WP Engine review: veel te duur voor wat je krijgt (2022)

Wil je direct weten wat we denken van WP Engine? Dit is de samenvatting: voor ervaren WordPress gebruikers die de allerbeste webhosting zoeken is WP Engine een geweldige keuze. Echter, als Nederlander die VIP WordPress hosting zoekt, doe je er verstandiger aan voor Kinsta te kiezen. 

Het vinden van de beste webhosting voor jouw site is een uitdaging. Er zijn gigantisch veel webhosting bedrijven en degene vinden die beste is voor jouw site kan even duren.

Maar als je WordPress gebruikt wordt de keuze al een stuk eenvoudiger. Als dat zo is doe je er slim aan te kiezen voor managed WordPress webhosting

WP Engine is de pionier van de managed WordPress hosting industrie: ze waren het eerste bedrijf dat zich 100% op WordPress toegespitste. Dit webhosting bedrijf heeft bedrijven als Tele2, Unicef en HelloFresh als klant en onderhand hebben ze meer dan 120.000 gebruikers verspreid over 140 landen. 

WP Engine is een premium managed WordPress host en kost daarom een stuk meer dan de gemiddelde hosting. Ze worden vooral gebruikt door professionele en ervaren WordPress gebruikers. Hun hosting is snel, veilig en stabiel.

Maar de hamvraag is: is WP Engine de beste webhosting dienst voor jou?

Dat ga je lezen in deze review. We kijken naar WP Engine’s performance, klantenservice en hosting pakketten. En we steken dit af tegen het prijskaartje wat aan deze dienst hangt.

De managed WordPress webhosting pionier

WP Engine is volledig geoptimaliseerd voor WordPress. Sterker nog, je kunt geen enkele andere webapplicatie op hun platform installeren. Dit heeft positieve gevolgen voor hun performance en klantenservice. 

Nagenoeg perfecte uptime

Uptime is het belangrijkste punt voor het beoordelen van een goed webhostingbedrijf. Snelheid, vriendelijke klantenservice en de beste server hardware zijn volstrekt irrelevant wanneer je site om de haverklap niet toegankelijk is.

WP Engine’s uptime behoort tot de allerbeste in de industrie.

WP Engine performance.

Aldus de Pingdom statistieken van een test website staat de uptime van de afgelopen 8 maanden op 100%. De 2 maanden dat er geen perfecte score werd bereikt was de uptime nog steeds 99.99%. 

Dit is belachelijk goed.

Voor commerciële WordPress sites waar elke minuut downtime geld kost is uptime van dit niveau extreem belangrijk. 

WP Engine is ook zeer transparant over hun onderhoudsschema. Veel webhosting bedrijven zijn dit niet, waardoor je geen idee hebt wanneer je site offline gaat vanwege gepland onderhoud. Op de WP Engine website wordt dit echter zeer eenvoudig aangegeven. 

WP Engine onderhoud schema.

Bliksemsnel

Snelheid is voor een site van levensbelang. 

Laadt je website traag? Dan schiet je bounce rate omhoog en zul je lager in Google komen. Je conversies zullen daarmee ook omlaag gaan.

Zoals je op de vorige afbeelding kunt zien schommelt WP Engine’s snelheid tussen de 403 en 584 milliseconden gedurende 8 maanden. De gemiddelde snelheid per maand is 465 milliseconden. Dit is meer dan 2 keer zo snel als de gemiddelde webhost.  

Agressieve sales medewerkers, goede support

WP Engine reageert meestal in minder dan een minuut op je vragen via live chat. Als je wilt kun je ze ook telefonisch bereiken (behalve bij hun goedkoopste pakket). Beide opties zijn 24/7 beschikbaar.

Al WP Engine’s klantenservice medewerkers zijn doorgewinterde WordPress experts. Gezien de prijs die je voor hun dienst betaalt hoef je niets anders te verwachten.   

Echter, de sales kant van hun klantenservice – waar je mee te maken hebt voordat je klant bent – is ontzettend agressief. Ze dringen direct aan op een telefoongesprek en ontwijken je vragen als de pest. Ook gunnen ze hun concurrentie het licht in de ogen niet. Als je hen vraagt naar het verschil en sommige concurrenten, spuien ze de ene leugen na de andere.

WP Engine klantenservice.

Ook vragen sales medewerkers vaak of ze je huidige site kunnen zien. Deel je je site met hen, krijg je de reactie: “wat gek, ik kan je site niet openen!” Een slinkse tactiek om twijfel te zaaien over de stabiliteit van je huidige hosting provider.

De hosting industrie is ontzettend competitief. Toch zie ik dergelijk gedrag niet bij hun concurrenten in deze mate. Voor mij laat dit een zure smaak in m'n mond achter. Gelukkig zijn hun tech support medewerkers wel prettig in de omgang.

Let op: WP Engine’s klantenservice en kennisbank zijn 100% Engelstalig. Een premium managed WordPress host die dit ook in het Nederlands aanbiedt is Kinsta.  

WP Engine’s technisch vernuft

WP Engine’s technologie staat een paar stappen boven die van je gemiddelde host.

Voorpagine van managed WordPress hosting provider.

Google Cloud platform en AWS

WP Engine’s server architectuur is gebouwd op het Google Cloud Platform en Amazon Web Services (AWS). Dit betekent dat ze gebruik maken van de allerbeste hardware die er is. Dit in tegenstelling tot veel andere webhosting diensten die hun eigen, jaren oude servers beheren. 

Hun AWS-servers zijn enkel beschikbaar voor hun Premium dedicated hosting pakketten (die alleen voor écht grote websites en bedrijven relevant zijn). Maar wij normale stervelingen komen er met het Google Cloud Platform ook niet slecht af.

WP Engine maakt gebruik van 11 Google Cloud servers wereldwijd, waaronder één in Nederland. Dit betekent dat op de meeste plekken ter wereld je bezoekers je site als snel zullen ervaren. Als je site zich slechts op Nederland richt is dit niet zo relevant, maar voor internationale sites is dit enorm belangrijk.  

EverCache technologie 

Een ander technologisch voordeel is dat WP Engine gebruik maakt van hun zelf ontwikkelde EverCache front-end systeem. Dit is een van de meest schaalbare systemen voor het cachen van WordPress sites op de markt.

Of je nou 10.000 bezoekers in een dag trekt of binnen enkele minuten, EverCache zorgt ervoor dat je site voor iedere bezoeker snel blijft laden.

Het slechtste moment voor je site om onderuit te gaan is wanneer je een blog artikel plaatst dat viral gaat. WP Engine heeft EverChache ontwikkelt om dit te voorkomen.

Een wereldwijde CDN

Nog iets wat bijdraagt aan de snelheid van WP Engine is een CDN, of Content Delivery Network, wat je gratis meegeleverd krijgt. Een CDN zorgt ervoor dat je websitebezoekers deze geladen krijgen via een datacenter dat het meest bij hen in de buurt is. WP Engine gebruikt MaxCDN. 

Gebruiksvriendelijkheid, extra’s en kosten

WP Engine’s uptime, snelheid zijn top. Maar hoe zit het met de gebruiksvriendelijkheid, de bijgeleverde extra’s en de kosten? 

Intuïtief dashboard

Je managed je account vanuit de WP Engine User Portal. Vanuit hier kun je sites toevoegen, nieuwe versies van je sites uitproberen in een testomgeving, en je pakket zo nodig upgraden of terug schalen.

Zelfontwikkeld dashboard als alternatief op cPanel.

WP Engine’s dashboard is zelf ontwikkeld. Je gebruikt dus niet cPanel. Het dashboard is ontzettend intuïtief en makkelijk in het gebruik. Dit is niet verwonderlijk, gezien het woord managed in managed WordPress hosting: je verwacht hierbij dat je hosting bedrijf het zware werk voor je heeft gedaan.

Dat gezegd hebbende zijn er genoeg mogelijkheden voor ervaren WordPress gebruikers om zich helemaal uit te leven met de beschikbare developer tools.

Naast het registreren voor een WP Engine hostingpakket hoef je niet veel meer te doen qua configuratie. WordPress is al voor-geïnstalleerd.

Als je zoekt naar een webhost waar je zo min mogelijk hoeft te doen voordat je aan de slag kunt, is WP Engine een goede keuze.  

Extra’s 

Alle WP Engine pakketten bevatten een gratis SSL-certificaat, CDN en dev/staging omgevingen (waar je je site kan testen zonder bezoekers). Een SSL-certificaat krijgen is vrij standaard, een goede gratis CDN en dev/staging omgevingen krijgen is dat niet. Het is mooi dat deze extra’s ook voor WP Engine’s instappakketten beschikbaar zijn. 

Je kunt bij WP Engine geen domeinnaam registreren. Dit zul je moeten doen bij een derde partij. Je zou kunnen zeggen dat dit onhandig is, maar aan de andere kant betaal je bij vrijwel elke hostingpartij een hoop extra geld voor domeinregistratie. Je bent altijd goedkoper uit door dit bij een toegewijd domeinregistratiebedrijf te doen.

WP Engine biedt ook geen emaildienst aan. Net als het ontbreken van domeinregistratie mogelijkheden, sluit ook dit aan bij hun bedrijfsfilosofie: 100% focussen op het bieden van de allerbeste WordPress hosting, al het andere is irrelevant.

Dit is begrijpelijk, maar het voelt toch enigszins karig gezien het bedrag dat je voor WP Engine neerlegt.

WP Engine is gelukkig wel vrijgeviger op andere vlakken. Zo krijg je de StudioPress themes en het Genesis Framework gratis bij elk pakket.

StudioPress themes.

Kosten 

WP Engine is beduidend duurder dan de meeste webhosting diensten. Maar hoe ziet het kostenplaatje er precies uit?

Maandelijkse en jaarlijkse kosten

Veel hostingbedrijven bieden een instaptarief wat na verlenging 2-3 keer hoger wordt. Dit is slimme marketing, maar kan leiden tot onaangename verrassingen als je niet goed op let.

WP Engine haalt dit soort trucjes niet uit. Ze bieden zeer transparante maandelijkse en jaarlijkse kosten aan. Deze eerste optie is vrij uniek binnen de hosting industrie: je betaalt meestal een jaar vooruit. Bij hun maandelijkse overeenkomst kun je per maand opzeggen, in plaats van dat je aan een langdurig contract geketend zit. 

Dit is hoe de kosten er uitzien voor hun instappakketten: 

 • Startup. €28 per maand, €280 per jaar
 • Growth. €107 per maand, €1070 per jaar
 • Scale. €270 per maand, €2700  per jaar

Als je kiest voor een jaarcontract krijg je 2 maanden gratis. 

Betaal extra als je over het limiet heen gaat

Sommige webhosts claimen dat hun pakketten een “unlimited” aantal bezoekers aankunnen, of houden hun mond erover. Maar unlimited binnen webhosting bestaat niet. Wat deze webhosting bedrijven meestal zullen doen is je tijdelijk afsnijden van hun dienst wanneer je een grote bezoekersgolf krijgt.

WP Engine is daarentegen heel duidelijk over de bezoekersaantallen die hun pakketten ondersteunen. En als je over de limiet heen duikt, zul je nooit worden afgesneden. Wel betaal je extra. 

Bij bovenstaande pakketten betaal je €2 extra per 1,000 extra bezoekers. Mocht er dus een blog post viral gaan en je overschrijdt het bezoekerslimiet met 20.000 bezoekers, dan kost dit je €20 extra.

De kosten kunnen dus best snel oplopen. En deze kostenstructuur zou je kunnen dwingen al snel over te stappen op een duurder pakket. 

60 dagen niet-goed-geld-terug garantie

Een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie is standaard binnen de hosting industrie. WP Engine biedt het dubbele. Wat dit aangeeft is hoe zelfverzekerd WP Engine is over de kwaliteit van hun service.

Dit in combinatie met de maandelijkse opzegmogelijkheden zorgt dat je met een gerust hart met WP Engine in zee kunt gaan.

Webhosting pakketten

WP Engine biedt shared hosting pakketten en custom-made dedicated servers aan. We gaan hier enkel hun shared hosting pakketten bespreken.

Je zult je misschien afvragen: hoe kan het dat voor deze prijs WP Engine shared webhosting aanbiedt? Shared hosting roept associaties op met goedkoop: je deelt immers een server met anderen. Alsof je in een huis woont met huisgenoten waar je de keuken en badkamer deelt.

Laat ik dus dieper ingaan op shared webhosting voordat ik je meeneem in WP Engine’s pakketten.

Shared webhosting komt in vele vormen. Je hebt shared hosting waarbij de websites in een server zitten als sardientjes in een blik. Deze hosting diensten investeren niet veel in veiligheid en zodra een site in een server een bezoekersstoot krijgt, kan dit alle andere sites op dezelfde server vertragen of zelfs offline gooien. 

Goede shared hosting bedrijven daarentegen beperkt het aantal sites die ze op één server plaatsen. Ze zorgen dat er meer dan genoeg extra bandwidth beschikbaar is indien een site ineens veel bezoek krijgt. Ook letten ze erg op beveiliging en zorgen ze dat sites elkaar niet kunnen besmetten.

WP Engine kan zich scharen tot deze laatste categorie. Het is misschien of je in een huis woont met huisgenoten, maar wel een huis van Bloemendaal niveau.

Sites met een commerciële insteek zouden nooit van goedkope shared webhosting gebruik moeten maken. Maar met shared hosting van hoge kwaliteit, zoals die van WP Engine, is er geen enkel probleem.

De testresultaten die in je eerder in deze review zag spreken voor zich. 

Dit zijn WP Engine’s populairste shared webhosting pakketten:   

Startup

 • €28 per maand (€280 per jaar) 
 • 1 WordPress site
 • 25.000 bezoekers per maand
 • 10 GB schijfruimte
 • 50 GB bandwidth per maand
 • Gratis SSL & CDN

Growth

 • €107 per maand (€1.070 per jaar) 
 • 10 WordPress sites
 • 100.000 bezoekers per maand
 • 20 GB schijfruimte
 • 200 GB bandwidth per maand
 • Gratis SSL & CDN

Scale

 • €270 per maand (€2.700 per jaar) 
 • 30 WordPress sites
 • 400.000 bezoekers per maand
 • 50 GB schijfruimte
 • 500 GB bandwidth per maand
 • Gratis SSL & CDN

Op het gebied van features komen alle pakketten redelijk overeen. Het grootste verschil zit hem in de bezoekersaantallen en het aantal sites dat elk pakket biedt.

Wel is het vreemd dat het goedkoopste pakket geen telefonische ondersteuning biedt. Gezien de kosten zou je dit wel verwachten.

Conclusie

Ga je net je eerste WordPress site maken? Dan is WP Engine niet de meest logische keuze. De extra functionaliteit en kwaliteit die ze bieden is iets wat gloednieuwe sites niet nodig hebben.

Beginnende WordPress gebruikers doen er beter aan te kijken naar SiteGround. SiteGround is ook een managed WordPress webhost die op het Google Cloud Platform draait. Ze kosten een stuk minder dan WP Engine maar bieden nog steeds een geweldige service.

Ben je een ervaren WordPress gebruiker en zoek je de beste managed WordPress hosting op de markt? Dan is WP Engine wél een ontzettend goede optie. Maar een nadeel is dat ze zich op geen enkele manier om de Nederlandse markt bekommeren. Ook is de agressie van hun sales team een domper.

Zoe je naar de meest luxe managed WordPress hosting raden we om die redenen Kinsta aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *