WPX review: is deze WordPress host echt zo snel? (2022)

Hoewel WPX in Nederland nog geen grote naam is, is deze hosting provider de laatste jaren ontzettend in aanzien en populariteit gestegen. Hier ga je lezen waarom dit zo is.


Onze score:


WPX voordelen

 • Extreem snelle hosting (LiteSpeed servers)
 • Volwaardige managed WordPress hosting
 • Belachelijk goede klantenservice (met 30 seconden wachttijd)
 • Perfect voor mensen die 0 tijd aan hun hosting kwijt willen zijn
 • Gratis malware verwijderservice
 • Gratis snelheidsoptimalisaties
 • Gratis website verhuisdienst

WPX nadelen

 • Vrij prijzig
 • Minder geschikt voor developers (niet veel instellingsopties)
 • Niet geschikt voor zware ecommerce sites

WPX, opgericht in 2013, is een managed WordPress hosting provider in de meest pure zin van het woord. Managed WordPress hosting is een term die te pas en te onpas wordt rondgeslingerd in de hosting industrie. Maar WPX kan zichzelf daadwerkelijk als zodanig kwalificeren.

Mocht je WordPress site op een gegeven moment geïnfecteerd worden door malware, dan verwijdert WPX dit gratis voor je. Ook optimaliseren ze je site gratis voor je op het gebied snelheid en Core Web Vitals. Voor een dergelijke service ben je normaliter met gemak 100 euro kwijt. Daarnaast reageert WPX via live chat binnen 30 seconden (!) op je vragen en bestaat hun supportteam voor 100% uit WordPress experts.

En oh, WPX is snel. Het is niet voor niets dat tig affiliate marketing websites hen gebruiken.

Aan dit alles hangt wel een prijskaartje: WPX is een stuk duurder dan de gemiddelde webhost. Echter, als je op zoek bent naar waanzinnige prestaties en complete peace of mind als het om webhosting gaat, dan zou WPX de ideale hosting provider voor je kunnen zijn.

WPX in één oogopslag

Uptime garantie
Klantenservice24/7 live chat en ticket support
Managed WordPress
Soorten hostingShared
Basis features10 GB opslag, vanaf 5 sites per pakket, gratis malware verwijderen, gratis snelheidsoptimalisaties
Meest geschikt voorSerieuze bloggers
Server locatiesVS, London en Australië
Prijs vanaf$20.83 per maand (als je per jaar betaalt)
WPX homepage

WPX snelheid, uptime en klantenservice

Snelheid

WPX bezit hun eigen LiteSpeed servers (ze huren niks) met de allerbeste specificaties. Hoewel ze van shared hosting gebruik maken, zorgen ze ervoor dat ze veel minder sites op hun servers plaatsen dan deze aankunnen. Daarnaast is WPX een van de paar hosting providers ter wereld die een ingebouwde, zelfontwikkelde CDN gebruikt voor al hun pakketten.

Vooral dat laatste is het “geheime sausje” wat ervoor zorgt dat WPX sneller is dan praktisch iedere andere WordPress hosting provider op de planeet.

Op verschillende hosting snelheidstesten, zoals die van Kevin Ohashi en Matthew Woordward, komt WPX als snelste host naar boven drijven:

Ohashi WPX snelheidstest
WPX snelheidstest Woodward

Uptime

WPX heeft een uptime garantie van 99,95%. Hieronder vallen ook gepland server onderhoud en upgrades. Veel hosting providers tellen dit niet mee in hun zelfverklaarde uptime.

Deze uptime is meer dan uitstekend. Klanten lijken over het algemeen extreem tevreden te zijn met de uptime van WPX.

Wel was er in 2021 een veelbesproken downtime incident waarbij de Amerikaanse WPX server er 5 uur uit lag. Dit kwam door een fout van hun upstream hosting partner. WPX heeft het incident hier uitgebreid toegelicht.

Dit is mijn mening over het voorval: WPX is tekort geschoten in duidelijke communicatie richting hun klanten tijdens het incident zelf. Tegelijkertijd was dit iets wat echt buiten hun macht lag. Feit is dat dezer dagen het internet extreem complex is en alles en iedereen met elkaar verbonden is. Hierdoor kan het ook zijn dat mega bedrijven zoals Facebook wel eens uren achtereen uit te lucht zijn.

Serieuze downtime incidenten bij hosting providers zijn bijna onvermijdelijk: de meeste zullen er vroeg of laat mee te maken krijgen. WPX heeft sinds hun oprichting in 2013 maar één zo’n incident gehad. Hoewel hun communicatie op het moment zelf beter had gekund, hebben ze hun klanten die hieronder te lijden hebben gehad wel gecompenseerd. Daarom zou ik WPX niet te zwaar afrekenen op dit incident.

Klantenservice

WPX biedt 24/7 klantenservice die je binnen 30 seconden kunt bereiken via live chat. Je leest dit goed: 30 seconden. Ook kun je support tickets aanmaken.

WPX klantenservice

Verder heeft WPX een uitgebreide kennisbank met oprecht goed geschreven, accurate en uitgebreide artikelen.

WPX kennisbank

De klantenservice van WPX behoort met gemak tot de beste op de markt. Het is uitzonderlijk door hoeveel hoepels hun medewerkers voor je springen, hoeveel ze met je meedenken, en hoe ze zaken voor je regelen die in principe helemaal niet de verantwoordelijkheid zijn van een webhost. Zoals een site audit doen en je concreet laten weten wat je kan doen om je site sneller te maken.

Zoek je naar een webhost waarbij je echt kunt rekenen op 24/7 rugdekking, dan zit je goed bij WPX.

WPX verder doorgelicht

Gebruiksvriendelijkheid van het dashboard

WPX biedt een zelfontwikkeld dashboard aan. Dit dashboard is super eenvoudig te gebruiken, en is een verademing ten opzichte van webhosts die nog steeds het prehistorisch aanvoelende cPanel gebruiken.

Bedenk wel dat de configuratiemogelijkheden van dit dashboard beperkt zijn. Niet een probleem voor als je liefhebber bent van een set it and forget it aanpak, maar meer ervaren gebruikers zullen er niet zoveel kanten mee op kunnen.

Beveiliging

Alles wat je wilt weten over de beveiliging van WPX kun je hier vinden.

De beveiliging van WPX is extreem robuust. Denk hier aan enterprise-grade DDoS-aanval bescherming, constante malware scans, firewalls en bescherming tegen spam. Hiermee smoren ze het gros van de gevaren waar je site mee te maken kan krijgen in de kiem.

WPX raadt je wel aan nog steeds je eigen beveiliging plugin te gebruiken (mijn favoriet is SG Security).

Hosting extra’s en features

WPX blinkt uit op het gebied van extraatjes en features. Naast een gratis SSL-certificaat krijg je een gratis verhuisservice, hulp met het versnellen van je website en dagelijkse backups die tot 30 dagen terug gaan.

Ook heeft WPX een staging feature waar je een testomgeving mee kunt bouwen. Deze kun je met één druk op de samensmelten met je live website, wat extreem handig is om op een veilige manier nieuwe plugins, themes, of designs uit te testen. Wel jammer is dat je per site maar één staging site kunt aanmaken. Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn, maar ik wilde je het toch laten weten.  

Verder zit er een zelfontwikkelde CDN (XDN) in ieder hosting pakket van WPX ingebakken.

Server locaties

WPX heeft slechts 3 server locaties en geen daarvan bevindt zich in Nederland:

 • Het Verenigd Koninkrijk (London)
 • De VS (Chicago)
 • Australië (Sydney)

Je wilt je serverlocatie altijd zo dicht mogelijk in de buurt van je bezoekers hebben. Iedere Nederlandse hosting provider heeft natuurlijk servers in Nederland en verrassend veel internationale providers hebben dit ook.

Als jouw website bezoekers vooral uit Nederland komen, is het dan een nadeel dat de meest dichtstbijzijnde WPX server in London zit? Niet echt. London bevindt zich praktisch om de hoek. De vertraging die dit oplevert ten opzichte van Nederlandse servers is verwaarloosbaar.

Kosten

Het kostenplaatje bij WPX ziet er als volgt uit:

 • Business. $24,99 per maand
 • Professional. $44,99 per maand
 • Elite. $44,99 per maand

Wanneer je per jaar betaalt, krijg je 2 maanden gratis.

Dit is een stuk duurder dan “normale” webhosting, maar goedkoop in vergelijking met andere premium WordPress hosting providers zoals Kinsta en WP Engine.

WPX biedt een niet-goed-geld-terug garantie van 30 dagen zodat je dienst op je gemak zonder risico kunt testen.

WPX hosting pakketten

Het pakketten aanbod van WPX is extreem overzichtelijk: je hebt slechts de keuze uit 3 smaken. Dat scheelt je een hoop keuzestress, maar limiteert ook de hoeveelheid websites voor welke WPX een geschikte webhost is.

WPX hosting pakketten

De pakketten delen allemaal de volgende features:

 • Gratis malware verwijdering
 • Supersnelle klantenservice
 • Gratis reparatie wanneer je site offline gaat
 • Gratis snelheidsoptimalisaties voor je site
 • 99,95% uptime

Waar de pakketten op verschillen is hoeveel sites je er op kan installeren, hoeveel opslagruimte je krijgt en hoeveel bandbreedte je krijgt.

Op het goedkoopste pakket (Business) kun je tot 5 sites installeren terwijl je er op het duurste (Elite) 35 kwijt kan.

Wat zeggen gebruikers over WPX?

Ik hoorde voor het eerst van WPX via WordPress snelheid Facebook groepen en affiliate marketing Facebook groepen. Het feit dat ik hen juist daar leerde kennen is een goed teken. Dit soort online communities zijn extreem effectief in het doorprikken van hosting marketing luchtbellen en schuiven (meestal) webhosts naar voren die het neusje van de zalm zijn.

Naast dat WPX populair onder de serieuzere WordPress gebruikers op Facebook groepen, scoort het ook zeer goed op TrustPilot.

WPX TrustPilot score

Een 4,8/5 score na 1400 reviews – niet slecht.

WPX alternatieven

Geen enkele webhost is geschikt voor iedere use case of iedere gebruiker. WPX is hier geen uitzondering op. Hier zijn een paar gevallen waarin ik WPX niet zou gebruiken:

 • Je begint met je eerste site. Je zou niet meer dan een tientje aan hosting moeten uitgeven voor gloednieuwe WordPress sites met weinig bezoekers.  
 • Je runt een enorme WooCommerce webshop. Hiervoor heb je echt zwaarder geschut nodig. Hosting voor dit soort sites kan honderden euro’s kosten. WPX bevindt zich niet in dit speelveld.
 • Je bent een developer en verwacht veel vrijheid rondom je hosting instellingen. WPX biedt dit niet. Ze zijn echt gemaakt voor mensen die hun hosting provider al het werk willen laten doen.
 • Je zoekt naar webhosting die met je kan meegroeien voor wanneer je écht groot wordt. Hiermee spreek ik over een site met vele miljoenen bezoekers per maand of meer. De hosting die je voor dit soort sites nodig hebt moet je relatief makkelijk kunnen opschalen en afschalen. Cloud hosting, een VPS of dedicated hosting is hier meestal logischer voor dan de managed shared hosting die WPX aanbiedt.

Kijk daarom ook naar de volgende alternatieven:

 • Cloud86. Een Nederlandse webhost perfect voor beginners. Hun goedkoopste hosting pakket kost minder dan 5 euro per maand en net als WPX maken ze gebruik van LiteSpeed servers. Lees meer in onze Cloud86 review.
 • Kinsta. Net als WPX echte managed WordPress hosting die de rode loper voor je uitlegt. Duurder dan WPX, maar ze hebben veel meer hosting pakketten – ook pakketten die geschikt zijn voor enorme ecommerce shops. Lees meer in onze Kinsta review.
 • Cloudways. Vereist meer technisch vernuft dan WPX en heeft slechtere klantenservice. Wel biedt het extreem goede performance tegen minder geld. Overweeg hen as als je meer een DIY type bent en meer vrijheid zoekt betreft je server infrastructuur. Lees meer in onze Cloudways review.   

Conclusie

WPX is een perfecte WordPress host voor mensen die zich zo min mogelijk bezig willen houden met de technische aspecten van webhosting.

Hun dienst is extreem snel, zeer genereus qua extraatjes en features (denk gratis malware verwijdering) en is super makkelijk te gebruiken.

Is het de moeite waard WPX te gebruiken voor gloednieuwe of zeer kleine websites? Nee, want je betaalt voor die goede dienst van ze een behoorlijke premium. Dat is prima wanneer je een middelgrote of snelgroeiende website hebt die veel geld in het laadje brengt. Maar het geld niet waard voor wanneer je net begint.

Ben je echter al wat verder gevorderd op je WordPress site traject en zoek je naar de beste performance en klantenservice? Neem WPX dan zeer serieus in overweging.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *