WordPress website maken zonder domein

Kun je een WordPress website maken zonder domein?

Nou, het antwoord is… ja en nee. WordPress komt in twee smaken. Je hebt WordPress.org en WordPress.com. WordPress.org is de open source, gratis versie van WordPress. Wil je dit platform gebruiken, dan moet je hosting opzetten en een domeinnaam registreren.

Kies je voor WordPress.com, dan kun je – als je de gratis versie gebruikt – een site starten zonder je eigen domein. Dit is voor de meeste websites echter geen goede optie.   

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe dit alles precies zit.    

De verschillen tussen WordPress.org en WordPress.com

Wanneer mensen spreken over WordPress hebben ze het meestal over WordPress.org. WordPress.org is de gratis, open-source variant van WordPress waarop meer dan een derde van het hele internet draait (lees hier waarom WordPress.org gratis is). Niet alleen bloggers maken er gebruik van – het platform wordt ook gebruikt door megacorporaties zoals de BBC, Disney en Ubisoft.

WordPress.com is het geesteskind van Matt Mullenweg, die ook aan de wieg stond van WordPress.org. WordPress.com deelt delen van de code base en interface met WordPress.org, maar het functioneert effectief als een websitemaker. Dit betekent dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor het opzetten van webhosting. Dat zit bij de maandelijkse kosten van WordPress.com inbegrepen.

WordPress.com wordt gezien als inferieur aan WordPress.org. Ik ben me niet bewust van serieuze bloggers die er gebruik van maken en ook onder bedrijven is het een stuk minder in trek dan WordPress.org.

In vergelijking met WordPress.org is WordPress.com beperkter qua functionaliteit, biedt het minder themes en is het prijziger.

Een WordPress website maken zonder domein met WordPress.com

Je kunt echter met de gratis versie van WordPress.com een WordPress site online krijgen zonder je eigen domeinnaam.

Dit heb ik zelf meer dan een decennium geleden gedaan. Het was een simpele reisblog over een reis die ik destijds naar Vietnam heb gemaakt. Een grappig feitje: WordPress.com heeft deze site nooit offline gehaald, ook al heb ik er nooit meer iets meer gedaan.  

WordPress site zonder domeinnaam

Deze site bevindt zich op een WordPress.com sub-domein. Zo’n sub-domein ziet er zo uit:

Site URL dub-domein

Dankzij dit hoef je dus niet zelf een domeinnaam te registreren voor je WordPress site.

Het enige wat je hoeft te doen is naar WordPress.com te surfen en op de blauwe knop te drukken. Binnen een klikken heb je een gratis WordPress online staan.

WordPress.com home

Dit zijn de enige type websites waarvoor deze route een geschikte optie is:

  • Hobby projecten zoals een reisblog die je alleen maar met je familie of vrienden deelt
  • Websites waarvan je het niet belangrijk vindt of ze organisch verkeer van Google binnentrekken
  • Websites waar geen enkel commercieel belang mee gemoeid is

Waarom je WordPress site wel een domein zou moeten hebben en waarom je je site wel zou moeten hosten

Zelf een WordPress website hosten via WordPress.org en er een domeinnaam aan hangen is in 99% van de gevallen een betere optie voor je site.

Ten eerste, een WordPress site zonder domein oogt onprofessioneel. Je kunt zo’n site niet gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ook is zo’n site niet geschikt voor SEO en zal je er geen verkeer via Google mee gaan aantrekken.

Zelfs als je site niet zakelijk van aard is, zal je waarschijnlijk snel klaar zijn met de gratis versie van WordPress.com. Je kunt er bijna niks mee. Je bent extreem beperkt in je themes, templates en extra functionaliteit. Je komt er niet heel veel verder mee dan mijn blog voorbeeld wat je hierboven ziet.  

Je kunt dezer dagen al voor een paar euro per maand je site hosten. Een .nl domeinnaam kost ongeveer een tientje per jaar. De kosten zijn daarmee dusdanig laag dat er niet meer echt een barrière is tot het maken van een self-hosted WordPress site met je eigen domein.

Als je zelf een WordPress site gaat hosten, kies dan een provider die hoog scoort op de volgende punten:

  • Snelheid en uptime. Snelheid heeft een directe impact op hoe hoog je komt in Google. Daarnaast converteren snelle websites beter dan langzame websites. Uptime refereert naar de tijd dat je site in de lucht is. Dit moet minstens 99,95% zijn.  
  • Klantenservice. Support van een hosting provider is iets waar je meestal niet bij stilstaat. Tot je het ineens nodig hebt. Op dat moment wil je een provider hebben die makkelijk te bereiken is over genoeg inhoudelijke kennis beschikt.
  • Features. Denk aan een gratis SSL-certificaat, testomgeving en caching.

Kijk onder de aanbevelingen in ons hosting review overzicht om hosting providers te vinden die hieraan voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *