Een WordPress site icon (favicon) toevoegen aan je site

WordPress site icon

Een WordPress site icon (ook wel favicon genoemd) is een kleine maar belangrijke toevoeging om je WordPress site legitiem over te laten komen.

Een site icon of favicon is een piepkleine afbeelding die naast je website titel in de browserbalk verschijnt. Het helpt bezoekers je website te identificeren en bezoekers die vaak op je site komen hem direct te herkennen binnen een rits aan open tabbladen.

WordPress site icon

Ik ga je laten zien hoe je een site icon aan je WordPress site toevoegt en hoe je er één maakt.  

Zo voeg je een site icon (favicon) toe aan je WordPress site

Zorg dat je bent ingelogd op je site en navigeer naar de Customizer bovenaan je scherm.

Vervolgens klik je op Site Identity (Site identiteit).

Hier kun je nu een site icon of favicon uploaden, verwijderen of aanpassen.

Mocht je afbeelding groter zijn dan de aangeraden grootte of andere verhoudingen hebben, dan laat WordPress je de afbeelding croppen.

Klik op de blauwe knop bovenaan, en je site icon staat direct online.

Zo maak je een site icon

Ikzelf gebruik altijd Adobe Illustrator voor het maken van een site icon. Dit programma is vrij eenvoudig op te pikken en geeft je 100% design vrijheid. Zorg dat je de site icon exporteert in een grootte van 512×512 in PNG formaat.

Favicon maken met Adobe Illustrator

Je kunt ook een gratis tool als Canva gebruiken, hoewel je daar minder kanten mee op kan dan met Adobe Illustrator (of een soortgelijke professionele design tool).

Tips voor het maken van de perfecte site icon

Denk aan het volgende wanneer je een site icon ontwerpt:

  • Hou het simpel. Ondanks door WordPress verzochte upload formaat van 512×512, is een site icon minuscuul (het wordt terug gebracht tot 16×16 pixels). Voeg dus geen tekst (die wordt onleesbaar) toe en gebruik hooguit 2 of 3 verschillende kleuren.
  • Gebruik je logo. Je kunt een site icon beschouwen als een versoberde versie van je logo. Bijvoorbeeld, voor Start24 hebben we de S van ons logo gepakt en daar simpelweg een van onze merkkleuren omheen geplaatst.
  • Denk aan kleur. Verschillende browsers (zoals Chrome of Safari) gebruiken verschillende kleuren. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen tegenwoordig dark mode op hun apparaten. Je kunt maar één site icon uploaden met WordPress, dus je moet ervoor zorgen dat het goed past bij welke browser je bezoekers ook gebruiken.
  • Gebruik een transparante achtergrond. Dit hangt samen met het bovenstaande punt. Wanneer je site icon een witte achtergrond heeft, ziet dit er een stuk minder professioneel uit dan een transparante achtergrond.  

Waarom je een site icon zou moeten toevoegen aan je WordPress site

Een site icon of favicon is belangrijk voor de identiteit van je merk. Of je nou een WordPress blog of WooCommerce shop runt, een Site icon helpt bezoekers je site te herkennen op een visuele manier.

Veel mensen hebben ten alle tijden talloze browser tabs tegelijkertijd open staan.

Browser tabs met favicons

Aan de hand van jouw unieke site icon kan een gebruiker je site er zo uitpikken. Op die manier biedt je website een betere gebruikerservaring aan je bezoekers, ook als ze zich er niet op bevinden. Het is een belangrijk onderdeel van je merk, net als je logo en websitekleuren.

Als je daarentegen de standaard WordPress site icon gebruikt op je site, ziet dit er slordig en onprofessioneel uit. Sites zonder unieke site icon zijn meestal of niet af, of het zijn spam websites.

Tot slot kan het een effect hebben op je vindbaarheid in zoekmachines. In ieder geval op een indirecte manier. Wanneer een gebruiker landt op een site zonder favicon, is er een mogelijk iets grotere kans dat ze terug klikt naar de zoekresultaten doordat je site minder betrouwbaar aanvoelt. Hoewel de impact wellicht niet wereldschokkend is, doen in de wereld van SEO alle kleine beetjes ertoe.

Afsluitend

Een WordPress site icon zorgt ervoor dat je site betrouwbaarder overkomt op je bezoekers. Daarnaast helpt het met het bieden van een betere gebruikerservaring.

Je kunt een site icon uploaden via enkele klikken in de WordPress Customer.

Met het ontwerpen van een site icon of favicon, zorg dat hij simpel is, gebruik een onderdeel van je logo (of versimpel je logo) en let op kleurgebruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *