10 WordPress website voorbeelden (en de themes om dit soort sites zelf te maken)

WordPress website voorbeelden

WordPress wordt al lang niet meer exclusief gebruikt door kleine bloggers en hobbyisten.

Sterker nog, sommige van ’s werelds grootste bedrijven hebben hun websites met WordPress gebouwd.

WordPress wordt gebruikt door meer dan 40% van alle websites wereldwijd (er zijn in totaal bijna 2 miljard websites). Logischerwijs vind je daarom WordPress sites in alle soorten en maten.

In dit artikel ga ik je voorbeelden laten zien van grote, bekende websites die met WordPress zijn gemaakt. Daarna laat ik je weten welke WordPress themes het meest geschikt zijn om dit soort websites zelf te maken.

Laten we beginnen.  

WordPress website voorbeelden

Emerce.nl

Emerce homepage

Het eerste WordPress website voorbeeld in dit overzicht is Emerce. Deze nieuwswebsite van Nederlandse bodem richt zich op ecommerce, marketing, technologie en innovatie. Het is een van de grotere websites van zijn soort en trekt meer dan 100.000 maandelijkse bezoekers aan.

NYTCO.com

NY Times home

Bestaat er een beroemdere krant dan de New York Times? De NY Times website trekt tientallen miljoenen bezoekers per maand aan en is mogelijk de meest gelezen krant ter wereld. Hun bedrijfswebsite, NYTCO.com, is gebouwd op WordPress.

News.Microsoft.com

News.Microsoft homepage: WordPress voorbeeld

De nieuws website van Microsoft is een goed voorbeeld van een site die de masonry grid layout toepast die door WordPress is gepopulariseerd. Ik hoef je waarschijnlijk verder niet uit te leggen waarom de blog van een van ’s werelds grootste bedrijven ter wereld in dit overzicht staat.

TechCrunch.com

Techcrunch homepage

TechCrunch is een Amerikaanse technologie blog die aandacht besteedt aan startups, investeringen en technologische ontwikkelingen. Het is de grootste blog van zijn soort, en werd in 2010 verkocht voor $25 miljoen.

TheWaltDisneyCompany.com

Walt Disney Company homepage

Het alom bekende Disney maakt voor hun bedrijfswebsite gebruik van WordPress. Een paar WordPress-functionaliteiten die opvallen: het sticky menu, de blog feed en de zoekfunctie. Het is een aantrekkelijke, frisse site waar je waarschijnlijk wat design-inspiratie vandaan kunt halen.

Sweden.sj

Sweden.se homepage

Hej! Onze vriendelijke Zweedse noorderburen gebruiken WordPress voor hun officiële Zweden website. Op de site kun je zien hoe je naar Zweden kunt verhuizen, wat je er kunt zien en doen, en wat het land verricht op het gebied van duurzaamheid.

Fortune.com

Fortune homepage

Fortune, bekend van de Fortune 500, is een Amerikaanse website die zich toespitst op business nieuws en onderwerpen zoals investeren, de huizenmarkt en NFTs. Sinds jaar en dag gebruiken ook zij WordPress.

SnoopDogg.com

Snoop Dogg homepage

De Amerikaanse rapper Snoop Dogg is na bijna 3 decennia nog steeds razend populair. Check tour data, muziek, video’s en een online winkel met Snoop Dogg merchandise op deze met WordPress gebouwde website.   

StarWars.com

Star Wars homepage WordPress

De StarWars.com website houdt fans op de hoogte van de laatste films en series die zich afspelen in het Star Wars universum. Niet alleen de blog, maar de volledige Star Wars website is met WordPress gemaakt.

Ma.tt

Ma.tt homepage

Als oprichter van WordPress, mag je er van uit gaan dat Matt Mullenweg z’n persoonlijke site met WordPress gebouwd heeft.  

WordPress thema voorbeelden

De websites in dit overzicht gebruiken geen WordPress themes die openbaar beschikbaar zijn. Het gaat hier om maatwerk wat door een WordPress developer is ontwikkeld.

Dus wat doe je als je als non-techneut een soortgelijke WordPress website wilt maken als de sites hierboven?

Eén ding wat ik je afraad is een WordPress thema te kiezen van een marktplaats zoals ThemeForest of Envato. De themes op dit soort platformen zijn slecht gecodeerd, traag en worden beperkt onderhouden. Ook zijn ze vaak niet zo gebruiksvriendelijk als wordt beweerd. Daarnaast zit je ermee in een keurslijf geperst en kun je er weinig kanten mee op als het gaat om design en functionaliteit.

Het gevolg? De meeste mensen die zo’n theme kiezen willen er binnen een jaar of twee alweer vanaf. Aangezien het wisselen van WordPress theme behoorlijk wat tijd en stress kan kosten, wil je dit als het even kan voorkomen.

Daarom raad ik je aan een lichte, multifunctionele WordPress theme te kiezen waar je alle kanten mee op kunt. Mijn voorkeur gaat uit naar themes die rondom de WordPress Gutenberg editor gebouwd zijn. Deze themes zijn extreem licht (en daarmee veel sneller dan sites die je met, zeg, Elementor bouwt) terwijl ze niks inboeten op functionaliteit en veelzijdigheid.

Het goede nieuws is dat je geen technische kennis nodig hebt voor deze themes, ondanks het feit dat je praktisch volledige design vrijheid krijgt.

Dit zijn mijn favorieten:

  • Kadence. Kadence is een relatief nieuwe theme die in korte tijd een mega-impact op de WordPress community heeft gemaakt. De theme heeft ondertussen 100.000 actieve installaties, waaronder Start24. Wat me erg aanspreekt aan Kadence is het gebruikersgemak, de mogelijkheden die het biedt en de actieve Kadence community die online actief is.
  • GeneratePress. GeneratePress was een van de allereerste multifunctionele, lichtgewicht themes. Daarmee is GeneratePress een bewezen entiteit. Het is een fantastische theme die nergens tekortschiet, maar hier en daar net iets minder eenvoudig te gebruiken is dan Kadence.
  • Blocksy. Blocksy is ongeveer even lang op de markt als Kadence. Iets minder populair, maar het werkt even eenvoudig en het biedt bijna even veel mogelijkheden.

Deze themes bevatten allemaal gratis starter sites die je kunt installeren zodat je niet vanaf 0 met je website hoeft te beginnen. De themes zelf hebben daarnaast een gratis versie zodat je allemaal zonder risico kunt uitproberen en kunt testen welke het beste werkt voor jou.

Wat voor websites kun je met WordPress bouwen?

Het antwoord hierop is: bijna iedere site die je maar kunt bedenken.

WordPress heeft duizenden themes en tienduizenden plugins beschikbaar. En dan is er nog de mogelijkheid je eigen codering aan je WordPress site toe te voegen. Dit betekent dat WordPress zich leent voor een absurd groot aantal website types:

  • Ecommerce shops
  • Grote zakelijke websites
  • Websites voor freelancers/MKB
  • Reisblogs
  • Nieuwswebsites
  • Persoonlijke websites

WordPress is betaalbaar (de software zelf is gratis), schaalbaar, SEO-vriendelijk en zeer eenvoudig te leren. Hierdoor stappen steeds meer individuen en bedrijven over op WordPress.

Zelf met WordPress aan de slag

Wil je zelf een website maken met WordPress maar weet je niet precies waar je moet beginnen? Bekijk dan een van onze WordPress handleidingen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *