijgt gratis toegang tot de SG Optimizer plugin die je site een stuk sneller maakt. Soortgelijke plugins zoals WPRocket kosten minstens $49 per jaar

Voor je eerste website zal je dit alles waarschijnlijk niet nodig hebben. Als je net begint raad ik je aan zo goedkoop mogelijk te beginnen en pas te upgraden naar een duurder hosting pakket wanneer je het daadwerkelijk nodig hebt.

Voor welke websites is shared hosting geschikt?  

Voor de meeste websites is shared hosting de beste oplossing. Als je voor het eerst een website begint, doe je er slim aan shared hosting te gebruiken. Ikzelf gebruik het voor al m’n nieuwe sites en zet een site pas over naar een ander type hosting vanaf pak en beet 20.000 maandelijkse bezoekers.

VPS hosting

VPS staat voor Virtual Private Server. Je deelt net als bij shared hosting een fysieke server met andere websites, maar je krijgt je eigen virtuele partitie op deze server.

Hier kun je meer lezen over VPS hosting.  

Hoeveel kost VPS hosting?

De allergoedkoopste VPN’s kun je krijgen vanaf ongeveer €10 per maand. Voor een VPS van kwaliteit betaal je iets meer, €25 per maand meestal. De zwaardere VPS hosting pakketten kosten meer dan €100 per maand.

Bij Cloud86 kun je een eigen VPS samenstellen vanaf €25 euro per maand.

VPS hosting met Cloud86

Voor welke websites is VPS hosting geschikt?  

Een VPS is geschikt voor middelgrote sites, vanaf 50.000 maandelijkse bezoekers. Dit is echter niet een exacte wetenschap: voor bijvoorbeeld ecommerce sites die veel resources gebruiken kan het logisch zijn om al met veel minder bezoekers een VPS op te zetten.

Een VPS is ook een slimme keuze voor websites die veel gevoelige data behandelen.

Bedenk, voor het opzetten van een VPS heb je wel wat technische kennis nodig. Het is niet zo eenvoudig als het gebruiken van shared hosting.

Cloud hosting

Met cloud hosting is je website uitgesmeerd over meerdere servers. Dit maakt het een robuustere oplossing dan zowel een VPS als shared hosting. Mocht er een keer een server uitvallen, dan kunnen andere servers in de bres springen.

Hier kun je meer lezen over cloud hosting.  

Hoeveel kost cloud hosting?

Cloud hosting kun je al krijgen vanaf $10 per maand bij een provider als CloudWays:

Goedkope cloud hosting met CloudWays

Dit is een fantastische deal maar bedenk: je staat er dan wel redelijk alleen voor. Je kunt niet rekenen op echt goede klantenservice. Dit soort goedkope cloudhosting is alleen geschikt voor ervaren webmasters met een behoorlijk technisch inzicht.

Een meer gebruiksvriendelijke vorm van cloud hosting kun je krijgen bij een dienst als SiteGround vanaf €80 per maand:

Cloud hosting met SiteGround

Voor welke websites is cloud hosting geschikt?  

Cloud hosting is een goede keuze voor grotere, snelgroeiende websites die flexibiliteit in resources nodig hebben. Je kunt cloud hosting vrij makkelijk op en afschalen. Bijvoorbeeld, als je een grote bezoekersgolf verwacht, dan kun je meer server resources aanvragen om deze golf op te kunnen vangen.

Voordat websites cloud hosting echt nodig hebben, zijn ze meestal een paar jaar verder.

Dedicated hosting

Met dedicated hosting heb je een server helemaal voor jezelf. Je deelt geen resources met andere websites.

Hier kun je meer lezen over dedicated hosting.  

Hoeveel kost dedicated hosting?

Voor dedicated hosting betaal je meestal €500 per maand of meer. Sommige sites betalen duizenden euro’s per maand voor hun dedicated hosting.

Voor welke websites is dedicated hosting geschikt?  

Over het algemeen websites die miljoenen bezoekers per maand ontvangen. Of websites van grote multinationals.

Voor de meeste mensen zal dedicated hosting nooit aan de orde komen.

WordPress hosting

Mogelijk ben je wel eens de term “WordPress hosting” tegengekomen. WordPress hosting kan shared hosting zijn, maar het kan ook bijvoorbeeld cloud hosting zijn.

Eigenlijk refereert de term naar extra service die een hosting provider aanbiedt om hun hosting meer geschikt te maken voor WordPress sites. Zoals extra beveiliging, automatische updates en een helpdesk vol WordPress experts.

Hier kun je meer lezen over WordPress hosting.  

Extra webhosting kosten om rekening mee te houden  

Met webhosting komen vaak nog wat “verborgen” kosten mee waar je misschien niet direct aan denkt wanneer je een site begint. Hier zijn de belangrijkste.

Domeinnaamregistratie

Kost meestal tussen de €8 en €15 per jaar.

Je kunt een domeinnaam registreren bij de meest webhosting providers. Sommige hosting providers geven je een gratis domeinnaam voor een jaar.

Emaildienst

Kost meestal tussen de €7 en €10 per maand per gebruiker.

Veel hosting providers geven je gratis email, maar deze email service is vaak niet je van het. Zo zal je gaan uitkomen bij een betaalde dienst als Gmail of Outlook.

Hoeveel kost het om van webhost te veranderen?

Als je het zelf doet is het gratis. Sommige premium webhosting providers doen het voor je in de vorm van een gratis verhuizing. Andere hosting providers kunnen het ook voor je doen, maar vragen er pak en beet €20 voor.

Waarom je niet altijd zo weinig mogelijk moet willen betalen voor hosting

Het is logisch dat je wilt besparen op hosting als net beginnende ZZP'er of wanneer je een site als een hobby project op zet.

Wanneer je flinke omzet aan het draaien bent is het niet meer logisch het onderste uit de kan te willen halen. Geef op dit moment alsjeblieft meer uit dan enkele euro's per maand aan je webhosting. Voor€12 per maand (een maandje Netflix) heb je bijvoorbeeld al hosting bij een premium webhost als SiteGround met 24/7 support.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *