WordPress website offline zetten: zo doe je het binnen een paar klikken

Wil je radicale veranderingen aan je WordPress site doorvoeren? Of heb je een domeinnaam geregistreerd en een opzetje voor je site online gezet maar is hij nog niet af? Dan kan het slim zijn om je WordPress website offline te zetten.  

Op die manier kun je je bezoekers een berichtje tonen wat ze laat weten wat er aan de hand is, in plaats van dat ze op een gebroken site terecht komen. Tegelijkertijd kunnen de mensen die aan de site werken er nog gewoon toegang tot krijgen.

In dit artikel ga ik je laten zien hoe je je WordPress site offline zet (of eigenlijk, in onderhoudsmode). Ook ga ik je een alternatief bieden op het offline zetten van je website. Het is namelijk niet altijd nodig dit te doen, zelfs wanneer je je site volledig op de schop neemt.

Waarom en wanneer het handig is je WordPress site offline te zetten

Voor de meeste WordPress onderhoudstaken hoef je je site niet offline te zetten. Voor kleine design aanpassingen, het publiceren van nieuwe content of het updaten van je theme en plugins kan je site gewoon online blijven staan.

Sommige veranderingen aan je site zullen echter wat radicaler van aard zijn. Denk bijvoorbeeld aan het willen gebruiken van een volledig nieuw website design of het installeren van een nieuwe theme. Doe je dit op een live website, dan komen je bezoekers terecht op een niet werkende website.

Dit is een probleem voor sites van iedere grootte, maar vooral als je site veel bezoekers aantrekt. De negatieve ervaring van bezoekers zal zonder twijfel een negatieve impact hebben op je merk.

Je website offline zetten is hierom een betere optie.  

Als je een webhosting met staging optie gebruikt hoef je je site nooit meer offline te zetten

Sommige van de top WordPress hosting providers bieden een testomgeving die je met 1-klik op kan zetten. Hiernaar wordt ook wel verwezen als een staging omgeving.

Een staging site is een kloon van je live website die staat op een subdomein zoals www.staging.start24.nl. Op deze staging site kun je vervolgens naar hartenlust veranderingen doorvoeren zonder dat je bezoekers hier last van hebben. Wanneer je tevreden bent met het resultaat, kun je deze staging site binnen 1 klik in je live site laten veranderen. Je huidige live website wordt als het ware vervangen door je staging site. Je bezoekers zullen hier meestal niets van merken.  

Wanneer ik wil experimenteren met m’n eigen sites, of een grote verandering wil doorvoeren zoals het aanpassen van een theme, gebruik ik hier altijd een staging site voor. Ik zet m’n eigen sites nooit offline.

Wellicht is dit voor jou ook een betere optie dan je website in z’n geheel offline te zetten. Hier vind je een paar voorbeelden van hosting providers die deze functionaliteit aanbieden:

Bij SiteGround, de hosting provider die wij gebruiken voor Start24, werkt dit als volgt:

SiteGround staging site in plaats van WordPress website offline zetten

In je hosting dashboard navigeer je naar de staging sectie. Vervolgens kies je een naam voor je staging site en klik je op de oranje “Create” knop. Binnen een minuut staat je staging site online.  

WordPress website offline zetten met een plugin (“maintenance mode”)

In de meeste gevallen geloof ik dat je beter af zult zijn door met een staging site in de weer te gaan dan je site offline te zetten. Toch zijn er een aantal situaties wanneer het offline zetten van je site handig kan zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een domeinnaam hebt waar mensen mee bekend zijn maar je moet je hele site nog bouwen.

Voor gevallen zoals deze is er gelukkig een elegante oplossing: een plugin die je site offline zet en je bezoekers laat landen op een pagina met een bericht van eigen hand.

Hieronder vind je m’n favorieten.

Optie 1: SeedProd

SeedProd WordPress website offline zetten

SeedProd is een gratis WordPress plugin waarmee je volledig zelf ontworpen Coming Soon pagina’s, onderhoudspagina’s, 404 pagina’s en zelfs marketing landingspagina’s mee kunt ontwerpen.

De plugin wordt gebruikt door meer dan een miljoen websites en heeft een perfecte 5/5 gebruiker score op WordPress.org na duizenden reviews.

SeedProd heeft een betaalde versie waarmee je toegang krijgt tot premium templates, meer aanpassingsmogelijkheden en marketing integraties. Echter, om je WordPress site offline te zetten kun je prima uit de voeten met de gratis versie.

Hier een aantal van de features en voordelen die SeedProd biedt:

  • Werkt met iedere WordPress theme
  • Drag & drop functionaliteit
  • Maak “coming soon” en onderhoudspagina’s
  • Maak verschillende landingspagina’s, sales pagina’s, opt-in pagina’s en squeeze pagina’s
  • Gebruikt WordPress best practices

En dit zijn nog een stel extra voordelen die komen kijken bij de Pro versie van SeedProd:

  • 100+ professioneel ontworpen landingspagina templates
  • Premium integraties: o.a. met MailChimp, AWeber en ConvertKit
  • Spam bescherming via Recaptcha

Optie 2: CMP

CMP plugin

De CMP (Coming Soon & Maintenance Plugin) is een plugin van NiteoThemes. De plugin wordt gebruikt op meer dan 100.000 websites en heeft eveneens een gebruiker score van 5/5.

De plugin is zeer eenvoudig te gebruiken. Je activeert een “coming soon” of onderhoudspagina binnen een enkele klik.

Daarbij kun de plugin helemaal naar je eigen smaak inzetten. Kies een lay-out die binnen een bepaald visueel thema valt, voeg je eigen logo toe en stel unieke achtergrond graphics in (waaronder YouTube videos).

Ook kun je instellen dat CMP actief is op bepaalde pagina’s maar niet op anderen en kun je verschillende gebruikers met hun eigen bevoegdheden toevoegen.

CMP is open source en helemaal gratis om te gebruiken.

Optie 3: Site Offline

Site Offline plugin

Laat je niet afschrikken door het gebroken Engels wat je onder de beschrijving van de Site Offline plugin aantreft. Site Offline is een uitstekende plugin die onderhand op meer dan 40.000 websites wordt gebruikt.

De plugin is minder uitgebreid dan de andere twee opties in dit overzicht. Niettemin bevat het (ook de gratis) versie alle features die je nog hebt om een mooie onderhoudspagina in elkaar te klussen.

De plugin werkt goed samen met iedere WordPress theme. Hiernaast is het gebouwd met Bootstrap waardoor het snel en efficiënt is.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen met je WordPress site op een eenvoudige manier offline te zetten. Bedenk wel dat in de meeste gevallen het slimmer is een staging site te gebruiken in plaats van je bezoekers nul op rekest te geven.

Heb je nog vragen over het offline zetten van je WordPress site, laat dan gerust hieronder een bericht achter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *