WordPress thema kiezen: 7 onmisbare tips

Er zijn tienduizenden WordPress thema’s om uit te kiezen. Hoe vind je in vredesnaam de beste voor jouw WordPress website?

Een ding wat je niet moet doen is af gaan op het advies van grote brands en websites. Hun goed bedoelde advies wordt meestal geschreven door mensen die nog nooit zelf een WordPress site in elkaar hebben gezet of voor langere tijd hebben onderhouden. Het resultaat: een vaak ellenlange lijst met onderhand achterhaalde themes of themes die veel te eenzijdig zijn.

Daarom heb ik dit artikel in het leven geroepen. Ik ga je precies vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress thema in 2022. Gebruik deze tips om het perfecte theme voor jouw site te kiezen en te voorkomen dat je snel van theme moet wisselen.  

Let’s go!

1. Kies een multifunctioneel WordPress thema

Dit is een zeer belangrijke. Anno nu doe je er niet goed aan te kiezen voor een one trick pony als het gaat om je WordPress thema. Hiermee refereer ik vooral naar de themes die je vindt op marktplaatsen als ThemeForest:

ThemeForest WordPress themes

Je herkent dit soort themes door hun nogal specifieke aanduiding, bijvoorbeeld iets als “Fitness Shop Theme.”

De keerzijdes aan dit soort themes zijn talrijk, maar dit zijn wat mij betreft de belangrijkste:

  • In de regel zijn ze slecht gecodeerd waardoor je site traag zal laden.
  • Je zit qua uiterlijk en functionaliteit in een keurslijf.
  • Het gebeurt vaak dat de support er ineens mee stopt wanneer de theme niet populair genoeg blijkt.

Sla dit soort themes daarom over en kies voor een multifunctioneel WordPress thema zoals Kadence of GeneratePress (hierover hieronder meer). Met dit soort themes kun je praktisch iedere site in elkaar zetten die je maar bedenken. Je kunt eenvoudig kleuren en lettertypes naar je eigen smaak aanpassen. Daarnaast gaan ze vele jaren mee.

2. Betaal in eerste instantie niet voor je WordPress thema

Een aantal jaar terug was het nog nodig te betalen voor een WordPress thema. Vandaag de dag is dit niet meer zo. Je kunt jezelf aardig wat geld uitsparen door een freemium WordPress thema te kiezen. Mocht je ooit toegang nodig hebben tot de geavanceerdere features van de theme, dan kun je hier altijd nog voor betalen.

De gratis versies van dit soort freemium themes bieden zo nu en dan 100x de functionaliteit van het gros van de betaalde themes. Een voorbeeld hiervan is het zojuist genoemde Kadence theme. De meeste gebruikers zullen overigens tot aan het einde der tijden genoeg hebben aan de gratis functionaliteit die dit theme biedt.

3. Kies een licht thema

Met een licht thema bedoel ik een thema wat goed gecodeerd is en niet lijdt onder code bloat. Dit zorgt ervoor dat je site weinig last zal hebben van bugs en snel laadt.

Een snelle WordPress website brengt een paar grote voordelen met zich mee:

  • Een snelle site converteert beter – belangrijk als er een commercieel belang achter je site zit.
  • Het is goed voor SEO – Google rangschikt snelle sites hoger dan langzame websites.

Veel WordPress thema’s zien er mooi uit maar zitten slecht in elkaar onder de motorkap. Ga voor een thema met goede codering (later in dit artikel geef ik je een overzicht van mijn aanbevelingen).

4. Kies niet een thema wat afhankelijk is van een page builder zoals Elementor

Dit hangt samen met het bovenstaande punt: een page builder zoals Elementor vertraagt je website drastisch.

Elementor homepage
Elementor was een paar jaar terug het neusje van de zalm op het gebied van WordPress page builders. Dezer dagen is het een compleet overbodige toevoeging aan je website door de opkomst van Gutenberg-based page builders

Gelukkig hebben de laatste jaren Gutenberg page builders een gigantische opmars gemaakt. Gutenberg page builders bouwen direct op de core van WordPress. Hierdoor blijft je site snel en licht. Het beste nieuws: dezer dagen zijn deze Gutenberg page builders even geavanceerd als Elementor. Je kunt er precies dezelfde sites mee bouwen.

Kies hierom een theme dat niet afhankelijk is van een traditionele page builder.

5. Kies een thema dat regelmatig ge-update wordt

Sommige themes worden slechts enkele keren per jaar ge-update:

Een ding wat dit je vertelt is dat de theme jaar op jaar niet verbeterd wordt. Het enige waar aan wordt geklust zijn bugs en compatibility issues.

Goede WordPress thema’s worden minstens eenmaal per maand ge-update. De meeste themes hebben een versie overzicht waar je dit kunt checken.

6. Support: let hier op

Vroeg of laat ga je tegen dingen van je theme aanlopen waar je zelf niet uit komt. Daarom heb je een WordPress thema nodig waar een support team achter zit. Je zou moeten kunnen rekenen op een antwoord op je vragen binnen 48 uur.

Kadence support forum
Een theme als Kadence heeft een community forum, FaceBook groep en premium support tickets via waar je je vragen kunt stellen

7. Volg niet het advies van mainstream websites

Zoals ik in de inleiding opmerkte raad ik je af het advies te volgen van mainstream websites als het gaat om het kiezen van een WordPress thema.

Dit soort websites lijken vooral de neiging te hebben single purpose, extreme niche themes aan te bevelen. Veel van die themes krijgen praktisch geen support of updates. Bovendien zijn ze vaak slecht gecodeerd waardoor ze je site traag maken.

Om een voorbeeld te geven, hier is een thema wat een dergelijk artikel aanbeveelt:

ThemeForest advocaten WordPress thema

Deze theme is traag, wordt bijna niet ge-update, en je zit er mee vast in een keurslijf. Wil je je site ooit qua uiterlijk drastisch veranderen, dan mag je een nieuwe theme kiezen en daar weer de ins en outs van leren. Ook zal je je site from scratch moeten herbouwen. Ik kan me geen situatie indenken waarin dit wenselijk is.

Bovendien kost de theme behoorlijk wat, en betaal je ook nog eens jaarlijks voor support.

Als alternatief, zie wat een theme als Kadence doet. Die bieden je een gratis starter website voor hetzelfde doeleinde:

Kadence WordPress advocaten site

Echter is dit theme wel snel, zit er een volledig team achter, en kun je het uiterlijk van je site eenvoudig aanpassen wanneer dit nodig is. Daarnaast wordt Kadence gebruikt door honderdduizenden websites. Dat betekent dat er zat (gratis) support te vinden is, zowel op hun officiële fora als verschillende Facebook groepen.

WordPress thema kiezen: themes die ik aanraad

Tot slot dan nog 3 WordPress thema’s die ik je aanbeveel. Deze themes zijn licht, snel, multifunctioneel en behoren tot de best beoordeelde themes die je gaat vinden.

Bovendien bevatten ze allemaal gratis starter sites die je kunt installeren zodat je niet vanaf 0 met je website hoeft te beginnen. De themes zelf hebben eveneens een gratis versie.

Blocksy starter sites
Een paar van Blocksy’s starter site

Lees meer over deze WordPress thema’s in ons beste WordPress themes artikel.

Veel gestelde vragen

Is het nodig te betalen voor een WordPress theme?

Een paar jaar terug zou het antwoord nog ja zijn. Vandaag de dag echter niet meer. Een paar van de beste themes van dit moment, zoals Kadence en GeneratePress, bieden gratis versies van hun theme aan die de meeste betaalde themes naar de kroon steken.


Kun je je WordPress theme later veranderen?

Dit kan. Echter wil je dit als het even kan vermijden. Het kan namelijk behoorlijk wat werk kosten om je site weer goed te laten werken en ogen na een theme verandering. Daarom is het belangrijk dat je vanaf dag 1 de juiste theme voor je site kiest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *