ZenMate review: een goede VPN die nergens in uitblinkt

Zenmate review

ZenMate is een prima allround VPN zonder poespas. De grootste kracht van de dienst ligt in de kosten: ZenMate is een van de goedkopere VPN’s op de markt. Daarbij kun je het gebruiken tot op 99 apparaten tegelijkertijd. Niettemin blinkt de dienst op geen enkel vlak uit en kun je voor dezelfde prijs betere VPN’s krijgen.


Onze score:


ZenMate voordelen

 • Sterke beveiliging
 • Zeer goedkoop
 • 2.900+ servers in 78 landen
 • Klantenservice is zeer snel: binnen 2 minuten via live chat
 • Er worden geen logs opgeslagen
 • Werkt met Amerikaanse en Nederlandse Netflix

ZenMate nadelen

 • Vraagt om je adres tijdens registratie
 • Behoorlijke vertraging met veel servers
 • Gebruikerservaring voelt wat ruw
 • Niet echt goed om mee te streamen

ZenMate is een simpele VPN-dienst die zowel een gratis als een betaalde app aanbiedt. Het heeft sterke beveiliging, maar kwakkelende snelheden.

In deze ZenMate review lees je mijn ongezouten mening over deze VPN. Ik heb ZenMate van voor tot achter doorgelicht. Zo kijk ik naar hoe goed je er mee kunt streamen, wat voor versleuteling de VPN gebruikt (oftewel, hoe veilig is het) en hoe gebruiksvriendelijk hun apps zijn.

Hoewel ZenMate geen logs bijhoudt, is hun privacy policy hier en daar wat vaag. Ook vragen ze bij aanmelding om je adresgegevens. Dat laatste deed me even achter de oren krabben.

ZenMate biedt een aantal voor streaming geoptimaliseerde servers voor diensten zoals Netflix, BBC iPlayer en Disney+. De resultaten hiervan zijn wisselend.

Deze VPN is vrij eenvoudig te gebruiken voor beginners: binnen één klik beschik je over een beveiligde verbinding thuis of via openbare WiFi. Aan de andere kant, het mist wel een aantal geavanceerde beveiligingsfuncties en op de Mac en iOS apps kun je niet het beveiligingsprotocol zelf instellen.

ZenMate kost een prikkie: net iets meer dan 2 euro per maand voor hun abonnement van 18 maanden. Dat maakt het een zeer aantrekkelijk geprijsde VPN. Toch zijn er een stuk betere VPN's te vinden binnen hetzelfde prijssegment.

ZenMate: de belangrijkste feiten op een rij

PrijsVanaf €2,22 p/m (zie alle pakketten)
SnelheidTot 70% van originele snelheid
Zakelijk pakketNee
Netflix USAJa
Gelijktijdige verbindingen99
Servers3.800+ in 74 landen
JurisdictieBritse Maagdeneilanden
Werkt opWindows, Mac, iOS, Android
VPN protocollenOpenVPN, IKEv2, WireGuard
Geld-terug garantie30 dagen

ZenMate is geen hoogvlieger als het op snelheid aankomt: de servers die ik heb getest lieten vertragingen van tussen de 30 en 60% zien. Als je razendsnel internet hebt merk je dit niet in de praktijk, maar desondanks verwacht je meer van een VPN vandaag de dag.

Als je internetverbinding op zichzelf al niet zo snel is, of je maakt vaak gebruik van openbaar internet met onvoorspelbare snelheden, dan is dit echt een issue.  

Speedtest.net resultaten ZenMate

Speedtest.net liet de volgende snelheid zien zonder het gebruik van een VPN. Dit dient als de basissnelheid waaraan ik de snelheid van ZenMate’s servers heb getoetst:

Toen ik met een Nederlandse server verbond was dit het resultaat:

Dit betekent dat ik een snelheidsverlies van 33% had qua downloaden. Vrij opmerkelijk aangezien de server zich in dezelfde stad als ik bevond. De uploadsnelheid werd gelukkig niet zo hard getroffen en de ping bleef ook nagenoeg gelijk.

De Amerikaanse server scoorde ook niet echt indrukwekkend:

De downloadsnelheid ging hier met 42,5% omlaag en de ping schoot omhoog naar 127. Te hoog om nog goed mee te kunnen online gamen.

Voor browsen, YouTube bezoeken en Netflix kijken had ik hier overigens geen enkele last van. Toch zou ik me niet gerust voelen wanneer ik deze VPN bijvoorbeeld in een café of op vakantie zou gebruiken waar ik weinig controle uit kan oefenen over de kwaliteit van m’n internetverbinding.

Overzicht ZenMate snelheid en snelheidsverlies

De ZenMate servers die ik heb getest laten een snelheidsverlies zien van tussen de 30% en 60%:

Download (Mbps)Download verschilUpload (Mbps)Upload verschilPing
Zonder VPN184,825,2111
Nederland162,5-33,8%22,4-10%15
Duitsland125,8-48,8%20,4-18,324
Frankrijk91,6-62,7%22,6-9,3%25
Verenigd Koninkrijk98,7-59,8%22,3-10,5%18
Verenigde Staten141,3-42,5%19,6-21,5%127
Japan149,5-39,1%11-55,8258
Australië127,6-48%10,2-59%282

Over de gehele linie genomen scoort de VPN dus behoorlijk beroert als het op snelheid aankomt.

Wel heb ik na uren aaneengesloten testen geen inconsistenties qua snelheid of haperingen in de verbinding opgemerkt.

Net als de meeste VPN's, verbind je je met ZenMate in slechts enkele klikken met een server. Hun apps zijn dus eenvoudig te gebruiken.

Wel voelen zowel hun website als apps ongepolijst en maken een aantal basisfouten als het aankomt op gebruiksvriendelijkheid en user interface.

Om een voorbeeld te geven: om via hun desktop app te verbinden met een server klikte ik op de naam van een land. Vervolgens verbond de app automatisch met deze server. Maar ik had geen flauw idee hoe ik de verbinding verbrak.

ZenMate desktop.

Ik heb uiteindelijk maar met de klantenservice contact opgenomen. De oplossing bleek simpel: je moet op het schildje drukken om de verbinding breken. Niet lastig zodra je het weet, maar goed ontworpen software laat je niet nadenken over dit soort dingen. Een kop waarop staat “connect” en “disconnect” was een veel helderere oplossing geweest.

Met de iOS app liep ik tegen soortgelijke issues op:

ZenMate voor iOS.

Zou het voor jou direct duidelijk zijn wat je hier moet doen? Druk je op het schild, dan verbindt de app met de dichtstbijzijnde, snelste server. Kies je voor “auto select” dan kom je uit op de landenlijst.

Nogmaals, het is allemaal niet lastig als je het eenmaal weet. Maar dat rechtvaardigt slordig en onduidelijk design niet. Er zijn tig VPN’s waarvan de apps wel intuïtief werken en waarbij nadenkwerk tot het absolute minimum beperkt wordt.  

Voor de rest zijn de meeste instellingen vrij eenvoudig te vinden in alle ZenMate apps, en vond ik het ook prettig dat servers zijn gecategoriseerd voor streamen, torrenten en je favorieten.

Al met al zijn de zwaktes in gebruiksvriendelijk dus te overzien, maar ik hoop wel dat ZenMate de boel gaat aanscherpen op dit gebied.

ZenMate heeft 2.900 servers in 78 landen. Dit is een uitgebreid netwerk wat bijvoorbeeld grote jongens zoals NordVPN verslaat waar het aankomt op het aantal landen.

Deze servers hebben een goede spreiding over de hele wereld, waaronder landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië. Zoals de meeste VPN’s bevindt het gros van de servers zich in Noord-Amerika en Europa, maar het is wel meer gevarieerd dan de meeste diensten.

2.900 servers is meer dan genoeg om zeker te weten dat je geen trage servers zult aantreffen. Aldus ZenMate bezitten ze hun volledige server-netwerk, wat betekent dat ze geen servers huren. Vanuit een privacy-oogpunt is dit ideaal, want het betekent dat derde partijen zich niet ontfermen over je data.

Je kunt geen specifieke servers kiezen op stadsniveau

Je kunt met ZenMate niet verbinding maken met een stad naar keuze. De app kiest automatisch een stad voor je afhankelijk van je locatie.

Dit kan problemen opleveren. Bijvoorbeeld, als je ineens merkt dat Netflix het niet meer doet in een land, kun je niet eenvoudig een andere server selecteren die het wel doet.

Volgens het bedrijf is dit vanwege hun dynamic IP system. Dit zorgt ervoor dat gebruikers niet vaker dan eenmaal met hetzelfde IP-adres kunnen verbinden wanneer ze ZenMate gebruiken. Dat betekent dat iedere verbinding uniek is, wat goed is voor privacy.

Dit is op zichzelf een goede reden, maar als je een ervaren gebruiker bent heb je daar waarschijnlijk geen boodschap aan.    

ZenMate slaat geen gebruikerslogs op. Dit is wat je verwacht van iedere goede VPN: al je dataverkeer loopt namelijk via een server die onder hun controle valt. Dat betekent dat een VPN in theorie alles zou kunnen inzien wat je online doet. Hun privacy policy stelt dat ze geen data van je inzien en dit ook niet opslaan:

The above-mentioned Personal Data is not, at any point, associated with any kind of activity done by the user inside the ZenMate VPN tunnel, which is NOT recorded, logged or stored at all.

Hieronder vind je een overzicht van ZenMate’s protocollen, encryptie, beveiliging en geavanceerde features.

Protocollen:

 • IKEv2/IPSec
 • OpenVPN (TCP/UDP)

Encryptie:

 • AES-256

Beveiliging:

 • DNS lek blokkering
 • IPV6 lek blokkering
 • Kill switch
 • WebRTC lek blokkering

ZenMate is een veilige VPN-dienst die AES-256 versleuteling biedt, een automatische kill switch heeft en geen bekende data lekkages heeft die je online veiligheid in gevaar kunnen brengen.

Hoewel de Windows en Android apps keuze bieden uit alle protocollen, kun je als Apple-gebruiker slechts gebruik maken van IKEv2.

Al met al biedt ZenMate prima beveiligingsopties voor zowel thuis als op openbare WiFi netwerken. Maar ZenGuard GmbH (het bedrijf achter ZenMate) zou wel kunnen investeren in wat meer geavanceerde features zoals anti-malware of Double VPN. Zonder die features voelt ZenMate toch wel erg kaal tegenover andere VPN’s die je voor een soortgelijke prijs kunt krijgen.

Ik hoop ook dat ZenMate hun MacOS en iOS apps sterk gaat verbeteren. Het feit dat je het protocol op deze apps niet kan aanpassen maakt ze minder veilig dan hun Windows en Android apps.

Er zijn ZenMate apps voor Windows, MacOS, Android, iOS en Android Smart TV. Je kunt het ook op je router installeren, maar er zijn geen apps voor Amazon Fire TV of Linux.

Je kunt ZenMate gebruiken op 99 apparaten tegelijkertijd. Dit bekent dat je de VPN makkelijk kunt delen met collega's, familie en vrienden.

ZenMate is te gebruiken voor game consoles, maar dit is een ingewikkeld proces. Bovendien maakt ZenMate’s gebrek aan snelheid en hoge ping scores het een ongeschikte VPN om mee te gamen.

Verder heeft ZenMate browser extensies voor Chrome, FireFox, Microsoft Edge en Opera. De meeste VPN’s komen op dit vlak niet verder dan Chrome en Firefox, dus het is goed om te zien dat ZenMate net wat extra moeite doet.

Werkt goed met populaire Netflix bibliotheken, maar faalt elders

ZenMate’s streaming capaciteiten zijn ietwat beperkt. Wel werkt de dienst uitstekend met onder anderen de Amerikaanse Netflix, de Engelse Netflix en de Nederlandse Netflix.

Ik heb deze Netflix bibliotheken uitvoerig getest en hadden geen merkbare vertragingen of buffering. Daarbij was de video-kwaliteit uitstekend: full-HD.

Netflix Japan werkt echter niet, en dit geldt voor nog een aantal van de wat exotischere Netflix landen.

Kort samengevat: ZenMate werkt uitstekend met een paar van de populairste Netflix landen maar daarbuiten is de dienst erg beperkt.

ZenMate werkt niet met een dienst als Hulu of BBC iPlayer, en ook met HBO en Disney+ heeft deze VPN moeite. Daarbij biedt het ook geen app voor Amazon Fire TV.

Uitstekend voor P2P en torrents

ZenMate weet prima je IP-adres te verbergen, je data te versleutelen en je internetgebruik af te schermen van je internetprovider en andere derde partijen. Dit maakt het ideaal om mee te torrenten. P2P verkeer en het delen van bestanden is toegestaan op al hun servers, en 60 van hun servers zijn speciaal toegespitst op het torrenten van verkeer.

De dienst werkt met torrents zoals uTorrent, Deluge, BitTorrent en Transmission. Hun AES-256 versleuteling is de sterktste die er is. Ook heeft het een kill switch genaamd “Secure Connect” die voorkomt dat je IP-adres uitlekt wanneer de verbinding met de VPN verbroken wordt.

Servers die geoptimaliseerd zijn voor torrents zijn in de ZenMate apps als dusdanig gemarkeerd. Ook kun je zien hoe vol de servers zitten, waardoor je altijd makkelijk een server kunt kiezen die niet overladen is met gebruikers. Er zijn genoeg van deze servers om ervoor te zorgen dat je altijd probleemloos kunt torrenten.

Een kanttekening: de ZenMate apps beschikken niet over advertentie blockers of malware blockers. Dit zijn handige features voor wanneer je aan het torrenten bent. Daarbij is ZenMate ook niet de allersnelste VPN op de markt. Combineer dit met hun ietwat onduidelijke logbeleid, en je hebt een dienst die prima is voor huis- tuin en keuken torrent gebruik, maar waarschijnlijk niet genoeg biedt voor serieuze torrenters.

Zenmate biedt 24/7 live chat, email support en een online kennisbank.

Hun medewerkers heb je binnen no-time te pakken via live chat. Ik heb nooit meer dan twee minuten hoeven te wachten voordat iemand me te hulp stond.

Net als hun apps, voelt ook hun klantenservice net wat minder gepolijst dan bij de premium VPN’s. Hun medewerkers zijn vriendelijk, maar lijken niet altijd even goed opgeleid of technisch onderlegt te zijn. Verwacht dus niet dat ze je adequaat kunnen helpen met complexe technische vraagstukken.

Hun online kennisbank is uitgebreid, maar veel artikelen zijn afgeraffeld en achterhaald.

Kosten en niet-goed-geld-terug-garantie

Een van de meest indrukwekkende features van ZenMate is de prijs: je betaalt net iets meer dan twee euro per maand wanneer je 18 maanden vooruitbetaalt.

Dit is een super goede deal – en veel aantrekkelijker dan hun maandelijkse abonnement wat met 10,99 euro per maand een stuk prijziger uitvalt.

ZenMate biedt een 30-daagse niet-goed-geld-terug garantie waardoor je de dienst zorgeloos kunt uitproberen.

ZenMate is een degelijke VPN die op geen enkel front écht harde steken laat vallen, maar ook nergens uitblinkt.

Dit zijn ZenMate’s grootste krachten: het is goedkoop, het is veilig, het heeft een uitgebreid server netwerk en je kunt het installeren op 99 apparaten.

En hier schiet ZenMate tekort: het is traag, biedt wisselende resultaten betreft streamen en biedt niet een waanzinnige gebruikerservaring.

Daarbij komt dat je als Apple-gebruiker de dienst beter kunt overslaan doordat hun MacOS en iOS app zwaar achterlopen op hun andere apps.

ZenMate is prima als je alleen de Amerikaanse Netflix wilt streamen, af en toe wilt torrenten of veilig wilt kunnen internetten in het openbaar.

Dat gezegd hebbende, Surfshark is net zo goedkoop als ZenMate en doet alles wat ZenMate doet maar dan beter. Het is sneller, veiliger en je kunt er veel beter mee streamen. Lees onze Surfshark review hier.

Meer andere goede VPN's vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *